Skip to content

Biztonságtechnika labor

Helyiség:
I. em. 143

Telefon:
+36-1-666-5426

Laborvezető(k):

  • Dr. habil. Kovács Tibor — Laborvezető
  • Őszi Arnold — 

Kapcsolódó tárgyak:

  • Biztonságtechnikai Mérnök Szak
    • Gépjármű védelmi rendszerek I

A labor feladata:
a biztonságtechnikai szakot választó hallgatók számára a kor legmodernebb igényeinek is megfelelő gyakorlati oktatás biztosítása.

Laborfelszerelés:

FingerKey ujjnyomat-azonosító  
 

A FingerKey DX ujjnyomat-azonosító egyszerű felépítésű, gyorsműködésű eszköz, amely alapkiépítésben 250 ujjnyomat tárolására képes (bővíthető egészen 2000 ujjnyomatig). Önálló üzemre is alkalmas, de PC-hez is csatlakoztatható (RS-485 vagy RS-232 porton keresztül) vagy hálózatba köthető.

Bioscrypt ujjnyomat-azonosító

 
 

A Bioscrypt márkajellel ellátott ujjnyomat-azonosító vezető technológiát képvisel a biometrikus azonosításban és ellenőrzésben. A rendszer egyszerű felépítése és gyors működése teszi a mai kor elvárásainak megfelelő biometrikus beléptető eszközzé. Az alapkiépítésben mintegy 500 ujjnyomat tárolására alkalmas eszköz képes önálló üzemre is, de PC-hez is csatlakoztatható vagy hálózatba is köthető.

BioEntry ujjnyomat-azonosító  
 

A BioEntry Plus ujjnyomat-azonosító egyszerű felépítésű, gyorsműködésű (az azonosításhoz max. 1 s időtartam szükséges), megbízható (500 dpi felbontás) eszköz, ami mintegy 5.000 felhasználó, 10.000 mintáját képes tárolni és kapcsolódó szoftver segítségével feldolgozni. Operációs módja lehet ujjnyomat vagy kártya, illetve ujjnyomat + kártya.

iClass kártyaíró  
 

Az iCLASS CP575 kártyaíró egyszerű felépítésű, gyors működésű eszköz, mely a beolvasott ujjnyomatokat kártyákra írja.

RealScan1010 ujjnyomat-, és ujjlenyomatfelvevő  
 

A RealScan-10 az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatali által is rendszeresített, FBI-minősített, egy személytől 10 ujjnyomat felvételére alkalmas eszköz.

HandKey kézgeometria-azonosító  
 

A HandKey II kézgeometria azonosító negyedik generációs biometrikus eszköz. A műszer felveszi és tárolja az emberi kéz háromdimenziós alakját, képes az adott mintát azonosítani egy letárolttal. Tárolt kézgeometriák száma: alapkiépítésben 512, bővíthető 32.512-re. Azonosítási idő: kevesebb, mint 1 s.

INTUS tenyérerezet-azonosító  
 

A kéz-(tenyér)erezet-azonosítás alapja az, hogy infravörös fénnyel világítjuk meg a kezet (tenyeret) és az erezetben levő, alacsonyabb oxigéntartalmú vér (vénás vér) erősebben nyeli el az infravörös sugarakat, mint az oxigénben dúsabb. Az infra fényre érzékeny kamera képén ezek a területek sötétebben látszanak. A képelemző szoftver ez alapján vonalas grafikát generál, ami aztán lementésre kerül. Ezután az aktuális mintát összevetve a letárolttal az eszköz szoftvere hoz döntést az aktuális minta elfogadásáról, illetve elutasításáról.

4G FingerVein-station ujjerezet-azonosító  
 

A Működési elvét tekintve tökéletes a párhuzam a tenyérerezet-azonosítóval, a különbség, hogy „mindössze” itt az ujjakban futó érhálózat képezi a felvett adathalmaz alapját. 1:N azonosítási üzemben 1.000 minta a tárolókapacitása.

ES VA 2.2 3D arcfelismerő  
 

Az ES VA 2.2-as sorozatú 3D arcfelismerő rendszer a biometrikus eszközök egyik vezető képviselője. A műszer felveszi és elektronikus adathalmaz formájában tárolja az emberi arc jellemző pontjait. Az adott mintát összehasonlítva a letároltakkal - egybeesés esetén - a felhasználó megkapja az eszközhasználathoz rendelt engedélyt (belépés egy ajtón, az Értéktár kinyitása, stb.). A felvett elektronikus adatok mentése egy asztali PC-re és/vagy egy kártyaolvasóra történik egy LAN rendszeren keresztül.

Suprema D Station két ujjnyomattal és 2D arcfelismeréssel azonosító  
 

AzNagybiztonságú helyek beléptető azonosító eszköze. Mintegy 200.000 minta tárolására alkalmas. Nagy működési sebességgel rendelkezik lévén, hogy az egyes azonosításokat külön processzor kezel.

