május 2019

máj
28

Meghívó a Széchenyi Szabad Akadémia Konferenciasorozat következő előadására

Időpont: 2019.05.29. 17:00
Helyszín: Népszínház utcai Campus Fsz. Tanácsterem

Az előadás címe: Protokoll és viselkedéskultúra hazai és nemzetközi környezetben
Előadónk Dr. Vámos Lászlóné protokollszakértő, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke, számos hazai és nemzetközi esemény szakértője. Olyan kulisszatitkokba avat majd be, amelyek közelebb hozzák mindennapjainkhoz a témát.

máj
27

III. ÓE BGK Ipari és Szakmai Nap beharangozó

Az Óbudai Egyetem „Jubileumi Év 2019” ünnepi rendezvénysorozatának egyik állomásaként került meghirdetésre a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar által 2019. május 28-án megrendezésre kerülő „ÓE BGK III. Ipari és Szakmai Nap” programja.

A Kar kiemelt feladatának tartja a felsőfokú utánpótlás biztosítása érdekében a műszaki képzési területek fejlesztését, melynek megvalósítása érdekében széleskörű együttműködést alakít ki az ipari és szakmai partnereivel. Ennek szellemében a harmadik alkalommal megrendezésre kerülő „Ipari és Szakmai Nap” középpontjában, a gyakorlatorientált mérnökképzés, és az ipar elvárásai a fiatal mérnökökkel szemben témakörök állnak. A rendezvényre összesen 95 fő regisztrált, melyből 22 cég 35 fő képviselője jelezte részvételi szándékát.

A délelőtt folyamán az Egyetem vezetőinek előadásait követően, a felkért cégek képviselői mondják el véleményüket, elvárásaikat a kibocsátott hallgatókkal szemben, majd laborbemutatásokra kerül sor. Az ebédet szakmai beszélgetés, konzultáció zárja, ahol már a konkrét együttműködési lehetőségekről is szó eshet. A rendezvény a Kar oktatási és kutatás lehetőségeinek bemutatásán túl, az ipari szereplők és az intézményünk közötti kapcsolatban rejlő lehetőségek bemutatását is szolgálja.

Balogh József

máj
27

Nemzetközi siker - Összefoglaló a RECCS 2019 eredményeiről

2019. május 23-án sikeresen lezajlott az Egyetem nagyszabású nemzetközileg is elismert versenye, a RECCS Tészahíd-építő Világbajnokság. Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett eseményen a 11 regisztrált országból végül 9 nemzet képviselte magát összesen 19 csapattal, 22 tésztahíddal. Az Óbudai Egyetem hat csapatot indított (öt csapat a RECCS Világbajnokságot elindító Bánki Karról érkezett, s mellettük az egyetemet képviselte a Kandó Károly Villamosmérnöki Kar és a Keleti Károly Gazdasági Kar egy-egy hallgatójából álló csapat is). Egy összevont csapattal vett részt a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kara, továbbá három csapat érkezett Brazíliából, két csapat Lengyelországból, 2 csapat Erdélyből, valamint érkeztek résztvevők Bulgáriából, Törökországból, Németországból, Litvániából és Lettországból.

A csapatok regisztrációja reggel 7 órakor kezdődött, folyamatosan érkeztek a versenyzők szerkezeteikkel. 9 óra után a zsűri tagjai megtekintették és értékelték a hidakat, és a nézők is gyülekeztek, így a verseny helyszínéül szolgáló Bécsi úti campus aulájában kialakított nézőtér is megtelt emberekkel. Az ünnepélyes megnyitó 10 óra után pár perccel kezdődött, a narrátor Dr. Kovács Tibor egyetemi docens, a tolmács pedig Kovács Éva volt. A világbajnokság fővédnöki tisztét felkérésünkre Tarlós István, Budapest főpolgármestere vállalta, képviseletében Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes úr köszöntötte az egybegyűlteket. A verseny elnöke prof. dr. Rajnai Zoltán dékán, tiszteletbeli elnöke prof. dr. Réger Mihály rektor volt. A zsűri elnöke dr. Oldal István, a Magyar Mérnöki Kamara Gépészeti Tagozatának alelnöke. A zsűri további tagjai az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar oktatóiból, a támogatók képviselőiből, illetve a szakmai közélet elismert személyiségeiből kerültek ki.

