szeptember 2018

szep
25

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 8.

Bánkis életképek
Fotókiállítás a Bánki Kar hallgatóinak munkáiból, melyeken keresztül bepillantást nyerhetünk a hallgatók iskolai és iskolán kívüli tevékenységébe, a bulikba, a komoly és vidám élethelyzetekbe.

Bemutatkoznak az alkotók:

Csóka Norbert vagyok. Gépészmérnökként dolgozok és mindenem a mozgó, forgó kattogó gépek. Ezért is szeretném ezeknek a monstrumoknak, vagy az egészen apró szerkezeteknek a működésének egy pillanatát megörökíteni. „Ahogy a fogaskerek egymásba kapaszkodnak és egy örökkévalóságig egybefonódnak.”

Édes Bencének hívnak, kiskorom óta nagyon szeretek fotózni. A tudásvágy eléggé motivál és emiatt bármeddig képes vagyok utána járni dolgoknak, míg nem sikerül többet és többet megtudni róluk. Nem szeretem feladni, hiába van akadály, egy jó képért bármit és szeretek odafigyelni a részletekre.

Kóbor Anett vagyok, a fényképezés már nagyon régóta érdekel, először anyukám ősrégi fényképezőjét kezdtem el használni. Emlékszem, akkor még nagyon jónak számított, hogy 3,2 megapixeles volt. Utána persze, mivel nem volt saját fényképezőm, a telefonommal próbálkoztam fényképeket csinálni. Aztán mivel anyukám látta az érdeklődést, ezért 2012-ben, karácsonykor kaptam egy kis kompakt fényképezőt, Fujifilm márkájút. Nagyon örültem neki, végre mindent elkezdhettem fényképezni. Azonban a legjobban a makro illetve a természet maga fogott meg, és a mai napig ez érdekel a fényképezésen belül.
Mikor ilyen jellegű képeket csinálok, vagy akár csak meglátok egyet, mindig úgy érzem, hogy egy kicsit más nézőpontot is észreveszek, és talán ezért is szeretem csinálni. Több alkalommal is előfordult már, hogy egy fénykép annyira más nézőpontot világított meg, vagy akár csak nézek és elveszem a természet részletességében.

Molnár Gergő: Maga a fotózás már kissebb korom óta érdekel. 15 éves voltam amikor megkaptam az első kompakt fényképezőgépem, azzal kezdtem el szárnyaimat bontogatni ezen a téren. Nagyon sokáig használtam, de egy idő után ez a gép nem nyújtott elegendő tudást az én elképzeléseimhez. Ekkor gondolkodtam el, hogy megvegyem első komolyabb, tükörreflexes fényképezőgépem. Erre 2017 novemberében került sor, azóta pedig nagyon sokat fejlődtem a komolyabb tudású gépnek köszönhetően. Reményeim szerint később ez a szabadidős tevékenység kinövi magát az életemben valami többnek is, mint egyszerű hobbi.

Várhalmi Sándor vagyok, mechatronikai mérnök hallgató. 6 éve kezdtem el a fotózást, akkoriban csak hobbi szinten tanultam a fortélyait és trükkjeit. 4 éve pedig már hivatásosan fotózok. Főbb profilommá váltak a rendezvényfotózások, esküvők, sportesemények. Saját fotóweboldalamon és Instagram oldalamon megtalálhatók a legjobb műveim.

Veress Zalánnak hívnak, első találkozásom a fényképészettel az volt, amikor általános iskola 4. osztályban elvitték az osztályt egy sötétkamrába.  Akkor nagyon tetszett a dolog, de még nagyon fiatal voltam ahhoz, hogy megértsem valójában mi is az a fotózás és mi az értelme. Teltek az évek de ez végig ott motoszkált a fejemben. Később a filmek szerelmese lettem és egyre több és több filmet néztem. Elkezdett érdekelni a cinematográfiai része a filmeknek és akkor már egyértelművé vált, hogy ezt össze tudom kötni a régi hobimmal a fotózással. Megkezdődött a spórolás a fényképezőre és az objektívekre. Legfőképp régi filmes gépeket adtam vettem és így gyarapítottam a kasszám. Jelenleg egy digitális géppel fotózok amin régi manuális objektívekkel fotózok.

