May 2020

May
22

A CERATIZIT Csoport izgalmas betekintést ad az Óbudai Egyetem hallgatóinak a forgácsolószerszámok világába

Az egyre inkább tudásalapú társadalmakban döntő fontosságú a sikeres vállalatok számára az alkalmazottak megfelelő képzettsége. Különösen igaz ez az olyan vezető technológiai cégeknél, mint a CERATIZIT Csoport, amely világszerte több mint 80 országban van jelen és mindig igyekszik magas szinten tartani az innovációt a termékei körében.

A forgácsolásban és a kopás elleni védelemben használt, kifinomult keményanyagú megoldások úttörője ezért már 2018-ban hosszú távú partnerkapcsolatot létesített a budapesti Óbudai Egyetem Bánki Donát Karával. Az együttműködés célja a Kar Anyag- és Gyártástudományi Intézetében tanuló mérnökök elméleti és gyakorlati képzésének támogatása.

A megállapodás értelmében a CERATIZIT forgácsolószerszámokkal, ToolScope nevű felügyeleti és segítségnyújtó rendszerével, illetve egyéb felszerelésekkel és oktatóanyagokkal támogatja a képzési programot annak érdekében, hogy a lehető leggyakorlatiasabb képzést biztosítsa a hallgatók számára. A keményfémek szakértője emellett lehetőséget kínál a diákoknak szakmai gyakorlat elvégzésére a vállalatcsoport különböző egységeiben. Ennek keretében a CERATIZIT Magyarország az elmúlt évben két szakmai gyakorlatot szervezett az egyetem hallhatóinak a cégcsoport besigheimi, illetve kempteni telephelyén.

May
20

The past 10 years of RECCS

This year would have been the 10th jubilee RECCS Pasta Bridge Builder World Championship, which we were very prepared for, but unfortunately we could not hold it due to the COVID viral situation and because of that, we do not have the opportunity to compete live, here in Budapest. However, we would not like RECCS to forget, so here we go, today is the original day of the competition and we celebrate the past beautiful years with some memories, please welcome our short video about RECCS.

May
20

10 éves a RECCS Tészahíd-építő Világbajnokság

Az idén lett volna a tizedik, jubileumi RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokság, amire nagyon készültünk, de sajnos a vírushelyzetre való tekintettel nem tudtuk megrendezni, és emiatt élőben nincs lehetőségünk versenyezni. Azt azonban nem szeretnénk, hogy a RECCS feledésbe merüljön, így mára, a verseny eredetileg kiírt időpontjára néhány kellemes emléket szeretnénk felidézni az elmúlt évekből. Fogadjátok szeretettel eme kis összeállítást:
 

May
18

Bánkis online részvétel a Qform olimpián

Idén online módon került megrendezésre 2020. május 8-án a Nemzetközi Qform Olimpia hazai szekciója, melyen 7 bánkis hallgató vett részt.

A Qform egy olyan szimulációs szoftver, mely segítségével alakítástechnológiai folyamatok modellezhetők, a hallgatói változat elérhető a Bánki 131-es számítógéplaborjában. A Qform Olimpia pedig egyetemi hallgatók részére szervezett nemzetközi verseny, melynek hazai koordinátora prof. Krállics György a BME-ről. Idén a Bánki is nevezett hallgatókat a versenyre dr. Gonda Viktor felkészítésével.

Az idei Qform versenyen 7 bánkis hallgató vett részt: Alvincz Gergely, Barth Vendel, Hrivnák Ádám, Mahut Rajmund, Nagy Regina, Reich Erik és Szoboszlay Szabolcs. A versenyfeladat egy fogaskerék kovácsolási technológiájának tervezése volt, melyre összesen 6 órás időtartam állt rendelkezésre: ez alatt kellett számításokat, szimulációkat elvégezni, valamint a dokumentációt elkészíteni. A házi versenyen nagyon jó megoldások születtek, a részletes értékelés alapján Barth Vendel megoldása került nevezésre a magyarországi döntőbe. A hazai zsűri Vendel megoldását Konstrukciós Különdíjjal értékelte. Gratulálunk!

Az idei verseny abból a szempontból is különleges volt, hogy online került megrendezésre, a hallgatók emailen kapták meg a feladatot és otthon dolgoztak oly módon, hogy távoli eléréssel az interneten keresztül használták a Bánki 131-es számítógéplaborjának gépein futó programokat, a CAD-es tervező és a szimulációs szoftvereket. Köszönet illeti a laborfelelőst, Felker Pétert a szoftverkörnyezet rendelkezésre bocsátásáért.

Ezúton is gratulálunk az egész csapatnak!

Az alakítástechnológiai szimulációs szoftverek a következő félévben is elérhetők lesznek, várjuk továbbra is az érdeklődő hallgatókat!

dr. Gonda Viktor

May
12

Mass Ventil Magyarósi Csaba vlogjában

Az Óbudai Egyetemen készülő Mass Ventil projektről kérdezte Magyarósi Csaba vlogger a fejlesztés vezetőjét Dr. Kozlovszky Miklóst, aki mindenki számára érthetően magyarázta el a projekt célkitűzését és lényegét, melyet az alábbi videóban 13:23-tól ismerhettek meg. A kísérleti alkatrészek gyártásában és tervezésében a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar is nagy szerepet vállal, melyet a videó végén 17:46-tól láthattok.

