December 2021

Dec
23

Boldog Karácsonyt Kíván a Bánki Kar!

Minden munkatársunknak és hallgatónknak Békés Boldog Karácsonyt Kívánunk!
We wish all of our colleagues and our students a merry Christmas!

Dec
20

Elismerések hallgatóink és oktatóink részére a decemberi Igazgatótanácsi ülésen

Elismerő oklevelet, valamint az OBO BETTERMAN Hungary Kft. és a Bánki Kar felajánlásában Media Markt ajándékutalványt vehettek át az 54. Tudományos Diákköri Konferencia díjazott pályamunkáit készítő hallgatók a 2021. december 15-án megtartott Kari Igazgatótanácsi ülésen.

Anyagtechnológia és anyagvizsgálat szekcióban II. helyezett Nyisztor Olivér (A SZÍVÓDÁSI ÜREGEK VIZSGÁLATA RONCSOLÁSOS ÉS RONCSOLÁSMENTES MÓDSZEREKKEL ÖNTÖTT ALUMÍNIUM ALKATRÉSZEKNÉL / Konzulens: Oláh Ferenc, tanszéki mérnök), I. helyezett Hartdégen Bertalan (TECHNOLÓGIÁK HATÁSA AUSZTENITES KORRÓZIÓÁLLÓ ACÉLOK LÉZERSUGARAS HEGESZTÉSÉRE / Konzulens: Dr. Fábián Enikő Réka, egyetemi docens).

Biztonságtechnika és technikatörténet szekcióban III. helyezett Kenzhetayev Yernar (ARCFELISMERŐ ALGORITMUS FEJLESZTÉSE / Konzulensek: Dr. habil Laufer Edit, egyetemi docens és Dr. Nagy István, egyetemi docens), II. helyezett Horváth Orsolya Margit (ARCFELISMERÉS ÉS HITELESÍTÉS CSÖKKENTETT BIOMETRIAI ADATOK ALAPJÁN / Konzulens: Prof. Dr. Kovács Tibor, egyetemi docens), I. helyezett Ujhegyi Bence, Molnár Krisztián (TENGERALATTJÁRÓ BALESETEK ÉS OKAINAK FELTÁRÁSA / Konzulensek: Dr. Fábián Enikő Réka, egyetemi docens és Dr. Szűcs Endre, adjunktus.

Mechatronika és járműtechnika szekcióban I. helyezett Antal Gábor (SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI MEGBETEGEDÉS KOCKÁZATÁT BECSLŐ FUZZY MODELL MEGALKOTÁSA / Konzulens: Dr. habil Laufer Edit, egyetemi docens).

Közönségdíjas hallgatók: Falta Bonifác, Ujhegyi Bence, Molnár Krisztián, Antal Gábor

Az ülésen átadásra került ezen kívül a Kari Kiváló Oktatói Díj, amelyet Hanka László egyetemi docens, a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet matematikai, informatikai kiemelt szakcsoportvezetője kapott, valamint a Kari Kiváló Oktatást Támogató Munkatársi Díj, amelyet Varga Bance a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet tanszéki mérnöke vehetett át.

Dec
20

December 15-i Pneumobilos jótékonysági esemény

Az Óbudai Egyetem Bánki Karán működő Pneumobil csapatok hallgatói idén, december 15-én rendezték meg először karácsonyi jótékonysági akciójukat, melynek az volt a célja, hogy a díszkivilágított autóikkal adományt juttassanak el a MikulásGyárba.

A feldíszített járművek a Hősök terén kerültek kiállításra, majd a hallgatók a korábban az Egyetemen gyűjtött, valamint a helyszínen átvett ajándékokat a TindAir csapat autója mögé kötött, speciálisan a pneumobilok számára készített utánfutókba helyezték és elindultak a Gyár felé. A csapatok a Dózsa György út mentén haladtak végig, ahol több gyerek is a tetszését fejezte ki a karácsonyi fénybe burkolt masinák láttán.

A Gyárhoz érkezve az ott dolgozó önkéntesek az ajándékok mennyiségén, és a szállításra használt járművek különlegességén – mivel, hogy hasonlót előtte még nem láttak - meglepődve, nagy köszönettel fogadták az ajándékokat.

