-

A "+Google Naptár" gombra kattintva a gmail.com-os fiókkal rendelkezők felvehetik a kar naptárát a sajátjukhoz,
így elkerülhető hogy lemaradjanak a karral kapcsolatos eseményekről, információkról.

 
 
Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.Friss hírek

(korábbi híreinket a Hír archívumban olvashatják)

aug
5

Még tart a Pótfelvételi időszak, jelentkezz mielőbb!

Még nem maradtál le semmiről, mert még mindig tart az idei Pótfelvételi időszak egészen augusztus 9. éfjélig. Eddig még tudsz jelentkezni a Bánkira!

Jelentkezni a felvi.hu felületen elérhető elektronikus felvételi rendszerben lehet, további részleteket induló képzéseinkről az alábbi linken találsz: https://bgk.uni-obuda.hu/hu/kar/bgk-potfelveteli-2020

Válassz az ÓE BGK gépészmérnöki, biztonságtechnikai mérnöki és mechatronikai mérnöki szakjai közül, melyek elvégzésével könnyen juthatsz jól fizető álláshoz, munkáddal hozzájárulhatsz a gazdaság fejlődéséhez! Képzéseink nemcsak önköltséges finanszírozási formában indulnak, hanem állami támogatással is!

júl
30

Jelentkezz a Bánkira a Pótfelvételi keretében!

Hivatalosan is kezdetét vette az idei Pótfelvételi időszak! Még nem maradtál le semmiről, MÉG DÖNTHETSZ A JÖVŐDRŐL! Válaszd a Bánkit!

Jelentkezni a felvi.hu felületen elérhető elektronikus felvételi rendszerben lehet, 2020. július 30-tól augusztus 9. éjfélig!

Részletek >>>

Válassz három alapképzésben vagy mesterképzésben meghirdetett szakjaink közül: Biztonságtechnikai mérnöki, gépészmérnöki és mechatronikai mérnöki szak. Képzéseink nemcsak önköltséges finanszírozási formában indulnak, hanem állami támogatással is!

júl
16

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 2020/21 - Kari felterjesztési rangsorlista

Az alábbi táblázatban olvasható a Kari felterjesztési rangsorlista a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 2020/2021-es tanévre vonatkozóan.
Fellebbezéssel 2020. július 20. 15:00 óráig élhetnek, melyet a komuves.katalinatbgk.uni-obuda.hu címre küldhetnek meg.

http://bgk.uni-obuda.hu/sites/default/files/tanulmanyi-osztaly-hir/csato...

júl
8

Biztos vagy a jelentkezési sorrendben?! Válaszd a Bánkit!

Tervezd az Életedet Tudatosan! Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész ésa Biztonságtechnikai Mérnöki Karával.

Biztos vagy a jelentkezési sorrendben?! Most igazán nagy a TÉT, mert fontos a megalapozott jó döntés! Ha a családbarát Óbudai Egyetemet választod elsőre, már készülhetsz is az elsőre :)

Miért? Mert mi az embert és a szakembert egységnek tekintjük, amely a tanulmányi időd alatt végigkísér. Rengeteg olyan hasznos információt szerzel majd, ami a mai modern ipari környezetben aktuális - keresett mérnök leszel. Csatlakozhatsz a számos hallgatói kör bármelyikéhez, ezzel is gyarapítva tudásodat. És ki ne hagyd a bánkis hallgatói és kari rendezvényeket!
És mivel az életetek igazi sikere a magánéletetek sikere, a szakmai előmeneteled mellett többek között foglalkozunk kulcsfontosságú életvezetési, párkapcsolati, családi kérdésekkel, amelyek - ha elég jól működnek - fő megtartó erők az életben!


Ha nem az Óbudai Egyetem Bánki Karát jelölted meg első helyen, még nem késő sorrendet változtatni!
Ne légy TÉT-len - az egyetem TÉT-programjáról részletek: https://ti.uni-obuda.hu/tet/

júl
6

Hegesztéstechnológia specializációjú gépészmérnök mesterszak indul 2020 szeptemberében az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara 2020. szeptemberében nappali és levelező munkarendű, hegesztéstechnológia specializációjú gépészmérnök mesterszakot (MSc) hirdet államilag támogatott és önköltséges formában a növekvő hazai hegesztőszakember igény kielégítésére.

