szeptember 2019

szep
30

Fókuszban a biometria, a szeptemberi BDI Doktorandusz Találkozó beszámolója

Már hagyományosnak mondhatóan, 2019. szeptember 20-án, pénteken délután megrendezésre került a 2015-ben indított BDI Doktorandusz Találkozó, amely a sorban már a harmincnegyedik rendezvény volt. Az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola doktoranduszainak és oktatóinak szóló rendezvénysorozat, ahol a tudományos előadások és a doktoranduszok bemutatkozása mellett lehetőség nyílik a szakmai beszélgetésekre, eszmecserékre, amelyek minden alkalommal jó hangulatban, baráti légkörben zajlanak.

ÓE Biztonságtudományi Doktori Iskola címer

A szemesztert nyitó rendezvényen Prof. Dr. Kovács Tibor egyetemi docens, tanszékvezető úr, a mindenkit foglalkoztató biometria tudomány általánosságaira rávilágító „Tények és félreértések a biometria területén” előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

A XXXIV. BDI Doktorandusz Találkozó

Ezt követően Fehér András doktorandusz, Kovács professzor úr hallgatója tartott előadást a biometrikus azonosítás témakörében „Tudományos-szakmai túra a sarki közérttől a reptéri biometrikus beléptetésig” címmel.

               

       Prof. Dr. Kovács Tibor e. docens                                  Fehér András doktorandusz

Az előadásokat követően a hallgatóság figyelmét felhívták a Biztonságtudományi Doktori Iskola társszervezésében, a kritikus infrastruktúra védelmének témakörében megrendezésre kerülő ICCECIP 2019 nemzetközi tudományos konferenciára, mely 2019. november 18-19-én kerül megrendezésre a Népszínház utcában.

Az ICCECIP 2019 konferencia logója

A programot jó hangulatban zajló szakmai beszélgetések zárták.

A következő, 35. találkozó 2019. október 25-én 17:00-kor lesz a Népszínház utcában, amely már harmadik éve az Európai Kiberbiztonsági Hónap rendezvénysorozat regisztrált eseménye.

Dr. Nyikes Zoltán
főszervező

szep
29

Idén is sok érdeklődőt vonzott a Kutatók Éjszakája

1200 fő részvételével, sikeresen zajlott pénteken a Kutatók Éjszakája Karunkon. A délután 4 órási kezdést követően már több iskoláscsoport is ellátogatott hozzánk, hogy részt vehessenek a kiszemelt programokon, többek között Ollóvágta Pista bácsi papírmasé figurás eseményén, melyre minden évben rengeteg gyermek kíváncsi, de ugyanígy sokakat érdekeltek az udvaron elhelyezett pneumobilok és a csühögő kisvonat. Ugyanitt sok gyermek kedvence lett Mr. Piano guruló zongorája, mellyel a tavaly szintén nagy sikert aratott Bánki körüli utat kétszer is bejártuk, második alkalommal már este, kivilágított zongorával. Mindkét alkalommal volt olyan bámészkodó járókelő, aki bejött velünk a Bánkiba, hogy részt vehessen néhány programunkon.

A szakmai rendezvényeken is teltház volt, számos visszatérő érdeklődő volt a Haditechnikai előadáson a könyvtárban, de alig lehetett beférni a biogáz laborban megtartott "Nézd meg, hogyan állítunk elő cukorból energiát" elnevezésű programon. Ismét volt bemutató a gőzgépekről, tésztahíd-törés és építés, drónbemutató, valamint előadás a drónnal történő légi felderítésről és wifi törésről, csapágyszerelés, űrkutatás.

A nagy gépműhely is kedvelt pontja volt az idei Kutatók Éjszakájának, többen érdeklődtek a gyártástechnológia iránt, de ugyanígy a kémia labor is sokaknak tetszett, de a fémek anyagvizsgálata sem maradt el a többi programtól.

A látogatók sportolással is elüthették az időt, a tornateremben ugyanis lábtolllabdára, valamint asztaliteniszre is volt lehetőség.

Összességében elmondható, hogy minden évben kedvelt célpont az Óbudai Egyetem Bánki Kara, reméljük, jövőre is sok érdeklődőt sikerül majd vendégül látnunk.

szep
27

A mai napon ismét Kutatók Éjszakája!

Karunk idén ismét részt vesz a nagy szabású Kutatók Éjszakája programokon, számos érdekes előadással, bemutatóval, kipróbálható gépekkel és más érdekességekkel felvértezve várja az érdeklődőket délután 4 órától egészen este 11 óráig.