A csapatok ezúton is köszönik szépen a felajánlásokat mind az Egyetem, mind pedig a vendégek részéről, továbbá Boldog Karácsonyt és sűrített levegőben gazdag Új Évet kívánnak mindenkinek!

Labutyin Máté
a PowAir csapat kapitánya

Dec
16

Karácsonyi ajándék a bakonybánki és lovászpatonai óvodásoknak

A tavalyi évben sajnos a pandémia miatt Karunk képviselői nem jutottak el Bakonybánkra, ám idén ismét felkerekedtek és 2021. december 13-án megjárták Bakonybánkot és Lovászpatonát, hogy a szeretet ünnepe alkalmából megajándékozzák a helyi óvodásokat, ezáltal is tisztelegve Bánki Donát emléke előtt. Mint ismeretes, iskolánk névadója Bakonybánkon született, életének meghatározó részét pedig Lovászpatonán töltötte. Karunk képviseletében Barta Andrea délkáni hivatalvezető, Horváth Gergő HÖK-elnök, Polereczki Flórián alelnök és Hasilló György, a dékáni hivatal munkatársa vettek részt az eseményen.

A Hallgatói Önkormányzat kezdeményezésére hallgatóink nagyon sok játékot és sok más finomságot gyűjtöttek össze, amiket a Kar képviselői adtak át a lovászpatonai óvodásoknak. 

A bakonybánki óvodásokhoz egy-egy mikuláscsomag kíséretében a Mikulásnap bevételével érkeztünk – az idei évben hatvanezer Forintot adtunk át az óvodavezetőnek. Nagy öröm volt számunkra látni a verseket és énekeket előadó, karácsonyra készülő gyermekeket. Köszönjük szépen a helyi polgármestereknek és óvodavezetőknek, óvónőknek, hogy lehetővé tették számunkra a látogatást.

Dec
14

Nagy sikert aratott Bánkis Nyílt Napunk

Több, mint 120 pályaválasztás előtt álló diák volt kíváncsi az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar nyílt napjára 2021. december 9-én. A pandémiás időszakban rendezvényeink többnyire az online térbe szorultak, ám ezúttal szerencsére személyes jelenléttel tudtuk megrendezni eseményünket. Az érdeklődő fiatalok az ország minden tájáról és iskolájából érkeztek, hogy megismerjék a Kar képzési kínálatát, az ösztöndíj lehetőségeket, hallgatói köreinket, valamint hogy betekintést nyerhessenek műhelyeinkbe és laborjainkba.

Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékáni köszöntője után Trunk Dániel a Dékáni Hivatal munkatársa mutatta be általánosságban a Kart, majd Dr. Pinke Péter, az Anyag- és Gyártástudományi Intézet igazgatója beszélt bővebben a gépészmérnöki szakról. A mechatronikai mérnöki szakot Dr. Nagy István, a Mechatronikai Intézeti Tanszék vezetője mutatta be, majd Dr. Kiss Gábor a Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet igazgatója ismertette a biztonságtechnikai mérnöki szakot.
Bár még részleteiben nem esett ezekről szó, de mindenképpen említést érdemel, hogy a Kar a jövő évtől tervezi elindítani az energetikai mérnök és kiberbiztonsági mérnök alapszakokat is!
A Hallgatói Önkormányzat elnöke, Horváth Gergő tartott előadást a HÖK-ről, a hallgatói életről, a hallgatók lehetőségeiről, majd vidám kvízjátékra került sor, amelyen a legügyesebb diákok nem csak új tudással és élményekkel, de nyereményekkel is gazdagodtak. A kvízjátékot Polereczki Flórián, HÖK-alelnök vezette.

Az előadásokat követően indultak el a hallgatók, hogy körbejárják intézményünk műhelyeit és laborjait.

Nagyon örülünk, hogy ilyen sok nyitott, tudásra szomjas diákkal találkozhattunk, várunk szeretettel minden érdeklődőt januárban is a következő nyílt napjainkon január 6-án és 27-én a Bánki Karon, valamint 2022. január 13-15. között az Educatio kiállításon is találkozhattok velünk.

