September 2021

Sep
29

Upcoming webinar in cybersecurity

Óbuda University Doctoral School on Safety and Security Sciences and University of Belgrade are organizing Webinar In Cybersecurity 2021 on 30th of September.

With the digital world, security plays an essential role in many aspects. In the age where we handle more and more data online, anyone should have a fundamental knowledge of cybersecurity as well as keeping it up to date day by day.

Sep
28

Fussunk együtt a 36. SPAR Budapest Maraton® Fesztiválon!

Az Óbudai Egyetem és a Budapest Sportiroda együttműködésének köszönhetően egyetemünk munkatársai és hallgatói közül az első 100 fő díjmentesen vehet részt a 36. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál 4 versenyszámában.

A 36. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál alábbi versenyszámaira várjuk az egyetem polgárainak nevezését:

Október 9-én (szombaton):
1. SPAR Verde 10 km https://www.sparbudapestmaraton.hu/10-km/(rajt 9:00)

2. Riska Minimaraton 5 km https://www.sparbudapestmaraton.hu/5-km/(rajt:10:50)

3. V4 Váltó 4x2 km https://www.sparbudapestmaraton.hu/4x2-km-valto/(rajt: 11:50)

Október 10-én (vasárnap):
4. TOLLE UHT Maratonstaféta https://www.sparbudapestmaraton.hu/maraton-paros-es-stafeta/
(rajt 9:00-kor a SPAR Budapest Maraton mezőnyével együtt) A maratonstaféta sorrendben ezekből a résztávokból tevődik össze: 11, 2 km – 13,5 km – 10,1 km – 7,4 km

A nevezéseket ezen az online nevezési felületen várjuk: https://nevezes.futanet.hu/

Itt ki kell választani az eseményt (36. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál), azon belül a fentebb sorolt 4 versenyszám valamelyikét és végig vinni a nevezési folyamatot. Csapat (váltó) nevezéskor a csapattagok adatait a futás sorrendjében kell felvinni. A regisztrált felhasználók -akik már korábban is indultak BSI-s versenyen- felhasználónévvel, jelszóval léphetnek be, az újak pedig regisztrációt követően.

A nevezés végén egy kuponkódot kell beírni, így a nevezés végeztével nem kell fizetni, de a nevezés rögzül. Ezt a kuponkódot a hiervarter.akosatkgk.uni-obuda.hu e-mail címre történő jelentkezés során kell kérni. További kérdések esetén is erre az e-mail címre várjuk levelüket.

FONTOS! A nevezési határidő: október 6. szerda éjfél
Az alábbi feltételekkel lehet részt venni 500 fő fölötti sporteseményen: http://www.futanet.hu/cikk/bhirek21-fuss-ujra-valos-esemenyen

A versenyen részt venni csak védettségi igazolvánnyal vagy érvényes versenysport igazolással (ami érvényes sportorvosi engedélyt is tartalmaz) lehetséges!

Gyertek el minél többen! LEGYEN AZ ÓBUDAI EGYETEM BUDAPEST LEGSPORTOSABB EGYETEME!

Sep
27

Az RTL és a Hír TV is beszámolt a Kutatók Éjszakájáról

A Kutatók Éjszakája kapcsán az RTL és a Hír TV híradó is beszámolt Egyetemünk és a Bánki Kar programjairól. Itt tudjátok visszanézni az adásokat:

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/vulkan-show-a-kutatok-ejszakajan

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tobb-mint-2000-program-az-idei-kutatok-ejsz...

Sep
27

Sikeres volt a Kutatók Éjszakája a Bánki Karon

Nagyszerű hangulatban, 900 érdeklődővel zajlott az idei Kutatók Éjszakája programunk 2021. szeptember 24-én. Ahogyan minden évben, idén is csatlakozott az Óbudai Egyetem a több mint tíz évvel ezelőtt indult kezdeményezéshez, és a korábbi évekhez hasonlóan idén is minden korosztály számára érdekes és izgalmas programokkal készültünk itt a Bánki Karon.

Közel 50 helyszínt látogathattak betérő vendégeink a délután és este folyamán, a tudományos előadásoktól kezdve a csapágyszerelésen át számos érdekes bemutatóra került sor, míg az udvaron pneumobiljainkat tudták kipróbálni az érdeklődők; a kicsik és nagyok előszeretettel utaztak csühögő vonatunkon, vagy éppen a guruló zongorán, amellyel még az épület körül is megtettünk néhány kört a csodálkozó autósok és gyalogosok legnagyobb örömére.

