-


A "+Google Naptár" gombra kattintva a gmail.com-os fiókkal rendelkezők felvehetik a kar naptárát a sajátjukhoz,
így elkerülhető hogy lemaradjanak a karral kapcsolatos eseményekről, információkról.Robbantástechnikai
szakmérnök / szakember
szakirányú továbbképzés

 


Veterángépjármű restaurátor
szakmérnök képzés

 


Tűzvédelmi szakmérnök
képzés

Információbiztonsági
szakmérnök / szakember
képzés

 


Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.Friss hírek

(korábbi híreinket a Hír archívumban olvashatják)

szep
23

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 6.

Nem minden fekete vagy fehér, avagy betekintés a fuzzy logika világába.

A mérnöki világgal kapcsolatban általában a precizitás, a szigorú szabályok és a számszerű leírás jut eszünkbe. Az emberi gondolkodás azonban nem ilyen, és számos olyan feladat létezik, ami nem oldható meg ilyen módon. Nem mindig tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy valami jó vagy rossz, igaz vagy hamis. Hogyan tudjuk ezt a megközelítést beépíteni a szigorú mérnöki rendszerekbe? Hogyan válhat előnnyé a bizonytalanság?

Bemutatkoznak az előadók:

Tóthné Dr. Laufer Edit, egyetemi docens

az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnika Karán a Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetének oktatója. Kutatási területe a fuzzy következtetési rendszerekhez kapcsolódik, ezért számos ehhez kapcsolódó pályázatban vett részt, valamint 2014-ben ezen a területen szerzett PhD fokozatot.

Neurohr Zsolt Barnabás, másodéves mechatronikai mérnök szakos hallgató

2018. szeptemberétől az Új Nemzeti Kiválóság Programhoz kapcsolódóan azt vizsgálja, hogyan alkalmazhatók a lágy számítási módszerek a képfeldolgozásban.

Sinan Kocak, doktorandusz hallgató

2017. szeptemberében kezdte meg doktori tanulmányait az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában, kutatási témája: Fuzzy szabálybázisú kockázatbecslési eljárások

 

Mini-interjú Neurohr Zsolt Barnabással:

- Milyen tanulmányokat folytatsz a Bánkin, hogyan kapcsolódsz a Nemzeti Kiválóság programhoz?

Mechatronikai mérnöknek készülök. Jövőbeli mérnökként feladatom olyan összetett rendszerek,gépek  és robotok tervezése lesz amik emberi beavatkozás nélkül képesek lesznek bizonyos feladatok önálló megoldására. Ennek átlátásához széleskörű szaktudásra és ismeretre van szükség. A Nemzeti Kiválóság program segít hozzá,hogy az általam választott hivatásban minél több tudásra tegyek szert.

- Mi a legérdekesebb a lágy számítási módszerekben a képfeldolgozáshoz kapcsolódóan, téged mi vonzott leginkább ehhez a témához?

Az emberi agy egy nagyon összetett rendszer ami nagy sebességgel képes olyan komplex problémákat helyesen megoldani,amire a mai számítógépek nem képesek vagy ha igen az nagyon sok időt venne igénybe. Lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk azzal ha az agyunk működését lefordítjuk a matematika nyelvére. Mára már nem lepődünk meg ha éppen az önvezető autókról olvasunk a hírekben vagy éppen azon ha telefon másik végén egy virtuális asszisztens fogad minket. A lágy számítási módszerek használata nélkül ez mind megvalósíthatatlan lenne.

- Kiknek tudnád ajánlani leginkább a programot, amelyen részt veszel?

Bárkinek aki érdeklődik a világunkat körülvevő technológiák iránt. Az olyan megoldások és fejlesztések iránt amik a jövőben meghatározó tényezők lehetnek a mindennapokban és a háztartásokban. Gondoljunk csak az önvezető autóra, az okos mosógépre vagy éppen egy háztartási robotra.  

Mini-interjú Sinan Kocakkal:

- Doktoranduszként mi jelenti a legnagyobb kihívást a tanulmányaid során?

Doktorandusz hallgatóként az a legnehezebb, hogy leggyakrabban egyedül dolgozom, nagyon kevés esetben másokkal, így végül elszigeteltnek érzem magam és egyre kevésbé motiváltnak.

- Mik a benyomásaid a Bánki Karról az elmúlt egy év során?

Már a mechatronikai mesterképzést is a Bánkin végeztem, így mint doktorandusz hallgató nem volt nehéz folytatni a tanulmányaimat a Karon, ráadásul a témavezetőmet és a diáktársaimat is már ismertem. Van egy szép irodám, asztalom és számítógépen, így minden adott, hogy a munkámra koncentrálhassak.

- Összefoglalnád néhány mondatban, hogy a kutatási témád miről szól? És hogy mi a legnehezebb a kutatással kapcsolatban?

A kutatásom alapja a fuzzy logika alkalmazása a kockázatelemzésben. Mára már rengeteg tanulmány született a temával kapcsolatban, én legfőképpen az applikacióknal használt többértekű logikai formációkat tanulmányozom. A kutatás legnehezebb része az egyes kockázatelemzésekben alkalmazott logika meghatározása, gyakran összehasonlitás által.

szep
23

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 5.

Programok és előadók bemutatkozása 5.

Vezérelj te is CNC marógépet! - Egyedi kulcstartó készítése egy modern CNC marógép segítségével.

Mini-interjú Ráczi Viktorral, a program felelősével:

- Hányadéves vagy a Bánkin, mivel foglalkozol a tanulmányaid mellett az iskolában? 
- Tanulmányaimat sikeresen befejeztem, így mint intézeti mérnök dolgozom az egyetemen. A gyakorlati órák megtartása a fő feladatom, emellett számos kutatási és fejlesztési projektben is részt veszek.

szep
23

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 4.

Programok és előadók bemutatkozása 4.

A belső udvaron is számos érdekes program közül választhatnak az érdeklődők, meg lehet nézni és ki lehet próbálni a Bánkis hallgatók által épített járműveket, lehet versenyezni a Bánki Ringen, továbbá rakétát is lehet készíteni gyufából!

szep
19

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 3.

Mini-interjú Laky Norberttel és Mátlé Rolanddal:
 

- Mint világbajnoki harmadik helyezett, mi jelenti számotokra a legnagyobb kihívást a tésztahíd építése során? Mi az a körülmény, ami a legnagyobb hatással van a leendő épületre?

szep
18

Kutatók Éjszakája 2018: Bemutatkoznak a programok és az előadók 1-2.

A Kutatók Éjszakája 2018 kapcsán minden nap bemutatunk egy-egy programot és előadót a facebookon és itt a weboldalunkon is.

Elsőként dr. Szűcs Endre és Széll Gábor Haditechnika - Nézd, építsd és vezesd! elnevezésű programjára kerül sor, mely immáron 10. alkalommal kerül megrendezésre:

- Az idei programunkon bemutatjuk a harckocsi egy évszázados fejlődését. Kiemeljük azokat az eszközöket, amelyeknek a modelljei láthatók a Könyvtárban. Megemlékezünk az első harckocsi ütközetről. Totót tölthetnek az érdeklődők az előadások végén. A legjobban teljesítők kis modelleket nyerhetnek, amelyeket a helyszínen kell összeállítaniuk és azt követően haza vihetik. - dr. Szűcs Endre adjunktus

- Közel 10 éve tartjuk a Haditechnika programunkat; nagyon pozitív élményem, hogy egy középiskolás lány három éven keresztül járt vissza, annyira tetszett neki az előadásunk. Sokan tudják, hogy velem együtt feleségem és kislányom is végigcsinálja velem a Kutatók Éjszakáját. Legszebb, amikor a kifáradt család félrehúzódva alszik és várja, hogy abbamaradjon nálam a beszédláz. Külön érdekesség, hogy idén két darab távirányítható harckocsit is kipróbálhatnak az érdeklődők! - Széll Gábor könyvtárvezető

A program megtekinthető: 16 órától folyamatosan, óránként. Helyszín: II. 208., Könyvtár

 


A második bemutatásra kerülő program, A világ 70 híres épülete, amit ismerned kell - 3D puzzle kiállítás, mely Hegedűs Kristóf nagyszerűen összeállított 3D makettjeinek bemutatója.

Hegedűs Kristóf vagyok. A jászberényi Terplán Zénó Műszaki Szakközépiskolában tanulok a 9. évfolyam informatikai osztályában. Bátyám, Martin is itt végzett, most a Bánki Donát Gépészmérnöki Kar első éves hallgatója. Közel áll hozzám a számítástechnika, természetesen a számítógépes játékok is. A szüleim szerint kiemelkedő a műszaki eszközök, - ahogy ők mondják az „informatikai kütyük” – használatához való érzékem, és tényleg nagyon jól megy a suliban a matek és a fizikai is, de azért az igazi hobbim a híres épületek 3D makettjének összeépítése.

Minden 2012-ben, egy karácsonyi ajándékkal kezdődött, amikor megkaptam az első épületemet, az Országházat. Azóta minden alkalomra 3D puzzle-t kérek, így mára már szinte a világ minden tájáról van a gyűjteményemben. Egyik kedvencem a Wat Phra Kaew, amelyről egyébként még az odalátogatók sem készíthetnek fényképet, vagy a kínai Suzhou-kert, amely egyike azoknak, amely még megmaradt az utókornak. A leglátványosabb természetesen a Burj Kalifa, élőben 828 méteres, makettként 146 cm-es magasságával. A legélethűbb szerintem a Szent István Bazilika makettje, mert a falainak olyan finom a színezése, mintha a kis épület valódi kőből lenne.