A világbajnokságot ünnepi beszédével Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora nyitotta meg.

A cikk és az eredmények ismertetése folytatódik >>>

máj
27

Sikeresen lezajlott az első SzaFARi

2019. május 20-án a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Mechatronikai és Járműtechnikai Intézete, valamint a Magyar Fuzzy Társaság közös szervezésében első alkalommal került megrendezésre a Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről (SzaFARi) nevet viselő rendezvény. A fuzzy alapú rendszerek méltán népszerűek a mérnöki feladatok megoldásában, hiszen képesek intelligens rendszert létrehozva hatékony megoldást nyújtani komplex, illetve optimalizálási problémák esetén. Az ilyen rendszerek képesek nehezen számszerűsíthető adatokkal dolgozni és kezelni az adatokban, valamint a kiértékelésben rejlő bizonytalanságot, pontatlanságot, szubjektivitást.

A résztvevő hallgatók fuzzy következtetési rendszerekhez kapcsolódó projektmunkáikat mutatták be. A rendezvényen összesen 13 előadás hangzott el, BSc és PhD hallgatók részvételével. A témák sokszínűsége is jól mutatja a fuzzy megközelítés széleskörű alkalmazhatóságát. A járműtechnikai alkalmazások mellett a képfeldolgozás, biztonságtechnika, páciens monitorozás, grafikus kártyák, oktatási rendszerek és online vásárlás témájával foglalkozó előadásokat is hallhattak az érdeklődők.  A kapcsolódó publikációk a Bánki Közlemények különszámaként jelennek majd meg.

A rendezvény hivatalos oldala: http://old.bgk.uni-obuda.hu/mei/SzaFARi/index.php

máj
22

Már csak 1 nap van hátra a RECCS Világbajnokságig!

Május 23-án, immáron 9. alkalommal kerül megrendezésre a Tésztahíd-építő Világbajnokság, melyet nagyon nagy érdeklődés övez a hazai és külföldi versenyzők körében. A Bánkiból 5 csapat indul, de van egy csapat Kandó-Keleti színekben, továbbá a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karáról is érkezni fog két különítmény. Utoljára 2014-ben láttunk vendégül brazil csapatokat, ám a dél-amerikai országból idén 3 csapat is fog indulni, de érkeznek Lengyelországból, Romániából, Lettországból, Litvániából, Oroszországól, Németországból, Bulgáriából és Törökországból is csapatok.

Az eseményt élőben is közvetítjük majd, a linket legkésőbb holnap reggelig közzétesszük a Kar Facebook és Instagram oldalán. Az esemény ha érdekel benneteket, látogassatok el a Facebook oldalunkra, ahol csapatbemutatkozásokat és egyéb érdekességeket is találhattok a versenyről.

máj
21

Beszámoló és eredmények a Bánki Online Verseny Döntőjéről

2019. május 17-én 9. alkalommal került megrendezésre a Bánki Online Verseny döntője Karunk Népszínház utcai épületében. A versenyre 3 középiskola diákjai érkeztek 5 csapatot alkotva, hogy egy végső tudáspróbán eldöntsék, kik a legjobbak.

A versenyt Moharos István oktatási igazgató nyitotta meg, beszédében köszöntötte a megjelent diákokat és kísérő-felkészítő tanáraikat, valamint a Kar munkatársait, akik a döntő lebonyolításában segédkeztek. Ezúton köszönjük a munkát Dr. Hanka Lászlónak, aki megszervezte az online fordulókat és a döntőt, valamint Dr. Barányi Istvánnak, Haraszti Ferencnek, Szabóné Dr. Házi Erzsébetnek és Dr. Ráthy Istvánnénak akik a döntő lebonyolításában vettek részt.

