.

A "+Google Naptár" gombra kattintva a gmail.com-os fiókkal rendelkezők felvehetik a kar naptárát a sajátjukhoz,
így elkerülhető hogy lemaradjanak a karral kapcsolatos eseményekről, információkról.

 
 
Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.Friss hírek

(korábbi híreinket a Hír archívumban olvashatják)

okt
19

Jelentkezz az Országos Logisztikai Csapatbajnokságra!

A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja immár kilencedik alkalommal országos szintű logisztikai csapatbajnokságot hirdet a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói részére. Az 1.200.000 Forint összdíjazású verseny célja olyan kiváló tehetséggel és motivációval bíró hallgatókból álló csoportok kiválasztása, akik élethivatásként tekintenek a logisztikára. A részt vevő csapatok a felkészülés, lebonyolítás és a verseny nyújtotta élmény révén is tanulnak-fejlődnek.

A versenyen BSc és MSc képzéseken résztvevő egyetemista és főiskolás nappali tagozatos hallgatók, illetve a felsőoktatási szakképzésben résztvevő diákok vehetnek részt, mérnöki és gazdasági szakokról, magyarországi és határon túli magyar képzésű felsőoktatási intézményekből. A csapatokat 5 fő kell, hogy alkossa és 1 felkészítő tanár. Egy csapatban több, különböző felsőoktatási intézmény hallgatói is részt vehetnek, ez nem kizáró tényező.

További részletek és jelentkezés: https://nlvklub.hu/csapatbajnoksag/

okt
19

Bemutatkoztak pneumobil csapataink

TindAir és PowAir pneumobil csapataink 2021. szeptemberében egy-egy házon belüli projektbemutató keretében megmutatták autóikat, valamint ismertették rövid és hosszú távú terveiket a Kar vezetése és oktató kollégái számára. A bemutatók után szeptember 24-én a nagyközönség számára is nyitva állt a hallgatói műhely, hogy a Kutatók Éjszakája programsorozat keretében tekintsék meg és próbálják ki a sűrített levegő meghajtással működő járműveket.

A nyilvános megjelenések sora ezzel még nem ért véget, ugyanis 2021. október 22-én pénteken 13:00 órától a Széchenyi István téren (a Four Seasons szálloda előtt) a PowAir csapat által épített autó fogja felvezetni a "Vespákkal a mellrák ellen" elnevezésű figyelemfelkeltő motoros felvonulást, hogy ezzel támogassa a mellrák elleni küzdelmet és a megelőzés fontosságát.

okt
13

Jelentkezz az EIVOK-20. Információbiztonsági Szakmai Fórumra

A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Információbiztonsági Szakosztálya (EIVOK) 2021. október 21-én tartja következő szakmai fórumát, amely az Európai kiberbiztonsági Hónap (ECSM) keretén belül kerül megrendezésre a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel együttműködve.

A szervezők a fórumra szeretettel várják a Bánki Kar ezen terület iránt érdeklődő oktatóit és hallgatóit, valamint a Biztonságtudományi Doktori Iskola tagjait, munkatársait.

Az esemény online zajlik majd a Zoom rendszerén. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi linken lehet: https://www.hte.hu/en/fooldal/-/esemeny/4723767/eivok-20--szakmai-forum

Csatolmány: 
okt
13

Keynote prezentációt tartott Dr. Kiss Gábor, a GBI igazgatója

Dr. Kiss Gábor, egyetemi docens, a Bánki Kar Gépészeti és Biztonságtudományi Intézet igazgatója, Egyetemünket képviselve Keynote előadást tartott a 2021. szeptember 17-18. között megrendezett “World Summit on Automotive and Autonomous Systems” konferencián, melynek témája idén az Evolution on Automotive, Automobile and Autonomous Vehicle Systems volt. Sikeres előadásához ezúton is gratulálunk!

okt
12

Digitális képek tömörítési eljárásai

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskolával ápolt sokéves szakmai kapcsolatnak köszönhetően október 1-jén ismét a Bánki Karra látogatott Póth Miklós, a Szabadkai Főiskola főiskolai tanára, aki ezúttal a digitális képek tömörítési eljárásairól tartott előadást az érdeklődőknek. Az előadáson a digitális képek alapvető tömörítési eljárásaiba nyerhettek betekintést az érdeklődők, megismerve a digitális képek alapvető jellemzőit, a veszteséges, veszteségmentes tömörítés lényegét, valamint a képek közötti különbségek meghatározásának lehetőségeit. A tömörítési eljárások közül a JPEG tömörítési algoritmus lépéseit részletesen is bemutatta az előadó.

Dr. habil Laufer Edit

okt
11

Bánkisok jártak a Bridgestone gyárban

Szeptember 15-én a Munkavédelmi Szakemberek IX. Országos Fórumának keretében a Bánki mesterszakos biztonságtechnikai mérnök hallgatói munkavédelmi témájú előadáson és gyárlátogatáson vettek részt a környei Bridgestone gumiabroncsgyárban. A résztvevőket a gyár környezetvédelmi vezetője köszöntötte, utána a biztonsági osztályvezető tartott szakmai előadást a munkavédelmi és biztonságtudatosság vállalati
kultúrába integrálhatóságáról.

Az előadást követően a résztvevők a gyár munkavédelmi szakembereinek ismertetője mellett megtekinthették a termelési részleget, ahol megismerhették a gépsorok és eljárások potenciális veszélyeit, valamint a kivédésükre hozott óvintézkedéseket. A tanulmányi kirándulás során a bánkis hallgatók személyesen megfigyelhették a munkavédelmi ismereteik gyakorlati alkalmazását egy valós környezetben, különösen a veszélyes ipari berendezések működtetését illető szabályokat és intézkedéseket; továbbá gyakorló szakemberek tapasztalataiból is új ismereteket szerezhettek.

