January 2020

Jan
30

Pályázati finanszírozású angol nyelvtanfolyam hallgatóknak - Közeli határidő!

Tisztelt Hallgatók!

Az EFOP-3.4.3-16-2016-00023 „Az Óbudai Egyetem komplex intézményi fejlesztései a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében” pályázat keretében a résztvevők számára ingyenes felzárkóztató angol nyelvi kurzust kínálunk.  Azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik már nem állnak messze a középfokú nyelvvizsga megszerzésétől, vagy már rendelkeznek szóbeli, írásbeli vagy komplex B2 középfokú nyelvvizsgával, de nem érzik magukat eléggé felkészültnek a kritériumtárgyak teljesítéséhez.

A kurzus 40 órás. A kurzus februárban indul józsefvárosi helyszínen.

Morzsa Ágnes, Józsefváros, péntek 10.00 - 12.30

A jelentkezési határidő: 2020. február 3.

Éljenek a lehetőséggel, jelentkezzenek!

A jelentkezéseket Tolner Nikolettának küldjék el az alábbi email címre:

tolner.nikolettaatamk.uni-obuda.hu

A jelentkezésnél a következő adatokat kell megadni: Név, Kar, Szak, Neptun kód (első 3 karaktere), E-mail cím (erre a címre fogjuk küldeni a kurzussal kapcsolatos információkat)

 

Köszönettel: A Szervezők

Azonosító szám: EFOP-3.4.3-16-2016-00023

Jan
29

Kéményrobbantáson a robbantástechnikai szakmérnök-hallgatók

2019. november 9-én, egy 35 méter magas, 3.2 m külső átmérőjű, nagyszilárdságú tégla kémény robbantásán vettek részt Gyöngyösön a Bánki Robbantástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzési szak 2. éves levelező hallgatói.

Az Építmények robbantásos bontása tantárgyat oktató, dr. Földesi János (ny. egyetemi docens, a műszaki tudomány kandidátusa) által tervezett robbantás során, a 60 cm falvastagságú kéményt 28 db, fúrt lyukban elhelyezett, egyenként 0.11 kg tömegű robbanóanyag töltettel döntötték le.

Az összesen 3 kg robbanóanyagot, pillanathatású villamos gyutacsok alkalmazásával indították. A kémény a tervezett irányban dőlt el, a háromsoros – geo-textília és drótháló felhasználásával elkészített – repeszvédelem következtében, az építmény közelében található ipari létesítmény üvegezése is sértetlen maradt.

Az érdekes eseményen részt vevők csapatfotója, valamint a robbantásról készült felvétel alább látható.

► A 4 féléves Robbantástechnikai szakmérnök szakirányú továbbképzési szak új évfolyama szeptember elején indul, levelező munkarendben, szombatonként.

A szakirányú továbbképzés célja az, hogy magas szintű, korszerű elméleti és gyakorlati ismereteket nyújtson azoknak a robbantástechnika, továbbá a rend-, a katasztrófa- és a honvédelem különböző területein dolgozó szakembereknek, akik a korábban megszerzett szakképzettségük és felsőfokú szakismeretük birtokában képesek a szakterületükön belül felmerülő problémák megoldására, és adekvát válaszokat tudnak adni a kor követelményei által támasztott új kihívásokra.

A szakképzettség alkalmazása konkrét környezetben, tevékenységek során:

• A szakember a szakképzettség birtokában alkalmassá válik a robbantástechnika piacán történő megfelelő színvonalú, szakszerű munkavégzésre;

• Speciális ismereteket igénylő robbantástechnikai üzletágban, munkakörben való jártasság, a robbantástechnika, továbbá a rend-, a katasztrófa- és a honvédelem különböző területein;

• A képzés során szerzett ismeretek birtokában (az egyéb, jogszabályilag előírt feltételek teljesülése esetén) polgári robbantásvezetői vizsga tehető.

Dr. Lukács László

Jan
27

Meghívó a Széchenyi Szabad Akadémia következő előadására

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel meghívjuk a Széchenyi Szabad Akadémia soron következő előadására, melynek időpontja : 2020 év január hó 29. napja, 17:00 óra.

Helyszín:
Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
1081 Budapest, Népszínház utca 8.,Tanácsterem (fsz. 45.)

Előadó : dr. Messik Miklós jogász, okleveles műemlékvédő, újságíró, a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület elnöke 
Előadás címe: Rákóczi és a kuruc kor emlékei nyomában Európában

Részvételi szándékát kérjük az alábbi linken található űrlap kitöltésével és beküldésével jelezze felénk, köszönjük!

Jan
24

Megjelentek a Karunkat bemutató kisfilmek

A Bánki Kar bemutatkozó kisfilmjei megtekinthetők Facebook oldalunkon a videók között, vagy YouTube-on, utóbbi felületen az angol felirattal ellátott változat is megtalálható.

Jan
22

Meghívó: Elektronikai hadviselés a 21. század elején konferencia

MEGHÍVÓ

A jövő nagy kihívása: kiberbiztonság és kiberhadviselés
című konferencia-sorozat első eseményére

Elektronikai hadviselés a 21. század elején

 

Helyszín: Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
1081 Budapest, Népszínház u. 8. – II. em. 252.