A verseny három részből állt, egyrészt a diákoknak prezentációt kellett tartaniuk egy véletlenszerűen kihúzott témakörről, amely lehetett 1. Bánki Donát által tervezett turbina! (Bánki turbina). Hogyan működik a Bánki turbina? Mi volt a gyakorlati hasznosítása? 2. Mutassa be a Bánki-Csonka féle porlasztót! Milyen ötlet alapján alkották meg? Hogyan működött? 3. Mutassa be Bánki Donát Otto-motorokon végzett vízbefecskendezéssel összefüggő eredményeit! Milyen hatása van a vízbefecskendezésnek? Miért nem terjedt el Bánki korában? Másrészt egy írásbeli dolgozat megírására került sor, amely kidolgozandó feladatokat tartalmazott matematika, mechanika, villamosságtan, anyagtudomány és ábrázoló geometria témakörökből. Harmadrészt két laborgyakorlaton kellett bizonyítaniuk tudásukat és rátermettségüket. Kiváló előadásokat hallhattunk minden csapat részéről, összeszedett, jól felkészült diákok mutatták be a kihúzott témákat.

A díjátadón Moharos István adta át az első három helyezettnek járó díjakat és emléklapokat, valamint minden diák kapott a részvételéért egy Bánkis ajándékcsomagot.

Első helyezést ért el a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumának Gépipari Elit névre hallgató csapata.

Második helyezést ért el a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Jendrassik György Gépipari Szakgimnáziumának GPLMEK névre hallgató csapata.

Harmadik helyezést ért el a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiumának Bánkisok 2. nevezetű csapta.

Örülünk, hogy nagyon jó hangulatban telt a 9. Középiskolások Bánkis Online Versenye, ezúton is gratulálunk az eredményesen szereplő diákoknak és felkészítő tanáraiknak, reméljük, hamarosan hallgatóink sorai között tudhatjuk a tehetséges fiatalokat! Találkozunk a jubileumi tizedik alkalommal 2020-ban!

máj
16

Méréseket végzünk a Laterex pályázat keretében

2017-1.3.1-VKE-2017-00031 azonosító számú, "Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja" című projekt megvalósítása keretében egy olyan eszköz és egy olyan eljárás kutatása zajlik, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy aljzatról, vagy bármilyen padlóról. Ezen projekt kapcsán a szenzorokkal felszerelt robottal számos útfelületi mérést végeznek kollégáink, melynek eredményeit a mérési jegyzőkönyveken összesítve, azokat kielemezve tudunk továbbhaladni a kutatási ütemtervünk szerint.

 

A projekt megvalósulása konzorciumi formában történik a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem hatékony együttműködésében. A sikeres kutatási és fejlesztési tevékenység megvalósulását a szakterület elismert hazai képviselői biztosítják.

        

máj
16

Május 17-én kerül sor az Online Verseny döntőjére

Az Óbudai Egyetem, ezen belül a Bánki Kar megismertetésének és népszerűsítésének jegyében indult el – első ízben a 2010/11-es tanévben – a középiskolák számára szervezett, országos természettudományi „Bánki Online Verseny”. Az idei évben immáron 9. alkalommal rendeztük meg a megmérettetést, amelynek döntő fordulójára május 17-én (pénteken) kerül sor a Bánki Karon. Itt a legjobb középiskolás csapatok fogják összemérni tudásukat és felkészültségüket.

máj
13

WÜRTH Tanterem avatás és szerződések aláírása a Bánki Karon

2019. május 8-án a Kari Tanács ülésén került aláírásra két fontos megállapodás az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész- és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar és a Würth Szereléstechnika Kft. között: az Együttműködési keretmegállapodás, valamint az Adományozási szerződés.

A kar részéről Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán, míg a cég részéről Tari László ügyvezető igazgató látta el kézjegyével a megállapodásokat. Az aláírásokat követően a cég és a kar vezetése közösen adták át a Würth Tantermet, melybe az adományozott eszközök kerültek. Az adományozott eszközadomány összértéke meghaladja 2 millió Ft-ot.

