A HAAS Auotomation Inc és a Bánki Kar együttműködése

                              

A HAAS Auotomation Inc és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar együttműködése

A HAAS Automation Inc a világ egyik legnagyobb szerszámgépgyártó vállalata. 1983-as alapítását követően, ma is 100 %-os amerikai tulajdonban, töretlenül követi azt az elvét, amely szerint a folyamatos fejlődés egyenlő a magasabb termelékenységgel! Ma 100 000 m2 fedett üzemcsarnokban, közel 300 CNC berendezéssel folyik a saját feljesztésű szerszámgépeik gyártása Oxnardban, Kalifornia államban. A vállalat fő profilja a CNC függőleges- és vízszintes megmunkáló központok, CNC esztergák és forgóasztalok fejlesztése és gyártása. 1 400-nál is több munkavállalójuk dolgozik azon, hogy az évente legyártott 14 000 db szerszámgép, a tőlük megszokott megbízhatóságot és minőséget nyújtsa.

Világszerte már több, mint 175 000 berendezésük került értékesítésre. Ebben nagy szerepet kapott a HAAS viszonteladói hálózata, amelyet HAAS Factory Outlet-nek neveztek el. Magyarországon ezt a feladatot az osztrák székhelyű Bartec GmbH látja el, a HAAS gyártói certifikációt sikeresen teljesítő magyar értékesítési- és szerviz csapattal. Idehaza győri bemutatótermük várja a hét minden napján az érdeklődőket, ahol lehetőség van bizonyos géptípusok megtekintésére is.

A HAAS a globális ipari jelenléten felül évek óta aktívan részt vesz a technikai sportok világában is (Forma-1 és Nascar), illetve világszerte partner a CNC oktatásban mind az ipari vállalatok, mind az oktatási intézmények tekintetében. Számos HTEC központ (HAAS Technical Education Center) működik sikeresen annak érdekében, hogy a diákok és hallgatók – modern, a mai kornak megfelelő gépeken megfizethető technológiával, szoros kapcsolatban az iparág képviselőivel, hozzáférve az aktuális online oktatási anyagokhoz – kaphassanak egy olyan jövőképet, amelyre talán még soha nem volt ekkora szükség, mint a mai CNC oktatásban.

Ennek kapcsán talált egymásra 2017 decemberében a HAAS magyarországi képviseletének, a Bartec GmbH-nak az értékesítési csapata,nevezetesen Péntek György (aki az ÓE BGK volt hallgatója) és Huszti Attila – valamint az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztosnságtechnikai Mérnöki Kar vezetése. A hosszú távra tervezett kimagasló partneri kapcsolat alapjaként a Bartec GmbH 2018 februárjában díjmentesen helyezte ki határozott időre a Bánki Kar Gépműhelyébe a HAAS egyik nagysikerű oktatási célú gépét, egy új MiniMill-EDU típusú marógépet. A projekt részét képezi még további 4 db HAAS vezérlés szimulátor is, amely remekül kiegészíti a CNC programozás lépéseinek elsajátítását.

Végül, de nem utolsó sorban a Bartec GmbH kimagasló helyi iparági partnerkapcsolatainak köszönhetően, a budapesti Tungaloy Hungary Kft. vezetése – Sárközi Zoltán értékesítési vezetővel úgy döntött, díjmentesen biztosítja a Mini-Mill-EDU marógép felszerszámozását prémium minőségű forgácsoló szerszámaival.

A Bartec GmbH és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, kiegészítve a Tungaloy Hungary Kft. szerszámcsomagjával, egy több, mint 35.000,- EUR értékű projekttel kezdte meg együttműködését annak érdekében, hogy az Egyetem hallgatóinak CNC technológiával kapcsolatos tantervét és tárgyait hatékonyabbá tegye, illetve növelje a hallgatók személyes feljődésének lehetőségét, ezzel vonzóbbá téve a CNC-s pályát.

 

Balogh József

Az előkészületekről, illetve a gép szállításáról és beüzemeléséről az alábbi galéria képeit a Bánki Google Drive-ján is megtekintheti.