 

szep
24

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 7.

Mobilrobot házilag -
Mi is az a mechatronika? Hogy működnek a mobilrobotok? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ a résztvevők, illetve elmesélem az általam épített robot fejlesztésének történetét, és bemutatom azt működés közben.

Mini-interjú Beszedics Balázzsal, a program előadójával:

- Mi volt a legnagyobb pozitívum a Bánkin eddig eltöltött éveid során, amire a legszívesebben visszaemlékszel?

A kimagasló diákközpontúság. Ez elsőre furcsán hangzik, de arra gondolok, hogy a kar nagyban támogatja a diákokat a fejlődésben. Példa erre az országosan kimagasló tanulmányi ösztöndíj kifizetés, mellyel értékelik a szorgalmat. Emellett rengeteg pályázati lehetőség is van, az intézmény több világszínvonalúan elismert céggel áll kapcsolatban, illetve a karnak van saját diákszövetkezete, amit a HÖK üzemeltet és ahol olyan munkát kaphatnak a hallgatók, amivel valódi szakmai gyakorlatra tehetnek szert.

- Hogyan jött az Arduino ötlete, hogyan állsz a továbbfejlesztésével?

Szerettem volna mikrovezérlőkkel foglalkozni. Első ötletem a PIC volt, de aztán gondolkodtam, és úgy döntöttem az Arduino-t választom, mert azt magasabb szintű programnyelven lehet programozni, aminek köszönhetően gyorsabban lehet komplexebb rendszereket létrehozni.
A továbbfejlesztéshez szükséges kutatásokat már megkezdtem. A legfontosabb alkatrészt már beszereztem, és tanulmányozom. Illetve a szükséges webszerkesztési ismeretek elsajátítását is.

- A Kutatók Éjszakáján a mobilrobotok fejlesztéséről fogsz beszélni, kiknek ajánlanád leginkább a programot?

Úgy gondoltam, hogy azt mondanám el, milyen lépésekből áll egy ilyen fejlesztési feladat. Hogy milyen akadályokkal kell megküzdeni a tervezés folyamán, milyen váratlan problémák adódhatnak a kivitelezés közben, amikre alternatív megoldást kell keresni. Beszélnék a forrásokról, amik segítségünkre lehetnek, illetve megosztanám a saját tapasztalataimat.
Az előadás nyelvezete nem fog szakmai hátteret igényelni. Szerintem sok olyan fiatal van aki szívesen építene otthon magának ezt-azt, de nem mer belekezdeni, mert úgy gondolja, hogy nincs elég tudása és tapasztalata az adott témában. Én ezt a kétséget szeretném elűzni, mivel én is ilyen voltam. Így első sorban azokat céloznám meg akik akarnak, de nem mernek.

(Az előadás 17:00-től és 19:00-tól kezdődik a II. 239-es teremben.)

szep
23

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 6.

Nem minden fekete vagy fehér, avagy betekintés a fuzzy logika világába.

A mérnöki világgal kapcsolatban általában a precizitás, a szigorú szabályok és a számszerű leírás jut eszünkbe. Az emberi gondolkodás azonban nem ilyen, és számos olyan feladat létezik, ami nem oldható meg ilyen módon. Nem mindig tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy valami jó vagy rossz, igaz vagy hamis. Hogyan tudjuk ezt a megközelítést beépíteni a szigorú mérnöki rendszerekbe? Hogyan válhat előnnyé a bizonytalanság?

Bemutatkoznak az előadók:

Tóthné Dr. Laufer Edit, egyetemi docens

az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnika Karán a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének oktatója. Kutatási területe a fuzzy következtetési rendszerekhez kapcsolódik, ezért számos ehhez kapcsolódó pályázatban vett részt, valamint 2014-ben ezen a területen szerzett PhD fokozatot.