A Würth vállalatcsoport a mai napig családi tulajdonban működik. A minőség és az innováció melletti elkötelezettségének köszönheti, hogy az alapítás óta eltelt több mint hat évtizedben családi kisvállalkozásból a világon mindenhol jelenlévő vállalatcsoporttá nőtte ki magát. A Würth Szereléstechnika Kft. Magyarország egyik legnagyobb szereléstechnikai termékeket forgalmazó vállalataként 40.000 fajta terméket kínál, úgymint kötő- és rögzítés technikai elemek, kézi szerszámok, ápoláshoz, karbantartáshoz szükséges vegyi termékek, kis gépek, bútor- és épületvasalatok, munkavédelmi termékek, műhelyfelszerelések és tároló rendszerek. Termékeiket széles körű szolgáltatásaikkal kiegészítve személyre szabva kínálják. A termék- és a szolgáltatási palettán minden megtalálható, amire szüksége lehet egy kis műhelynek vagy egy gyártó vállalatnak a mindennapi javító, karbantartó munkájához.

A Würth Szereléstechnika Kft. és a jogelőd Bánki Donát Műszaki Főiskola szakmai együttműködési kapcsolata 1992-től indult. Az együttműködést hosszú időn keresztül az innovációs alap, és a szakképzési hozzájárulás lehetőségeinek kiaknázása jelentették, majd később a Reinhold és Carmen Würth Alapítvány által, a Kar hátrányos helyzetű, tehetséges hallgatóinak ösztöndíj támogatásával bővült. Napjainkban a Cég felajánlásának köszönhetően félévente díjazásra kerülnek a legkiemelkedőbb diplomamunkák és TDK dolgozatok is.

Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán beszédében kihangsúlyozta, hogy a Kar kiemelt feladatának tartja az ipari, kereskedelmi és szakmai partnerekkel történő, minél szélesebb körű együttműködést. Mindezt közös oktatási programok szervezésével, szakmai gyakorlóhelyek és együttműködési keretek kialakításával kívánjuk megvalósítani. Ennek a folyamatnak az egyik elemét jelentheti a Würth Szereléstechnika Kft. és az ÓE BGK jövőbeni együttműködése.

Tari László ügyvezető igazgató köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt években az ipar és a gazdaság dinamikus fejlődésnek indult. Ezzel párhuzamosan fogalmazódott meg a piaci szereplők részéről a felsőoktatási intézmények irányába az az igény, hogy a képzések egyre inkább gyakorlatorientáltak legyenek. Ebben a gazdasági környezetben egyre fontosabbá válik a cégek és a felsőoktatási intézmények minél szorosabb szakmai együttműködése, kapcsolataik elmélyítése, ezért is nagyon fontos számukra ez a mostani teremavatás, és a kapcsolat megújítása. Nem utolsó szempont az sem, hogy a munkaerő utánpótlásban is komoly potenciált lát a Karon végzett hallgatók körében.

A jövőbeni lehetőségek között került megemlítésre, hogy a most átadott Würth Tanteremben folyamatosan frissítve be lehet mutatni a szereléstechnikában, kötéstechnikában és a munkavédelemben alkalmazott legmodernebb eszközöket. A tanterem alkalmas a legkülönbözőbb szereléstechnikai módszerek és technológiák hallgatók körében történő bemutatására, közös oktatási modulok kialakítására. A Kar az együttműködés keretében lehetőséget biztosít a cég számára, hogy a legkülönbözőbb kari programokon, konferenciákon szakmai standdal megjelenjen, ami a Kft. számára marketingértékkel bír a rendezvényen résztvevők, illetve az egyéb ipari partnerek körében.

Reményeink szerint ez az újabb együttműködés is tovább erősíti hallgatók gyakorlatorientált képzését, az innovatív megoldások, a korszerű technológia és eszközök minél szélesebb körben történő megismerését. Bízunk benne, hogy mindkét fél számára kölcsönösen gyümölcsöző lesz a jövőbeni együttműködés.

Balogh József

Oldalak