Beszámoló a II. Bánki-HAAS országos CNC programozási versenyről

2023. november 10-e jelentős nap volt az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar életében. Ezen az esős pénteki napon 08:30-kor a regisztrációval vette kezdetét a személyes részvétellel – a Magyar Tudomány Ünnepe keretében – rendezett II. Bánki – HAAS országos CNC programozói verseny. A verseny szervezésére, a díjak vásárlására a Gene HAAS Alapítványnál megpályázott és elnyert 15 000 Eurós támogatásból került sor. A küzdelembe 12 csapat nevezett be, akik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, a Széchenyi István Egyetem, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar és a házigazda, egyben rendező Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatói közül kerültek ki.

Az első selejtező forduló október 27-én zajlott, ahol egy online elődöntő során mérték össze elméleti tudásukat a versenyzők. Az online teszt 50 automatikusan és véletlenszerűen kiválasztott kérdésből állt, a forgácsolástechnológia témaköréből. A tesztet a háromfős csapat minden tagjának külön-külön kellett megoldania, és az így összegyűjtött pontok jelentették a csapat összpontszámát. A személyes részvétellel megtartott versenyre a hat legtöbb pontot elért csapat kvalifikálta magát. A továbbjutó csapatok egy otthon megoldandó feladatot kaptak. A feladat Bánki Donát, a Kar névadója portréjának CNC programozással készített térbeli modelljéből, és a kész program próbafuttatásából állt. A munka menetéről és az eredményről egy videót kellett készíteni, amelyet adott határidőre egy meghatározott tárhelyre kellett feltölteni. A feladat letöltése és a megoldás feltöltése között eltelt időt dokumentáltuk és az értékelés során figyelembe vettük.

November 10-én, a Bánki Karon 09:30-kor kezdődött az igazi megmérettetés. A versenyt Balogh József a BGK oktatója és a Szervezőbizottság operatív vezetője vezette fel, melyben köszöntötte a résztvevőket és bemutatta a házigazda Kar dékánját, a támogató cégek képviselőit ésa szakmai testület, illetve a zsűri tagjait. A versengő csapatokat és felkészítő tanáraikat Prof. Dr. Rajnai Zoltán a Kar dékánja köszöntötte és kívánt egy nagyon jó, szakmailag hasznos és hangulatos versenyt a résztvevőknek. Ezt követően Dr. Czifra György, a BGK oktatója és a Szervezőbizottság szakmai vezetője köszöntötte a versenyzőket és vette kezébe az irányítást, ismertetve a nap forgatókönyvét.

Az első feladatban egy kézi programozási feladatot kellett megoldani. A versenyzők a BGK laborjában kezdték a munkát, előre előkészített környezetben, majd a kész programot – már akinek sikerült megoldani maradéktalanul – lefuttatták a gépműhelyben és a programozott alkatrészt le is gyártották, bizonyítva ezzel a program használhatóságát. A következő forduló a Kar nagyelőadójában zajlott. Ekkor minden csapat 5 perces prezentációban mutatta be az intézményt, ahonnan érkezett, majd 10 percben ismertette az otthon megoldott feladat eredményét. Az előadást a zsűri értékelte a végeredmény kialakításánál. A bemutatók után következett a jól megérdemelt ebéd. A kora délutáni feladat során, egy rajzbírálat került sorra, amelynek keretében egy alkatrész műhelyrajzán kellet megkeresni azokat a hibákat, amelyek lehetetlenné tették a munkadarab legyártását. Az utolsó fordulóban egy kész CNC program hibáinak megkeresése és felismerése szerepelt.

Az eredmények kiértékelését szakmai zsűri végezte, amelynek tagjait az esemény fő szponzora Péntek György a HAAS, valamint a további támogató cégek, Gyönyörű Attila az ENTERPRISE és Takács József a WALTER cég képviselői, illetve a feladatokat elkészítő BGK–s kollégák, Burai István György, Ráczi Viktor Gergely és Dr. Varga Bálint alkották.

A küzdelem befejezését követően a versenyt támogató cégek, az EVOSOFT, az ENETRPRISE, a WALTER és a főtámogató HAAS képviselőinek bemutatkozó előadásai következtek.

Az előadások alatt és a kávészünetben a zsűri értékelte az elért eredményeket és meghozta döntését, amelyet Dr. Czifra György, a BGK oktatója és a Szervezőbizottság szakmai vezetője ismertetett, átadva a minden résztvevőnek kijáró elismerő oklevelet. A versenyben az első három helyen végzett csapatnak Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr adta át a helyezésnek megfelelő oklevelet, valamint a szponzorok által felajánlott díjakat és az otthoni feladat során létrehozott portré gravírozott modelljét. A legjobb csapatnév birtokosa különdíjat vehetett át, amelyről a szervezőbizottság menet közben titkos szavazással döntött, látva az ötletesebbnél ötletesebb csapatneveket. A különdíjat az elHAASalók csapata kapta.

