Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2021) a Bánkin - Beszámoló

„Videó-hidat” képeztünk a Montenegrói Egyetem és a Bánki között

Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2021) a Bánkin

2021. december 14-én sikeresen megrendezésre került – immár 9. alkalommal – a Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-Konferencia az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Járműtechnikai Intézeténekés a Montenegrói Egyetem Kotori Tengerészeti Karának közös szervezésében.  

Ez volt az első alkalom, hogy a konferencia egy „videó-hidat” alakított ki a Montenegrói Egyetem és a Bánki Kar között. Ez lehetővé tette, hogy a Monetegrói Egyetem diákjai, tanárai is bekapcsolódjanak ebbe a konferenciasorozatba. Ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet a Montenegrói Egyetem, Kotori Tengerészeti Karán dolgozó munkatársaknak, kollégáknak a szervezésben való részvételért, és a szerzőknek pedig a színvonalas előadásokért.

A konferencia célja, hogy a mechatronikai és a hozzá közel álló tudományok területén lehetőséget adjon a diákoknak, úgy a hazaiaknak, mint külföldieknek – megismerni egymást, elmélyíteni szakmai tudásukat, növelni prezentációs készségüket, és nem utolsó sorban mélyíteni angol nyelvű kommunikációs jártasságukat.

A diákokra való tekintettel a konferencia ingyenes volt, viszont a gördülékenyebb szervezés miatt az előadóknak, és az esetleges érdeklődőknek is (tanárok, diákok, látogatók) előre regisztrálniuk kellett a konferencia honlapján.  A nemzetközi jellegre való tekintettel a konferencia hivatalos nyelve az angol volt. Ez már a negyedik alkalom, hogy a konferenciára 4-6 oldalas konferenciacikkel lehetett jelentkezni. A cikkek előzetes elbíráláson mentek keresztül, majd ennek alapján került sor az elfogadásukra. Minden elfogadott cikket elő kellett adni a konferencián. A beadott konferenciacikkekből a szervezők elkészítik a konferencia-sorozat konferencia-kiadványát, ami elektronikus formában a konferencia honlapján lesz elérhető.  A kiadvány egy ISBN számmal ellátott hivatalos publikáció, ami külön kérésre, díjazás ellenében, nyomtatva is megjeleníthető.      

A konferencia szinte teljes egészében „lemásolta” a nagy nemzetközi konferenciák folyamatát. Reggel az előadók regisztrációjával kezdődött, ahol az előadók átvehették a konferenciacsomagjukat, majd a hivatalos program szerint folytatódott. 

A konferencia a Montenegrói egyetem online nyitóbeszédével kezdődött, prof. dr. Spiro Ivosevic dékán Úr részéről, majd a helyi nyitóbeszéd, dr. habil Laufer Edit  után a konferenciasorozat alapítója, dr. Nagy István tartott egy plenáris előadást. A megnyitót kávészünet, majd a hivatalos program követte. A program megtalálható a konferencia honlapján1.

A program szerint az előadások három párhuzamos, és egy „on-line” szekcióba rendeződtek, ahol szekciónként 6-5-6 előadás hangzott el. Minden szekciónak megvolt a szekcióvezetője, akik értékelték a szekcióban elhangzott előadásokat, majd az értékelések alapján megállapításra került a szekció legjobb előadása. A szekciók végeztével, a konferencia büféjében szendvicsek, kávék és üdítők csillapították az előadók, látogatók és szervezők éhségét, szomjúságát.

A konferencia végén a szekciók vezetői szekciónként díjazták a legjobb előadásokat. Ezek alapján 4 díjat osztottak ki a rendezők:

  • - M. Raskovic; I. Knezevic; N. Pudar; L. Mrdovic: Torque Measurement Using Code Disc and Optical Forks on Ship’s PropellerShafts (on-line szekció, elnök: Doc. Dr. Tatijana Dlabac)
  • - E.Bayanbileg; A. Stan: Mechatronics in the Airport (1. párhuzamos szekció, elnök: Dr. Nagy István)
  • - Cs. Kónya: Misssing Laser Sensor Data Calculation Using Adaptive Neuro-Fuzzy Inference System in MatLab (2. párhuzamos szekció, elnök: Dr. Frigyik András)
  • - R.V. Sallay; J.Z. Lakos: Human Eye Sensors Used in Vehicle Engineering (3. párhuzamos szekció, elnök: prof. Dr. Szabolcsi Róbert)

A konferencia nem jöhetett volna létre anyagi támogatás nélkül. Ebben a legnagyobb köszönet illeti a Magyar Fuzzy Társaságot, akik már tavaly is támogatták a konferenciát, valamint a Bánki Kart és Dékáni Hivatalát, akik a termeket biztosították, továbbá az egyetem Nemzetközi Mobilitási Osztályát, akik a szendvicseket, kávékat adták és a Bánki HÖK-t akik a konferenciacsomagokat állították össze. Természetesen további köszönet illeti a kar Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetét, mint szervezőket is, akik szinte egy családként segítették a konferencia létrejöttét.

Remélem, ez a konferenciasorozat tovább folytatódik, és jövőre még nagyobb létszámmal és gazdagabb programmal várhatjuk majd a résztvevőket.

Találkozzunk jövőre is!

 

Dr. Nagy István
alapító elnök