Natrsik workshop a Bánki Karon

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karán nagy sikerrel zajlott le az Erasmus+ Program keretében támogatott NatRisk projekt első oktatási módszerekről szóló workshopja 2017. május 23-25. között Budapesten. A NatRisk projekt (http://natrisk.ni.ac.rs/) célja természeti katasztrófák kockázatmenedzsmentje mesterképzés fejlesztése a Nyugat-Balkán országokban. Az ÓE BGK által szervezett workshopon a szerbiai, koszovói és bosznia-hercegovinai egyetemi oktatók ismerkedhettek meg a magyar oktatási gyakorlattal, különös tekintettel a BGK-n folyó munkára.

A 3 napos workshopot Dr. habil. Tick József, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese és Prof. Dr. Rajnai Zoltán, az ÓE BGK dékánja nyitotta meg. Dr. Nagy Rudolf előadásában részletezte a magyarországi katasztrófavédelem feladatait, kihangsúlyozva a hadsereg szerepét. Őszi Arnold előadásában részletezte az UAV-k  használatának fontosságát a természeti katasztrófák nyomán kialakult helyzet felderítésében, valamint gyakorlatban is bemutatta a drónok használatát.

A tanácskozás második napján Dr. Szabó Gyula tartott bevezetést az e-learning szerepéről, valamint ismertette a Moodle rendszer használatának elemeit. Prof. Dr. Cvetityánin Lívia az ÓE Biztonságtudományi Doktori Iskola működéséről, az ott folyó kutatásokról, valamint a magyar akadémiai rendszer felépítéséről tartott előadást. Dr. Szakács Tamás előadásában a projektmunkák fontosságát emelte ki, esettanulmányokon keresztül szólt a Tudományos Diákkör szerepéről is.

A workshop zárásaként Dr. Ancza Erzsébet a kooperatív és duális képzés kialakításáról, működtetéséről tartott előadást.

A rendezvények részt vett 23 egyetemi oktató a következő felsőoktatási intézményekből:

  • - University of Nis, Nis, Serbia
  • - The Academy of Criminalistics and Police Studies, Belgrade, Serbia
  • - University of Priština, Kosovo*
  • - University of Sarajevo, Bosnia-Hercegovina
  • - Police College, Department for police education, Belgrade, Serbia

Dr. Drégelyi-Kiss Ágota