Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 1-2.

A Kutatók Éjszakája 2018 kapcsán minden nap bemutatunk egy-egy programot és előadót a facebookon és itt a weboldalunkon is.

Elsőként dr. Szűcs Endre és Széll Gábor Haditechnika - Nézd, építsd és vezesd! elnevezésű programjára kerül sor, mely immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre:

- Az idei programunkon bemutatjuk a harckocsi egy évszázados fejlődését. Kiemeljük azokat az eszközöket, amelyeknek a modelljei láthatók a Könyvtárban. Megemlékezünk az első harckocsi ütközetről. Totót tölthetnek az érdeklődők az előadások végén. A legjobban teljesítők kis modelleket nyerhetnek, amelyeket a helyszínen kell összeállítaniuk és azt követően haza vihetik. - dr. Szűcs Endre adjunktus

- Közel 10 éve tartjuk a Haditechnika programunkat; nagyon pozitív élményem, hogy egy középiskolás lány három éven keresztül járt vissza, annyira tetszett neki az előadásunk. Sokan tudják, hogy velem együtt feleségem és kislányom is végigcsinálja velem a Kutatók Éjszakáját. Legszebb, amikor a kifáradt család félrehúzódva alszik és várja, hogy abbamaradjon nálam a beszédláz. Külön érdekesség, hogy idén két darab távirányítható harckocsit is kipróbálhatnak az érdeklődők! - Széll Gábor könyvtárvezető

A program megtekinthető: 16 órától folyamatosan, óránként. Helyszín: II. 208., Könyvtár

 


A második bemutatásra kerülő program, A világ 70 híres épülete, amit ismerned kell - 3D puzzle kiállítás, mely Hegedűs Kristóf nagyszerűen összeállított 3D makettjeinek bemutatója.

Hegedűs Kristóf vagyok. A jászberényi Terplán Zénó Műszaki Szakközépiskolában tanulok a 9. évfolyam informatikai osztályában. Bátyám, Martin is itt végzett, most a Bánki Donát Gépészmérnöki Kar első éves hallgatója. Közel áll hozzám a számítástechnika, természetesen a számítógépes játékok is. A szüleim szerint kiemelkedő a műszaki eszközök, - ahogy ők mondják az „informatikai kütyük” – használatához való érzékem, és tényleg nagyon jól megy a suliban a matek és a fizikai is, de azért az igazi hobbim a híres épületek 3D makettjének összeépítése.

Minden 2012-ben, egy karácsonyi ajándékkal kezdődött, amikor megkaptam az első épületemet, az Országházat. Azóta minden alkalomra 3D puzzle-t kérek, így mára már szinte a világ minden tájáról van a gyűjteményemben. Egyik kedvencem a Wat Phra Kaew, amelyről egyébként még az odalátogatók sem készíthetnek fényképet, vagy a kínai Suzhou-kert, amely egyike azoknak, amely még megmaradt az utókornak. A leglátványosabb természetesen a Burj Kalifa, élőben 828 méteres, makettként 146 cm-es magasságával. A legélethűbb szerintem a Szent István Bazilika makettje, mert a falainak olyan finom a színezése, mintha a kis épület valódi kőből lenne.

A gyűjtemény évről-évre egyre bővül, remélem, hogy továbbra is sok örömet okozok velük a látogatóknak. Az a tapasztalatom, hogy ezek a kis makettek felidézik az emberekben a valóságos helyszínen átélt érzéseiket és nagy örömmel élik át azokat újra. Azt is tapasztalom, hogy az emberek nagyon szeretnek játszani, a Kutatók Éjszakáján rendezett kvízjátékot nagyon komolyan veszik. 
A kiállítás megrendezésében köszönetet illeti a szüleimet, akik idejüket nem sajnálva mindenben támogatnak. Köszönet Martin bátyámnak is, aki briliáns ötleteivel, valamint a sok-sok szállítódoboz elkészítésével nagyon sokat volt segítségemre mind a szervezésben, mind a megvalósításban. Biztosan nehezen hihető, de a kiállításra velem jönnek az angol tanáraim, Éva és Zsolt is, akik az épületek szállításában és a kvízjátékok lebonyolításban segítenek nekem. Ilyenkor átalakulnak tanárból baráttá, azt hiszem. Ezúton is köszönöm nekik is a fáradozásukat.