Neurohr Zsolt Barnabás, másodéves mechatronikai mérnök szakos hallgató

2018. szeptemberétől az Új Nemzeti Kiválóság Programhoz kapcsolódóan azt vizsgálja, hogyan alkalmazhatók a lágy számítási módszerek a képfeldolgozásban.

Sinan Kocak, doktorandusz hallgató

2017. szeptemberében kezdte meg doktori tanulmányait az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában, kutatási témája: Fuzzy szabálybázisú kockázatbecslési eljárások

 

Mini-interjú Neurohr Zsolt Barnabással:

- Milyen tanulmányokat folytatsz a Bánkin, hogyan kapcsolódsz a Nemzeti Kiválóság programhoz?

Mechatronikai mérnöknek készülök. Jövőbeli mérnökként feladatom olyan összetett rendszerek,gépek  és robotok tervezése lesz amik emberi beavatkozás nélkül képesek lesznek bizonyos feladatok önálló megoldására. Ennek átlátásához széleskörű szaktudásra és ismeretre van szükség. A Nemzeti Kiválóság program segít hozzá,hogy az általam választott hivatásban minél több tudásra tegyek szert.

- Mi a legérdekesebb a lágy számítási módszerekben a képfeldolgozáshoz kapcsolódóan, téged mi vonzott leginkább ehhez a témához?

Az emberi agy egy nagyon összetett rendszer ami nagy sebességgel képes olyan komplex problémákat helyesen megoldani,amire a mai számítógépek nem képesek vagy ha igen az nagyon sok időt venne igénybe. Lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk azzal ha az agyunk működését lefordítjuk a matematika nyelvére. Mára már nem lepődünk meg ha éppen az önvezető autókról olvasunk a hírekben vagy éppen azon ha telefon másik végén egy virtuális asszisztens fogad minket. A lágy számítási módszerek használata nélkül ez mind megvalósíthatatlan lenne.

- Kiknek tudnád ajánlani leginkább a programot, amelyen részt veszel?

Bárkinek aki érdeklődik a világunkat körülvevő technológiák iránt. Az olyan megoldások és fejlesztések iránt amik a jövőben meghatározó tényezők lehetnek a mindennapokban és a háztartásokban. Gondoljunk csak az önvezető autóra, az okos mosógépre vagy éppen egy háztartási robotra.  

Mini-interjú Sinan Kocakkal:

- Doktoranduszként mi jelenti a legnagyobb kihívást a tanulmányaid során?

Doktorandusz hallgatóként az a legnehezebb, hogy leggyakrabban egyedül dolgozom, nagyon kevés esetben másokkal, így végül elszigeteltnek érzem magam és egyre kevésbé motiváltnak.

- Mik a benyomásaid a Bánki Karról az elmúlt egy év során?

Már a mechatronikai mesterképzést is a Bánkin végeztem, így mint doktorandusz hallgató nem volt nehéz folytatni a tanulmányaimat a Karon, ráadásul a témavezetőmet és a diáktársaimat is már ismertem. Van egy szép irodám, asztalom és számítógépen, így minden adott, hogy a munkámra koncentrálhassak.

- Összefoglalnád néhány mondatban, hogy a kutatási témád miről szól? És hogy mi a legnehezebb a kutatással kapcsolatban?

A kutatásom alapja a fuzzy logika alkalmazása a kockázatelemzésben. Mára már rengeteg tanulmány született a temával kapcsolatban, én legfőképpen az applikacióknal használt többértekű logikai formációkat tanulmányozom. A kutatás legnehezebb része az egyes kockázatelemzésekben alkalmazott logika meghatározása, gyakran összehasonlitás által.

szep
23

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 5.

Programok és előadók bemutatkozása 5.

Vezérelj te is CNC marógépet! - Egyedi kulcstartó készítése egy modern CNC marógép segítségével.