A gyűjtemény évről-évre egyre bővül, remélem, hogy továbbra is sok örömet okozok velük a látogatóknak. Az a tapasztalatom, hogy ezek a kis makettek felidézik az emberekben a valóságos helyszínen átélt érzéseiket és nagy örömmel élik át azokat újra. Azt is tapasztalom, hogy az emberek nagyon szeretnek játszani, a Kutatók Éjszakáján rendezett kvízjátékot nagyon komolyan veszik. 
A kiállítás megrendezésében köszönetet illeti a szüleimet, akik idejüket nem sajnálva mindenben támogatnak. Köszönet Martin bátyámnak is, aki briliáns ötleteivel, valamint a sok-sok szállítódoboz elkészítésével nagyon sokat volt segítségemre mind a szervezésben, mind a megvalósításban. Biztosan nehezen hihető, de a kiállításra velem jönnek az angol tanáraim, Éva és Zsolt is, akik az épületek szállításában és a kvízjátékok lebonyolításban segítenek nekem. Ilyenkor átalakulnak tanárból baráttá, azt hiszem. Ezúton is köszönöm nekik is a fáradozásukat.

szep
16

Két hét múlva ismét Kutatók Éjszakája a Bánkin!

Tavaly közel 50 program közül lehetett válogatni, 1500 fölötti látogató volt ránk kíváncsi. Az esemény kiváló alkalom volt arra, hogy a Kar, és az Óbudai Egyetem kutatói, oktatói, diákjai játékosan mutassák be a műszaki és gazdasági tudományok területén elért eredményeiket, fejlesztéseiket, újdonságaikat. A résztvevők betekintést nyerhettek abba, hogy milyen izgalmas a tudomány világa, és mik lesznek a jövő trendjei. A pályaválasztás előtt álló, a műszaki tudományok iránt érdeklődő fiatalok pedig belekóstolhattak, hogy milyen lehetőségek várják őket az egyetemen, de akár egy jó hobbit is találhattak maguknak.

Idén sem lesz ez másképpen, legalább ugyanennyi látogatót várunk a Népszínház utcában, ahol ismét rengeteg érdekes program, bemutató és előadás közül választhatnak az érdeklődők. A részletes programot az alábbi aloldalon lehet megtalálni, de érdemes követni az esemény facebook oldalát is.

Az idei Kutatók Éjszakája 2018. szeptember 28-án pénteken lesz, délután 4 órától éjfélig. Várunk szeretettel mindenkit a rendezvényen!

szep
14

Rehabilitációs környezettervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szak indul

Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 17!

A képzés szeptember végén indul, félévenként 6 alkalommal pénteki és szombati napokon 9-17 óráig, a vizsgák szintén szombati napokon, egyeztetett időpontokban lesznek.

További részletek és jelentkezés ITT!

aug
10

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara Felvételt hirdet 2018. szeptemberében, Szabadkán, magyar nyelven folyó Mechatronikai mesterképzése.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara Felvételt hirdet 2018. szeptemberében, Szabadkán, magyar nyelven folyó Mechatronikai mesterképzése.

Részletek a csatolt pdf file-ban.

Csatolmány: 
júl
22

Diplomaátadó ünnepség 2017/2018 II. félév

 

Diplomaátadó ünnepség

2018. július 13.

A 2018. évi nyári diplomaátadó ünnepséget a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeztük, 15 órától.

Az Elnökség tagjainak ünnepélyes bevonulása a már megszokott ’Gaudeamus’ dallamára történt. A Himnusz után Moharos István kari oktatási igazgató – mint az ünnepély levezető elnöke – az Elnökség bemutatása után üdvözölte a tiszteletbeli polgárokat, a hallgatókat, a kollégákat, a vendégeket, illetve a szép számban megjelenő kísérőket. Bekő Bálint – a hallgatói önkormányzat tagja - pedig angolul köszöntötte a Stipendium Hungaricum hallgatóit. Az Elnökség tagjai az idén – bevonulásuk sorrendjében: dr. Bencsik Attila címzetes egyetemi tanár, Moharos István kari oktatási igazgató, dr. Gáti József általános rektorhelyettes, prof. dr. Rajnai Zoltán dékán, Kártyás Gyula oktatási főigazgató, dr. Drégelyi-Kiss Ágota kutatási dékánhelyettes, dr. habil. Horváth Sándor prodékán, Würth Alapítvány kuratóriumi elnök és Trunk Dániel HÖK elnök.

júl
12

Blast Protection 2018 - beszámoló / summary

Óbudai Egyetem

Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Blast Protection 2018.

