January 2022

Jan
26

Gyakorlati képzés ételosztással összekötve

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Humanitárius műveletek menedzserképzésben résztvevő hallgatói gyakorlati képzés keretében meleg ételt biztosítanak a VIII. kerület, valamint a főváros rászoruló lakóinak. Tervezetten mintegy ötszáz főnek osztanak ételt január 29-én, szombaton.

Az országban egyedüli képzés résztvevői a gyakorlat során bemutatják, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetben miként kell főzőpontot kialakítani, működtetni, valamint a rászorulókat ellátni, élelmezni. Ezen felül bemutatnak egyéb gyakorlati szociális tevékenységet is, amelyben a Baptista Szeretetszolgálat szociális munkásai, valamint orvosi csoportja és mentőjárműve is részt vesz.

Időpont: 2022.01.29. 12:00-15:00 óra 
Helyszín: Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának belső parkolója 
Cím/megközelítés: 1081. Budapest, Népszínház u. 8., a hátsó parkoló bejárata: Csokonai utca 5-7. felöl

Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a Bánki Kar dékánja elmondta, hogy az intézmény a szakmai képzés mellett nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kerületben működő oktatási intézményként szociális, karitatív tevékenységet is folytasson. Ennek keretében több programot támogatnak, például rászoruló gyerekeken segítenek, vagy mint éppen most is, ételosztást szerveznek.
Az angol nyelven folyó Humanitárius műveletek menedzserképzést 2021-ben indította el az Óbudai Egyetem, amelyre több országból érkeztek hallgatók, akik arra kapnak felkészítést, hogy kormányzati és más karitatív szervezetek munkatársaiként nemzetközi környezetben legyenek képesek különféle humanitárius tevékenységet folytatni. A képzés során kiemelt figyelmet kapnak azok a (műszaki, logisztikai és szervezési) területek, amelyek működtetése a legnagyobb kihívást jelenti a karitatív szervezetek számára. A képzésre, amely egy éven keresztül tart, BA és MA végzettséggel, középfokú angol nyelvvizsgával lehet jelentkezni.

Jan
23

Meghívó a Széchenyi Szabad Akadémia következő előadására

Tisztelt Érdeklődők!

Örömmel várjuk Önöket a Széchenyi Szabad Akadémia soron következő előadására, melynek időpontja : 2022 év január hó 27 napja, 17:00-18:30 óra.

Helyszín: az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara
Cím: 1081 Budapest, Népszínház utca 8.

Előadó: Dinyési János a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület emlékhely- kutatója, a közelmúltban megjelent „Báthory emlékek nyomában” című kötet társszerzője és szerkesztője
Előadás címe: Báthory István jelentősége és uralkodásának eredményei

Az előadás célja, hogy megismertesse a magyarként a legnagyobb lengyel királlyá váló erdélyi fejedelem uralkodásának eredményeit, szellemi hagyatékát. A vetítettképes előadás keretében bemutatásra kerül néhány fontos Báthory emlékhely is.

Részvételi szándékát kérjük az alábbi linken található űrlap kitöltésével és beküldésével jelezze felénk, köszönjük !

Jan
10

Educatio 2022

Még nem döntöttél a továbbtanulást illetően? Válassz minket! Keresd a Bánki Kar hallgatóit és munkatársait az Óbudai Egyetem HF23-as standján az év legnagyobb oktatási szakkiállításán!

Kapj választ személyesen vagy online a felmerülő kérdéseidre, akár szakjainkról, kollégiumainkról, ösztöndíjainkról és az egyetemi életről!

Várunk minden érdeklődőt 2022. január 13. és 15. között a Hungexpo "A" pavilonjában a HF23-as standon és online is!

A kiállítás INGYENES, DE REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT! https://www.educatioexpo.hu/regisztracio

A hatályos jogszabályok értelmében a 22. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás területére belépés magyar állampolgárok részére csak érvényes védettségi igazolvány, vagy a védettséget igazoló EESZT applikáció felmutatásával lehetséges. A tizennyolcadik életévét be nem töltött személy koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt is részt vehet az eseményen. A rendezvény területén kötelező a maszk használata!