BM-ET 300 Panasonic írisz-azonosító  
 

A Panasonic BM-ET300-as sorozatú írisz azonosító a biometrikus eszközök vezető képviselője. A műszer felveszi és tárolja az emberi szem (mindkettő) íriszének (szivárványhártyájának) jellemző pontjait (a ma használatos módszerek mintegy 260 ilyen jellemzőt tárolnak). Az azonosítás az adott mintának a szerveren tárolt adatokkal való összevetésével történik, vagy az íriszmintát felvéve egy kártyára a kártya tartalma kerül az aktuális leolvasással összehasonlításra. Egybeesés esetén a továbbiakban többek között GO-NO GO típusú feladatok végrehajtása következhet (ajtónyitás, hozzáférések engedélyezése, stb.). A felvett írisz adatok egy szerver PC-n tárolódnak, amelyre az adott információ egy LAN rendszeren keresztül jut. Verziófüggően maximum 5.025 felhasználó adatainak felvételét engedélyezi a szoftver, ami Windows környezetben fut. Optimális esetben az összevetés mintegy 2 s-ot vesz igénybe és a végeredmény kijelzésre is kerül a készülék frontpanelén (elfogad/elutasít – ACCEPT/REJECT).

Mérések:

  • külső és belső terek videokamerás megfigyelés
  • többcsatornás riasztórendszerek
  • nyílászárók üvegfelületeinek betörésvédelme
  • fordulatszámmérés
  • áruvédelem – beléptető rendszerek

Szakmai gyakorlat:

Az elmúlt időszakban sajnálatos módon megszaporodtak intézményünkben a vagyonellenes cselekmények. Az ezek elleni fellépés eszközeként a kar vezetése biztonságtechnikai fejlesztésre szánta el magát, ami azon túlmenően, hogy ellátja a videó-megfigyelés és beléptetés feladatait alkalmas hallgatóink szakmai gyakoroltatásának végrehajtására is.

 

A biztonságtechnikai rendszer elemei 

 

1. Zártláncú televíziós rendszer (CCTV).
A jelenleg 19 kamerát tartalmazó hibrid rendszer (analóg, IP és speciális –rendszámfelismerő- kamerák vegyesen) bel-, és kültéren, lefedik az Intézmény biztonsági szempontból kulcsfontosságú területeit: személy és gépkocsi bejáratok, lépcsőházak, folyosó elágazások, parkoló). További elemek a digitális rögzítő (legalább 72 órányi rögzítési lehetőséggel, legalább 3 frame/s rögzítési sűrűséggel) és kültéri infra-reflektorok (éjszakai üzemeltetést lehetővé téve). A rendszer bővíthetően került megvalósításra

analóg kamera (Bosch)

IP kamera(Panasonic)

digitális rögzítők(Panasonic és Bosch)

infrareflektor (Bosch)

2. Beléptető rendszer.
A személyi beléptetés (Népszínház utca) három, forgóvillás beléptető ponton keresztül valósul meg. A beléptetés mindhárom helyen biometrikusan (akik hozzájárulnak biometrikus adataik felvételéhez ujjnyomat, illetve az egyik villánál kézerezet), vagy különböző megjelenésű kártyával (lap, kulcstartó, stb.) történik. A vendégek a belépéshez kártyát kapnak, amiket a kar Biztonsági Szolgálata ad ki. A forgóvillákon kijárati irányban nincsen azonosítás („szabadon-futó” üzemmód), illetve kiegészítésképpen vészkijárati elemek is elhelyezésre kerülnek az esetleges gyors épületelhagyás érdekében. Gépkocsik számára a beléptetés (Kisfaludy utca) rendszámfelismerés révén automatikusan, vagy egyszeri belépési engedély alapján kerül megvalósításra egy gyors működésű kapun (nyitás kevesebb, mint 3 s) keresztül. A kiléptetés azonosítás nélkül, automatikusan történik.

forgóvilla (Gunnebo)

ujjnyomat azonosító(BioEntry)

tenyérerezet azonosító(INTUS)

gyors működésű kapu(Gunnebo)

3. Felügyeleti szolgálati helyiség.
A komplex biztonságtechnikai rendszer elemeinek kiszolgálása történik itt, illetőleg a rendszer üzemeltetését végzők tartózkodási helye (Biztonsági Szolgálat, 1 fő vezető + 2 fő beosztott, elsősorban szakmai gyakorlatát végző, vagy már azt elvégzett hallgató). Elhelyezésre kerültek a CCTV-rendszer monitorai, a beléptetéshez, járőr feladatok ellátásához kapcsolódó technikai eszközök (kártyák, ruházat és csomagátvizsgálók, járőrútvonal ellenőrző elektronikus készülékek).

szolgálati helyiség

CCTV monitorok

chip-érvényesítés

járőr útvonalának ellenőrzése (Mohanet)