Az első helyezett elHAASalók csapata, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóiból állt. A fődíj a csapat minden tagjának kijáró 3D nyomtató, valamint a csapatnak és a felkészítő tanárnak is a HAAS cég által felajánlott Forma 1-es belépő a 2024-es versenyszezon Magyar Nagydíjára. A második helyezett csapat, a Marás Mágusai, akik az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar hallgatóiból verbuválódtak. A harmadik helyet, a CAMpions csapata foglalta el, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar képviseletében. A díjakat a Gene HAAS Alapítványnál pályázott és elnyert támogatásból vásárolt, valamint az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, a HAAS, az ENTERPRISE, az EVOSOFT és a WALTER cégek által felajánlott ajándékok alkották. A csapatok sorrendje és az egyes fordulók eredményei az alábbi összefoglaló táblázatban találhatók:


Csapat1. forduló2. forduló3. forduló4. forduló5. fordulóÖSSZESENHelyezés
elHAASalók11480251001004191.
Marás mágusai118778570644142.
CAMpions118713590723863.
NeCAM8120746560403594.
CAManiacs1077010100603475.
Forgács Pandúrok119751090443386.

És akkor álljon itt az első három helyezett csapat névsora, megörökítve az utókornak az elért eredményüket:

1. helyezett:    

„elHAASalók”
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Bányász Kristóf
Hegedüs András
Kupcsok Péter
Felkészítő tanár: Dr. Jacsó Ádám

2. helyezett

„Marás mágusai” 
ÓE Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Kerényi Gábor
Varga Zsolt
Várkonyi Péter Pál
Felkészítő tanár: Stadler Róbert Gábor

3. helyezett

„CAMpions
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Pakodi Ferenc
Rumbach Roland Bálint
Siska Dávid Attila
Felkészítő tanár: Fenyvesi Sándor

A verseny zárásakor Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán úr kihangsúlyozta, hogy a lehető legjobb helyre került a Gene HAAS Alapítvány támogatása, mivel a Bánki Kar nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált mérnökképzésre, és folyamatosan törekszik a hallgatók CNC technológiával kapcsolatos tantárgyainak fejlesztésére, az oktatás minőségének emelésére. A Kar élni tudott a lehetőséggel és reményei szerint folytatódni fog a versenysorozat, mivel a hagyományteremtésnek az alapjait sikerült lerakni. Dékán úr egyben köszönetét fejezte ki a főtámogató HAAS Automation Inc., illetve személyesen Péntek Györgynek a Karnak nyújtott támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy hosszútávon fenntartható lesz az együttműködés, hiszen ez mindkét fél számára egy gyümölcsöző szakmai kapcsolatot jelent.

Péntek György, a főtámogató HAAS Automation Inc. képviseletében, zárszavait a következő felvezetéssel kezdte: ’A képzésnek és az iparnak kéz a kézben kell járnia.”

Beszédében kiemelte, hogy a Haas által kínált támogatási rendszer összességében egy olyan ipari és oktatási kezdeményezés, ami a legmodernebb szerszámgépeket és a hozzá kapcsolódó CNC-segédeszközöket teszi mindenki számára elérhetővé. A cél az, hogy a tanulók és hallgatók releváns szakmai képzést kapjanak, megismerjék az iparági trendeket és az új technológiákat.

„Hogy mit nyerünk mi? Egy Forma–1-es csapattal is rendelkező, vezető szerszámgépgyártó cég termékeit és filozófiáját ismerhetik meg a jövő szakemberei, technikusai, mérnökei és döntéshozói. Ez mind a fémipar, mind a Haas számára hosszú távú értéket teremt.”

Dr. Czifra György a Szervezőbizottság nevében is köszönetet mondott az eseményt támogató partnereknek, a HAAS, az ENTERPRISE, a WALTER és az EVOSOFT cégeknek, valamint a Bánki Kar vezetésének erkölcsi és anyagi támogatásáért, illetve minden kollégánknak a szakmai és a technikai feltételek biztosításáért, a verseny színvonalas lebonyolításában való közreműködésért. Búcsúzásként mindenkinek sok sikert kívánt további szakmai fejlődéséhez.

A sikeres verseny további erőt ad a szervezőknek a folytatáshoz, ezért már most elkezdtük a következő, III. évfolyam szervezésének előkészületeit.

A Szervezőbizottság részéről:

Dr. Czifra György
szakmai vezető

Balogh József
operatív vezető