Mini-interjú Ráczi Viktorral, a program felelősével:

- Hányadéves vagy a Bánkin, mivel foglalkozol a tanulmányaid mellett az iskolában? 
- Tanulmányaimat sikeresen befejeztem, így mint intézeti mérnök dolgozom az egyetemen. A gyakorlati órák megtartása a fő feladatom, emellett számos kutatási és fejlesztési projektben is részt veszek.

szep
23

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 4.

Programok és előadók bemutatkozása 4.

A belső udvaron is számos érdekes program közül választhatnak az érdeklődők, meg lehet nézni és ki lehet próbálni a Bánkis hallgatók által épített járműveket, lehet versenyezni a Bánki Ringen, továbbá rakétát is lehet készíteni gyufából!

szep
19

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 3.

Mini-interjú Laky Norberttel és Mátlé Rolanddal:
 

- Mint világbajnoki harmadik helyezett, mi jelenti számotokra a legnagyobb kihívást a tésztahíd építése során? Mi az a körülmény, ami a legnagyobb hatással van a leendő épületre?

szep
18

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 1-2.

A Kutatók Éjszakája 2018 kapcsán minden nap bemutatunk egy-egy programot és előadót a facebookon és itt a weboldalunkon is.

Elsőként dr. Szűcs Endre és Széll Gábor Haditechnika - Nézd, építsd és vezesd! elnevezésű programjára kerül sor, mely immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre:

- Az idei programunkon bemutatjuk a harckocsi egy évszázados fejlődését. Kiemeljük azokat az eszközöket, amelyeknek a modelljei láthatók a Könyvtárban. Megemlékezünk az első harckocsi ütközetről. Totót tölthetnek az érdeklődők az előadások végén. A legjobban teljesítők kis modelleket nyerhetnek, amelyeket a helyszínen kell összeállítaniuk és azt követően haza vihetik. - dr. Szűcs Endre adjunktus

- Közel 10 éve tartjuk a Haditechnika programunkat; nagyon pozitív élményem, hogy egy középiskolás lány három éven keresztül járt vissza, annyira tetszett neki az előadásunk. Sokan tudják, hogy velem együtt feleségem és kislányom is végigcsinálja velem a Kutatók Éjszakáját. Legszebb, amikor a kifáradt család félrehúzódva alszik és várja, hogy abbamaradjon nálam a beszédláz. Külön érdekesség, hogy idén két darab távirányítható harckocsit is kipróbálhatnak az érdeklődők! - Széll Gábor könyvtárvezető

A program megtekinthető: 16 órától folyamatosan, óránként. Helyszín: II. 208., Könyvtár

 


A második bemutatásra kerülő program, A világ 70 híres épülete, amit ismerned kell - 3D puzzle kiállítás, mely Hegedűs Kristóf nagyszerűen összeállított 3D makettjeinek bemutatója.

Hegedűs Kristóf vagyok. A jászberényi Terplán Zénó Műszaki Szakközépiskolában tanulok a 9. évfolyam informatikai osztályában. Bátyám, Martin is itt végzett, most a Bánki Donát Gépészmérnöki Kar első éves hallgatója. Közel áll hozzám a számítástechnika, természetesen a számítógépes játékok is. A szüleim szerint kiemelkedő a műszaki eszközök, - ahogy ők mondják az „informatikai kütyük” – használatához való érzékem, és tényleg nagyon jól megy a suliban a matek és a fizikai is, de azért az igazi hobbim a híres épületek 3D makettjének összeépítése.

