April 2020

Apr
28

160 db maszk viselését könnyítő fülvédőt adtunk át

Winkfein Gábor, Karunk hallgatója és a kezdeményezés kiötlője, valamint karunk munkatársa Trunk Dániel a mai napon 160 db fülvédőt adott át Dr. Mikala Gábornak, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai És Infektológiai Intézet Szent István telephelyén. A következő napokban-hetekben még több fülvédőt fogunk eljuttatni a Dél-Pesti és más kórházakba is.

Mint ismeretes, hallgatónk olyan fülvédőket kezdett gyártani 3D nyomtató segítségével, amelyek megkönnyítik a maszk viselését. Ezzel az egyszerű  eszköz használatával jóval kényelmesebb még a hosszú-hosszú órák alatt is a maszkban lenni, mivel nem a fülre, hanem a fülvédőre kell akasztani. A kezdeményezéshez csatlakozott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, mivel a Bánkin számos 3D nyomtató található. Gábor plusz két gépet tudott így beüzemelni. Ezen kívül a kar biztosítja a nyomtatáshoz szükséges kellékanyagot annak érdekében, hogy minél több fülvédő készülhessen.

Apr
27

Ösztöndíjak az Egyesült Államokba

A Fulbright Bizottság idén három kategóriában hirdet ösztöndíjakat a 2021/2022-es tanévre az Egyesült Államokba. Végzős hallgatók és doktoranduszok, egyetemi oktatók, valamint egyetemi és akadémiai kutatók jelentkezését várják, páratlan lehetőséget kínálva továbbtanulási, oktatói, kutatói szempontból.

Végzős hallgatóink, doktoranduszaink figyelmébe ajánljuk:

Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjak

Továbbtanulási, kutatási lehetőséggel várják a végzős hallgatókat és a doktoranduszokat a 2021/2022-es tanévben, bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában legkésőbb 2020. július 31-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják. Az ösztöndíj időtartama 3-9 hónap. Aktív hallgatói jogviszony nem szükséges, és a jelentkezésnek nincs felső korhatára.

Pályázati anyag és online jelentkezés: a https://www.fulbright.hu/posztgradualis-hallgatoi-osztondijak/ oldalon. A pályázat beadási határideje: 2020. május 31.

Egyetemi oktatók figyelmébe ajánljuk:

Fulbright Oktatói ösztöndíjak

Oktatási lehetőséget kínálnak egyetemi oktatók számára a 2021/2022-es tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában 2020. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél és az amerikai egyetem meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 1 vagy 2 szemeszter. Pályázati anyag és online jelentkezés: a https://www.fulbright.hu/oktatoi-osztondijak/ oldalon. A pályázat beadási határideje: 2020. október 12.

Egyetemi/Akadémiai kutatók figyelmébe ajánljuk:

Fulbright Kutatói ösztöndíjak

Kutatási lehetőséggel várják az egyetemi és az akadémiai kutatókat a 2021/2022-es tanévben, bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában 2020. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél, és az amerikai akkreditált intézmény meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 3-5 hónap. A pályázati anyag és online jelentkezés: a https://www.fulbright.hu/kutatoi-osztondijak/ oldalon. A pályázat beadási határideje: 2020. október 12.

Apr
24

Maszk viselését könnyítő fülvédőt készített a Bánki hallgatója

A jelenlegi veszélyhelyzetben minden nap egy új kihívás, egy újabb küzdelem. Sajnos ez egy olyan globális probléma, amit összefogással és komoly önfegyelemmel lehet orvosolni. Mindenki veszélynek van kitéve, de az egészségügyi dolgozók azok, akik igazán a csata élén harcolnak. Ők szállítják a vírussal fertőzött személyeket, ők figyelnek a kórházakban éjt nappallá téve, és ők támogatják lelkileg a családtagjainkat és egymást.

Nem könnyű egész nap védőfelszerelést és maszkot viselni, de mára ez vált a mindennapi öltözékükké, annak minden kényelmetlenségével. Ezt látva egy kedves hallgatónk, Winkfein Gábor, olyan fülvédőket kezdett gyártani 3D nyomtató segítségével, amelyek megkönnyítik a maszk viselését. Ezzel az egyszerű  eszköz használatával jóval kényelmesebb még a hosszú-hosszú órák alatt is a maszkban lenni, mivel nem a fülre, hanem a fülvédőre kell akasztani.


