April 2022

Apr
25

Ipari tanszék indul a Bánki Karon – 3D-nyomtatás felsőfokon

Kihelyezett ipari tanszék létrehozásáról állapodott meg az EBK Hungary Mérnöki Kereskedelmi Innovációs Kft. és az Óbudai Egyetem. Az erről szóló dokumentumot Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Kőfalvi Tamás ügyvezető írta alá április 21-én az ÓE Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon (BGK), ahol a 3D-nyomtatással kapcsolatos tudnivalókat oktató fakultáció hamarosan megkezdi működését. Az ünnepélyes aláíráson részt vett Dr. habil. Felde Imre ipari és üzleti kapcsolatpkért felelős rektorhelyettes, Prof. Dr. Rajnai Zoltán, a BGK dékánja, valamint Dr. Ancza Erzsébet oktatási dékánhelyettes és Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes.

Ezzel már a harmadik ipari tanszék alakul meg az Óbudai Egyetemen – hívta fel a figyelmet Prof. Dr. Kovács Levente rektor, aki arra is emlékeztetett, hogy tavaly a Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártóval a székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karon, Deutsche Telekom Csoporttal pedig a Neumann János Informatikai Karon is létrejött már egy-egy hasonló alapokra helyezett fakultáció. Prof. Dr. Kovács Levente kiemelten fontosnak nevezte az ipari kapcsolatok erősítését, hiszen naprakész és jól hasznosítható tudást csak a gazdasági szereplőkkel hatékony együttműködésben lehet átadni a diákoknak.

Az EBK és az Óbudai Egyetem között az elmúlt években szoros kapcsolat alakult ki. A kölcsönösen gyümölcsöző szakmai folyamatok eredményeként született meg a döntés az új ipari tanszék létrehozásáról – mutatott rá Kőfalvi Tamás. A mérnökutánpótlás területén a Kft. humánerőforrás politikájában épít az egyetemi karon tanuló hallgatókra, egyúttal az EBK által alkalmazott technológiákat beépítik a tananyagba. Az együttműködés jelentős lehetőséget tartogat mindkét fél és természetesen a hallgatók számára, hisz olyan tudás birtokában kerülnek ki az iskolapadból, amit már az első munkanapjukon is tudnak hasznosítani.

Az EBK kiterjedt tevékenységet végez a mérnöki, a kutatás-fejlesztés, a gyártás, valamint az oktatás területén. A cégnél az ipar legkorszerűbb szoftvereivel, ipari 3D szkennerekkel dolgoznak. A vállalat számos külsős és saját kutatás-fejlesztési projekt megvalósításában vett részt.. A Kft. tevékenységei között kiemelt szerepet kap a 3D ipari és prototípus nyomtatási technológiák alkalmazása.
Az Óbudai Egyetem számára az egyik legfontosabb szempont az oktatási téren való együttműködés, mely révén a cég témát, konzulenst és fejlődési lehetőséget tud biztosítani a képzésben részt vevő hallgatók számára.

forrás: uni-obuda.hu

Apr
11

Ez igazi CAMu online hallgatói verseny - így állunk 3 forduló után

Három forduló már lezajlott az Óbudai Egyetem Bánki Kar "Ez igazi CAMu!" elnevezésű online hallgatói szakmai versenyéből, melynek célja a magyarországi felsőoktatásban tanuló, a számítógéppel támogatott gyártás iránt érdeklődő hallgatók munkájának elismerése, valamint egy szakmai közösség építése és nem utolsósorban a szakmabeli cégek, vállalkozások figyelmének felkeltése. A csapatok úgy tűnik, hogy jól veszik a fordulók kihívásait, mindent beleadva igyekeznek minél több pontot megkaparintani, hogy végül a dobogó legfelső fokára állhassanak!

