november 2018

nov
30

Nyílt napok és Lányok Napja a Bánkin!

Gyertek el nyílt napjainkra és ismerjétek meg a lehetőségeket, melyeket kínálunk!

Karunkon (Népszínház utca 8.) december 11-én, illetve január 22-én és 29-én várunk, míg Óbudán (Bécsi út 96/B) a Központi Családi Nyílt Napon december 7-én várunk a Bánkis standnál! Lesz Bánki Nyílt Nap Lányoknak is 2019. január 15-én a Bánkiban!

    

nov
28

Ne maradj le a Minőségbiztosítási Szakmérnök/Szakember Képzésről!

Ha érdekel a minőség, a Lean eszközök, esetleg a minőségügyi technikákat, módszereket szeretnéd alaposan elsajátítani, várunk szeretettel!
2019. február 15-án indul az újabb évfolyam. A jelentkezés határideje: 2019. január 05. http://minosegoktatas.hu/szakmernok/jelentkezes

nov
27

Kamarakiállítás megnyitó 2018. november 27.

A mai napon volt az előzetes kamarakiállítás megnyitója a bakonybánki Bánki Donát Emlékhely rekonstrukciójához (Turbina Szoborpark és Állandó Modern Képtár). A vendégeket Hasilló György, a Dékáni Hivatal munkatársa köszöntötte, majd Ézsiás István szobrászművész és a galéria vezetője nyitotta meg és egyúttal összefoglalta annak témáját (Mozgás és virtuális kinetika a XX - XXI. századi képzőművészetben), illetve apropóját.

nov
26

Munkavédelmi Szimpózium és Továbbképzés a BGK-n

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében november 22-én került megrendezésre a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karon a hagyományos Munkavédelmi Szimpózium és Továbbképzés.

Megnyitójában Varga Csaba kancellárhelyettes hangsúlyozta a munkahelyi egészségmegőrzés és biztonság jelentőségét, és méltatta a munkavédelmi szakmérnök-képzésünk szerepét a szakmai szakemberképzésben.

Dr. Szabó Gyula egyetemi docens, szakfelelős bevezetőjében elmondta, hogy a szakon készülő szakdolgozatok magas szakmai színvonalat képviselnek, és hiánypótlóak a hazai munkavédelmi kutatásban. Ezek a munkák sokszor még publikálásra is alkalmasak, így ez a rendezvény egyszerre tudományos fórum és lehetőség a gyakorló szakemberek továbbképzésére.

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának képviseletében dr. Madarász Gyula a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának munkavédelmi tapasztalatairól tartott előadást. Az ismertetett célvizsgálat eredményei igazolják, hogy szükség lesz a most induló Foglalkoztatási rehabilitációs humán és műszaki szaktanácsadó és a Rehabilitációs környezettervező szakmérnök szakirányú továbbképzési szakokon végző hallgatóinkra.

Szakmaformáló előadásában Kapás Zsolt, egyetemünk munkavédelmi vezetője az ISO 45001 szabvány kapcsán a felső vezetés munkavédelmi szerepéről beszélt az egészségesebb munkahelyek megteremtésében. A szimpóziumhoz illeszkedő közgyűlésén az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület Kapás Zsoltot ismét az elnökévé választotta.

Diós Nikolett, László Gyula és Farkas Edit júniusban megvédett szakdolgozataik alapján mutatták be kutatási eredményeiket, melyeket munkájukban jó gyakorlatként meg is valósítottak.

 

dr. Szabó Gyula egyetemi docens, szakcsoportvezető BGK-GBI

nov
25

10th International Engineering Symposium at Bánki

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara idén tizedik alkalommal rendezte meg az International Engineering Symposium at Bánki elnevezésű nemzetközi konferenciáját. Ezen a jubileumi eseményen 28 angol nyelvű és 34 magyar nyelvű tudományos előadást hallhattak az érdeklődők.