Az Óbudai Egyetem Bánki Kara országosan és nemzetközi szinten is jelentős szerepet töltött és tölt be a hegesztés szakterületen. 1970 óta folyamatosan képez hegesztő műszaki szakembereket, 1993-tól hazai, majd nemzetközi hegesztőtechnológusokat, hegesztő specialistákat és hegesztőmérnököket. A Kar munkatársainak szaktudása és tudományos eredményei alapján – hazai és nemzetközi szinten is – rangot vívott ki magának a hegesztéssel, hegesztéstechnológiával foglalkozó szakemberek körében. Kibocsátott hallgatói tudásukkal hozzájárultak és folyamatosan hozzájárulnak gazdaságunk versenyképességének növeléséhez.

A Bánki Kar a hiánypótló hegesztéstechnológia specializációjú mesterszak indításával olyan szakembereket képez, akik az elméleti ismereteikkel és gyakorlati készségükkel képesek a kiemelt jelentőségű járműgyártó, valamint általános gép-, alkatrész-, hegesztett szerkezet gyártó kis-, közepes-, és nagyvállalkozások szakmai feladatainak sikeres megoldására, technológiai fejlesztésre, innovációra.

A nappali és levelező képzés egyaránt négy féléves, diplomafeladat elkészítésével zárul. A végzett hallgatók elmélyült műszaki, tudományos ismeretekkel rendelkeznek a gépészeti anyag- és gyártástechnológiák területén. A képzés eredményeképpen képessé válnak komplex, magas szintű problémamegoldásra, korszerű tervezési módszerek alkalmazására, fejlesztéssel összefüggő feladatok megoldására, innovációra, kutatómunka végzésére a hegesztés és rokon eljárásai, valamint a gyártástechnológia további szakterületein is.

Várjuk a friss oklevelet szerzett hallgatóink jelentkezését a 2020/2021. tanévre, szeptemberi kezdéssel.

Jelentkezni az E-felvételi rendszerében, pótfelvételi eljárás keretében lehet azoknak, akiket az általános felvételi eljárásban nem vettek fel, vagy nem adtak be jelentkezést.

 

Prof. Dr. Rajnai Zoltán
dékán

júl
5

Izrael Állam nagykövetének látogatása a Bánki Karon

Izrael Állam nagykövete, Yacov Hadas-Handelsman úr június 25-én látogatást tett a Bánki Karon. A dékán meghívására érkező újonnan kinevezett diplomatának Prof. Dr. Rajnai Zoltán bemutatta az Egyetem és a Kar történetét, képzéseit, a magyar hallgatók mellett a külföldi hallgatók részvételét képzéseinkben.

Egyebek mellett megbeszélést folytattak a hazai és nemzetközi kiberbiztonság helyzetéről, a kritikus infrastruktúrák védelméről és a magyar-izraeli együttműködési lehetőségekről. A megbeszélésen kitértek a kiberbiztonsági képzések magyarországi lehetőségeire, és ezekben az izraeli cégek esetleges szerepvállalásaira.

A jó hangulatú megbeszélés végén nagykövet úr megtekintette a Ford-T modellt és más restaurált járműveket.

júl
1

Bánki Gépműhely YouTube csatorna

Érdekel, hogy milyen a Bánki Gépműhely belülről? Érdekel, hogy mi mindennel dolgoznak hallgatóink?
Nálunk fogsz tanulni, vagy még gondolkozol a sorrend-módosításon? Akkor a következő videók Neked is szólnak, érdemes belenézned az ÓE BGK Gépműhely gyakorlat csatorna videóiba, és ha tetszett, amit látsz, jelentkezz a Bánki Karra!

https://www.youtube.com/cha…/UCdc_RbcToFADCdRtp9jjBNQ/videos

jún
30

Robbantástechnikai szakmérnök képzés végzős hallgatói Nyírbátori silórobbantáson

A Robbantástechnikai szakmérnök/szakember szakirányú továbbképzési szak végzős hallgatói, az Építmények robbantásos bontása tantárgyat oktató, dr. Földesi János (ny. egyetemi docens, a műszaki tudomány kandidátusa) meghívására május 25-én megtekintették a nyírbátori Unilever telephelyén egy vasbeton gabonasiló robbantásos bontását.

