Minőség Innováció 2016 pályázat nemzeti díjnyertese az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Finnország Államelnöke 2007-ben alapította a „Minőség-Innováció” pályázatot, melynek céljai között a versenyképesség növelése, az életminőség javítása, a vevőorientált minőség fejlesztését szolgáló minőség-innovációs teljesítmények nemzeti és nemzetközi elismerése szerepelnek. A kezdeményezéshez Magyarország – az EOQ MNB közreműködésével – 2013-ban csatlakozott. [MM 2016/1-2. pp 110.]

Pályázni különböző kategóriákban lehetett, az ÓE Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar „Oktatási szférában működő szervezetek minőség-innovációi” kategóriában nyújtotta be pályázatát. A pályázati anyagok értékelése két szinten történik. Első körben nemzeti szinten egy szakmai zsűri döntött a nemzeti díj odaítéléséről, melyek utána jogosultak a nemzetközi pályázaton részt venni, tehát a kategóriánkénti első helyezetteket az EOQ MNB Egyesület a nemzetközi zsűri elé terjeszti.

A pályázatok bemutatására és a nemzeti szintű EOQ MNB Elismerő Oklevele átadására 2016. november 9-én került sor Budapesten egy kiállítással egybekötött ünnepi rendezvényen.

A Bánki Kar képviseletében a konferencián dr. Drégelyi-Kiss Ágota kutatási dékán-helyettes és dr. Farkas Gabriella a BGK Kar Minőségirányítási megbízottja vett részt. Dr. Molnár Pál az EOQ MNB elnöke rövid ünnepi megnyitó beszéde után, Lepsényi István a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tartott előadást „A minőség és innováció helye és szerepe a hazai gazdaságfejlesztésben” címmel.

Ezután került sor a „Minőség Innováció 2016” különböző kategóriákban benyújtott pályázatok így az oktatási szférában a Bánki Kar bemutatására és az eredményhirdetésre.

Nagy örömünkre szolgált, hogy 2016-ban a Bánki lett a Nemzeti Díjnyertes és ezzel lehetőséget kapott a nemzetközi pályázaton is részt venni. A Nemzetközi Minőség Innováció Díjak átadására 2017. február 2-án Prágában, a Cseh Köztársaság fővárosában kerül majd sor. Reméljük, hogy a Bánki Kar innovatív megoldásait a nemzetközi is zsűri magas pontszámokkal fogja jutalmazni.

dr. Farkas Gabriella
ÓE BGK