October 2021

Oct
28

Meghívó Dr. Szabó József Zoltán előadására

*Frissítés! Sajnos az előadás elmarad, felületeinken jelezni fogjuk, hogy mikor kerül majd megtartásra. Megértésüket köszönjük!

Középiskolás vagy? Pályaválasztás előtt állsz? Gyere, és ismerd meg a Bánki Kart! Szívesen látunk újonnan induló előadássorozatunk első eseményére, amely 2021. november 4-én 15:30-tól kerül megtartásra.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk, hallgatóinkat és munkatársainkat is!

Előadó: Dr. Szabó József Zoltán (Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet egyetemi docens, intézetigazgató helyettes, tanszékvezető)

Az előadás címe: Belsőégésű motorok korszerű károsanyag csökkentési módszerei.

Milyen módszerekkel valósítjuk meg a korszerű benzin és dízelmotorok által kibocsátott károsanyagok csökkentését a belsőégésű motoron belül és a motoron kívül.

Oct
27

Még holnapig jelentkezhetsz az 54. TDK-ra!

Még nem késő regisztrálni a soron következő Tudományos Diákköri Konferenciára! Az 54. Tudományos Diákköri Konferenciát 2021. november 17-én (szerdán) tartjuk.

A konferenciára 2021. október 28-án délig (12:00 óra) lehet jelentkezni a honlapon.

A dolgozat elkészítésénél javasolt figyelembe venni az Országos Tudományos Diákköri Konferencia megcélzott szekciójának formai előírásait. A dolgozatot november 11. (csütörtök) délig (12:00 óra) kell feltölteni a rendszerbe.

Oct
26

Bánkis Pneumobillal és Vespákkal a mellrák ellen

2021. október 22-én pénteken, kora délután került sor a Mellrákinfó Egyesület, a Vespa Club Budapest és az Óbudai Egyetem Bánki Kar PowAir pneumobil csapatának közös figyelemfelkeltő felvonulására a Four Seasons szálloda előtti Széchenyi István téren.

A látványos megmozdulás célja az volt, hogy a résztvevők a mellrák elleni küzdelem hónapja alkalmából felhívják a figyelmet a mammográfiai szűrés, a megelőzés fontosságára. A motoros felvonulást Karunk másod- és harmadéves hallgatói által épített, sűrített levegő meghajtással működő autója vezette, melyet feltűnő, rózsaszín borítással láttak el az alkalomhoz illően.

A csapat figyelemfelkeltő ötlete onnan eredt, hogy az Egyetem autóin több hölgy is dolgozik, illetve sok egyéb munkaterületen, például a motorsportban is, ahol a 10-12 órás munkanapok során könnyen megfeledkezhetnek a nők a szűrővizsgálatokról. A fiatalok a rózsaszín versenyautóval megkeresték Halom Borbálát, a Mellrákinfó Egyesület vezetőjét, és a közös munkával egyenes út vezetett a felvonulás megvalósításáig.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani a csapat tagjainak: Éles Levente (vezérlés), Tóth János (pneumatika), Dunavölgyi Dávid, Buza Domonkos és Molnár Márton (gyártás), valamint végül, de nem utolsó sorban Labutyin Máté (menedzsment). Továbbá köszönjük szépen a a csapat nevében a szponzorok és partnerek segítségét, amit az elmúlt 1 év során nyújtottak, valamint külön köszönetet érdemelnek a Bánki Nagyműhelyében dolgozó munkatársak és az OUR Team, az Óbudai Egyetem Formula Student csapatának kompozitos lányai. Köszönjük a Bánki Hallgatói Önkormányzat támogatását és Kovács Gábor, a TindAir pneumobil csapat vezetőjének segítségét is. Köszönjük továbbá a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetnek is a segítséget.

A fotókat köszönjük Dombóvári Tamásnak és a PowAir csapatnak.

Oct
25

Kiberbiztonsági téma a Széchenyi Szabad Akadémia következő előadásán

2021. október 28-án 17:00 órától kerül megtartásra a Széchenyi Szabad Akadémia soron következő előadása, melyen Karunk Dékánja, Prof. Dr. Rajnai Zoltán tart előadást kiberbiztonsági témában.

Helyszín:
Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
Teremváltozás! 1081 Budapest, Népszínház utca 8. III. emelet 310-es terem.

Előadó: Prof Dr. Rajnai Zoltán, Magyarország nemzeti kiberkoordinátora
Előadás címe: Kiberbiztonság dimenziói  a kormányzati és az üzleti életben

A részvételi szándékot az alábbi linken található űrlap kitöltésével és beküldésével jelezheti.

Oct
19

Jelentkezz az Országos Logisztikai Csapatbajnokságra!

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja immár kilencedik alkalommal országos szintű logisztikai csapatbajnokságot hirdet a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói részére. Az 1.200.000 Forint összdíjazású verseny célja olyan kiváló tehetséggel és motivációval bíró hallgatókból álló csoportok kiválasztása, akik élethivatásként tekintenek a logisztikára. A részt vevő csapatok a felkészülés, lebonyolítás és a verseny nyújtotta élmény révén is tanulnak-fejlődnek.

