IESB 2016

Az Óbudai Egyetem Bánki  Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara évtizedek óta folytat kutatási  és oktatási tevékenységeket a mérnöki tudományok területén. A Magyar Tudomány  Ünnepe programsorozat keretében 2016. november 17-én immáron 8. alkalommal rendezte  meg nagy sikerrel az International Engineering Sympozium at Bánki (IESB 2016)  konferenciát, ahol lehetőség nyílott arra, hogy az adott évben folyó  kutatásokról, szakmai tevékenységekről beszámoljanak a kollegáink, valamint tapasztalatokat  gyűjtsenek a hasonló területen kutató kollégák munkáiból, akik részt vettek a  konferenciánkon.

Az IESB 2016  konferencia során a plenáris előadások döntően a gépészeti területet ölelték  fel. A plenáris szekció elnöke Dr.  Rajnai Zoltán, az ÓE BGK dékánja volt, a rendezvényt Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora nyitotta meg. A  plenáris ülés során elsőként Dr.  Pokorádi László, az ÓE BGK Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének  igazgatója Modellek a modern műszaki  biztonságtudományban címmel tartotta meg előadását. Dr. Réti Tamás, az ÓE BGK egyetemi tanára előadása Tudományról,  művészetről és Nobel-díjakról szólt. Dr.  Cveticanin Lívia, az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola  vezetője rezgésekkel kapcsolatos kutatásairól számolt be, valamint Dr. Mester Gyula professzor a  tudományos teljesítmény mérése kapcsán tartotta meg előadását.

A délutáni konferenciaelőadások  9 szekciót öleltek fel, összesen 54 prezentációt takartak. A szekciók az Óbudai  Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karán is fellelhető kutatási  területek szerint kerültek csoportosításra: anyagtudomány- és technológiák,  mechanikai kutatások, gyártástechnológia, biztonságtudomány és technika,  munkavédelem, autóipari, valamint mechatronikai alkalmazások.

Drégelyi-Kiss Ágota