Hallgatóink tanulmányaik során számos hasonló nagyszabású, komoly előkészületekkel járó robbantáson vettek részt, amelyek mind hozzájárultak tanulmányaik sikeres elvégzéséhez.

A robbantáson készült vidofelvételt alább láthatják:

jún
26

10 000 $ támogatásban részesült az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, a Gene Haas Alapítvány jóvoltából

2020. június 24-én a Kar Igazgatótanácsának ülésén került átadásra a Gene Haas Alapítvány által megítélt 10 000 $-os támogatás. A támogatásról szóló csekket Péntek György a Haas Bartec GmbH magyarországi értékesítési vezetője adta át a Kar vezetői részére.

A HAAS Automation Inc a világ egyik legnagyobb, 100% amerikai magántulajdonban lévő szerszámgépgyártó vállalata, mely 1983-as alapítását követően, töretlenül követi azt az elvét, ami szerint a folyamatos fejlődés egyenlő a magasabb termelékenységgel! A vállalat fő profilja CNC függőleges- és vízszintes megmunkáló központok, CNC esztergák és forgóasztalok fejlesztése és gyártása. A HAAS a globális ipari jelenléten felül évek óta aktívan részt vesz a technikai sportok világában (Forma-1, Nascar), illetve világszerte partner a CNC oktatásban mind az ipari vállalatok, mind az oktatási intézmények tekintetében. Számos HTEC központ (HAAS Technical Education Center) működik sikeresen annak érdekében, hogy a hallgatók modern, a mai kornak megfelelő gépeken, megfizethető technológiával, szoros kapcsolatban az iparág képviselőivel kaphassanak egy jövőképet a CNC oktatásról.

 

A szerszámgépek világméretű értékesítésében nagy szerepet kap a HAAS viszonteladói hálózata, amelyet HAAS Factory Outlet-nek neveztek el. Magyarországon ezt a feladatot az osztrák székhelyű Bartec GmbH látja el, melynek értékesítési vezetője Péntek György az ÓE BGK volt hallgatója. Ennek köszönhetően talált egymásra 2017 decemberében és kötött Együttműködési Megállapodást a HAAS Bartec GmbH és az ÓE BGK. A hosszútávra tervezett kimagasló partneri kapcsolat alapjaiként a Bartec GmbH 2018 februárjában ingyenesen helyezte ki határozott időre a Bánki Kar Gépműhelyébe a HAAS egyik nagysikerű oktatási célú gépét, egy új MiniMill-EDU típusú marógépet. A projekt részét képezte még további 4 db HAAS vezérlés szimulátor is, amely hatékonyan lehetővé tette, valamint remekül kiegészítette a CNC programozás lépéseinek elsajátítását és a hallgatók gyakorlatorientált oktatását. 2018 májusában rendkívül nagy sikerrel került megrendezésre az első közös, ”HAAS & ÓE-BGK CNC Konferencia - Az ipar és az oktatás kapcsolatának fontossága napjainkban” címmel.

Gene Haas Úr, a Haas Automation Inc alapítója és tulajdonosa által korábban létrehozott Gene Haas Alapítvány (GHF), minden évben pályázati keretek között anyagilag támogatja azokat az európai oktatási intézményeket és hallgatóikat, akik a CNC oktatás minőségi fejlesztésében és népszerűsítésében részt vesznek és élenjárnak. További célkitűzése az Alapítványnak, hogy minél több hallgató számára tegye vonzóvá és érdekessé a CNC programozás és megmunkálás világát. Az elmúlt időszakban folyamatos szakmai kapcsolat zajlott a magyarországi képviselet munkatársai és az Egyetem között. Számos bemutató és előadás került kidolgozásra, illetve a MiniMill-EDU megmunkáló gép szerves része lett a hallgatók gyakorlati képzésének. 2019 végére érdemelte ki és kapta meg a Kar azt a lehetőséget, hogy Magyarországról elsőként pályázhasson az Alapítványnál. A megfelelő szakmai munka és kapcsolatrendszer eredményeként, az alapítvány 10 000 $ támogatásban részesítette a Kart.

A támogatás felhasználásával szeretnénk minél hatékonyabbá tenni a hallgatók CNC technológiával kapcsolatos tantárgyainak az oktatását, a tárgyi feltételrendszert, illetve növelni a hallgatók személyes fejlődési lehetőségét, továbbá még vonzóbbá tenni a CNC-s jövőképet.

 

Balogh József
mestertanár
dékáni titkárságvezető

jún
22

Együttműködési Keretmegállapodást kötött a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. és az Óbudai Egyetem Bánki Kara

Az elmúlt év végén kezdődtek meg a tárgyalások az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, valamint a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. között egy lehetséges jövőbeni szakmai együttműködés lehetőségéről.

A Linde Anyagmozgatási Kft. nagy teljesítményű, az ügyfelek egyedi felhasználási igényeire szabott anyagáramlási megoldásokat fejleszt, amelyekkel a felhasználók fenntartható versenyelőnyökhöz juthatnak. Világviszonylatban a vállalat az emelővillás targoncák és a raktártechnikai gépek egyik legnagyobb gyártója, több mint 50 éve példaértékű megoldásokat nyújt az anyagmozgató gépek, a flottakezelés, vezetéstámogató rendszerek és szervizajánlatok területén. A Linde több, mint 100 országban van jelen saját fióktelepeivel. A vállalat nemzetközi hálózatához Németországban, Franciaországban, Csehországban, az Egyesült Államokban és Kínában működő termelő- és összeszerelő gyárak, valamint több mint 700 értékesítési és szerviztelephely tartozik.

Ezen szakterületek rendkívül jól illeszkednek a kar képzési portfóliójához, a gyakorlati gépész, mechatronika és biztonságtechnikai mérnökképzés fejlesztéséhez. Február végén Dr. Horváth Richárd kutatási dékánhelyettes vezetésével egy kari delegáció vett részt egy gyárlátogatáson, ahol tartalmas, minden részletre kitérő bemutatkozás mellett a felek megerősítették együttműködési szándékukat.

Az Együttműködési Keretmegállapodás aláírására előzetesen március 12-én került volna sor, de sajnos a koronavírus járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet korlátozásai felülírták terveinket. A nyár eleji enyhítő intézkedések lehetővé tették, hogy a Cég vezetése is viszontlátogatást tegyen az Egyetemen. Ennek megfelelően 2020. június 17-én aláírásra kerülhetett az Együttműködési Keretmegállapodás, amelyen Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán és a Kar vezetése fogadta a Cég képviseletében - Pesthy Péter ügyvezető igazgató vezetésével - érkező 3 fős delegációt.

A megállapodás aláírásakor, ugyan egy negyedévet megcsúszva, de azonnal megindultak az egyeztetések, hogy tartalommal töltsük meg az együttműködést. Ennek első körben megfogalmazott lehetőségeit, a szeptemberben induló félévre a projektmunka tantárgyhoz meghirdetett témák, a kooperatív képzés meghirdetése, illetve az őszi TDK témafelhívásai jelenthetik. A felek megegyeztek abban is, hogy kölcsönösen tájékoztatják egymást az általuk szervezett szakmai konferenciák, továbbképzések és oktatások, illetve a K + F és egyéb pályázati lehetőségekről.

Reményeink szerint ennek a szakmai együttműködésnek legnagyobb nyertesei a hallgatók lesznek, akik egy újabb cég életébe nyerhetnek bepillantást, illetve az adott szakterülethez kapcsolódó gyakorlati problémák és feladatok megoldásának a lehetőségével is megismerkedhetnek.

Balogh József
dékáni titkárságvezető

Oldalak

Subscribe to ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RSS