Sok fiatal érdeklődött a dark webről szóló előadás iránt, de ugyanilyen kapós volt a kémiai kísérletekről szóló bemutató is, ahogyan a robotprogramozás, az információbiztonság, a fuzzy logika vagy a biztonságos okosotthonok témaköre is. Természetesen nem csak hallgathattak a nézők, hanem ki is próbálhatták magukat a nagy műhelyben, ahol a különböző esztergagépeken tudtak dolgozni, „pihenésképpen” pedig a büfében vehettek asztalitenisz leckéket. Gyakorlatilag minden előadásunk teltházas volt, ami külön motiváló volt előadóink számára.

Sokan jártak a gőzgépes programon, a 3D nyomtató kör bemutatóján, a csokoládé kokilla öntésen és a biogáz laborban is. A 3D makett épületekre is rengetegen voltak kíváncsiak. Sötétedés után az udvaron került bemutatásra egyik hallgatónk saját építésű Tesla-tekercse, amely villámokat volt képes előállítani. Nagyközönség előtt, személyesen erre most került először sor, emiatt még különlegesebb volt ez a debütálás.

Összességében elmondható, hogy az egy éves kihagyás után jó volt újra személyesen résztvenni a Kutatók Éjszakáján , nagyon  pozitív és inspiráló hogy ennyien érdeklődtek a programjaink iránt, és hogy bejárták az épületet.

A szervező és résztvevő munkatársainknak és hallgatóinknak, valamint a szomszédos Karok munkatársainak köszönjük szépen a segítséget. Jövőre ismét találkozunk!

Sep
21

Pénteken Kutatók Éjszakája!

Hamarosan ismét Kutatók Éjszakája a Bánkin! Mint minden évben, most is csatlakoztunk a több mint tíz évvel ezelőtt az Európai Unió Bizottsága által útnak indított kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy Európa-szerte megismertesse a fiatalokkal a kutatói pályát, annak szépségeivel és nehézségeivel együtt, népszerűsítse a természettudományokat, megmutassa, hogy kutatónak lenni izgalmas hivatás.
 
A tavalyi kényszerű kihagyás után újra várjuk a nagyközönséget 2021. szeptember 24-én 16 órától 23 óráig a VIII. kerület, Népszínház utca 8. sz. alatti épületünkben, ahol rengeteg érdekes programmal készülünk, máskor nem látogatható helyszíneket, műhelyeket nyitunk meg az érdeklődőknek – gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.

Tudományos előképzettség nem szükséges a programok látogatásához. Minden programunk díjmentes. Érdemes minél több helyszínünkre ellátogatni, mert az érdekes témák mellett nyereményjátékban is részt vehetnek.

A rendezvényen való részvétel feltétele a 18. életévet betöltött személyek esetén a helyszíni regisztráció során az érvényes védettségi igazolvány (vagy 3 napnál nem régebbi negatív PCR teszt) bemutatása.

Az összes programunk rövid leírással a Kutatók Éjszakája hivatalos oldalán érhető el, kiszűrtük Neked a Bánki programjait, kattints ide a megtekintéshez!

Sep
15

Würth ösztöndíj

Felhívás

a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói részére

 

A  Reinhold és Carmen Würth Alapítvány 1992-ben tanulmányi díjat alapított a hátrányos helyzetben lévő, tehetséges fiatalok anyagi támogatására.

Ennek keretében lehetőség nyílik rá, hogy a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar két hallgatója 2020. szeptembertől 10 hónapon  át havi 50.000,-Ft ösztöndíjban részesüljön  az  állami  ösztöndíjon   felül.  (Indokolt   esetben  sor  kerülhet  az ösztöndíj megosztására is.)

Pályázatot nyújthatnak be a

− a már legalább két félévet teljesített,

− első alapképzésben, nappali  tagozaton  tanuló,

− hátrányos szociális helyzetben lévő,

− gépészmérnök-, had- és biztonságtechnikai mérnök-, biztonságtechnikai mérnök, mechatronikai mérnök szakra beiratkozott hallgatók.

A pályázat benyújtásának további feltétele, hogy a megelőző két félév tanulmányi eredményének, illetve tanulmányi átlaga (ösztöndíj index) legalább 3,50 legyen.

A pályázatokat 2021. október 2.-ig a dékánnak címezve a Tanulmányi Osztályon elektronikusan az alábbi e-mail címre: tanulmanyiosztalyatbgk.uni-obuda.hu kell benyújtani.

A pályázatnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

- személyi adatok ( név, születési idő, hely),

- évfolyam, szak,

- középiskolai érettségi eredménye, főiskolai átlageredménye félévenként részletezve, tanulmányi és egyéb versenyeken elért eredményei,

- szülők foglalkozása, havi jövedelme,

- testvérek száma, jövedelme,

- a család által eltartott más személyek (pl. nagyszülők ) száma, jövedelme,

- a család  vagyoni  helyzete  (a család  tulajdonában lévő ingatlanok, nagyobb értékű ingóságok megnevezése, értéke ),

- a család  lakáshelyzete  (cím, szobaszám,  komfortfokozat,  alapterület, az együttlakó családtagok száma,

- a pályázó lakáshelyzete  (kollégista, albérlet, stb.),

- a pályázó más forrásból kapott  ösztöndíja(i),

- egyéb, a pályázó által fontosnak  tartott adatok.

