FameLab pályázat - A tudomány új arcait keressük

FameLab – tudományról kreatívan

A FameLab a világ egyik vezető tudománykommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait - azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos témákról. Világszerte egyre nagyobb szükség van arra, hogy a kutatók hatékonyan és mindenki számára jól érthetően kommunikálják a tudományos eredményeket. Az ő sikereik inspirálják a jövő generációit, és egyúttal fogékonyabbá teszik a nagyközönséget az összetett kérdések iránt.

Az első FameLabet az angliai Cheltenham Tudományos Fesztivál szervezte. 2007-től a British Council közreműködésével a verseny nemzetközi lett, és az elmúlt tizenegy évben több mint 10000 fiatal kutató vett részt rajta a világ minden tájáról. A FameLab résztvevői TEDx beszédeket tartottak, könyveket írtak, cégeket alapítottak és sikeres, hatékonyan kommunikáló kutatók lettek.

A British Council idén is közel 30 országban rendez versenyeket Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

FameLab Magyarországon

Itt a lehetőség csatlakozni a magyarországi versenyhez! A program a British Council és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében valósul meg. A kiválasztott résztvevők egy kétnapos tudománykommunikációs mesterkurzuson vesznek részt, amelyet a téma legjobb brit szakértői tartanak. A győztes pedig részt vehet a FameLab Nemzetközi Döntőjén a júniusi Cheltenham Tudományos Fesztiválon.

„Inspiráló volt! Sokat fejlődtünk abban, hogyan kommunikáljuk jól a kutatásunkat. Olyan emberekkel találkoztam, akiknek ugyanúgy szenvedélyük a tudomány - csodás volt. Örülök, hogy a FameLab közösség része lehetek!” – Kis-Tóth Ágnes, fizikus, nemzetközi Famelab döntős, 2018.

Jelentkezés

A versenyre 18 éven felüli, természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai témával foglalkozó diákok, kutatók vagy tanárok jelentkezését várjuk.

A résztvevőknek három percük van, hogy meggyőzzék a zsűrit és a közönséget a tehetségükről egy olyan előadással, amely értékelésében a tartalom, a közérthetőség és a személyes karizma egyaránt számít. Az előadás nyelve magyar vagy angol lehet.

Az elődöntő időpontja 2019. április 5, melynek résztvevői közül a legjobbak részt vesznek a mesterkurzuson és a 2019. május 13-i döntőn.

A jelentkezéseket 2019. február 4-től március 24-ig várjuk. További részletek a honlapon!

Inspirációként

Phytomining: Gold Harvested from Wheat (South Africa, FameLab 2017 winner)
How the Wood Frog Cheats Death (Ireland, FameLab 2013 finalist)
How to Save Lives with Complexity Science? (Hungary, FameLab 2018 finalist)

Kapcsolat

Tarján Edina
British Council
edina.tarjanatbritishcouncil.hu
T +36 1 483 2025
www.britishcouncil.hu

Kruppa Fanni
Magyar Tudományos Akadémia
kruppa.fanniattitkarsag.mta.hu
T +36 1 411 6239
www.mta.hu