1. ábra – Fülvédő számítógépes modellje (a nyomtató ez alapján dolgozik).

A kezdeményezéshez csatlakozott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara. Mivel a Bánki Karon számos 3D nyomtató található, Gábor plusz két gépet tudott erre az időszakra beüzemelni. Ezen kívül a kar biztosítja a nyomtatáshoz szükséges kellékanyagot annak érdekében, hogy minél több fülvédő készülhessen.

A következő napokban/hetekben számos kórháznak és magánszemélynek fog fülvédőt adományozni az Óbudai Egyetem Bánki Kara és Gábor. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének már el is tudott juttatni néhány darabot, ahol ezen felül még több száz darabra tartanának igényt.

Használt 3D nyomtatók típusai:

  1. Creality Ender
  2. Creality CR20 Pro
  3. Tevo Flash

Nyomtatható anyag:

  • Gembird PLA (Politejsav)

Gyártási idő: 35 perc/db

 
2. ábra – 3D nyomtató működés közben.         


3. ábra – A kész termék – védőfóliába csomagolva.

Apr
23

Retro Reggelben az Óbudai Egyetem (dr. Galambos Péter és Bíró Szabolcs)

A Retro Rádió reggeli műsorában a Mass Ventil lélegeztető gép kapcsán felmerülő kérdésekről beszélgettek dr. Galambos Péter egyetemi docenssel, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ igazgatójával, valamint Bíró Szabolccsal az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar mestertanárával.

Mint ismeretes, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar is nagy örömmel kapcsolódott a projekthez, a gyártás oldaláról szaktudásunk legjavát adva. A Kar két munkatársa Bíró Szabolcs és Nikitscher Tamás a húsvéti ünnepek alatt is a szabályzószelep alkatrészeit gyártotta. Örülünk, hogy a Bánki Kar részvétele is hozzájárul a projekt jelenlegi és jövőbeni sikerességéhez.

Apr
22

Tájékoztató a mesterszakok indításáról a Bánki Karon a 2020-21-es tanévre vonatkozóan

Meghirdetés

Forma

Tagozat

Finanszírozási forma

Utólagos kiegészítés

biztonságtechnikai mérnöki

M

L

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.

biztonságtechnikai mérnöki

M

N

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.

gépészmérnöki

M

L

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.​

gépészmérnöki

M

N

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.

mechatronikai mérnöki

M

L

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.

mechatronikai mérnöki (angol nyelven)

M

N

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.

mechatronikai mérnöki (magyar nyelven)

M

N

A/K

A vizsgák online lesznek megtartva, melynek konkrétumairól a jelentkezőkkel - a felvételi rendszerben megadott e-mail címen keresztül - egyeztet a kar.

Apr
16

Búcsúzunk Fekete Györgytől

Fájdalommal tudatjuk, hogy életének 88. évében elhunyt Fekete György, a Bánki Kar tiszteletbeli polgára, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, iparművész, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, a nemzet művésze.
Fekete György 1932-ben született Zalaegerszegen, középiskolai tanulmányait a jogelőd Bánki Donát Gépipari Technikumban végezte 1948 - 1952. között, majd a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett.
Karunkkal is szoros kapcsolatban állt, rendszeresen jelen volt rendezvényeinken - legutóbb Nádas László igazgató úr megemlékezésén, korábban az '56-os ünnepségeinken (az általa alkotott világháborús és '56-os emlékfal avatásán), osztálytalálkozókon.
Nyugodjon békében!

Apr
14

Oklevelekhez kapcsolódó nyelvvizsga-követelményt érintő változások

A 2020.04.11-én hatályba lépett, a veszélyhelyzet során teendő egyes, a felsőoktatási intézményeket és a hallgatókat érintő intézkedésekről szóló 101/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet alapján, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett (vagy tesz), mentesül az oklevél kiadásának előfeltételéül előírt nyelvvizsga letételének kötelezettsége alól.

A fenti rendelet minden olyan volt hallgatóra vonatkozik, aki már befejezte a tanulmányait, de nem vehette át oklevelét eddig az adott képzéshez előírt nyelvvizsga-kötelezettség teljesítésének hiányában, illetve arra a jelenleg záróvizsgára készülő hallgatóra is, aki a 2019/20/2 félévben sikeres záróvizsgát tesz 2020. augusztus 31-ig.