Dec
12

Sikeresen lezajlott az ÓE BGK és az MTT konferencia-sorozatának 3. része

2021. november 30-án, a korábbi alkalomhoz hasonlóan ismét online formában került megrendezésre a Magyar Természettudományi Társulat és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar konferencia-sorozatának 3. felvonása a Magyar Tudomány Ünnepe keretében.
„A jövő nagy kihívása: kiberbiztonság és kiberhadviselés” harmadik etapján a 2009-ben hódító útjára indult blockchain és bitcoin témakörét körbejárva izgalmas előadásokra került sor, szó volt a crypto valuta történetéről, felhasználási lehetőségeiről, veszélyeiről, a technológia alkalmazhatóságáról a SMART települések rendszerének kialakításában.

A konferencia-sorozat szervezői Prof.Dr.Rajnai Zoltán, PhD, a Bánki Kar dékánja és Dr. Tardy János, PhD, az MTT ügyvezető elnöke voltak.

Az eseményen az alábbi előadásokra került sor:

Rajnai Zoltán: „Mi a crypto-valuta, hogyan "bányásszák?”
Nagy Attila: „Bitcoin-blockchain”
Sándor Barnabás: „Blockchain technológia alkalmazhatóságának vizsgálata okosvárosok kialakításánál”
Ujváry Patrik Richárd: „Blokklánc és DeFi”

Az előadások utólag is visszanézhetők a Bánki Kar YouTube oldalán az alábbi lejátszási listában:

Dec
10

Kari munkatársaink lektorálták a NetMenők programot

A Bánki Kar két munkatársa, Dr. habil. Kiss Gábor, egyetemi docens, a Bánki Kar Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet igazgatója és Beke Éva, egyetemi tanársegéd, Erasmus koordinátor voltak tagjai annak a lektorcsapatnak, akik segítettek a Palo Alto Networks NetMenők című programjának elkészítésésben. A  program célja, hogy a gyermekekben óvodás kortól kezdve 14-15 éves korig bezárólag az információbiztonsággal kapcsolatos tudatosságot kialakítsa és elmélyítse, annak érdekében, hogy az internet és a digitális eszközök használata során a lehető legnagyobb biztonságban legyenek. A NetMenők program néhány interaktív feladata a Zer0 Day-en került bemutatásra, amely egy alapvető kiberbiztonsági videótárként szolgál, azaz a különböző témákban készült tartalmakat, előadásokat és kerekasztal beszélgetéseket bármikor, tartalomjegyzék szerűen el lehet érni és le lehet játszani.

A program rövid bevezetőjét, amelyben Rónaszéki Gábor programfelelős és Dr. Kiss Gábor beszélgetnek, alább tudják megtekinteni: 

A további videók itt érhetők el: https://0day.hu/videotar/#netmenok

Dec
6

Folytatódik a Bosch + Óbudai Egyetem rendezvénysorozata

Az Óbudai Egyetemmel való együttműködés keretében tovább folytatódik a Bosch rendezvénysorozata!

“Jövőnk autója, autónk jövője” – virtuális autózás a közlekedés fejlődésében. 

Előadó: Serrano Viktor, Bosch Magyarország
Időpont: 2021. December 7. (kedd) 18:00 
Helyszín: MS Teams felület 

A beszélgetés témaköre az önvezető járművek jelenlegi műszaki megoldásai és jövőbeli fejlesztései. Hol vannak a határai a vezetést segítő rendszereknek és hol kezdődnek az ember általi vezetést kiváltó technológiák? Milyen nagyobb műszaki területei vannak a fejlesztésnek? Vannak-e műszaki határai a fejlesztésnek? Vagy határt a jogi, a morális értékek és mérnöki etika adja?

Csatlakozz, tapasztalj, kérdezz, mi válaszolunk!


Regisztráció: https://kando-szakkoli.uni-obuda.hu/

Dec
2

A 2021 őszi Tésztahíd-építő háziverseny eredményei

2021. november 25-én csütörtökön zajlott az idei év őszi Tésztahíd-építő háziversenye. Tavaly ugyan a pandémia megakadályozta a verseny személyes jelenléttel történő megrendezését, idén viszont a Tornateremben személyesen tartottuk meg a verseny, ahol tartó kategóriában 5 szerkezet is leadásra került veterán és újonc építő-hallgatók jóvoltából.

Az első helyezést a Tóth Dominik Martin és Németh Dávid Csaba által konstruált „Varsányi” fantázianévre hallgató tartó szerezte meg 259,9 kg teherbírással.