Minden 2012-ben, egy karácsonyi ajándékkal kezdődött, amikor megkaptam az első épületemet, az Országházat. Azóta minden alkalomra 3D puzzle-t kérek, így mára már szinte a világ minden tájáról van a gyűjteményemben. Egyik kedvencem a Wat Phra Kaew, amelyről egyébként még az odalátogatók sem készíthetnek fényképet, vagy a kínai Suzhou-kert, amely egyike azoknak, amely még megmaradt az utókornak. A leglátványosabb természetesen a Burj Kalifa, élőben 828 méteres, makettként 146 cm-es magasságával. A legélethűbb szerintem a Szent István Bazilika makettje, mert a falainak olyan finom a színezése, mintha a kis épület valódi kőből lenne.

A gyűjtemény évről-évre egyre bővül, remélem, hogy továbbra is sok örömet okozok velük a látogatóknak. Az a tapasztalatom, hogy ezek a kis makettek felidézik az emberekben a valóságos helyszínen átélt érzéseiket és nagy örömmel élik át azokat újra. Azt is tapasztalom, hogy az emberek nagyon szeretnek játszani, a Kutatók Éjszakáján rendezett kvízjátékot nagyon komolyan veszik. 
A kiállítás megrendezésében köszönetet illeti a szüleimet, akik idejüket nem sajnálva mindenben támogatnak. Köszönet Martin bátyámnak is, aki briliáns ötleteivel, valamint a sok-sok szállítódoboz elkészítésével nagyon sokat volt segítségemre mind a szervezésben, mind a megvalósításban. Biztosan nehezen hihető, de a kiállításra velem jönnek az angol tanáraim, Éva és Zsolt is, akik az épületek szállításában és a kvízjátékok lebonyolításban segítenek nekem. Ilyenkor átalakulnak tanárból baráttá, azt hiszem. Ezúton is köszönöm nekik is a fáradozásukat.

szep
16

Két hét múlva ismét Kutatók Éjszakája a Bánkin!

Tavaly közel 50 program közül lehetett válogatni, 1500 fölötti látogató volt ránk kíváncsi. Az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy a Kar, és az Óbudai Egyetem kutatói, oktatói, diákjai játékosan mutassák be a műszaki és gazdasági tudományok területén elért eredményeiket, fejlesztéseiket, újdonságaikat. A résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogy milyen izgalmas a tudomány világa, és mik lesznek a jövő trendjei. A pályaválasztás előtt álló, a műszaki tudományok iránt érdeklődő fiatalok pedig belekóstolhattak, hogy milyen lehetőségek várják őket az egyetemen, de akár egy jó hobbit is találhattak maguknak.

Idén sem lesz ez másképpen, legalább ugyanennyi látogatót várunk a Népszínház utcában, ahol ismét rengeteg érdekes program, bemutató és előadás közül választhatnak az érdeklődők. A részletes programot az alábbi aloldalon lehet megtalálni, de érdemes követni az esemény facebook oldalát is.

Az idei Kutatók Éjszakája 2018. szeptember 28-án pénteken lesz, délután 4 órától éjfélig. Várunk szeretettel mindenkit a rendezvényen!

szep
14

Rehabilitációs környezettervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szak indul

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 17!

A képzés szeptember végén indul, félévenként 6 alkalommal pénteki és szombati napokon 9-17 óráig, a vizsgák szintén szombati napokon, egyeztetett időpontokban lesznek.

További részletek és jelentkezés ITT!

szep
4

Folyamatban az Óbudai Egyetem és a Laterex Építő Zrt. kutatási projektje

A 2017-1.3.1-VKE-2017-00031 azonosító számú, "Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja" című projekt megvalósítása keretében egy olyan eszköz és egy olyan eljárás kutatása zajlik, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy aljzatról, vagy bármilyen padlóról.

A projekt a legkülönfélébb kutatási területeket érinti, egy autonóm robot szenzorhálózatának összekapcsolási lehetőségeitől egészen annak pályakijelölési mechanizmusának kutátásán át, a gép informatikai hálózatát érintő kérdésekig bezárólag.

A projekt megvalósulása konzorciumi formában történik a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem hatékony együttműködésében. A sikeres kutatási és fejlesztési tevékenység megvalósulását a szakterület elismert hazai képviselői biztosítják.