 

A  pályázatokat  az  Alapítvány által felkért bizottság bírálja el, indokolt esetben környezettanulmány alapján.

Ösztöndíj csak beiratkozott (aktív) hallgató részére folyósítható.

Budapest,  2021. szeptember 15.

Prof. Dr. Rajnai  Zoltán sk.
               dékán

Sep
13

XIV. Nemzetközi Aventics Pneumobile Verseny

Kedves Hallgatóink!

Figyelmetekbe ajánljuk TindAir pneumobil csapatunk felhívását a XIV. Nemzetközi Aventics Pneumobile Verseny 2021-re, amely 2021. szeptember 18-án délután 2-kor kerül megrendezésre online! Van lehetőségetek nektek is regisztrálni és nézőként jelen lenni a versenyen és a díjátadón, illetve részt vehettek a közönségszavazáson is! Mind a TindAir, mind pedig a PowAir számít rátok! Gyertek minél többen!

Sep
10

International Virtual Conference: 'Counter-Terrorism, Technology and Development in Africa'

The International Virtual Conference: 'Counter-Terrorism, Technology and Development in Africa' will be held online on 22th of September, 2021 co-hosted by Óbuda University (Africa Research Institute) from Hungary - and Stellenbosch University (Centre for Military Studies - CEMIS) from South Africa. We are pleased to Invite You to attend our conference. You can find the registration link, the programme and the guidelines attached below or by clicking the flyer.

Sep
1

A SATCIP 2021 konferencia beszámolója

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara adott otthont 2021. augusztus 24-én és 25-én a SATCIP 2021 nemzetközi tudományos konferenciának és workshopnak. A konferenciát a NATO SPS (Science for Peace and Security Programme) támogatásával, annak keretében közösen szervezete meg a Szabadkai Műszaki Főiskola és az Óbudai Egyetem. A konferencia előadói és résztvevői a magyarországiak mellett Szerbiából, Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból, Romániából és Franciaországból kapcsolódtak be. A konferencián részt vett személyesen Franciaország Budapestre delegált kulturális és tudományos attaséja, Prof. Dr Alexis Rusinek úr.

A konferencia és workshop a Kritikus Infrastruktúra védelemi problémák modern megoldási lehetőségeit mutatta be. A NATO SPS program tette lehetővé, hogy a magyarországi és a partnerországok kutatói bemutathassák eredményeiket és egymást segítve fejlődhessenek. A konferencia és workshop az Adattudomány és Mesterséges intelligencia, a Kommunikációs rendszerek, az Anyagtudományok, a Szenzorok és érzékelők, az Autonóm eszközök, valamint a Technológiai konvergencia tudományterületeire terjed ki.

A konferenciát Prof. Dr. Rajnai Zoltán úr, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar dékánja és Dr. Fürstner Igor úr, a Szabadkai Műszaki Főiskola igazgatója nyitották meg. A konferencia a pandémia helyzet miatt hibrid megoldással került megrendezésre. A határon túli előadók online formában vettek részt az eseményen, illetve adták elő tudományos előadásaikat.

A konferencia két napján hat plenáris előadás és harmincöt szekció előadás hangzott el hat szekcióban. A hetedik blokkban került megrendezésre a workshop. A workshop témája egy, a napjainkat súlyosan érintő problémát mutatott be, ami a terror robbantások elleni védekezés területe. Az előadó a kritikus infrastruktúrák elleni, a modern eszközökkel történő védekezés komplexitására világított rá.

A konferenciát Dr. Fürstner Igor a Szabadkai Műszaki Főiskola igazgatója zárta be. A záróeseményen, az Igazgató úr méltatta az előadók magas tudományos értékű és színvonalú előadásait. Elmondta, hogy számos kutatási eredmény és összefoglaló meghallgatása során kirajzolódott az, hogy a kritikus infrastruktúrák védelme igen szerteágazó, de mégis rengeteg kapcsolódási pontja van a különböző tudományterületek között. Köszönetet mondott továbbá a szervezőknek másféléves, kitartó munkájukért. Kérte továbbá az előadókat, hogy bemutatott kutatási eredményeiket a Springer kiadásában megjelenő kötetben jelentessék meg.

Dr. Kovács Tünde Anna és Dr. Nyikes Zoltán
szervezők

Fotó: Tóth Viktória