Tehetséggondozás

Frissítve: 2020.01.04.

"...Tehetséggondozó programunk keretében azok a kiemelkedő motivációjú diákok, akiknek szakmai érdeklődése túlmutat a tanterv kínálta kereteken, választ kaphatnak olyan szakmai kérdésekre, amelyek a tantárgyakhoz, illetve a mérnöki tudományokhoz kapcsolódnak, de nem részei a tananyagnak, és emellett bekapcsolódhatnak a kar kutatás-fejlesztési tevékenységébe..."

dr. Rajnai Zoltán

dékán

 TDK, avagy Tudományos Diákköri Konferencia

Gondolom, kevesen tudják, hogy mit is jelent ez a tevékenység.

 A Konferencián egy dolgozattal lehet nevezni, részt venni.

Ennek a dolgozatnak kb. 15-25 oldalnak kell lennie, témáját tekintve sokféle lehet. Lehet bonyolultabb vagy egyszerűbb, például valamilyen mérnöki probléma megoldása, egy egyszerű mérés elvégzésének a dokumentálása, vagy technikatörténetről szóló.

Mire jó a TDK?

 A TDK részvételnek nagyon sok előnye van:

► Minden dolgozathoz kell egy konzulens, emiatt biztosan jobb szakmai kapcsolatot lehet kiépíteni egy-egy oktatóval.

► A TDK dolgozatot kevés ráfordított munkával tovább lehet fejleszteni szakdolgozatnak. Ha jó témát sikerül választani, el lehet vele jutni különböző konferenciákra, az oktató társszerzőjeként.

► Ha a “házi” forduló után jelölik a dolgozatot az országos megmérettetésre (OTDK), akkor az egy újabb szakmai kihívás, újabb embereket lehet megismerni, akik más intézményekben foglalkoznak a témához hasonlóval.

► A TDK dolgozat elvihető az állásinterjúra, mondható majd, ez az én szakmai tapasztalatom, az én szakmai tudásom.

► Nagyon sok hasznos, a későbbi munkavállalás során alkalmazható jártasságot lehet szerezni:  Dokumentálás folyamatának megtanulása, szakmai probléma megfogalmazása, írásba foglalása, gyakorolható hogyan kell egy szakmai probléma megoldásáról beszámolni, és nem utolsó sorban emberekkel lehet megismerkedni. Talán senkinek sem kell magyarázni, mennyit jelent a mai világban a kapcsolati tőke.

Mennyit ér a TDK? A TDK részvételért egyik oldalról jár egy alapdíj, ez általában 5-7000 Ft  között szokott lenni, attól függően, hogy hány résztvevő van. A helyezettek ezen túl jutalomban részesülhetnek 15000-35000 Ft-ig.

► A mesterképzés felvételijének értékelésében a TDK részvétel általában 1 plusz pontot ér -  annak a tükrében, hogy általában 10 plusz pont szerezhető, nem is olyan rossz. Helyezésért 3 pont is kapható. Az OTDK helyezéséért szaktól függően akár 8 pont is kapható.

A TDK a belépő több ösztöndíjhoz is:

► Például az ÚNKP (Új Nemzedék Kiválóság Program) ösztöndíjhoz és Nemzeti Felsőoktatási ösztöndíjhoz, régi nevén Köztársasági ösztöndíjhoz is, melynek például jelenlegi díjazása 40.000,-Ft/hó 10 hónapon keresztül.

► A TDK beleszámít az Erasmus programok elbírálásába is.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia minden páratlan évben kerül megrendezésre, tehát 2019-ben is. A kar számára különleges lesz ez az év, hiszen a Had- és Rendészettudományi Szekciót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara rendezi.
 

A XLVIII. TDK 2018 ősz novemberben kerül megrendezésre, aktuális információkért és az elektronikus jelentkezésért látogasson el az alábbi oldalra: http://www.uni-obuda.hu/tdk

Ha pedig kíváncsi, hogy mások milyen dolgozattal értek el sikert, vagy korábban milyen témákat dolgoztak ki, akkor szemezgetni lehet az Egyetem archívumából is. Amennyiben egyéni témát szeretne, akkor megkereshető az egyik oktató, vagy a Kari HÖK tisztségviselői is segítséget adhatnak.

Egy lehetőség, amellyel élni kell, pályázzanak minél több dolgozattal!

(frissítve: 2018. augusztus 27.)