Az oklevelek kiállításának eljárási rendjéhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium, illetve az Oktatási Hivatal részéről a napokban fog megérkezni a felsőoktatási intézményekhez a végrehajtási útmutató, mely alapján az Óbudai Egyetem a rendeletben érintett hallgatók és okleveleik kiállításának igénylésére vonatkozó eljárási rendjét rövid időn belül közzé fogja tenni a kari honlapokon.

Az egyetemi eljárási rend közzétételéig kérjük szíves türelmüket és megértésüket!

Apr
14

Diákhitel – kedvezőbb feltételekkel

Jelentős és kedvező változások lépnek életbe a Diákhitel Központnál 2020. május 1-jétől a Magyar Kormány rendelete alapján. Ettől az időponttól (május 1-jétől) elérhető a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz. Emellett, augusztus 15-től több mint duplájára emeli a Kormány a Diákhitel havonta igényelhető összegét. Az intézkedésekkel a járvány miatt kialakult gazdasági válságban bajba kerülő fiatalokat is támogatják, oly módon, hogy a későbbiekben is segítsék őket a munkaerő-piacon. A Diákhitel Plusz sosem látott mértékű segítség a felnőttképzésben részt vevő hallgatóknak.

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és a hallgatókat is nagymértékben érintő munkaerő-piaci visszaesés pénzügyi hatásait enyhítendő, az eddigi hallgatói hiteleken kívül bevezetik a kamatmentes, teljesen szabad felhasználású Diákhitel Pluszt május 1-től december 31-ig. Az új termék a felsőoktatási hallgatók számára maximum félmillió forint, míg az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben részt vevő tanulók esetén maximum 1.200.000 forint összegben lesz elérhető. A Diákhitel Plusz bevezetésével egy időben megszüntetik a Nyelvtanulási Diákhitelt. A mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek május 1-től szintén kamatmentessé válnak a (költségvetés által biztosított) kamattámogatásnak köszönhetően.

Visszamenőleg is igényelhető diákhitel

A jogszabály módosítás lehetővé teszi továbbá, hogy a felsőoktatásban tanuló többszázezer hallgató május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhesse a rendkívül kedvező kamatozású, szintén szabad felhasználású Diákhitel 1-et, akár 350.000 forint értékben. Továbbá meghosszabbítják június 15-re és december 31-re a Diákhitel1 igénylési és keretemelési határidejét, ezzel lehetővé téve a hallgatók számára további plusz források igénybevételét.

Külön döntést hozott a Kormány a szabad felhasználású Diákhitel1 eddigi havi maximum 70.000 forintos keretének 150.000 forintra emeléséről 2020. augusztus 15-től. Ez alapján a következő felsőoktatási tanévtől a hallgatók akár évi 1.500.000 forint rendkívül kedvező kamatozású szabad felhasználású diákhitelt is igényelhetnek.

Könnyített feltételek

A Diákhitel Központ, az MFB Csoport tagjaként - a Kormány kihirdetett rendelete szerint, a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek és hallgatókat is érintő munkaerő-piaci visszaesés hatásait enyhítendő - 2020. május 1-jétől egy új, év végéig elérhető terméket vezet be, valamint könnyít a már meglévő termékeinek igénylési feltételein. Az új szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz termék egyaránt szolgálja majd a felsőoktatási hallgatók és a felnőttképzés kiemelt területein tanulók finanszírozását azzal, hogy az érintetteknek 1 év türelmi idő után 5 év alatt törleszthető, költség és díjmentes hitellehetőséget biztosít. Az új Diákhitel Plusz összeghatára a felsőoktatási hallgatók számára 500.000 forint, míg (az egyes) meghatározott felnőttképzésben résztvevők számára maximum 1.200.000 forint lesz. A Diákhitel Pluszt aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók, illetve a felnőttképzés esetén 18. életévüket betöltött, de 55 évesnél nem idősebb tanulók vehetik igénybe az innovációs és technológiai miniszter által meghatározott területen. Az új terméket igénylők is jogosultak a 2018-tól bevezetett családtámogatásra, mely alapján a második gyermek megszületése esetén az édesanya diákhitelének a fele, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

Meghosszabbított határidők

Az elmúlt hetekben a felsőoktatási hallgatók részéről egyre növekvő igény mutatkozott a hiteligénylési és hitelösszegek módosításra vonatkozó határidők meghosszabbítására, erre reflektálva a kihirdetett kormányrendelet tovább könnyített a már meglévő termékek igénybevételi feltételein. A módosítások eredményeként a Diákhitel1 és Diákhitel2 termékek igénylésének, valamint a korábban igényelt hitelösszeg utólagos módosításának határidejét a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig meghosszabbították. További plusz forráshoz juthatnak a hallgatók azzal, hogy a Diákhitel1 termék esetében június 15-ig lehetőségük lesz a 2019/2020-as tanév I. tanulmányi félévére igénybe nem vett szabad felhasználású hitelt visszamenőlegesen is igényelni, akár 350 000 forint értékben.