A részletes program az alábbi linken elérhető, valamint van Facebook eseményünk is, mely itt látható.

Várunk mindenkit szeretettel!

szep
19

Jubileumi Emlékkonferencia szeptember 26-án

2019. szeptember 26-án, a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola alapításának 50. évfordulójának tiszteletére kerül megrendezésre a következő Jubileumi Emlékkonferencia.

Az ünnepségen élet- és hithű visszaemlékezésekre kerül sor a történelmi múltról egészen napjainkig feldolgozva az épület történetét, illetve az egyes korszakok oktatásának jellegzetességeit. Az 50 éves évfordulóra várjuk minden régi és jelenlegi munkatársunkkat, a Bánkihoz kötődő prominens személyeket. A programban szerepel még egy kiállítás is a Bánki kar történetéből készült fotókkal, relikviákkal. A délután folyamán immáron 29. alkalommal kerül megrendezésre a nagy múlttal rendelkező Hagyományőrző Kupa, mely egy alternatív kikapcsolódási lehetőség, mind a hallgatók, mind az oktatók és a meghívott vendégek számára. A belső udvaron felállított sátorban zenei háttér mellett lehetőség lesz kötetlen beszélgetésekre, étel és italfogyasztásra.

PROGRAM  
   
09:30 - 10:00 Regisztráció, Meghívottak fogadása
   
10:00 - 10:10 Megnyitó, Köszöntés (252-es "Bánki Donát" terem)
  Balogh József mérnöktanár, titkárságvezető
   
10:10 - 12:00 Élet, -és hithű visszaemlékezések a történelmi múltról és jelenről
  Dr. Nagy P. Sándor főiskolai docens, oktatási főigazgató helyettes (BDGMF)
  Dr. Gáti József címzetes egyetemi docens, főtitkár, általános helyettes (BDGMF, BDMF, BMF-BGK, ÓE-BGK)
  Dr. Czinege Imre PhD. egyetemi tanár, főigazgató (BDMF)
  Dr. Palásti Kovács Béla PhD. c. egyetemi tanár, prodékán (BDMF, BMF-BGK, ÓE-BGK)
  Tóth Béláné Dr. egyetemi tanár, tanszékvezető, Tanárképző Tanszék (BDGMF)
  Dr. Gonda Gyuláné c. egyetemi docens, lektorátusvezető, Nyelvi Lektorátus (BDGMF)
   
12:00 - 12:15 Zárszó, Prof. Dr. Rajnai Zoltán egyetemi tanár, dékán (ÓE-BGK)
   
12:15 - 12:20 Fotó és történelmi emlékiállítás megnyitó (225-ös terem)
  Barta Andrea hivatalvezető, Dr. Gáti József címzetes egyetemi docens
   
12:30 - 14:00 Ebéd (255-ös terem)
   
14:00 - 22:00 XXIX. Hagyományőrző Kupa ÓE BGK (Belső udvar)
szep
17

I. Hallgatói- és Állásbörze

Kedves Hallgatók!

Szeptember 25-én kerül megrendezésre az I. Hallgatói- és Állásbörze. A rendezvény célja, hogy Ti, hallgatók mélyebb belátást nyerhessetek a Karunkon működő Hallgatói Körökbe, illetve lehetőségetek nyíljon a kint állomásozó cégek megismerésére. Számos öntevékeny kör mutatja be működésének miértjét, és természetesen csatlakozhattok is a rendezvényen ezekhez a körökhöz. A cégek különféle állásajánlatokat, szakmai gyakorlatokat hirdetnek, ahol később akár el is tudtok majd helyezkedni.

A Facebook-eseményt az alábbi linkre kattintva érhetitek el!

szep
13

Következő mérési szakaszába lépett a "Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja"

A májusi első szakaszt követő második mérési ütemben még több kollégánk segítségével végezzük a 2017-1.3.1-VKE-2017-00031 azonosító számú, "Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja" című projekt keretében, a robottal történő felületvizsgálati méréseket. Mint ismeretes, ebben a projektben egy olyan eszköz és e mellett egy olyan eljárás kutatása zajlik, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy aljzatról, vagy bármilyen felületről. A szenzorokkal felszerelt robot képes feltérképezni az útfelületi eltéréseket, pontos képet tud adni a talaj eltéréseiről, különbségeiről. A mérési eredményeket a mérési jegyzőkönyveken összesítve, azokat kielemezve haladunk előre a projekttel, a kutatási ütemtervnek megfelelően.

