Bánki Emléknap

2016. június 4-én, szombaton tartották Bakonybánkon Bánki Donátra emlékezve a Bánki Emléknapot. A Bánki Kart képviselte Horváth Sándor, Lőrincz Katalin, Rajnai Zoltán, Barta Andrea, valamint két hallgató, Zsidai István HÖK-elnök és Kotfas Botond.

Bánki Donát 1859. június 6-án látta meg a napvilágot (eredeti neve: Lőwinger Donát), s bár később elköltözött, szülőhelye előtt tisztelegve vette fel a Bánki nevet. Ez az alig 500 lelkes kisközség méltó módon emlékezett meg híres szülöttéről.

Kovács Kálmán polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, majd nyitó beszédében méltatta Bánki Donát érdemeit. Ezután Rajnai Zoltán dékán úr a Bánki Kar képviseletében emlékezett meg szép szavakkal a feltalálóról és pedagógusról. Beszédet mondott dr. Veres Zoltán, Komárom-Esztergom megye jegyzője, valamint dr. Horváth Sándor, karunk előző dékánja is. A község Bánki Donát díját Ősz Nikolett 8. osztályos tanuló vehette át, kiváló tanulmányi eredménye és közösségi munkája elismeréseként.

          

Az emlékezés koszorúit a Bánki szobornál, illetve az emlékfalnál helyeztük el. Az iskolások műsorát a Zirci Fúvósok játéka követte. Az emléknap zárásaként a községházán állófogadás volt, és megtekintettük a kar segítségével berendezett Bánki Donát Emlékszobát, mely összefoglalja a mester kiváló munkásságát. A hagyományokhoz hűen idén is tartalmas és színvonalas műsorral emlékeztünk meg névadónkról.