May
6

Dr. Mucsi András az Acélipar Fiatal Innovatív Mérnöke Díj kitüntetettje

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) 2019-ben pályázatot hirdetett az „Acélipar Fiatal Innovatív Mérnöke Díj” elnyerésére. Az Egyesülés a pályázati kiírás címében az „Fajlagos energiafelhasználás-csökkenés az acélkohászat metallurgiai és továbbfeldolgozó fázisaiban, a fenntarthatóság szolgálatában” témakört fogalmazta meg.

A pályázat kiírásának alapvető célja volt, hogy az MVAE tagvállalatoknál dolgozó fiatal mérnököket innovatív műszaki megoldások kidolgozására ösztönözze. A beérkezett pályaműveket az Egyesülés szakmai bizottsága előre meghatározott szempontrendszer szerint értékelte. A díjak átadására az Egyesülés évzáró rendezvényén került sor.

Első helyezést ért el Dr. Mucsi András, az Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Anyag- és Gyártástudományi Intézet, Anyagtechnológiai Intézeti Tanszék egyetemi docense, az ISD Dunaferr Zrt. K+F szakértője. Pályaművének címe „A mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetősége a leégési veszteség csökkentése és a revésség szempontjából optimális előmelegítés biztosítása érdekében az ISD Dunaferr Zrt. Meleghengerművében”.

Gratulálunk a kiemelkedő szakmai elismeréshez!

Dr. Gáti József


(Dr. Mucsi András - a kép jobb szélén)

May
1

Oklevél kiadása nyelvvizsga nélkül

Tisztelt volt Hallgatónk!

A magyar emberek egészségének és életének megóvása mellett a Kormány kiemelten fontosnak tartja a vírus által okozott gazdasági károk enyhítését, a munkahelyek megőrzését, a munkahelyteremtést, a gazdaság beindítását, ezért Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki, melynek keretében hatályba lépett a 101/2020. számon közzétett, az oklevelek kiállításához feltételül szabott nyelvvizsga követelmények felfüggesztéséről szóló Kormányrendelet.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahely-teremtési programjának részeként valamennyi hallgató/volt hallgató mentesül az oklevél kiállításának feltételeként előírt nyelvvizsga kötelezettség teljesítése alól, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz, vagy tett, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le.

A mentesség érvényes a régi főiskolai és egyetemi képzésekre, a felsőoktatási szakképzésre, az alapképzésre, a mesterképzésre és az osztatlan képzésre is. A mentesség akkor is érvényes, amennyiben az adott képzésen esetleg több nyelvvizsga megléte az előírás, vagy felsőfokú, illetve szakmai nyelvvizsga van előírva.

Az Oktatási Hivatallal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen azon dolgozunk, hogy az oklevelek kiállítása minél gördülékenyebben megvalósuljon.

Mivel az oklevél közokirat, amely csak az aktuális (személyi) adatokkal kerülhet kiállításra, ezért szükséges az oklevél kiállításához a személyi adatok egyeztetése az oklevél kiállításának megkezdése előtt.

Tekintettel az Egyetemünkön érintett volt hallgatók rendkívül nagy számára, tájékoztatjuk, hogy az adategyeztetés és az oklevelek kiállítása hosszabb időt vesz igénybe a megszokottnál, de az Egyetem minden olyan hallgatónak ki fogja állítani az oklevelet, aki erre a jogszabályok alapján jogosult.

Az adategyeztetésben kérjük szíves együttműködését, a hosszabb ügyintézési idő miatt pedig megértését és türelmét kérjük.

Amennyiben a jogszabály adta lehetőséggel élni kíván, akkor kérjük, hogy az alábbi linken elérhető adategyeztetési nyilatkozat megtételével
jelentse be azt az Egyetem számára. A beérkezett nyilatkozat befogadásáról válaszüzenetben értesítjük Önt.

Az adategyeztetési tájékoztató és nyilatkozat elérhető itt: https://ti.uni-obuda.hu/

A további teendőkkel kapcsolatban, illetve a kiállított oklevelek átvételéről e-mailben tájékoztatjuk Önt a későbbiekben. Az oklevelek átvételére személyesen (vagy meghatalmazott útján), illetve postai kézbesítéssel lesz lehetőség. Személyes átvétel esetén az Egyetem biztosítja a járványügyi helyzetben a személyes érintkezést nem igénylő átadás lehetőségét, de javasoljuk és kérjük a postai kézbesítés választását.

 

Az oklevél kiállítással kapcsolatban felmerülő kérdéseiket Kőműves Katalin Tanulmányi Osztályvezető az alábbi elérhetőségen fogadja:

E-mail cím: komuves.katalinatbgk.uni-obuda.hu

 

Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar