Gőzerővel dolgoznak a pneumobil és Shell Eco-marathon csapataink

A 2017-es Aventics pneumobil versenyen a PowAir és a FlexAir csapatok indulnak az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar színeiben. A verseny Eger szívében, az Érsekkertben kerül megrendezésre május 4-6-a között.

Idén konferencia keretén belül is bemutathatják a csapatokhoz tartozó oktatók a saját autójuk innovatív tartalmát, vagy éppen a pneumatikus járművek felépítését.

A konferenciáról bővebben az alábbi linkeken olvashat:

http://bgk.uni-obuda.hu/hu/acipv-2017
http://en.pneumobil.hu/conference/proceedings_of_the_1st_agria_conference_on_innovative_pneumatic_vehicles_acipv_2017

A PowAir csapat az idei évre egy teljesen új fejlesztésű háromkerekű autóval vág neki a futamnak. A jármű első futóműve rugóstagokat fog tartalmazni, amely segít a jobb úttartás és kanyarsebesség elérésében. A hajtásba beillesztett motorkerékpár váltó jóvoltából erőteljes gyorsulás valósítható meg, és a fokozatok közti váltásokkal dinamikusan lehet majd haladni az autóval.

A tervezési fázis február végén befejeződött, jelenleg az autó kivitelezési munkái zajlanak. A váz, az első futómű már elkészült, az ezt követő napokban a karosszéria és a hátsó futómű, valamint hajtás kialakításai zajlottak. A végső feladat a teszt elvégzése, illetve az esetleges gyermekbetegségek kijavítása volt.

A FlexAir csapatunk a már nyugdíjba vonult 4 éves pneumobilunkat éleszti fel. Az autót úgy kellett átalakítani, hogy az megfeleljen a 2017-es versenyszabályzat követelményeinek. Ez több ponton is érintette a járművet, hiszen az évek során nagymértékű módosításokat vezettek be a szabályzatba. Az első és a hátsó futómű nyomtávját is szélesíteni kellett, valamint a PLC vezérlés programját is át kellett írni. A csapat jelenleg a karosszéria kialakításával foglalkozik, valamint a hajtást teszteli.

Az Aventics pneumobil versenyének népszerűsítési programjában a Bánki kapta a főszerepet, így már több médiumban is megjelentünk. Online magazinok közül a vezess.hu (http://www.vezess.hu/magazin/2017/04/11/pneumobil-verseny-2017/) és az autonavigator.hu, kézzel fogható formában pedig az Autó-Motor újságban írtak rólunk.

Akik pedig a film iránt rajonganak, azok a TV2 és a RTL Klub autós műsorában láthatják a pneumobiljainkról forgatott videót.

A Lánchíd Rádió reggeli műsorában Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. kereskedelmi vezetője, és Kerekes Attila, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar járműves projektjeit támogató oktatója mesélt a pneumobil versenyről, valamint az építés szépségeiről a rádió hallgatóinak.

 

Az OECO Shell Eco-marathon csapat a 2018-as londoni versenyen induló autóján dolgozik. Sikerült kialakítani a karosszéria végleges formáját. Most már tökéletesen körülöleli a véglegesített hátsó és első felfüggesztésünket. Újragondoltuk a szélvédő és az oldalablakok kivágását is. Sikerült javítani a pilóta kilátását a járműből.

Minimalizálták az első felfüggesztést burkoló szárnyprofil méretét is. Új formát kapott az első kerekek burkolata, aminek a belépő élét elnyújtották, ezzel javítva a légellenálláson.

Megkezdték az első próba laminátumok elkészítését, szerszámok, formák kialakítását. Erre a tudásra nagy szükségük lesz a járművük megépítésekor, hiszen a fő építőelemük a karbonszövet és a műgyanta.

 

Kerekes Ferenc Attila