     

 Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karán került idén megrendezésre a Blast Protection 2018 konferencia, melyen a V4 országok (Szlovákia, Zsolnai Egyetem, Biztonságtechnikai Mérnöki Kar; Lengyelország, Varsói Katonai Akadémia; Csehország, Prágai Műszaki Egyetem és Magyarország, Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Biztonságtudományi Doktori Iskola) képviselői vettek részt. Ez a konferencia először 2017-ben Szlovákiában a Zsolnai Egyetem Biztonságtechnikai Mérnöki Karán került megrendezésre, melyen az Óbudai Egyetemet a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar képviselte. A konferencia jelmondata “Tudománnyal a fejlődésért és a békéért”, melynek keretében a résztvevőknek lehetőségük nyílt bemutatni egyetemeiken folyó kutatási projektjeiket.

A térség azonos történelmi és kulturális múltja, valamint az elmúlt évszázadok során bejárt közös fejlődési út összekapcsolja országainkat, és megalapozza jövőbeni együttműködésünket. 2018. június 19-én délután a konferenciát szervező Anyag és Gyártástudományi Intézet igazgatója, Dr. Pinke Péter köszöntötte a vendégeket a kétnapos rendezvény megnyitóján.

A tudományos előadások a következő napon hangzottak el. A résztvevő egyetemek képviselői ismertették eddigi kutatásaikat és a jövőbeli terveiket, az alábbi sorrendben:

  • - Dr. Leopold Kruszka, Varsói Katonai Akadémia
  • - Dr. Alexander Kravcov, Prágai Műszaki Egyetem
  • - Dr. Lucia Figuli, Zsolnai Egyetem, Biztonságtechnikai Mérnöki Kar
  • - Dr. Kovács Tünde Anna, Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

A résztvevők az előadásokat követően további együttműködési lehetőségeikről is egyeztettek. Mind a négy résztvevő ország egyetemének kutatási területei között kiemelt szerepe van a biztonság kérdésének, ezért ezen a területen közös kutatási projektek indítását tervezik.  Szintén felmerült az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó balkáni országokkal történő együttműködés lehetősége is, valamint az együttműködés lehetősége Ukrajnával, hiszen ezen országok történelmileg és kulturálisan igen közel állnak az Európai Unióhoz és azon belül a V4 országaihoz is. A rendezvény 2018. június 20-án délután záródott.

 Blast Protection 2018 Conference was organized this year at Óbuda University Bánki Donát Faculty of Mechanical and Safety Engineering, where V4 community countries members participated (Slovakia, University of Zilina, Faculty of Security Engineering, Poland, Military University of Technology in Warsaw, Czech Republic, Technical University of Prague and Hungary, Óbuda University Donát Bánki Faculty of Mechanical and Safety Engineering and the Doctoral School of Safety and Security Science). This conference in 2017 was organized in Slovakia at University of Zilina, Faculty of Security Engineering with the participants represented by the Óbuda University from Bánki Donát Faculty of Mechanical and Safety Engineering. The conference’s slogan was Science for peace and security.” The participants introduced their universities research projects and ideas for future collaborations.

The V4 region has the same historical and cultural past that relates our countries and can be the mutual basis for our future collaboration.  The director of the organizer institution - Material and Manufacturing Science Institute – Dr. Péter Pinke greeted the participants on the opening evening ceremony on June 19th

The scientific presentations were occurred on the second day. The participant university’s members presented their research and future plans in the following order:

  • - Ing. Leopold Kruszka, PhD. : Military University of Technology, Warsaw
  • - Ing. Alexander KravcovPhD.: Czech Technical University in Prague
  • - Ing. Lucia Figuli, PhD.: University of Žilina, Faculty of Security Engineering
  • - Ing. Tünde Anna Kovács, PhD.: Óbuda University, Donát Bánki Faculty of the Mechanical and Safety Engineering

The participants discussed future possibilities of cooperation right after the presentations. The V4 participant university’s research areas are parallel and focus on the safety and security in civilian and military areas wherein the research cooperation projects are proposed.

The participants intent to propose new research projects with Balkan countries because of the similar cultural and historical development with respect to V4 and EU countries. The V4 participants also suggested to start partnership with the East neighbouring country Ukraine.

The conference was concluded on the afternoon of June 20th with the closing ceremony.

Summary written by

Organizing committee:

Supporting students:

Tünde Anna Kovács PhD.

Sándor Magyar PhD.
Zoltán Nyikes
Dániel Tokody

Csenge Huszák
Andrew Andrews
Szilárd Tuloki

Oldalak

Subscribe to ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RSS