A délelőtti, angol nyelvű plenáris előadások sorában elsőként Brankica Popovic, a belgrádi Kriminalisztikai Rendőrakadémia egyetemi docense mutatott be digitális törvényszéki megoldásokat a rendőrség szemszögéből. Kovács Tibor, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának tanszékvezető egyetemi docense a Karunkon folyó biztonságtechnikai mérnöki képzés 25 évét foglalta össze előadásában. A plenáris előadások sorát ipari partnereink bemutatkozása és technológiai újdonságai követték. Ezek közül elsőként az Enterprise Group, majd a PATENT ŐR Zrt. képviselője tartotta meg az előadását. A délutáni szekció előadások angol és magyar nyelven hangzottak el. A négy angol nyelvű szekció közül az első dedikáltan az ÓE BGK nemzetközi projekt partnere, a NatRisk részére (Development of master curricula for natural disasters risk management in Western Balkan countries, Erasmus+ Capacity building in Higher Education, http://natrisk.ni.ac.rs/) került mini szimpóziumként megrendezésre. Két angol nyelvű szekció az anyag-és gyártástechnológia témáját érintette, a negyedik pedig a biztonság területét ölelte fel. Hat magyar nyelvű szekció is helyett kapott a konferencián: IT technológia és biztonság, Anyagtechnológia 1-2, Biztonság, Járműtechnológia és Gyártástechnológia.

A konferencián elhangzott előadásokat a szervező bizottság lektorálás után a Bánki Közlemények (Bánki Reports) folyóiratban jelenteti meg 2019 elején. Köszönjük minden előadónak, hogy részvételükkel és kutatási munkájuk bemutatásával hozzájárultak ahhoz, hogy az IESB 2018 konferencia színvonalát emeljék.

A rendezvényről készült fényképek az IESB weblapján tekinthetők meg a Gallery menüpontban.

nov
23

Az IESB 2018 konferencia egyik előadása is kapcsolódik az NVKP projekthez

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara idén 10. alkalommal rendezte meg nemzetközi konferenciáját International Engineering Symposium at Bánki néven. Ezen a jubileumi eseményen 28 angol nyelvű és 34 magyar nyelvű tudományos előadás hangzott el, többek között Ráthy Istvánné, Pinke Péter és Nagyné Halász Erzsébet előadása a "Szemcsés anyagokkal társított polipropilén mátrixú kompozitok morfológiai vizsgálata" címmel, mely előadás érdekessége hogy szorosan összekapcsolódik Karunk "Fröccsönthető polipropilén alapú tapadást közvetítő kompozitok fejlesztése járműtechnológiai alkalmazásokhoz" című, NVKP_16-1-2016-00038-as számú projektjével, amelyben konzorciumi tagként veszünk részt.  A projekt célja  egy olyan új vegyszermentes, környezetbarát autóipari gyártástechnológia kialakítása, amely az üvegre fröccsöntési folyamat fejlesztésén keresztül képes csökkenteni a környezetterhelést, csökkenti a gyártási hibaszázalékot, a gyártási költségeket és tartós, gyorsan kivitelezhető jó minőségű termékeket garantál.

Az IESB konferencián elhangzott előadás absztraktját a konferencia hivatalos kiadványában az alábbi elérhetőségen olvashatják el.

nov
20

Lezajlott a XXIII. Őszi Biztonságtechnikai Szimpózium

2018. november 20-án lezajlott a XXIII. Őszi Biztonságtechnikai Szimpózium, melyet Dr. Drégelyi-Kiss Ágota docens, kutatási dékánhelyettes nyitott meg 9 órakor. A változatos előadások során megismerhettük a 25 éves biztonságtechnikai mérnökképzés alapításának körülményeit, az alapításban, a képzés támogatásában és az oktatásban részt vevők tapasztalatait. Az eseményről készült fényképek az esemény saját oldaláról érhetők el.

A program első előadása a Kamara és a képzés kapcsolatáról szólt Dr. Fialka György, a Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökének előadásában. A képzés alapításáról Dr. Kósa Csaba, ny. főiskolai tanár és alapító beszélt. A képzési igényre adott választ pedig Dr. Kiss Sándor világította meg a közönség előtt.

A kávészünetet követően a Kandó alapításban betöltött szerepéről beszélt Dr. Lukács György ny. egyetemi docens, őt követte Prof. Dr. Berek Lajos egyetemi tanár a mesterképzés előkészítéséről szóló előadásával. "A biztonsággal kapcsolatos képzés" az NKE RTK-n címmel tartott beszámolót Dr. Szabó Csaba adjunktus. A képzésben eddig részt vettekről sok érdekes statisztikai adatot hallhattunk Dr. habil Berek Tamás egyetemi docens és Dr. Szűcs Endre adjunktus tolmácsolásában, majd magáról a képzés hallgatói oldaláról értekezett Dr. Pető Richárd adjunktus.