  

A projekt megvalósulása konzorciumi formában történik a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem hatékony együttműködésében.

        

szep
12

Letter of Invitation - ICCECIP 2019

We are honoured to invite you to participate in the International Conference on Central European Critical Infrastructu-re Protection organised by the Óbuda University Donát Bánki Faculty of Mechanical and Safety Engineering in Buda-pest in cooperation with University of Žilina Faculty of Security Engineering Department of Technical Sciences and Infor-matics in Žilina, Slovakia, University of Defence in Brno, Czech Republic, Military University of Technology, Warsaw, Po-land, Faculty of National Security of Jan Kochanowski University in Kielce, Poland, National University of Kharkiv, Ukra-ine, Subotica Tech - College of Applied Sciences, Serbia.

The 2019 International Conference on Central European Critical Infrastructure Protection (ICCECIP 2019) will be held in Budapest, Hungary on November 18-19, 2019.

The official website of the conference: http://bgk.uni-obuda.hu/iccecip/

>>> Further to the details

szep
12

Letter of Invitation - ICCECIP 2019

We are honoured to invite you to participate in the International Conference on Central European Critical Infrastructu-re Protection organised by the Óbuda University Donát Bánki Faculty of Mechanical and Safety Engineering in Buda-pest in cooperation with University of Žilina Faculty of Security Engineering Department of Technical Sciences and Infor-matics in Žilina, Slovakia, University of Defence in Brno, Czech Republic, Military University of Technology, Warsaw, Po-land, Faculty of National Security of Jan Kochanowski University in Kielce, Poland, National University of Kharkiv, Ukra-ine, Subotica Tech - College of Applied Sciences, Serbia.

The 2019 International Conference on Central European Critical Infrastructure Protection (ICCECIP 2019) will be held in Budapest, Hungary on November 18-19, 2019.

>>> further to the details

szep
10

Az NVKP kutatás-fejlesztési projekt sikeres zárása

Sikeresen zárult a "Fröccsönthető polipropilén alapú tapadást közvetítő kompozitok fejlesztése járműtechnológiai alkalmazásokhoz" című, NVKP_16-1-2016-00038-as számú projekt, amelynek célja egy olyan új vegyszermentes, környezetbarát autóipari gyártástechnológia kialakítása volt, amely az üvegre fröccsöntési folyamat fejlesztésén keresztül képes csökkenteni a környezetterhelést, csökkenti a gyártási hibaszázalékot, a gyártási költségeket és tartós, gyorsan kivitelezhető jó minőségű termékeket garantál.

Az NFKI alapból megvalósuló projektben az Óbudai Egyetem két Kara, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, valamint a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar konzorciumban a Richard Fritz Kft-vel, mint a konzorcium vezetőjével, továbbá a Data Press Kft-vel és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, mint konzorciumi tagokkal vett részt.

Az Óbudai Egyetem kutatói a projektben olyan anyagvizsgálati kísérletsorozatot végeztek, melynek célja volt egyrészt, hogy megtervezhessék az új kompozit adalékolásának optimális paramétereit, másrészt, hogy bázisértékeket szolgáltasson az új fröccsöntési eljárással készülő termék környezeti hatás tűrőképességének vizsgálatához. A kísérletsorozat keretében meghatározták a polipropilén bázisú kompozit-család jellemző mechanikai tulajdonságait,  a környezeti hatásokra bekövetkező károsodások mértékét, valamint elvégezték a kompozit-család  elektronmikroszkópos és  komputer-tomográfiás vizsgálatát is, hozzájárulva ezzel egy új speciális kompozit fröccsöntési alapanyag kifejlesztéséhez, és egy kétkomponensű, belső nyomásvezérlésen alapuló, fröccsöntési technológia kialakításához.

A kutatási eredmények a projekt zárása kapcsán a konzorciumvezető részére átadásra kerültek, az ünnepélyes záróértekezleten pedig a kar vezetése összegezte a projekt során elvégzett feladatokat és a szerzett tapasztalatokat. Egyetemünk és Karunk célja továbbra is a kutatás-fejlesztési pályázatokban való aktív részvétel, melynek segítségével a jövőben kutató munkatársainkat, valamint a doktori-, a BSc és MSc képzésben részt vevők közül több tehetséges, a kutatás-fejlesztés iránt érdeklődő hallgatót is be kívánunk vonni.

      


Képgaléria:

  
  
 

Oldalak