Információk

(frissítve: 2020.12.15)

Mi az a duális képzés?

• A duális képzésben részt vevő hallgatók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként az egyetemen folytatják tanulmányaikat, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek, valamint megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást.

A kétlépcsős jelentkezésről

• A duális képzésre kétlépcsős felvételi eljárásban kerülhetsz be.

1. lépcső: Társaidhoz hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény adott szakjára a felvételi jelentkezési határidőig (ennek határideje a szeptemberben induló képzésekre rendszerint február 15-e) a felvi.hu-n. Július végén, a ponthatár húzásnál derül ki, hogy felvettek-e.

2.lépcső: Jelentkezz a választott vállalathoz az általuk megadott módon. Figyeld a cégek információit, nehogy lemaradj! A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrend módosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.

Hogyan történik a kiválasztás?

• A vállalatok a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, ebbe nincs beleszólása a felsőoktatási intézményeknek. Mindenképpen készülj egy állásinterjúhoz hasonló felvételi és motivációs beszélgetésre, de akár különböző tesztekre, beküldendő feladatokra (pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatok, nyelvtudást felmérő tesztek, IQ-teszt, stb.) is számíthatsz. Ezekről érdemes a vállalatok kapcsolattartóinál, HR-eseinél érdeklődni.

A cég értesítése a felvételről

• Még a központi felvételi eljárás sorrend-módosítási határideje előtt értesítenie kell a vállalatnak, hogy kiválasztott-e. Ez alapján még át tudod gondolni, hol szeretnéd folytatni tanulmányaidat.

• A pontos dátumról minden évben a www.felvi.hu oldalon tudsz tájékozódni. A visszajelzési határidő minden év július 3. napja.

• Ha felvett a cég, akkor minél jobb eredményt kell elérni az érettségin, hogy bejuss az egyetemre, főiskolára.

Mi történik, ha egy cég sem választott ki

• Sajnos, ebben az esetben nem lehetsz duális hallgató, de egyetemista természetesen igen, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A céges kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet. Tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől. Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen az egyetemeknek is van kapcsolata a szakmai gyakorlatot biztosító cégekkel. Könnyen előfordulhat, hogy a szakmai gyakorlat során vagy egy színvonalas szakdolgozattal úgy is felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális hallgató.

Mi történik, ha nem vettek fel a felsőoktatási intézménybe

• Sajnos, ekkor, abban az esetben sem lehetsz duális hallgató, ha egyébként valamelyik cég kiválasztott. Ha nem teszel le arról, hogy diplomát szerezz, akkor jelentkezned kell egyetemre a következő évben is. Az is előfordulhat, hogy a cég „megjegyez magának”, és nem kell újra részt venned a kiválasztáson, de ez kizárólag az adott vállalat döntésén múlik.

Szorgalmi időszak és vizsgaidőszak időbeosztása

• A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális és a nem duális hallgatók között.

• A vizsgaidőszakban a duális hallgatók nemcsak a vizsgákra koncentrálnak, hanem párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, szakmai képzéseken vesznek részt, munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük.

• Lehetőség van a szorgalmi időszakban elővizsgák letételére is.

• Miután a duális hallgatók a cég munkavállalói, így a nyári időszakban számukra nincs iskolai szünet, hanem a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot kapnak. Ezt a vállalat megoszthatja a nyári és a téli időszak között.

Duális képzés – időbeosztás

Tanéven kívüli – 10 hónapos – kollégiumi elhelyezés

• A felsőoktatási intézmény gondoskodik a duális képzésben részt vevő kollégisták nyári kollégiumi elhelyezéséről, a „hagyományos” tanév alatti feltételekkel, külön állami támogatás nélkül.

Passzív félév

• A jelenlegi hatályos szabályozás szerint a felsőoktatásban tanuló hallgató joga, hogy a képzési idő függvényében hallgatói jogviszonyát szüneteltesse (passzív félév). Ez a jog a duális hallgatót is megilleti.

• Azonban a duális képzésre vonatkozó szabályok értelmében a vállalat a képzés teljes idejére, 12 hónapra minden évben, összesen 3 vagy 3,5 évre köteles díjazásban részesíteni a hallgatót mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt, ezért ebben az esetben a duális képzési partnernél is érdemes szüneteltetni a munkaviszonyt. Így a partnervállalat mentesül a díjazásod alól a vállalati periódus alatt. Ezt a kitételt érdemes a hallgatói munkaszerződésben is rögzíteni.

Ki lehet lépni a duális képzésből?

• Ha úgy érzed, hogy sok együtt a munka és a tanulás, akkor először érdemes egyeztetned tanáraiddal és vállalati mentoroddal, feletteseddel. Hallgatóként lehetőséged van egyéni tanrendet igényelni, a vállalatoknak pedig érdekük, hogy minél eredményesebben elsajátítsd a tananyagot és ezáltal minél jobb szakemberré válj.

• A cégekkel határozott idejű hallgatói munkaszerződést írsz alá, aminek a felmondása jogilag szabályozva van, ezért ez ügyben egyeztess a HR-es munkatárssal.

Szerződésbontás - Diplomaszerzés

• A cég is elküldhet, ha nincs megelégedve a munkáddal, ezért tanácsos alaposan elolvasni a szerződést mielőtt aláírod.

• A cégekkel a képzési időre szóló, határozott idejű szerződést kötsz, amelynek lejárta után nem kötelező ott maradnod, tehát diplomaszerzést követően sem.

Érdemes ezt a képzési formát választani, mert

• A vállalatok a munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (minimum hetente a kötelező minimálbér 15%-a) és esetleg béren kívüli juttatásokat (pl. Erzsébet-utalvány, lakhatási vagy utazási támogatás) is adnak (ez a cégek döntésétől függ), így függetlenedni tudsz anyagilag, és akár ebből fedezheted megélhetésedet a diákhitel helyett.

• A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is kapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai, egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat.

• A fizetés mellett más „bevételeid” is lehetnek. Nappali tagozatos hallgatóként jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások, egyetemisták jogosultak. A felsőoktatási ösztöndíjaknak különböző formái vannak: tanulmányi, szociális, köztársasági, Bursa Hungarica, városi ösztöndíj stb. Ezek persze nem járnak automatikusan mindenkinek, csak azoknak, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek.

• A hallgatói munkaszerződés lejár akkor, amikor átveszed a diplomádat. A továbbiakban sem a cégnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Jó esély van rá, hogy a cég „marasztal”, és mint újdonsült diplomással új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy van jobb ajánlatod, azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.