június 2018

jún
22

Beszámoló a II. Ipari és Szakmai Napról

ÓE-BGK II. Ipari és Szakmai Nap

Második alkalommal került megrendezésre 2018. június 5-én az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Ipari és Szakmai Napja. Az időpont választása nem véletlen, hiszen egy tanév lezárásához kötődik, ami az elért munkatársi és hallgatói eredmények bemutatására, emellett a következő tanévre vonatkozó felkészülésre, az együttműködés elemeinek felvázolására, illetve a lezárt tanévben biztosított támogatások megköszönésére is alkalmat ad. A rendezvény a Kar oktatási és kutatási lehetőségeinek bemutatásán túl, az ipari szereplők és az oktatási intézmény közötti kapcsolatban rejlő potenciál ismertetését szolgálta.

A megnyitó beszédében Balogh József, a kar titkárságvezetője köszöntötte a megjelent cégek képviselőit és a munkatársakat. Kiemelte, hogy rendkívül komoly ipari és szakmai potenciálokkal rendelkezik a Kar, melynek kiaknázása a jövő egyik fontos kihívása és feladata, egyben elmondta, hogy egyre több jó példát látunk arra, hogyan támogathatják az iparági szereplők az oktatási intézményeket.

A beszámoló folytatódik >>>

jún
12

Bánki Nap Bakonybánkon 2018

2018. június 9-én szombaton került megrendezésre a Bánki Donát emléknap Bakonybánkon, a róla elnevezett emlékhelyen. Mint minden évben, az összejövetel során a falu híres szülöttére emlékeztek a meghívottak, köztük karunk képviselői is. Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Himnusszal kezdődött, Karácson Zoltán vezényletével a zirci fúvósok előadásában. Az ünnepséget a település polgármestere, Kovács Kálmán nyitotta meg, beszédében felelevenítette, hogy 159 évvel ezelőtt, 1859. június 6-án született Bakonybánkon a méltán híres és sikeres gépészmérnök tudós, kiváló konstruktőr, egyetemi tanár, közéleti ember és igaz hazafi. Ezt követően prof. dr. Rajnai Zoltán dékán úr tartotta meg ünnepi beszédét, majd a helyi iskolások műsora következett. Gondolatébresztő, ügyesen előadott produkciójuk után Czunyiné dr. Bertalan Judit képviselő asszony osztotta meg gondolatait a közönséggel.

 

Ahogyan a tavalyi ünnepségen is, ezúttal is beszédet mondott dr. Horváth Sándor, karunk pro-dékánja, Bakonybánk díszpolgára. Felszólalása ezúttal nemcsak a nagyszerű Bánki Donátról szólt, hanem az ő nyomdokain tevékenykedett fiatalról, kedves hallgatónkról, kollégánkról, Piros Gergőről, aki tragikus váratlansággal elhunyt 2018. május 12-én. Piros Gergő a Dékáni Hivatal munkatársa, hallgatói szerződéssel 2016. november 1-je óta dolgozott nálunk 4 órás munkaidőben, külkapcsolati munkatársként. Mechatronikai mérnöki tanulmányait nálunk folytatta. Hallgatóként és kollégaként is odaadással, a kar érdekeit maximálisan szem előtt tartva nagy hozzáértéssel és tapasztalattal végezte munkáját. Jó kapcsolatot ápolt hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel egyaránt. Emlékének tisztelegve a Bánki Donát emlékszobában elhelyezésre került a fényképe.

 

A megemlékezés következő részében díszpolgári cím adományozására került sor, ebben az évben Bakonybánk község képviselő-testülete Csillag Jenőné, született Korbély Ilona nyugdíjas pedagógusnak adományozta a címet. Ilonka néninek, akit Bakonybánkon fiatal és idős egyaránt tanító néninek hív még ma is, Bakonybánkon volt az első és egyetlen munkahelye, ahonnan 38 év 186 nap után ment nyugdíjba. Mindvégig alsósokat tanított, több száz bakonybánki és bakonyszombathelyi gyereket, többnyire összevont osztályokban. Munkáját mindig hivatásnak, nem egyszerű pénzkeresésnek tartotta. Közismert volt tanítási elve: „Követelek Tőled, mert becsüllek!”.

Ilonka néni a pedagógusi munkán kívül is sokoldalú tevékenységet végzett: évekig bábszakkört, vöröskeresztes szakkört vezetett, utóbbit felnőtteknek is, műsoros estekre készítette fel kis tanítványait, és több évtizedig vezette a helyi könyvtárat. Részt vállalt a Bánki Donát emlékkönyv szerkesztésében, és könyvtárosként gyakran kalauzolta az emlékkiállításra érkező vendégeket.

Ezt követően Bánki Donát díj átadására került sor  – a díjat évente az a bakonybánki nyolcadikos diák kaphatja, aki 8 évfolyamon keresztül tanúsított példamutató magatartásával, kiváló tanulmányi eredményével és közösségi munkájával azt a nevelőtestület döntése alapján kiérdemli. Idén ezt a díjat Tóth Zsaklin Zsüliett  kapta.

A koszorúzást, illetve az emlékhelyen tartandó megemlékezés befejezését jelentő Szózat elhangzása után Piros Gergőre emlékeztünk a Bánki emlékszobában. Végezetül a megjelent vendégek kötetlen beszélgetésre és vendégfogadásra voltak hivatalosak a kultúrotthonban.

A Bánki Kar nevében ezúton köszönjük meg a lehetőséget arra, hogy kollégánkra ily módon is megemlékezhettünk, és hogy a község is velünk együtt emlékezett, továbbá köszönjük, hogy névadónk részére minden évben külön napot szentelnek, és ezen napon mi is jelen lehettünk.

