-

A "+Google Naptár" gombra kattintva a gmail.com-os fiókkal rendelkezők felvehetik a kar naptárát a sajátjukhoz,
így elkerülhető hogy lemaradjanak a karral kapcsolatos eseményekről, információkról.


 

 
Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.Friss hírek

(korábbi híreinket a Hír archívumban olvashatják)

jan
17

Elhunyt Dr. Sárossy György

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Sárossy György, nagyrabecsült kollégánk, okleveles gépészmérnök, címzetes egyetemi docens, a BGK Anyag- és Gyártástudományi Intézet Anyagtechnológiai Intézeti Tanszék munkatársa, korábbi vezetője 2020. január 16-án elhunyt.
Temetéséről a család a későbbiekben ad tájékoztatást.

Emlékét megőrizzük!

jan
6

Január 9-től Educatio 2020

Mint minden évben, idén is megrendezésre kerül az Educatio 2020 kiállítás, melyen természetesen az Óbudai Egyetem és a Bánki Kar is részt vesz.

Keresd az Óbudai Egyetem standját (BF01) és érdeklődj a Bánki Karról az Educatio 2020 kiállításon!

Időpont: 2020. január 9-11. Minden nap 10 és 17 óra között.

Helyszín: HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „A” csarnok (1101 Budapest, Albertirsai út 10.) Belépés és kilépés: III. kapun keresztül
 

A belépés minden látogató számára INGYENES, de REGISZTRÁCIÓHOZ kötött.

A regisztrációhoz javasoljuk, hogy mobiltelefonon keresd fel az educatioexpo.hu weboldalt és kattints a regisztráció gombra!
 

Az Óbudai Egyetemé a BF01-es stand, a legkönnyebben a B bejárat felől közelíthető meg (lásd a mellékelt képen), illetve töltsd le a helyszín teljes térképét az alábbi linkről.
 

Megközelítés:

2-es metróval: az Örs vezér teréig, onnan a 10-es busszal (megálló: III. kapu) vagy gyalogosan a Pillangó utcai metrómegállótól (kb. 20 perc). A 10-es busz a kiállítás ideje alatt sűrítve közlekedik.

37 vagy 37A villamossal: a Blaha Lujza tértől, a Népszínház utcából.

Személygépkocsival: a belváros felől a Kerepesi útról vagy az Örs vezér tere - Fehér út útvonalon.

Kerékpárral: a Kerepesi út vagy a Fehér út felől az Albertirsai úton.

Vonattal: a Keleti pályaudvarról Kőbánya felső állomás.

 

Mi is az Educatio Kiállítás?

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel. 

A több napos seregszemlén közel 140 kiállító és több, mint 53.000 látogató vesz részt évről évre. Közel 50 hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is. 

A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, valamint a kiállítók képviselőivel beszélgetve alkalmuk nyílhat elképzeléseiket közös útra terelni.

dec
21

HIKVISION Hungary látogatás és adomány az Óbudai Egyetem Bánki Karának

A gyakorlati biztonságtechnikai oktatás fejlesztésében és a biztonságtechnikai labor kiépítésének folyamatában újabb jelentős lépést tettünk.

2019. december 18-án a HIKVISION Hungary 3 fős delegációja tett látogatást egyetemünkön. A látogatás keretében a gyakorlati biztonságtechnika oktatás fejlesztéséhez közel 200.000,-Ft értékben egy Hikvision DS 7208 NVR-t, egy DS2CD2125 kamerát és az eszközök összekötéséhez egy HIKVISION PoE Switchet adományozott a cég a kialakítás alatt álló biztonságtechnikai labor számára. Egyúttal kinyilvánították az együttműködési szándékukat az Óbudai Egyetem Bánki Karával.

Miért fontos mérföldkő ez a számunkra?

A HIKVISION az innovatív biztonsági termékek és megoldások egyik vezető szállítója a világon! A Hikvision Kínában, Hangcsou központjában található. Jelenleg több mint 34000 alkalmazottat foglalkoztat, ebből több mint 16000 fő a kutatás-fejlesztési mérnök. A társaság évente az éves árbevételének 7-8%-át fekteti kutatás-fejlesztésbe a folyamatos termék innováció érdekében. A HIKVISION egy teljes, többszintű K+F rendszert hozott létre, amely magában foglal minden műveletet a kutatástól a tervezésig, fejlesztésig, tesztelésig, műszaki támogatásig és szolgáltatásig. K+F csapatok globálisan működnek, ideértve a K+F központokat Montrealban és Londonban valamint öt kínai városban.

A cég termékei közismertek a magyar piacon is, ezért fontos, hogy a hallgatóink első kézből, közvetlenül a gyártótól jussanak információkhoz. Így egyrészt a hallgatók számára naprakész tudásanyagot tud biztosítani az egyetem, másrészt az együttműködéssel lehetővé tehetjük, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerjék a cég termékeit.

