A programokról bővebben

Labirintus játék gyártása CNC gép segítségével

Gyere, és vessz bele te is a gyártástechnológia és a CNC labirintusába. Nézd meg, hogyan működik egy korszerű 3 tengelyes marógép, és gyárts rajta magadnak egy saját labirintusjátékot egy speciális és sokrétűen felhasználható anyagból, a műfából. A rendezők biztosítják, hogy a végén mindenki kitaláljon. :)

Panta Rhei! Érdekes kísérletek a kémia és a fizika világából

Laboratóriumi körülmények között végzett látványos kísérletek

Felvillanyozva - Villámgenerálás mesterségesen

A TESLA-tekercs bemutatása

Azok a csodálatos gőzgépek…

Nem volt még egy olyan technikai találmány (a kereket leszámítva) az emberiség történetében, mely ennyire felforgatta volna a kor emberének életét. Ma már ritka eset, hogy rácsodálkozhatunk egy-egy működő gőzgépre, gőzjárműre. Itt az alkalom, hogy néhány működő modellel is megismerkedhessünk, utazhatunk is egy csodálatos gőztraktor modellen....!

"Mennyi az az annyi?" A mérés történetéből

Visszamegyünk a történelem kezdetéig… Egyáltlán miért kellett mérnünk? Mit és hogyan? Kik mértek? Mit takar a "mérnök" fogalma?

Multifunkcionális asztali telefontartó gyártása CNC gép segítségével

Gyere és láss bele a CNC csodálatos világába. Gyártsd le saját telefontartódat CNC gépek segítségével. A kész terméket vidd haza, hogy az otthoni vagy munkahelyi asztalod dísze legyen! 

A Dark Web

A Dark Web lényege, elérésének módjai. A TOR rendszer bemutatása. A Dark Web előnyei és árnyoldalai.

Az Al-Shabaab titkosszolgálata, az Amniyat (Szomália)

Az előadás az al-Shabaab hírszerző apparátusának képességeiről és kapacitásairól szól, kiemelve azokat a legfontosabb elemeket, amelyek hozzájárultak a titkosszolgálat hatékonyságához. A biztonsági szektor tanulmányozása létfontosságú, hiszen az Amniyat tevékenységének és működésének elemzése közelebb vihet bennünket a szomáliai konfliktusdinamika megértéséhez. Attól függően, hogy az al-Shabaab területet nyer vagy veszít, stratégiai és/vagy szervezeti innováció várható a jövőben. Ennél is fontosabb, hogy még ha a terrorista csoport vereséget is szenved, az Amniyat túlélheti feloszlását, és különböző entitásokban jelenhet meg, vagy beolvadhat egy bűnözői hálózatba.

Csapágyszerelés felsőfokon

Ha két alkatrészt  szeretnénk összeszerelni, de nem egyformák a méretek, mit lehet tenni? Hogyan tudunk egy "kicsi" gyűrűt felhelyezni egy "nagy" csapra? Mi tudunk néhány megoldást és meg is mutatjuk! A látogató ízelítőt kap abból, hogy mire képes a hőtágulás, hogyan mozgat a mozgató orsó, vagy hogyan tudjuk munkába fogni a kenőolajat? Mindezt egy kis gépészetbe ágyazva, együtt szerelve a közönséggel és a végén megfűszerezve (szó szerint) egy kis csattanóval. 

A kvantumon innen, de a mesterséges intelligencián már túl?

Az előadás a Karon működő Mesterséges Intelligencia Műhely eredményeit ismerteti, reális képet adva a mesterséges intelligencia társadalom fejlődésének szempontjából hasznos és káros felhasználási lehetőségeiről, valamint a kvantumszámítástechnika jövőt transzformáló hatásáról is. 

Domotika - otthonaink kényelme és biztonsága a mesterséges intelligencia korában

Néhány évtizeddel ezelőtt még csak a sci-fi írók képzeletében létezett a virtuális intelligens asszisztenssel támogatott, minden igényt és kényelmet kielégítő intelligens ház. Az előadás az intelligens házak, mint komplex rendszerek jelenkori és jövőbeli lehetőségeit ismerteti a kényelem és a biztonság fókuszában, bemutatva a témával kapcsolatos, Karon folyó kutatásokat és fejlesztéseket is. 

Mesterséges intelligenciával megvalósított képfelismerési gyakorlat

Gépi látást használó alkalmazás bemutatása, amivel képek tartalmát lehet értelmezni. A gyakorlaton szabadon hozzáférhető  alkalmazás segítségével kerülnek bemutatásra a példák, laptopon és beágyazott környezetben.

A hackerek már a nappaliban vannak?!

 Mitől okos és biztoságos egy otthon? Ezekre és hasoló kérdésekre kaphatsz választ az előadáson.

Sportol, játszik tanár-diák: "Asztalitenisz Bemutató és Örömjáték a Kutatók Éjszakáján"

Asztalitenisz edzés bemutató, majd kötetlen játéklehetőség a vállalkozó szellemű érdeklődőkkel, látogatókkal - less el egy-két trükköt a profiktól!

Kutatókkal a büfében

Beszélgetés kutatókkal; személyes történetek, vidám percek egy pohár sör, kávé vagy üdítő mellett. 

Információvédelmi példák a történelemből

Milyen titkosírást használt Caesar a levelezésében? A keresztes háborúkban alkalmazott titkosírást hogyan fejtették meg a kor arab tudósai? Miért bizonyíthatták rá Stuart Mária skót királynőre a felségárulás tényét a titkosírású levelei alapján?

Adatrejtés képbe, zenébe

Hogyan rejthetjük el akár egy teljes könyv szövegét egy képbe anélkül, hogy a változás a színekben észrevehető lenne? Zenébe rejtve a változás ugyanúgy észrevétlen maradna?

Haditechnika - Nézd, építsd és vezesd!

Az oktatásban használt harcjármű modellek bemutatása után saját magad is készíthetsz egyszerű modellt! Gyere és csináld velünk! Próbáld ki a vezetésüket!

 

Robbantani mindenki tud!

Az ipari robbantástechnika sajátosságainak és a terrorista robbantások elleni védekezés lehetőségeinek bemutatása.

Mennyi pénz van a zsebedben?

Az interaktív gyakorlat célja, hogy bemutassa azokat a probléma megoldási módszereket, melyeket költségbecslési illetve egyéb mérnöki feladatok megoldása során alkalmazhatunk. A hagyományos módszerek mellett néhány mesterséges intelligencia algoritmust is megismerhetünk. A gyakorlathoz szükséges egy marék aprópénz.

 

Háború és béke a fegyverek és szerszámok nyelén keresztül

Ergonomikus markolat a hidegfegyverektől a tűzfegyverekig - különböző eszközök bemutatásával

Ollóvágta Pista bácsi

Lengyák István több évtizede mestere a kivágással, hajtogatással készülő papírállatoknak, mára szinte tökélyre fejlesztette az un. Ollóvágta technikáját.

 

Kézműveskedés Nettivel

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól ez a program: Kardos Nettivel lehet festeni, ajzolni, színezni, ragasztani, kézműveskedni. Egyúttal a festőnő kiállítása is megtekinthető a Bánki Kar földszinti folyosóján

Ugorj fel a Bánki Csühögő vonatára

Kisvonatozás pneumobil hajtotta szerelvényen

Verseny a Bánki Ringen

Versenyzés a hallgatók által tervezett és épített járműveken