Jan
5

Búcsúzunk Korondi Endrétől


Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy karunk óraadó mestertanára, egyúttal a Könnyűipari Műszaki Főiskola alapító tagja, a mérnöki tárgyak elkötelezett oktatója, Korondi Endre életének 75. évében, 2022. január 2-án elhunyt.

Az ÓE BGK jogelőd középiskolájában érettségizett. Egyetemi tanulmányai után a Könnyűipar Műszaki Főiskolára került, ahol 2012-ig – akkor már főiskolai docensként – kezdetben elsősorban gépészeti tárgyakat oktatott, majd bekapcsolódott a környezetvédelmi és minőségirányítási szakterületek munkájába is. 
A 90-es évek végétől magas színvonalú oktatói-kutatói munkája mellett a kari vezetésben vállalt szerepet, 1998-tól főtitkárként, majd kari hivatalvezetőként, és végül 2003-2012 között oktatási dékánhelyettesként szervezte és irányította a munkát. A Gépészeti Tanszék, majd a Környezetmérnöki Intézet Gépészeti Szakcsoport munkáját vezette és intézetigazgató helyettese volt nyugdíjba vonulásáig.

Az integrációval 2000-ben megalakult Budapesti Műszaki Főiskola Ideiglenes Intézményi Tanácsának titkára volt az első időszakban. Éveken át volt a Szenátus tagja a kar képviseletében és az egyetemi adatvédelmi biztos feladatait is ellátta.
2012 és 2013 között az Óbudai Egyetem Rektori Hivatalának ügyvivő szakértőjeként tevékenykedett, 2013-tól pedig a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar óraadó mestertanárként vett részt a Gépszerkezettani és Biztonságtudományi Intézet Gépelemek, gépszerkezetek szakcsoportjának munkájában.

Munkáját 2003-ban Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett adományozásával ismerték el, 2004-ben rendkívüli főigazgatói dicséretet, 2008-ban Rendkívüli dékáni dicséretet és BMF Emlékgyűrűt, 2012-ben Pedagógus Szolgálatért Emlékérem kitüntetést kapott.
Karunk egy elhivatott tanártól, köztiszteletben álló kollégától, egy nagyszerű embertől búcsúzik.

Korondi Endre búcsúztatása 2022. január 26-án 10 órakor lesz a Farkasréti Temető Hóvirág utcai ravatalozójában.

Isten Veled, Korondi Tanár úr!

Jan
4

Ismerd meg Karunkat, legyél Te is Bánkis! - Új bemutatkozó videó

Válassz a Bánki gépészmérnöki, biztonságtechnikai mérnöki, mechatronikai mérnöki, valamint a hamarosan induló energetikai mérnöki és kiberbiztonsági mérnöki szakjai közül, melyek elvégzésével könnyen juthatsz jól fizető álláshoz az ipar meghatározó vállalatainál! Nézd meg kisfilmünket, gyere el nyílt napjainkra és felvételizz hozzánk!

Jan
3

Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2021) a Bánkin - Beszámoló

„Videó-hidat” képeztünk a Montenegrói Egyetem és a Bánki között

Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2021) a Bánkin

2021. december 14-én sikeresen megrendezésre került – immár 9. alkalommal – a Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-Konferencia az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Járműtechnikai Intézeténekés a Montenegrói Egyetem Kotori Tengerészeti Karának közös szervezésében.  

Ez volt az első alkalom, hogy a konferencia egy „videó-hidat” alakított ki a Montenegrói Egyetem és a Bánki Kar között. Ez lehetővé tette, hogy a Monetegrói Egyetem diákjai, tanárai is bekapcsolódjanak ebbe a konferenciasorozatba. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a Montenegrói Egyetem, Kotori Tengerészeti Karán dolgozó munkatársaknak, kollégáknak a szervezésben való részvételért, és a szerzőknek pedig a színvonalas előadásokért.