 

Palkó Márton
intézeti mérnök

dec
21

Nemzetközi Diákkonferencia a Bánkin

Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2019) a Bánkin

2019. december 17-én sikeresen megrendezésre került, immár 8. alkalommal, a Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézet és a Mechatronika Tanszék szervezésében.

A konferencia célja, hogy a mechatronikai és a hozzá közel álló tudományok területén lehetőséget adjon a Magyarországon tanuló diákoknak, úgy a hazaiaknak, mint külföldieknek, megismerni egymást, elmélyíteni szakmai tudásukat, növelni prezentációs készségüket és nem utolsó sorban mélyíteni angol nyelvű kommunikációs jártasságukat.

dec
21

Karácsonyi Doktorandusz Találkozó a BDI-ben

Beszámoló a XXXVII. BDI találkozóról

A Biztonságtudományi Doktori Iskola doktoranduszai és oktatói számára megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, a BDI Doktorandusz Találkozó harminchetedik alkalommal került megrendezésre 2019.12.13-án az Óbudai Egyetem Bánki Karán. A rendezvénysorozatban a decemberi találkozó mindig is különleges, mivel a karácsonyi ünnepekhez közeledve ez a rendezvény egyben a Doktori Iskola nem hivatalos karácsonyi összejövetele is.

A rendezvény résztvevőit Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr köszöntötte. Rajnai Professzor úr megköszönte a Kar által évekkel korábban indított karácsonyi Cipősdoboz akció keretében az adományozóknak a közreműködést, mellyel a Kar a VIII. kerületben működő Józsefvárosi Egységes Módszertani Intézet és Általános Iskola diákjait támogatja a Kar hallgatói és dolgozói által adományozott játékokkal, ruhákkal és tartós élelmiszerekkel. A BDI Doktorandusz Találkozó decemberi rendezvénye minden évben bekapcsolódik a kampányba és segít a gyűjtésben.

Dékán úr a köszöntőjében kiemelte a doktorandusz találkozók fontos szerepét, melyet 2015-ben hívott életre az Doktori Iskola hallgatósága. A tudományos szerepvállalás mellett a közösségépítő funkciója is jelentős a doktori iskolákat tekintve egyedülálló rendezvénysorozatnak. Az elmúlt években a Doktorandusz Találkozóknak köszönhetően számos közös kutatás, projekt és tudományos munka született, valamint több barátság szövődött, melyek rövid és hosszútávon is szerepet játszanak majd a doktoranduszok életében. Ezt követően áldott békés karácsonyt és tudományos sikerekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánt az egybegyűlteknek. Továbbá megköszönte a szervezői munkát Dr. Nyikes Zoltánnak, aki a Doktori Iskola 2019-ben fokozatot szerzett doktorandusza és egyben szervezője a találkozóknak, tanulmányi látogatásoknak.

  

A szokásoknak megfelelően az előadások sorát egy, a saját tudományterületén eredményekkel rendelkező személy, Dr. Szenes Katalin c. egyetemi docens előadása nyitotta meg, aki a Neumann János Informatikai Kar oktatója volt. Előadásának a címe „Az Üzletmenetfolytonossági tervezés és a vitatott kérdések” volt. Az érdekes információbiztonsági kérdéseket boncolgató előadást követően számos kérdés és hozzászólás érkezett a témához kapcsolódóan.

A második előadás esetében, általában egy doktorandusz kap lehetőséget a kutatási eredményeinek a bemutatására, mely ez esetben is így történt. Tisóczki József doktorandusz az „Igazolja magát! Ez itt az e-Egészségügy” című, az egészségügyben tapasztalható, eddig megoldatlan információ- és személyes adatvédelmi problémákra világított rá, melyekre a kutatásai során megoldásokat keresett és számos esetben talált is. Az aktualitással bíró téma okán élvezetes beszélgetés és együtt gondolkodás alakult ki az előadók és a hallgatóság között.

A Találkozó kötött részét a csoportkép készítése zárta. Majd ezt követően tovább folytatódott az eszmecsere, immár kötetlenül, kisebb csoportokban.

A következő találkozó 2020 január 24-n lesz, amelyre már megkezdődött a szervezése az izgalmasnál izgalmasabb előadásoknak.

Nagyon Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Új Évet Kívánunk!

Írta és fotó: Dr. Nyikes Zoltán szervező

dec
21

MASCO Kft. látogatás és adomány az Óbudai Egyetem Bánki Karának

2019. december 11-én a MASCO Kft. népes delegációja, Czető Renáta ügyvezető igazgató és Szentandrási-Szabó Attila műszaki igazgató vezetésével tett látogatást a Bánki Karon. A Cég képviselőit Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán és a Kar Biztonságtechnikai Intézeti Tanszék vezetése, illetve Szabó Lajos a REMOK Alapítvány elnöke fogadta.

