Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 7.

Mobilrobot házilag -
Mi is az a mechatronika? Hogy működnek a mobilrobotok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők, illetve elmesélem az általam épített robot fejlesztésének történetét, és bemutatom azt működés közben.

Mini-interjú Beszedics Balázzsal, a program előadójával:

- Mi volt a legnagyobb pozitívum a Bánkin eddig eltöltött éveid során, amire a legszívesebben visszaemlékszel?

A kimagasló diákközpontúság. Ez elsőre furcsán hangzik, de arra gondolok, hogy a kar nagyban támogatja a diákokat a fejlődésben. Példa erre az országosan kimagasló tanulmányi ösztöndíj kifizetés, mellyel értékelik a szorgalmat. Emellett rengeteg pályázati lehetőség is van, az intézmény több világszínvonalúan elismert céggel áll kapcsolatban, illetve a karnak van saját diákszövetkezete, amit a HÖK üzemeltet és ahol olyan munkát kaphatnak a hallgatók, amivel valódi szakmai gyakorlatra tehetnek szert.

- Hogyan jött az Arduino ötlete, hogyan állsz a továbbfejlesztésével?

Szerettem volna mikrovezérlőkkel foglalkozni. Első ötletem a PIC volt, de aztán gondolkodtam, és úgy döntöttem az Arduino-t választom, mert azt magasabb szintű programnyelven lehet programozni, aminek köszönhetően gyorsabban lehet komplexebb rendszereket létrehozni.
A továbbfejlesztéshez szükséges kutatásokat már megkezdtem. A legfontosabb alkatrészt már beszereztem, és tanulmányozom. Illetve a szükséges webszerkesztési ismeretek elsajátítását is.

- A Kutatók Éjszakáján a mobilrobotok fejlesztéséről fogsz beszélni, kiknek ajánlanád leginkább a programot?

Úgy gondoltam, hogy azt mondanám el, milyen lépésekből áll egy ilyen fejlesztési feladat. Hogy milyen akadályokkal kell megküzdeni a tervezés folyamán, milyen váratlan problémák adódhatnak a kivitelezés közben, amikre alternatív megoldást kell keresni. Beszélnék a forrásokról, amik segítségünkre lehetnek, illetve megosztanám a saját tapasztalataimat.
Az előadás nyelvezete nem fog szakmai hátteret igényelni. Szerintem sok olyan fiatal van aki szívesen építene otthon magának ezt-azt, de nem mer belekezdeni, mert úgy gondolja, hogy nincs elég tudása és tapasztalata az adott témában. Én ezt a kétséget szeretném elűzni, mivel én is ilyen voltam. Így első sorban azokat céloznám meg akik akarnak, de nem mernek.

(Az előadás 17:00-től és 19:00-tól kezdődik a II. 239-es teremben.)