August 2021

Aug
31

Regisztrációs hét tájékoztatók!

Kedves Hallgatóink, 

ne feledjétek el, hogy ezen a héten online tájékoztatókat tartunk, a mai napon - 2021.08.31-én - 9:00 órától a nappali gépészmérnöki szakra felvett hallgatóknak, a mai napon később 11:00 órától pedig a nappali mechatronikai mérnöki szak és a biztonságtechnikai mérnöki szak hallgatói számára. A levelezős hallgatók 2021. szeptember 10-én 17:00 órától hallgathatják meg a tájékoztatót.

A linkeket Neptun üzenetben kaptátok meg, kérjük lépjetek be a BBB-re a szakotoknak megfelelő időpontban!

Aug
17

Sikeresen lezajlott a Bánki Kar első Nyári egyetemi programja

Augusztus első hetében került megrendezésre a Nyári egyetem a Bánki Karon, amelyen főként a műszaki területek iránt érdeklődő középiskolás diákok vettek részt. A program augusztus 3-tól 5-ig az online térben zajlott, míg 6-án, pénteken személyesen a Kar Népszínház utcai campusán.

Az első online napon 10 órakor vette kezdetét a program a BigBlueButton rendszerében, ahol Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr és Trunk Dániel külkapcsolati munkatárs köszöntötte a diákokat. Az általános bemutatkozás után Horváth Gergő tarott bemutatót a HÖK tevékenységéről, majd Dr. Pinke Péter egyetemi docens, az Anyag- és Gyártástudományi Intézet intézetigazgatója, valamint Dr. Czifra György mestertanár ismertette a gépészmérnöki szak lehetőségeit, érdekességeit. Az ebédszünetet követően Felvári Bálint, az egyetem Formula Student csapatának vezetője mesélt bővebben magáról a versenysorozatról, valamint a csapatunk terveiről, jövőbeli fejlesztéseiről. A járműves hallgatói projekteknél maradva a Kar Pneumobil csapatainak előadása következett, akik a hallgatói műhelyből jelentkeztek be, és bemutatták a jelenleg működő két pneumobillal foglalkozó csapatunkat. A nap zárásaként egy nagyon érdekes előadásra került sor az anyagtudomány világából, melyet Varga Péter egyetemi adjunktus tartott meg.

A második nap sem volt kevésbé tartalmas, ezúttal a Mechatronikai mérnöki szak került szóba, Dr. Nagy István egyetemi docens, a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet, Mechatronikai Intézeti Tanszék vezetője előadásában. A Kar egyik különlegessége, a hegesztő szakműhely volt a másik téma, amely szerda délelőtt porondra került Kuti János tolmácsolásában.

Délután a biztonságtechnikai mérnöki szak kapcsán Prof. Dr. Kovács Tibor tanszékvezetővel és Dr. Őszi Arnold adjunktussal találkozhattak és beszélgethettek az érdeklődő diákok olyan témákban, mint például a biometrikus azonosítás vagy a csomagröntgen. Ezt követően az előző napon megismert Masztis Máté pneumobil csapatvezető hallgatónk mesélt érdekességeket a járműtechnikai szakirányról. A nap befejezéseképpen Kahoot-játékra került sor, amelyben a hallgatók telefonjaik segítségével tippjátékban vettek részt –  természetesen a kérdések a két nap során elhangzott, illetve a Bánkiról fellelhető információkból álltak. Minden diák nagyon ügyesen válaszolt, a három első helyezettet pedig külön meg is jutalmaztuk a pénteki eredményhirdetés során.

A csütörtöki nap ipari partnereinkről szólt, és az ezen cégeknél dolgozó volt hallgatóinkról, akik szívesen meséltek a Bánkiban töltött éveikről, valamint az útjaikról, ahogyan az adott területen és pozícióban elhelyezkedtek. Azt szerettük volna, ha a középiskolások bepillantást nyerhetnek olyan cégekhez, amelyeknek akár ők is lehetnek majd a munkavállalóik a Bánkis diplomával a kezükben.

