Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 3.

Mini-interjú Laky Norberttel és Mátlé Rolanddal:
 

- Mint világbajnoki harmadik helyezett, mi jelenti számotokra a legnagyobb kihívást a tésztahíd építése során? Mi az a körülmény, ami a legnagyobb hatással van a leendő épületre?

- A 2018-as világbajnokságra való készülés során a legnagyobb kihívást az idő szűkössége jelentette , későn derült ki hogy el tudunk indulni a versenyen. Mindenképpen a legnagyobb eredménynek azt tekintjük, hogy az idő rövidsége ellenére ilyen szép eredményt tudtunk elérni. Ez bizonyíték számunkra, hogy összeszokott csapat vagyunk, akik ilyen tempóban is képesek a precizitásra és az alapos munkára, ami a tésztahíd építéshez elengedhetetlen. Jövőre célunk fejleszteni a szerkezeteken, mind az elkészítéséhez szükséges eszközökön - például a ragasztón - mind pedig a szerkezet formáján, tehát van még mit csiszolni.

- Ha valaki el szeretne kezdeni építeni egyet, mi legyen az első lépése?

- Az első lépést mindig a tervező asztalnál kell megtenni, ez célszerűen egyszerű statikai számításokkal történik. A tervezés következő fázisa kiválasztani a megfelelő anyagot, esetünkben a tésztát és a megfelelő kötőanyagot (ragasztót) a szerkezet elkészítéséhez. Nem árt tájékozódni, tanácsokat kérni tapasztaltabb tésztahídépítőktől.

- Norbi, nem izgultál, amikor az ATV-be behívtak egy interjúra Dékán úrral? Előre írtál pár sort, hogy mit fogsz mondani, vagy nem készültél előre?

- Természetesen eleinte izgultam, főleg azért mert nem tudtam, hogy mit fognak kérdezni. Aztán rájöttem, hogy hallgató társaim is rengeteg kérdéssel bombáztak a félév folyamán a háziversenyre való készülésük során, amikre már rutinosan tudtam válaszolni így magabiztosan vetettem alá a tévés kérdéseknek is.

- Mi is az a Tésztahíd-építő Kör?

- A tésztahíd-építő kör egy hallgatói szakkör a Bánkin. Gyakorlatilag a kör arra törekszik, hogy segítse a hallgatókat a háziversenyen és később a világversenyen való indulásban, felkészülésben. Tanácsokat,
tapasztalatokat, eszközöket adunk az érdeklődők kezébe. Segítünk a szükséges eszközök beszerzésében, azok használatában. Törekszünk a már meglévő szerkezetek felépítésének továbbfejlesztésére.

- A Kutatók Éjszakája 2018-on lesz egy törés, ebben építőként részt vesztek?

- Igen, Mátlé Roland barátommal egy egyszerű de igen látványos törést tervezünk bemutatni hasonló konstrukcióval, mint amivel a világversenyen részt vettünk. Fontos idei kitételünk magunknak, hogy a szerkezet elkészítésére csupán 24 órát hagyunk magunknak, hogy még izgalmasabbá tegyük magunk számára a feladatot.

- Kiknek tudnád ajánlani leginkább a tésztahíd építő workshopot?

- A tésztahíd építő workshopot leginkább azoknak ajánlanám figyelmébe, akiket érdekel miként és milyen eszközökkel készül egy ilyen szerkezet. Meg szeretnénk mutatni, hogy megfelelő odafigyeléssel és precizitással a legtöbb ember képes lehet hasonló sikereket elérni. Idén először kiállítjuk azon eszközeink nagyrészét, melyeket az építés alatt használunk, betekintést engedünk a kulisszák mögé a legtöbb folyamatot felfedve, de bizonyos részleteket nem mondunk el, amelyekre véleményünk szerint mindenkinek magának kell rájönnie.

Mini-interjú Vincze Miklóssal:

 

- Mint a 2013-as év Híd kategóriás világbajnoka, és azóta is csúcstartó, mi lehet az oka annak, hogy azóta sem döntöttékmeg a rekordod?

- A tesztahíd egy nagyon erzékeny szerkezet. Nagy odafigyelést igényel, hogy a megfelelő pontossággal készüljön, megfelelő körülmények közt (állandó páratratalom, hőmérséklet), a szállítás során pedig lehetőleg ne sérüljön meg a híd vagy tartó. Egy repedés akár 10-20, vagy 50-100 kg-mal is csökkentheti a szerkezet végső teherbírását, annak nagyságától és helyétől függően. Szóval csak nagyon óvatosan, kesztyűs kézzel szabad bánni a hidakkal.

- A Cluj-Napocaiak pár éve közel kerültek az 500 kg-hoz, gondolod hogy előbb-utóbb rájönnek a dolog nyitjára és legyőzik az eredményed?

- A lehetőség mindenkinek nyitott, hogy újabb csúcsot állítson fel a híd kategóriában. Mi annak idején úgy álltunk hozzá, és ehhez nagy erőfeszítés kellett, hogy minden alkalommal újra meg újra kiküszöbölhessük a korábban elkövetett hibáinkat, töretlen lelkesedéssel. Ez segített minket ahhoz, hogy egy ilyen teherbírású szerkezetet készítsünk, de egy megbúvó repedés mindig benne van a pakliban. Szóval azt gondolom, a szerencse is mellénk állt, és várom az újabb lelkes hidászokat, akik emelnek egyet a lécen!

- Mivel foglalkozol?

- Jelenleg egyedi tesztberendezések tervezésével foglalkozom, amiket autóipari célokra használnak fel: funkcionális tesztet végeznek autóba épülő, elektronikai berendezéseken.

- A Kutatók Éjszakája 2018-on is lesz egy törés, ebben te mennyire veszel részt, te is az építők között leszel?

- A mostani Kutatók Éjszakáján csak előadói szerepbe burkolózom, a hídépítést a bánkis hallgatók keszítik a programra.