Információbiztonsági vendégelőadás a Bánkin

Folytatjuk az előző félév közepén elkezdett információbiztonsági témájú előadás-sorozatunkat. Ennek az esténként megrendezett, fakultatív előadás-sorozatnak az a célja, hogy az információbiztonság iránt érdeklődő hallgatóknak első kézből mutassuk meg az információbiztonsági szakma valós életét. Ennek keretében az információbiztonsági szakma különböző területein dolgozó szakértőket kérünk fel, hogy a saját munkájukon keresztül mutassák be az információbiztonsági szakma életének egy-egy részét, feladatait, kihívásait, érdekességeit.

A mostani előadás a MagiCom Kft. egyik ügyvezető partnerének kutatási témáját mutatja be. Tarján Gábor (MBA, CISA, CISM, CGEIT) cégek információbiztonsági tudatosságának érettségét elemezi és ezzel kapcsolatos kutatási kérdéseket és válaszokat mutat be.

Előadó: Tarján Gábor, a MagiCom  Kft. ügyvezető partnere, ISO 27001 vezető auditor

Előadás címe: Az információbiztonsági tudatosság érettségi szintjének mérése gazdálkodó szervezetekben

Előadás időpontja, helyszíne: 2017. május 4. (csütörtök) 18:00, Bánki Kar épülete (Népszínház u. 8.), 111-es terem

Előadás témája: Az előadás az információbiztonság területén a háborús analógiák alkalmazására alapozva áttekinti az információbiztonsági tudatosság szerepét a gazdálkodó szervezetek életében, mint ennek a háborúnak a sikeres megvívásához szükséges eszközt.

Elfogadva ezt analógiát az információbiztonság területére, a mérhetőség problémáját vázolja fel az előadó: Vajon alkotható-e egy modell, mely alkalmas a gazdálkodó szervezetek információbiztonsági tudatossági szintjének mérésére? Ha van ilyen modell, akkor a modell alkalmas lehet-e a gazdálkodó szervezetben zajló változások (a tudatosság szintjének fejlődése vagy romlása) mérésére? A modellünk képes lehet-e arra, hogy gazdálkodó szervezetek információbiztonsági tudatossági szintjének egymás közötti összehasonlítására használjuk? És ha mindezekre a célokra jól működik a modellünk, akkor az információbiztonsági tudatosság értékelése támogatható válik-e hagyományos audit eszközök (pl. ellenőrző kérdéslisták) bevetésével, azaz reprodukálhatóvá és összevethetővé válhatnak-e méréseink, értékeléseink ezen a területen?

A prezentáció a fenti kutatási kérdések felvetésen túl a kutatási téma részletesebb kifejtését és az egyes kérdések megválaszolásában eddig elért eredményeket összegezi és felvázolja a közeljövő feladatait a témakör mélyebb feltárása és feldolgozása céljából.