Előadást tartott Albert Viktor, a Festo Kft. műszaki szaktanácsadó mérnöke "Mit csinál egy mechatronikai mérnök? - Az elektromos automatizálás világa" címmel, majd Péntek György, a Haas Factory Outlet - Hungary operatív & értékesítési vezetője "Háztól Haas-ig" című előadását mutatta be. Őt követte Váczi Dániel, a cyex OU társalapítója & CFO-ja, ő a "Kitekintés az iskolapadból a nemzetközi tech startupok világába" című előadással készült. Az ebédszünetet követően Gyenese Péter, az AGS Cégcsoport projektmenedzsere tartott előadást a projektmenedzseri tevékenységről.

Kétségkívül az utolsó napot vártuk a legjobban, hiszen ekkor a diákokkal végre személyesen is tudtunk találkozni itt a Bánkiban. A welcome csomagok átadása után Dékán úr köszöntötte őket a Tanácsteremben, ahol rögtön be is mutatta a gépészmérnöki szakunk legújabb specializációit, a Fegyver- és lőszertechikai specializációt, a Harcjármű-technikai specializációt és a Repülőműszaki specializációt. Hallgatóink kíséretében aztán a diákoknak lehetőségük volt bejárni az épületet és megtekinteni laborjainkat, ahol oktatóink tartottak nekik érdekesebbnél érdekesebb bemutatókat, valamint megismerhettek hallgatói köreinkből is néhányat.

  • - Biogáz laboratórium – Bakosné Dr. Diószegi Mónika
  • - 3D nyomtató hallgatói kör – Deák-Sala András és és Kása Rebeka
  • - A Gépműhely bemutatása – Stadler Róbert, Mészáros Béla, Ráczi Viktor
  • - CT labor – Dr. Fábián Enikő Réka
  • - Robotika labor – Varga Bence
  • - Pneumobil hallgatói körök – Masztis Máté, Labutyin Máté
  • - A Bánki Donát Hagyományőrző Kör bemutatkozása – Vörös Krisztián

A laborbejárások végeztével az élményektől kifáradt érdeklődőket a hallgatók által készített ebéddel vendégeltük meg, ennek elfogyasztása után pedig Dékán úr átadta a tippjáték nyerteseinek a díjaikat, céges ajándékokat, valamint minden résztvevő oklevéllel gazdagodott. A napot a megjelent diákok, hallgatóink és oktatóink kötetlen beszélgetése, eszmecseréje zárta.

Ezúton szeretnénk megköszönni minden oktatónknak és munkatársunknak, hogy segítettek a program szervezésében és lebonyolításában, valamint köszönjük a résztvevő diákoknak, hogy teljesítették a Nyári egyetemet, reméljük, hamarosan találkozunk velük.

Aug
4

Augusztus 8-ig van lehetőséged jelentkezni hozzánk a pótfelvételi eljárásban

Még nem jelentkeztél sehová? Vagy nem sikerült bekerülnöd?

Még nem maradtál le semmiről, mert a pótfelvételi keretében 2021. augusztus 8-ig még jelentkezhetsz! Válaszd az Óbudai Egyetem Bánki Karát!

Részletek: http://bgk.uni-obuda.hu/hu/kar/potfelveteli-2021

Aug
2

Holnap kezdődik a Nyári egyetem, még ma tudsz regisztrálni, ha még eddig nem tetted meg!

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara nyári egyetemet szervez középiskolások és pótfelvételizők részére 2021. augusztus 3 - 6. között online és személyes formában.

A kurzus felépítése: az egyetem képzéseihez kapcsolódó előadások, érdekes és naprakész témák a kari oktatók részéről, valamint ipari kapcsolataink különleges prezentációi. A nyári egyetemen meghallgatott anyag segítségével a résztvevők bepillantást nyerhetnek a Bánki Kar képzéseibe, ízelítőt kaphatnak az egyetemi életből, de emellett olyan ismeretek elsajátítására is módjuk van, amelyek nem szerepelnek a tananyagban.

Az oktatás első három napja (augusztus 3-tól 5-ig) online formában, a BigBlueButton rendszerében zajlik. Az utolsó napon, augusztus 6-án szeretnénk személyesen is vendégül látni a résztvevőket.

Részletes program és regisztráció: kattints ide!

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/571987707504873