Időpont: 2020. február 6. 13:00 – 16:00

 

Program:

12:30 – 13:00                   Érkezés, regisztráció
13:00 – 13:15                   Köszöntőt mond Prof. Dr. Rajnai Zoltán és Dr. Tardy János, az MTT üv. elnöke
13:15 – 13:40                   Prof. Dr. Kovács László dandártábornok, egyetemi tanár „Kiberműveletek a 21. század hibrid hadviselésében.”
13:40 – 14:05                   Prof. Dr. Haig Zsolt ezredes, egyetemi tanár „Elektronikai hadviselés a kibertérben”
14:05 – 14:15                   Kérdések, hozzászólások
14:15 – 14:35                   Kávészünet
14:35 – 15:00                   Prof. Dr. Rajnai Zoltán egyetemi tanár, dékán „A digitális hadszíntér”
15:00 – 15:25                   Dr. habil. Farkas Tibor százados, egyetemi docens „NATO-elvű infokommunikációs hálózatok katonai műveletekben”
15:25 – 15:50                   Kérdések, hozzászólások

Jan
22

Meghívó Diplomaátadó Ünnepségre

Jan
17

Elhunyt Dr. Sárossy György

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Sárossy György, nagyrabecsült kollégánk, okleveles gépészmérnök, címzetes egyetemi docens, a BGK Anyag- és Gyártástudományi Intézet Anyagtechnológiai Intézeti Tanszék munkatársa, korábbi vezetője 2020. január 16-án elhunyt.
Temetéséről a család a későbbiekben ad tájékoztatást.

Emlékét megőrizzük!

Jan
8

Folynak a mérések a burkolat vizsgálattal kapcsolatos kutatási programunkban

2020-ban sem lassul a 2017-1.3.1-VKE-2017-00031 azonosító számú, "Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja" című projekt, melynek megvalósulása konzorciumi formában történik a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem hatékony együttműködésében.

Összefoglalóul elmondható, hogy a pályázat keretében arra keresünk megoldást, hogy a burkolatvizsgálatok esetén ne kelljen az alacsony mintavételből fakadó esetleges hiányosságokat elfogadni, mert az ilyen ellenőrzések használhatatlanul pontatlanok, és ezek nagyon magas kockázatot jelentenek. Szükség van egy olyan eszközre és egy olyan eljárásra, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy aljzatról, vagy bármilyen padlóról és természetesen annak szegélyéről is. Jelen fejlesztésünk egyszerre nyújt megoldást mind a három problémára: előzetes számításaink szerint egy ütemben legalább hat-kilenc vizsgálati paraméter egyidejű ellenőrzését teszi lehetővé, - összességében a vizsgálható paraméterek száma meghaladja a százat - ugyanakkor úgy képes napi mintegy 10.000 m2-es haladási sebességgel, állandó emberi jelenlét nélkül vizsgálni, hogy e közben nem károsítja a burkolatot, vagy aljzatát, és komplett, számítógéppel feldolgozott CAD alapú hibatérképet készít a teljes bevizsgálható területről. Jelenleg az Egyetemen az e pályázat keretében, erre a célra kifejlesztett robottal végzünk próbaméréseket, azokat mérési jegyzőkönyvekben összesítjük és elemezzük.

A projekt összköltsége 1.094,726 millió Ft, a támogatási összeg 729,466 millió Ft.

      

Jan
6

Január 9-től Educatio 2020

Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül az Educatio 2020 kiállítás, melyen természetesen az Óbudai Egyetem és a Bánki Kar is részt vesz.

Keresd az Óbudai Egyetem standját (BF01) és érdeklődj a Bánki Karról az Educatio 2020 kiállításon!

Időpont: 2020. január 9-11. Minden nap 10 és 17 óra között.

Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „A” csarnok (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) Belépés és kilépés: III. kapun keresztül
 

A belépés minden látogató számára INGYENES, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.

A regisztrációhoz javasoljuk, hogy mobiltelefonon keresd fel az educatioexpo.hu weboldalt és kattints a regisztráció gombra!
 

Az Óbudai Egyetemé a BF01-es stand, a legkönnyebben a B bejárat felől közelíthető meg (lásd a mellékelt képen), illetve töltsd le a helyszín teljes térképét az alábbi linkről.
 

Megközelítés:

2-es metróval: az Örs vezér teréig, onnan a 10-es busszal (megálló: III. kapu) vagy gyalogosan a Pillangó utcai metrómegállótól (kb. 20 perc). A 10-es busz a kiállítás ideje alatt sűrítve közlekedik.

37 vagy 37A villamossal: a Blaha Lujza tértől, a Népszínház utcából.

Személygépkocsival: a belváros felől a Kerepesi útról vagy az Örs vezér tere - Fehér út útvonalon.

Kerékpárral: a Kerepesi út vagy a Fehér út felől az Albertirsai úton.

Vonattal: a Keleti pályaudvarról Kőbánya felső állomás.

 

Mi is az Educatio Kiállítás?

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. 

A több napos seregszemlén közel 140 kiállító és több, mint 53.000 látogató vesz részt évről évre. Közel 50 hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is. 

A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, valamint a kiállítók képviselőivel beszélgetve alkalmuk nyílhat elképzeléseiket közös útra terelni.