2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00462

Projekt Adatai:

Projekt azonosító: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00099 

Projekt címe: Öntvény-mikrohibákat kimutató, gyártásba integrálható, robotizált, új minőségellenőrzési technológia és berendezés kifejlesztése

Projekt költsége: 1 437 161 570 Ft

Támogatási összeg: 759 612 170 Ft

Konzorciumvezető: RICHARD FRITZ Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi tagok: Óbudai Egyetem

Megvalósítás időtartama: 2020.01.01. - 2022.12.31.
 

Projekt rövid összefoglalója:

A gyártó- és beszállítócégek egyre inkább szembesülnek azzal a problémával, hogy a növekvő minőségügyi igényeket nem tudják gazdaságosan teljesíteni a gyártósor végén elhelyezett ellenőrző állomásokkal. Projekt célja, egy olyan új alapanyag ellenőrző technológia és ellenőrzőrendszer létrehozása, amely az alapanyagban lévő hibák kimutatására alkalmas és melynek segítségével a gyártás korai szakaszában megállapítható, hogy az alapanyag megfelelő-e az adott gyártmány elkészítésére. A gépészeti rendszerek gyártása során gyakori, hogy az alkatrészek megmunkálása során a belső hibákból felületi hibák alakulnak ki. A megmunkálás következtében létrejövő új felületek az alapanyagban lévő hibák felszínre kerülését eredményezhetik, mely hibák a későbbiekben, gyakran a teljesen összeszerelt egység működésében problémát okozhatnak.

A projekt keretében új, költséghatékonyságot nagyban növelő BOL (Begin of Line) technológia, és az új technológiát alkalmazó, kísérleti berendezés létrehozása a cél. BOL technológia alkalmazásával még a felhasználás előtt kiszűrhetőek a hibás alapanyagok, ezáltal idő, pénz takarítható meg, és más hibátlan alapanyagok felesleges felhasználása előzhető meg. A pályázati program eredménye a közvetlenül alkalmazható technológia, és az egyedi berendezés termék szintjén realizálódik.

A projekt pályázati támogatási potenciáltól független fenntarthatóságát a Richard Fritz Kft. autóipari beszállítóként sokéves szakmai tapasztalata (anyacége nemzetközi szinten egyike a világ 20 legnagyobb autóipari beszállítójának), a gyár több mint 13 Mrd HUF összegű nettó árbevétele, és innovációs technológiák iránt elkötelezettsége garantálja.