>> Az eseményről készült fotógalériánkat az alábbi linkre kattintva érheti el. <<

jún
11

HAAS & ÓE-BGK CNC Konferencia „Az ipar és az oktatás kapcsolatának fontossága napjainkban”

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara és a Haas Bartec GmbH május utolsó napján rendezte meg először a CNC Konferenciát. A rendezvény célja a partnervállalatok bemutatásán túl az ipari szereplők és az oktatási intézmények közötti kapcsolatban rejlő lehetőségek feltárása volt. A szervezők egyaránt kiemelt feladatnak tartják a megfelelő szakmai utánpótlás biztosítása érdekében a műszaki képzési területek fejlesztését, és ennek megvalósítására minél szélesebb körű együttműködést kívánnak kialakítani az ipari partnerekkel, illetve a köz,- és a felsőoktatási intézményekkel.

Nincs hatékony ipar megfelelő oktatás nélkül és nincs megbízható, naprakész tudást biztosító oktatás az ipar közreműködésének hiányában. A Haas Bartec GmbH és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara olyan eseményt hozott létre, amely fórumul szolgált az oktatási intézmények igényeinek és az ipari szereplők elvárásainak megfogalmazásához.

A beszámoló tovább folytatódik >>>

jún
11

Kitüntetések a Bánki Karon

Az Európai Uniós Pedagógusnapi (EU-PED) ünnepségen  kitüntetésben részesült prof. dr. Rajnai Zoltán, karunk dékánja - az Óbudai Egyetem Szenátusa Pro Universitate kitüntetését prof. dr. Réger Mihály rektor adta át a Bánki Kar munkatársainak javaslatára.

Az elismerést az Óbudai egyetem, a Bánki Kar, és az oktatásban dolgozók érdekében folytatott kiemelkedő és lelkiismeretes tevékenységéért, elhivatott és áldozatos munkájáért, valamint a biztonságtudományi doktori iskola megalapításában és létrejöttében vállalt szerepéért kapta.

Címzetes egyetemi docens elismerésben részesült továbbá Galla Jánosné, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Anyag- és Gyártástudományi Intézet Gyártástechnológiai Intézeti Tanszék ny. főiskolai docensének a műszaki felsőoktatásban négy évtizeden át végzett színvonalas, az ipari gyakorlathoz szorosan kötődő oktatómunkája, valamint a minőségbiztosítási szakmérnöki képzés szervezési, vezetési tevékenységének elismeréseként. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

jún
11

Műszaki Irodalmi Díjat kapott Dr. Czifra Árpád és Dr. Horváth Sándor

Örömmel tudatjuk, hogy a Gépipari Tudományos Egyesület Dr. Czifra Árpád egyetemi docens kollégánkat, valamint Dr. Horváth Sándort, karunk pro-dékánját Műszaki Irodalmi Díjjal tüntette ki a "GÉP" című szakmai folyóirat 2017/3. számában megjelent, a "Műszaki felületek osztályozása mikrotopográfiai paraméterek alapján" című írásukért. Kiemelkedő teljesítményük alapján is érzékelhető, hogy munkatársaink számára a szakmai tudományos nyelv ápolása legalább olyan fontos, mint maga a tudás. Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak!

jún
6

Invitation for Blast Protection 2018 conference

Óbuda University Donát Bánki Faculty of Mechanical and Safety Engineering invites you the international conference Blast Protection 2018.

This conference provides a forum for the presentation and discussion of the latest research advances and engineering-practiceinnovations with a focus on the use of new methods fordiagnostic and testing of selected materials for safety,sustainability and durability of the critical infrastructure,which brings together professionals from the engineeringand scientific fields.

19 - 20th June 2018 Óbuda University
Donát Bánki Faculty of Mechanical and Safety Engineering
1081 Budapest, Népszínház u. 8. HUNGARY

Here you can find the full invitation letter in downloadable pdf format.

And here you can download the full schedule in pdf format.

jún
5

Gyereknap a Bánkin 2018

Jó hangulatban, vidáman telt a harmadik Bánkis Gyereknap, amelyre 2018. május 26-án került sor, szerencsére az előrejelzések ellenére eső nélkül lehetett szórakozni az udvaron, illetve a kijelölt helyiségekben. A szabadban arcfestés, mandalafestés, gyöngyfűzés, pneumobilozás várta az ügyeskedni vágyókat. De volt zumba óra, népi játékok, minikvíz, aszfaltrajz-verseny, kapura rúgás, csocsó, darts, léghoki és más ügyességi játékok is. A délelőtt folyamán, egészen ebédig szórakoztatott minket a Lufibohóc, a jópofa show végén minden gyerek kapott lufiállatot, hogy aztán azzal együtt mehessen hot-dogot enni. A desszert sem maradhatott el, nagy sikert aratott az idén újdonságnak számító fagyis, illetve vattacukros stand, köszönhetően Halászi Zolinak és az Iskolaszövetkezetnek. Nagyon szépen köszönjük a HÖK-nek is a közreműködést! 

A tornateremben a lövészettel ismerkedhettek meg a gyerekek, és nem maradhatott el a minden évben visszatérő cicasimogató sem. A záró eredményhirdetésen nem csak a rajzpályázat legügyesebbjeit, de a gyereknapi programok résztvevőit is díjaztuk.
Nagyon jól érezték magukat a gyerekek és az őket kísérő felnőttek is, jövőre találkozunk! :)

Az eseményről készült képek az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg!

Oldalak