A Masco Kft. meghatározó biztonságtechnikai és kapuautomatizálási nagykereskedés Magyarországon, mely itthon és a környező országokban 1992 óta látja el európai, ázsiai és amerikai biztonságtechnikai és kapuautomatizálási termékek képviseletét. A Cég folyamatos és dinamikus fejlődését a vevőkkel való odaadó törődése és a bevezetett minőségbiztosítási rendszere segítette, melyek piacvezetővé tették mindkét piaci területen.

A látogatás keretében a gyakorlati biztonságtechnika oktatás fejlesztéséhez közel 500.000,-Ft értékben egy Provison-ISR CCTV szettet adományozott a cég a kialakítás alatt álló biztonságtechnikai labor számára. Az adománnyal a biztonságtechnikai mérnökképzés gyakorlati oktatásának fejlesztéséhez járult hozzá a MASCO Kft., mellyel interaktívabb és hatékonyabb képzést lehet biztosítani a jövő mérnök generációjának. A kapcsolatfelvételt nagyban segítette a MASCO Kft. Műszaki Osztályvezetője, Benkő-Kurucz Tímea, aki maga is az Óbudai Egyetem intézményében töltötte diákéveit.

A MASCO Kft. a jövőben is szeretne kooperálni az Óbudai Egyetem Bánki Karával, és más eszközök biztosításával támogatni a nebulókat, például: Behatolás- és tűzjelző rendszerrel, ezzel is elősegítve, hogy a hallgatók egy átfogó képet kaphassanak a biztonságtechnika széleskörű megoldásaiból, valamint gyakorlati oktatás keretein belül megtanulják beüzemelni, használni és karbantartani a majdani munkájuk során szükséges eszközöket.

A cég termékei közismertek a magyar piacon is, ezért fontos, hogy a hallgatóink első kézből, közvetlenül a gyártótól jussanak információkhoz. Így a hallgatók számára naprakész tudásanyagot tud biztosítani az egyetem. Az együttműködéssel lehetővé válik, hogy a hallgatók a gyakorlatban is megismerjék a cég termékeit.

A látogatásról készült rövid video a itt tekinthető meg.

Balogh József
dékáni titkárságvezető

dec
12

Sikeresen zajlott idei utolsó nyílt napunk

2019. december 12-én 10 órától vette kezdetét a nyílt nap Karunkon, melyre közel 100 érdeklődő és leendő egyetemi hallgató érkezett. A rövid felvezetés után Trunk Dániel, a Dékáni Hivatal munkatársa mutatta be általános tájékoztatójában a Bánki képzési rendszerét, az elérhető szakokat, majd ezt követően Brabanti Kristóf, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke beszélt részletesebben a diákok lehetőségeiről a képzéseket illetően, továbbá összefoglalta mindazt, amit érdemes tudni a Karról – hallgatói körök, kollégiumok, ösztöndíj lehetőségek, a hallgatói élet. A tájékoztató végén Horváth Gergő vezetésével Kahoot-os tippelős játék következett, melyen 64 érdeklődő fiatal vett részt. A három első helyezett ajándékcsomagot nyert, melyet büszkén vettek át hallgatónktól. A körülbelül 1 órás program után a diákok 10-12 fős csoportokban látogatták meg az egyes laborjainkat, műhelyeinket, ahol jól felkészült oktatóink tartottak bemutatót számukra.

Aki nem tudott részt venni mai nyílt napunkon, nem maradt le semmiről, 2020. január 16-án és 23-án, szintén 10 órai kezdéssel várunk minden kedves érdeklődőt a soron következő nyílt napokon.

dec
12

Karácsonyi látogatás a bakonybánki, illetve lovászpatonai óvodában

2019. december 10-én meglátogattuk a bakonybánki, illetve lovászpatonai óvodát, hogy a korábban megrendezésre került Bánki Mikulásnap keretein belül összegyűjtött adományokat átadhassuk az óvodák vezetőségének és a gyermekeknek. Mindkét intézményben karácsonyi produkcióval vártak minket, jó érzés volt látni a szívélyes fogadtatást, illetve a gyermekek arcát, mikor meglátták, mit is hozott nekik a Bánki mikulás. „Jobb adni, mint kapni” – tartja a mondás. Ez különösen igaz, mikor az ember olyan helyre adhat, ahol szükség van rá. Szeretnénk a jövőben is megtartani ezt a már-már hagyománnyá vált kezdeményezést, és ezúton köszönjük az adományozóknak és a szervezőknek is a közreműködést.

Brabanti Kristóf

Oldalak

Subscribe to ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RSS