A második kávészünet után Papp Róbert, a Magyar Biztonsági Fórum Egyesület elnöke tartotta meg előadását "A fórujm tevékenysége a képzés érdekében" címmel. Az egyesület támogatási lehetőségei a hallgatóknak megnevezésű előadását ezt követően tartotta meg Szigeti Lajos a Fegyveres Őrök Szakmai Egyesületének elnöke. A nap utolsó előadását Szabó Lajos, az Alapítvány a Rendvédelmi és Magánbiztonsági Oktatásért és Kutatásért kuratóriumi elnöke tartotta meg "Az alapítvány munkája a hallgatókért" címmel.

Egy órától az elismerések átadása következett, majd a zárszó után állófogadáson vehettek részt a jelenlévők.

Az esemény kapcsán készült elektronikus emlékkönyvet a Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet weboldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Elismerésben részesültek:

 1. Dr. habil Palásti Kovács Béla
 2. Dr. habil. Horváth Sándor
 3. Dr. Kósa Csaba
 4. Dr. Simon Ákos
 5. Dr. Kiss Sándor
 6. Dr. Lukács György
 7. Prof. Dr. Berek Lajos
 8. Szabóné Dr. Házi Erzsébet
 9. Göndör Tibor
 10. Dőring András
 11. Moharos István
 12. Haraszti Ferenc
 13. Keserűné Balázs Tímea
 14. Szász Györgyné
 15. Széll Gábor
nov
17

Tésztahíd-építő háziverseny 2018 Ősz - Eredmények

2018. november 15-én lezajlott az őszi Tésztahíd-építő háziverseny, melyen ezúttal 26 csapat küzdött meg az elsőségért. Tartó kategóriában az idei RECCS Világbajnokságon is kiválóan szereplő páros, Laky Norbert és Mátlé Roland "Dominó" elnevezésű szerkezete szerezte meg az első helyezést 439,1 kg teherbírással, a második helyet Kisjuhász Márk és Doszpod Dávid Zoltán "DoKi" fantázianevű tartója érte el 257,1 kg teherbírással, míg a bronzérem a Gazda Péter és Baj Balázs által készített "Az aláírásunk" elnevezésű szerkezetének járt, ami 247,5 kg-nyi terhet bírt el.

Híd kategóriában a "Harmadik" fantázianévre hallgató szerkezet nem harmadik, hanem első helyezést ért el 185,4 kg teherbírással. Készítője Ungár Patrik volt. A második híd 106,7 kg-ot bírt, ez a "Szilvi" névre hallgatott és Vers Botond, valamint Bondor Csaba által épült. Harmadik helyezést szerzett a Drávecz Bence és Ferenczi András által készített "Roppanó" fantázianevű híd 71,1 kg teherbírással.

A nyertesek oklevelet és kis Bánkis csomagot kaptak, valamint jutalmul sikeresen kvalifikálták magukat a jövő évi Világbajnokságra! Reméljük eredményeiket megjavítva ott is kiválóan fognak szerepelni. Nem csak a nyertesek, de a többi résztvevő szorgalmát is pontokkal jutalmazzuk, az alábbi táblázatban olvasható, hogy mely szerkezetek készítői milyen eredményt értek el és hány pontot kaptak.

Sajnálatos esemény is történt, az egyik tartó mérése előtt-közben elromlott  az erőmérő berendezés. Ennek ellenére elindult a törés, de nem sikerült mérni. A tartó Tar Tóbiás néven szépen szerepelt, és mivel 3. lett a szépségversenyen, a készítők kaptak pontot, valamint jogosulttá váltak a Világbajnokságon való indulásra.

A szépségverseny eredményei:

1. hely - Harmadik (készítő: Ungár Patrik) - 5pont
2. hely -  Béla (készítők: Makay Sarolta, Takács Péter) - 3pont
3. hely -  Tar Tóbiás (készítők: Bagossy Barnabás, Hír Marcell) - 2pont

Oldalak