A versenyen BSc és MSc képzéseken résztvevő egyetemista és főiskolás nappali tagozatos hallgatók, illetve a felsőoktatási szakképzésben résztvevő diákok vehetnek részt, mérnöki és gazdasági szakokról, magyarországi és határon túli magyar képzésű felsőoktatási intézményekből. A csapatokat 5 fő kell, hogy alkossa és 1 felkészítő tanár. Egy csapatban több, különböző felsőoktatási intézmény hallgatói is részt vehetnek, ez nem kizáró tényező.

További részletek és jelentkezés: https://nlvklub.hu/csapatbajnoksag/

Oct
19

Bemutatkoztak pneumobil csapataink

TindAir és PowAir pneumobil csapataink 2021. szeptemberében egy-egy házon belüli projektbemutató keretében megmutatták autóikat, valamint ismertették rövid és hosszú távú terveiket a Kar vezetése és oktató kollégái számára. A bemutatók után szeptember 24-én a nagyközönség számára is nyitva állt a hallgatói műhely, hogy a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében tekintsék meg és próbálják ki a sűrített levegő meghajtással működő járműveket.

A nyilvános megjelenések sora ezzel még nem ért véget, ugyanis 2021. október 22-én pénteken 13:00 órától a Széchenyi István téren (a Four Seasons szálloda előtt) a PowAir csapat által épített autó fogja felvezetni a "Vespákkal a mellrák ellen" elnevezésű figyelemfelkeltő motoros felvonulást, hogy ezzel támogassa a mellrák elleni küzdelmet és a megelőzés fontosságát.

Oct
13

Jelentkezz az EIVOK-20. Információbiztonsági Szakmai Fórumra

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztálya (EIVOK) 2021. október 21-én tartja következő szakmai fórumát, amely az Európai kiberbiztonsági Hónap (ECSM) keretén belül kerül megrendezésre a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel együttműködve.

A szervezők a fórumra szeretettel várják a Bánki Kar ezen terület iránt érdeklődő oktatóit és hallgatóit, valamint a Biztonságtudományi Doktori Iskola tagjait, munkatársait.

Az esemény online zajlik majd a Zoom rendszerén. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi linken lehet: https://www.hte.hu/en/fooldal/-/esemeny/4723767/eivok-20--szakmai-forum

Csatolmány: 
Oct
13

Keynote prezentációt tartott Dr. Kiss Gábor, a GBI igazgatója

Dr. Kiss Gábor, egyetemi docens, a Bánki Kar Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet igazgatója, Egyetemünket képviselve Keynote előadást tartott a 2021. szeptember 17-18. között megrendezett “World Summit on Automotive and Autonomous Systems” konferencián, melynek témája idén az Evolution on Automotive, Automobile and Autonomous Vehicle Systems volt. Sikeres előadásához ezúton is gratulálunk!

Oct
12

Digitális képek tömörítési eljárásai

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával ápolt sokéves szakmai kapcsolatnak köszönhetően október 1-jén ismét a Bánki Karra látogatott Póth Miklós, a Szabadkai Főiskola főiskolai tanára, aki ezúttal a digitális képek tömörítési eljárásairól tartott előadást az érdeklődőknek. Az előadáson a digitális képek alapvető tömörítési eljárásaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők, megismerve a digitális képek alapvető jellemzőit, a veszteséges, veszteségmentes tömörítés lényegét, valamint a képek közötti különbségek meghatározásának lehetőségeit. A tömörítési eljárások közül a JPEG tömörítési algoritmus lépéseit részletesen is bemutatta az előadó.

Dr. habil Laufer Edit

Oct
11

Bánkisok jártak a Bridgestone gyárban

Szeptember 15-én a Munkavédelmi Szakemberek IX. Országos Fórumának keretében a Bánki mesterszakos biztonságtechnikai mérnök hallgatói munkavédelmi témájú előadáson és gyárlátogatáson vettek részt a környei Bridgestone gumiabroncsgyárban. A résztvevőket a gyár környezetvédelmi vezetője köszöntötte, utána a biztonsági osztályvezető tartott szakmai előadást a munkavédelmi és biztonságtudatosság vállalati
kultúrába integrálhatóságáról.

Az előadást követően a résztvevők a gyár munkavédelmi szakembereinek ismertetője mellett megtekinthették a termelési részleget, ahol megismerhették a gépsorok és eljárások potenciális veszélyeit, valamint a kivédésükre hozott óvintézkedéseket. A tanulmányi kirándulás során a bánkis hallgatók személyesen megfigyelhették a munkavédelmi ismereteik gyakorlati alkalmazását egy valós környezetben, különösen a veszélyes ipari berendezések működtetését illető szabályokat és intézkedéseket; továbbá gyakorló szakemberek tapasztalataiból is új ismereteket szerezhettek.

Szabó Réka

Pages