Megéri jól teljesíteni és minden tudást bevetni, mert az első helyezett csapat tagjai belépőt nyernek a Forma-1 Magyar Nagydíj vasárnapi futamára, 1 éves Solid Edge Prémium ipari licensszel gazdagodnak, valamint EdgeCam képzésen is részt vehetnek! És az is biztos, hogy a második és harmadik helyezett, valamint a további helyezést elérők sem fognak búsulni a verseny végeztével.

Az online szakmai versenyt támogatja: a Gene Haas Foundation, a Haas Factory Outlet - Hungary Bartec GmbH Haas Automation, Inc., az Enterprise Group és a Walter Tools Magyarország.

Apr
10

Május 12-én kerül megrendezésre a 6. InnoVeTAS 2022 konferencia

Május 12-én megrendezésre kerül a következő 6th Agria Conference on Innovative Vehicle Technologies and Automation Solutions InnoVeTAS 2022 konferencia, amelynek fő célja, hogy lehetőséget teremtsen korunk innovatív járműveinek, ipari automatizálás fejlesztésével foglalkozó szakemberei számára, hogy az alábbi területeken szerzett eredményeiket bemutassák, tapasztalataikat megosszák:

• korunk innovatív járműveinek fejlesztése, gyártásártása és karbantartása;
• méréstechnikai, vezérléstechnikai alkalmazások;
• ipari automatizálási megoldások;
• a fejlesztési eredmények szellemi tulajdonának védelme;
• a digitális transzformáció elméleti és gyakorlati kérdései;
• a dolgok internete (IoT) tudománya, gyakorlati alkalmazása;
• „hallgatók által készített” járművek fejlesztése.

A hagyományosan Egerben megrendezésre kerülő konferencián a részvétel díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Apr
6

Támogatókat keres az Óbudai Egyetem Formula Student csapata

Az O.U.R. Team, Egyetemünk 2019-ben megalakult Formula Student csapata gőzerővel dolgozik a versenyautó építésén, készül a váz, valamint az egyes alkatrészek, a többfunkciós kormány például már elérte a készhez közeli állapotot, így ezen hamarosan elkezdhetik a teszteléseket. Az egység funkciói a kormányzás mellett a sebességfokozat váltása és kijelzése, a fordulatszám visszajelzése, beállítások kapcsolása, rádiós kommunikáció indítása, valamint a tengelykapcsoló vezérlése. Csatlakozása egy kioldható kapcsolaton keresztül történik, ami ugyanazon az elven működik, mint a Formula 1-es autóké.

A csapat motor részlegének egyik feladata a kipufogórendszer megtervezése, a mellékelt képeken a motor gyári kipufogó leömlője látható, amitől a versenyautóhoz készített új, egyedi tervezésű rendszer teljesen eltérő lesz anyaghasználatban, geometriában és is áramlástanilag. Az airbox egység is véglegeshez közeli formát öltött és a gyártásának az előkészületeivel is jól halad a team.

A csapat célja, hogy idén összeépítésre kerülhessen a versenyautó, jövőre pedig szeretnék ha az rajthoz is tudna állni. Felvári Bálint csapatkapitány úgy nyilatkozott az autopro.hu-nak, hogy a lehető legjobb konstrukcióval akarnak debütálni - ezen céljuk eléréséhez támogatókat keresnek, olyanokat, akik részegységek felajánlásával, illetve azok beszerzéséhez szükséges anyagi támogatással szeretnék segíteni az autó építését, hogy az Óbudai Egyetem autója mielőbb a pályán is bizonyíthasson!

Amennyiben szeretné támogatni az O.U.R. Team munkáját, vagy további információra van szüksége, írjon a csapat e-mail címére (ourteamracingatgmail.com) vagy keresse közvetlenül Felvári Bálint csapatkapitányt (felvari.balintatbgk.uni-obuda.hu).

 

forrás: https://autopro.hu/techtogether/tamogatokat-keres-az-o-u-r-team/669176; https://www.facebook.com/OURTeamFormulaStudent/

fotók: O.U.R Team