A dobogó középső fokára a „Felsőpakony” nevű tartó került, Fonyódi Máté és Huszti Zoltán szerkezete, amely 225,8 kg terhelést bírt ki. Az építőpáros egy második tartóval is indult a versenyen, amellyel a harmadik helyet is sikerült kibérelniük a dobogón, „Visegrád” elnevezésű szerkezetük 192 kg terhelést bírt.

Negyedik helyen a „Gyula” zárt, építője Unghi Tamás volt, míg ötödik helyre a „Blaha” került, Makay Sarolta és Szűcs Richárd szerkezete.

A hagyományaink szerint minden versenyen megjutalmazzuk a „legszebb” szerkezetet, az esztétikai különdíjat a „Varsányi” nevű tartó nyerte.

Az oklevelek, Bánkis ajándékcsomagok és a tantárgyi pontok mellett szponzoraink is értékes nyereményeket adtak át hallgatóinknak; az első két helyezett a munka és tanulás jegyében 3 napos SolidEdge tanfolyamot kapott az Enterprise Communications Magyarország Kft-től, valamint minden versenyző Enterprise ajándékcsomaggal gazdagodott, mely jutalmakat Melkovics Péter értékesítő mérnök adott át a cég nevében.

A kultúra jegyében a Turay Ida Színház minden helyezett részére 2x2 jegyet biztosított a Na, de államtitkár úr! című előadás november 27-i bemutatójára.

A szórakozás jegyében az Erasmus Life Budapest 4 db belépőjegyet ajándékozott az első két helyezett részére az aznap éjjeli Roaring '20s Party by ELB x Burlesque & Speakeasy Night bulira.

A verseny helyszínén zajlott tippverseny különdíját Körmendi Kristóf nyerte meg 261 kg teherbírás tippjével.

A helyezetteknek és minden résztvevőnek szívből gratulálunk!

Ezúton köszönjük a zsűri tagjainak – Dr. Paukó Andreának, Laky Zoltánnak és Barta Andreának – kitartó munkáját a szervezés, lebonyolítás és zsűrizés során. Köszönjük továbbá a Tésztahíd-építő Hallgatói Kör vezetőjének, Laky Norbertnek a szervezésben és a csapatok felkészítésében nyújtott segítségét, valamint köszönjük Balogh József tanár úrnak a konferálást. Köszönjük a támogatóinknak, az Enterprise Communications Kft-nek, a Turay Ida Színháznak és az Erasmus Life Budapestnek hogy megtették felajánlásaikat.

A most helyezést elért hallgatókkal és a korábbi évek bajnokaival is találkozhattok a 10. Jubileumi Tésztahíd-építő Világbajnokságon, 2022-ben!

Reméljük a következő háziversenyre még több hallgatónk jelentkezik, hogy megméresse tudását és természetesen hogy további értékes nyereményekre és tantárgyi pontokra tegyen szert, továbbá hogy kvalifikálja magát a Világbajnokságra!

A versenyről készült videó a Kar YouTube oldalán tekinthető meg:

Dec
1

Egyetemünk Formula Student csapata is részt vett az idei Techtogether versenyen

Az O.U.R. Team, az Óbudai Egyetem Formula Student csapata idén részt vett az Automotive Hungary rendezésében lebonyolított Techtogether versenyen 2021. november 16-18. között. Csapatunk nagy létszámmal, közel 30 fővel indult a 3 napos rendezvényen, ahol különböző elméleti és gyakorlati feladatokat oldottunk meg. Az összesítést követően a 7. helyen zártunk. Sikerült egy különdíjat is elhoznunk méghozzá a Rhode & Schwarz különdíját, amelyhez egy oszcilloszkópos feladatot kellett megoldani, és ebben mi voltunk a legjobbak.

A versenyen összemérhettük az elméleti és a gyakorlati tudásunkat a többi csapattal, illetve sikerült új kapcsolatokra is szert tennünk, valamint sok hasznos információt és segítséget kaptunk más csapatoktól a versenyautónk építéséhez.

Felvári Bálint
O.U.R. Team csapatkapitány

 

Fotók: (bal) O.U.R. Team; (jobb) AutoPro.hu; https://autopro.hu/techtogether