A Kormány a következő felsőoktatási tanévtől – eleget téve a hallgatói szervezetek kérésének – a szabad felhasználású Diákhitel1 legmagasabb havi összegét 70.000 forintról 150.000 forintra emeli, ezzel is segítve a hallgatók megélhetését és a felsőoktatási lemorzsolódás csökkenését.

A termékek és módosítások részleteiről a Diákhitel Központ folyamatosan tájékoztatást nyújt és a legfontosabb információk rövidesen megjelennek a www.diakhitel.hu oldalon is. A részletek kidolgozása folyamatban van.

forrás: http://news.uni-obuda.hu/articles/2020/04/14/diakhitel-kedvezobb-feltete...

Apr
11

Április 11-e a Költészet napja

Április 11-e a Költészet napja - Magyarországon 1964 óta ünnepeljük versekkel, irodalmi megemlékezésekkel a magyar költészetet József Attila születésének napján.
A Bánki Karon Nagy László (egy másik különleges XX. századi költőnk) versét hoztuk el. Érdemes tudni azt is, hogy József Attila mellett Márai Sándor is április 11-én született, így rá is emlékezünk.


Nagy László: József Attila!

 

Mért játszott a szíved, te szerencsétlen,
rombolva magad szüntelen télben,
építve dalra dalt,
s kifúlva
kigyúlva,
ésszel mérhető pontokon is túlra
tudatod mért nyilalt?
Hiszen te tudtad:
dögbugyor a vége e pokoli útnak,
ott a hit is kihalt,
hiszen te tudtad:
álmaid orra buktak,
magad örökre kicsuktad,
járhatod a téboly havát,
s árván, idétlen,
emberségre, hű szerelemre étlen
villámló tálból eszed a halált.
Tudtad, tudom én is:
a nagy: te vagy,
s te, a Mindenség summáslegénye,
részt se kaptál, pedig az egészre
futotta érdemed.
Érdemes volt-e ázni, fázni,
csak a jövő kövén csírázni,
vérszagú szörnyekkel vitázni,
ha ráment életed!
Csak szólhatnál, hogy érdemes!
Mert csontom, vérem belerémül,
végzetedhez ha én állítok végül
józan zárómérleget.
Törd fel a törvényt, ne latold!
A porból vedd fel kajla kalapod,
vértanú vállad,
s a kifordult nyakcsigolyákat
rendbeszedve
két kisírt szemmel, tüzes iker-körrel
nézz a szemembe,
hogy rendülne bele
a mohó, emléknélküli tenyészet,
az egek mirígy-rendszere
s e megváltatlan földi lét.
József Attila!
te add nekem a reményt,
mert nélküle
romlott a napvilág,
a vér eves,
bár a fogad vicsorog,
bár a nyakad csikorog,
bólints, hogy érdemes,
cáfold meg halálos logikád,
te glóriás,
te kíntól bélyeges!
Képzeletemre bízzál édes munkát,
mert immár úgy szorgoskodik,
hogy a sarkamtól torkomig
forraszt rám forró hamubundát,
rádióaktív iszonyt –
félek, hogy minden rejtelmet kibont
s végül már semmi se fáj.
Hogy el ne jussak soha ama síkra:
elém te állj.
Segíts, hogy az emberárulók szutykát
erővel győzze a szív,
szép szóval a száj!

 

(1962)

Apr
10

Áprilisban TDK - Elérhető a program és a tartalmi kivonatok

Mint ismeretes, az 51. Tudományos Diákköri Konferencia 2020. április 29-én (szerdán) kerül megrendezésre szekciónként, weben keresztül. A megmérettetéshez kapcsolódó program és a tartalmi kivonatok az alábbi PDF fájlban érhetők el:

A TDK hivatalos weboldala: https://tdk.bgk.uni-obuda.hu/

Pages