Szabó Réka

okt
11

Prof. Dr. Szabó József ny. repülő vezérőrnagy 2021. október 6-án csatlakozott az égi kötelékhez

Józsi bácsit a Honvéd Kossuth Akadémián 1949. március 14-én avatták tisztté.

Gagarin űrrepülésének hatására autodidakta módon ismerkedett meg az űrdinamika legfontosabb kérdéseivel. 1976-tól részt vett az első szovjet-magyar űrrepülés előkészítésében. Tagja volt a Legfelsőbb Állami Bizottságnak, mint szakértő. Közben kandidátusi, majd az MTA doktora tudományos fokozatot szerzett. Több magas beosztást töltött be a magyar katonai repülésben, több éven keresztül volt repülőfőnök.

Az 1990-ben megalakult a Magyar Hadtudományi Társaság alapító alelnöke volt, majd 1995 és 2004 közt az elnöki tisztséget töltött be. Jelenleg a Magyar Hadtudományi Társaság örökös tagja. Ezen idő alatt közvetlen vagy közvetett formában Egyetemünk több oktatójának segített tudományos karrierjében, egyetemi tanárrá válásában.

Az évek során szerzett tapasztalatai alapján arra az elhatározásra jutott, hogy nyugdíjazása után, a műszaki egyetemi oktatásban vesz részt, s a mérnökjelölteknek űrdinamikát tanít. A Mechatronikai és Járműtechnikai Intézetben hat féléven keresztül oktatta az Űrdinamika tantárgyat, amely feladatot már átadta dr. Szakács Tamás egyetemi docensnek. Rendszeresen tartott előadást a Kutatók Éjszakáin a Bánkin.

Kék eget Józsibácsi!

okt
9

A Bánki Karon járt a Namíbiai Köztársaság Országgyűlésének elnöke

2021. szeptember 24-én látogatást tett a Bánki Karon Prof. Peter Hitjitevi Katjavivi, a Namíbiai Köztársaság Országgyűlésének elnöke, a namíbiai műszaki egyetem fenntartó testületéenk vezetője és felesége, Jane Katjavivi, valamint Cornelia Tjaondjo hivatalvezető-helyettes. Az elnök úr kormányzati meghívásra érkezett Magyarországra, és programjai közé iktatta az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskolájában működő Afrika Kutatóintézet meglátogatását is.

Egyetemünkön ezen a napon zajlott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozata, így elnök úr is részt vett a Bánki Kar néhány programján. Többek között megtekintette a hallgatóink által épített pneumobilokat, és ki is próbálta a levegő meghajtású kisvonatunkat.

okt
7

Webinar in Cybersecurity 2021 Summary Report

The International Conference on Cybersecurity 2021 was held online on the 30th of September. The webinar was organized by Dr. Nguyen Huu Phuoc Dai, Lecturer at Doctoral School on Safety and Security Sciences - Óbuda University, and Mr. Darko Obradovic, Executive Secretary of INIS - University of Belgrade.

The conference started with the welcoming speeches of chairpersons: Prof. Dr. Rajnai Zoltán, Dean of Bánki Donát Faculty of Mechanical and Safety Engineering - Óbuda University (Hungary) that introduced Cyber co-ordination on government level; Prof. Dr. Darko Trifunovic, Director, Institute for National and International Security (Serbia) representing contemporary challenges in Cybersecurity; and Prof. Dr. Gordan Akrap, Director, Institute for Hybrid Warfare (Croatia) that shed light on cyber warfare in the context of modern and emerging security challenges.

This forum aimed to bring together Ph.D. students, researchers, scientists, and professionals to discuss innovative ideas and diverse topics in the Cybersecurity era. The webinar was joined by participants from Albania, Croatia, Denmark, Ecuador, Hungary, Jordan, and Serbia. The attendees benefited in many ways from this conference. They addressed to the audience, and shared knowledge and rich experience on diverse topics of Cybersecurity. Furthermore, the selected scientific papers will be published in a special issue of the “SECURITY SCIENCE JOURNAL” - open access, peer-reviewed international interdisciplinary and multidisciplinary journal published by the Institute for National and International Security (Serbia), The Europa Institute, Bar-Ilan University (Israel), The Research Institute for European, American Studies (Greece), and St. George Association - National Security and Future (Croatia).

In the end, keynote speakers expressed special gratitude to the organizers and extended appreciation to all the attendees for making this event fruitful and promising.

Budapest, October 5, 2021
Prepared by: Esmeralda Kadena

okt
5

Siker a Hidak és hídépítők napján

Idén is megrendezésre került a Hidak és Hídépítők Napja rendezvény. Karunkat Dunavölgyi Dávid, Márkos Szilárd, Mészáros Levente és Trunk Dániel képviselte. A jó hangulatú eseményen számos vállalat képviselői/vezetői megjelentek és többek között a Rippel fivérek látványos produkcióját is meg lehetett tekinteni. A kötetlen beszélgetés előtt Szakmai hídépítő versenyen vehettek részt a különböző csapatok. Dávid, Szilárd és Levente az Egyetemek csapatát erősítették, ahol a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel karöltve a kiemelkedő 2. helyet sikerült elérni.
Ezúton is köszönjük kiemelkedő támogatónknak, a Hídépítők Egyesületének a meghívást!

Trunk Dániel

Oldalak

Subscribe to ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RSS