VI. RECCS Világbajnokság az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem 2016. május 26-án hatodszor rendezte meg a RECCS tésztahíd-építő világbajnokságot, ahol 8 ország  mérnökhallgató csapata híd és tartó kategóriában  mérte össze tudását. Az idei évben Szabadkáról, Kolozsvárról, Iránból, Lettországból, Litvániából, Lengyelországból, Törökországból, Bulgáriából és Norvégiából érkeztek nevezések, a hazai egyetemek közül pedig a Debreceni, a Szegedi, a Dunaújvárosi és az Óbudai Egyetem csapataitól.  Különlegesség volt egy indiai, kazah és ecuadori versenyzőkből álló nemzetközi csapat indulása.
A csapatok már az előző héten megérkeztek, részükre a szervezők munkaszobát biztosítottak. A felkészülés során, egészen a törést megelőző időszakig, a szerkezetek készítéséhez, igazításához, valamint tárolásához klimatizált helyiségek álltak a csapatok rendelkezésére a minél jobb eredmény elérése érdekében.

A verseny fővédnökségét Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Barsyné Pataki Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke vállalták. A verseny elnöke Rajnai Zoltán dékán (Bánki Kar), a verseny tiszteletbeli elnöke Réger Mihály tudományos rektorhelyettes volt. A zsűri elnökségét dr. M. Csizmadia Béla, a Magyar Mérnöki Kamara Gépész tagozatának elnöke vállalta. Az izgalmas, de mégis jó hangulatú verseny a reccs.hu oldalán online követhető volt.
Reggel 7 órától érkeztek a csapatok a regisztrációra, majd a hidak ellenőrzése, mérése következett. Ezután a zsűri szavazott az innovációs és a szépségdíj különdíjáról.
9 óra után már szép számmal gyülekeztek az aulában található színpadhoz az érdeklődők. A megnyitó előtt a korábbi évek legemlékezetesebb pillanataiból készített válogatást lehetett megtekinteni.
Közben 9.30-tól a szép számban megjelenő sajtó képviselői részére sajtótájékoztatót tartottakdr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, dr. Solti Péter miniszteri biztos, dr. Nádai László stratégiai elnökhelyettes, dr. M. Csizmadia Béla zsűrielnök, valamint prof. dr. Rajnai Zoltán dékán, a Szervezőbizottság elnöke részvétellével.
A világbajnokság 10 órakor kezdődött – dr. Kovács Tibor, a Bánki Kar Biztonságtechnikai Intézetének vezetője műsorvezetésével. A tavalyi, jubileumi RECCS világbajnokság kisfilmjének lejátszása után főpolgármester-helyettes tartott rövid köszöntő beszédet, majd  Rajnai professzor nyitotta meg hivatalosan a világbajnokságot. A hidak lemérését felügyelte, illetve az eredményeket rögzítette Bakos Imre versenyigazgató úr.
Az előírások szerint a szerkezeteket kereskedelmi forgalomban kapható száraztésztából, vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztából kell készíteni. A felhasznált ragasztó tetszőleges ragasztó lehet, de csak kötőelemként használható, tehát a párhuzamos tésztaszálak összeragasztásával tilos ún. kompozit anyagot létrehozni. A HÍD annyiban különbözik a TARTÓtól, hogy a híd teljes hosszában lennie kell egy folytonos, 50 mm széles tésztából készült útfelületnek.
Az idei verseny is nagyon szoros volt, a második helyezett eredménye sem sokkal maradt el a nyertesétől. A világcsúcs megdöntése nem sikerült, amelyet a 2013-as világbajnokságon Járó Csaba és Vincze Miklós, az Óbudai Egyetem hallgatói állítottak fel (570,3 kg).

HÍD kategória:


helyezés

intézmény

szerkezet neve

csapattagok

csapatnév

végső terhelés (kg)

1

Kolozsvári Egyetem

Feláldozható 5

Zajzon Csaba, Szász Gábor, Ambrus Lénárd, Bálint Róbert

Kamikaze

455,3

2

Atatürk University

Türkaz

Alireza Nazari, Mohsen Nozari, Mehdi Nozari, Saber Sheykh Mohammadi

New Truss

441,8

3

Kolozsvári Egyetem

Sivatag

Veres Levente, Balázs Levente, Takács Edmond, Kiss Tekla

Mustang

430,9

TARTÓ kategóriában az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar csapata a második lett, szintén alig elmaradva a győztes rigai csapattól A világcsúcsot továbbra is Márkos Szilárd tartja (611,8 kg), melyet 2012-ben a Tudományok Hídján rendezett versenyen állított be. 

helyezés

intézmény

szerkezet neve

csapat tagok

csapat név

végső terhelés (kg)

1

Technical University of Riga

Alpha

Lauris Lubgans, Lauris Lodītis, Kristaps Zeps

Bridge It!

468,8

2

Óbudai Egyetem

Camel2

Gimesi Gréta, Menyhárt Viktor

Canellonia

466,7

3

Technical University of Riga

Beta

Lauris Lubgans, Lauris Lodītis, Kristaps Zeps

Bridge It!

443,8

Különdíjak

Innovációs díj

Ralitza Dzhenkova,                    Plamen Slavchev,                       Veselin Bakurdzhiev,                 Andrean Paronov,                         Ivan Vulchev

University of Architecture

Szépség különdíj

Ralitza Dzhenkova,                            Plamen Slavchev,                                  Veselin Bakurdzhiev,                    Andrean Paronov,                                 Ivan Vulchev

University of Architecture (Bulgária)

Gyermelyi különdíj

 

Kolozsvári Műszaki  Egyetem 2 csapata

Magyar Mérnöki
Kamara Gépész tagozat különdíj

Gimesi Gréta,                           Menyhárt Viktor

Óbudai Egyetem

Szépség különdíj

Ralitza Dzhenkova,           Plamen Slavchev,             Veselin Bakurdzhiev,       Andrean Paronov, Ivan Vulchev

University of Architecture

Minden résztvevőnek gratulálunk!
A versenyen készült fotók itt tekinthetők meg: