Dékáni köszöntő

Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.

Egyetemünk a Budapesti Műszaki Főiskola jogutódjaként 2010. január elsején „született”, a „Bánki” viszont több mint 135 éves múlttal büszkélkedhet: Első jogelődünk, a Budapesti Állami Közép-Ipartanoda alapítására 1879-ben került sor, a több átalakulást követően létrejött Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola pedig 1969 óta képez a gazdaságban szívesen fogadott mérnököket. Az elért egyetemi rang és az elismert iparoktatási, majd műszaki felsőoktatási múlt egyaránt kötelez bennünket. Kötelességünknek érezzük, hogy oktatási-nevelési munkánk, kutatás-fejlesztési tevékenységünk úgy feleljen meg a XXI. század kihívásainak, hogy tradícióinkra építve nagy hangsúlyt fektetünk az egyetemes értékekre.

Egy családias hangulatú, a hallgatókat értéknek tekintő egyetemi kar nem csak oktatási-tanulási lehetőséget kínál, hanem befogadja mindazokat is, akik az oktatási időn kívül a szabad felhasználású laborokban, műhelyekben keresnek tanulmányaik mellé „alkotási” lehetőséget az autó építéstől a tésztahíd építéséig.

Képzési kínálatunkban unikális lehetőségek állnak rendelkezésre. Az iparban keresett és elismert alap-, mester- és doktori képzést kínálunk, valamint különböző továbbképzési szakok biztosítják a továbbtanulás lehetőségét. Sokat teszünk azért, hogy a tanulni szerető és akaró hallgatók céges és társadalmi felajánlások útján ösztöndíj programokban vehessenek részt.

A Kari Hallgatói Önkormányzat számtalan programot kínál azért, hogy valóban családtagként érezze magát minden hallgatónk a Népszínház utcai épületünkben.

Köztudott, hogy a Bánkin nem könnyű a diplomához vezető út. Következetesen ragaszkodunk ahhoz, hogy a kiadott diploma mögött tudás legyen, aminek a megszerzése csak kemény munka árán lehetséges. Ez az út nehéz, de szép és tartalmas diákéveket jelent.

Az alapszakokon duális- és kooperatív képzés keretében nyílik lehetőség a tanulás és az ipari gyakorlat kettősségének megvalósítására, a „dolgozva tanulni, tanulva dolgozni” lehetőség kiaknázására.

Tehetséggondozó programunk keretében azok a kiemelkedő motivációjú diákok, akiknek szakmai érdeklődése túlmutat a tanterv kínálta kereteken, választ kaphatnak olyan szakmai kérdésekre, amelyek a tantárgyakhoz, illetve a mérnöki tudományokhoz kapcsolódnak, de nem részei a tananyagnak, és emellett bekapcsolódhatnak a kar kutatás-fejlesztési tevékenységébe.

Közösségi oldalainkon (Facebook, Instagram, YouTube) minden friss hír megjelenik, és mindent elkövetünk azért, hogy a legfrissebb információk a leghamarabb elérjék hallgatóinkat. Ha most érdeklődőként olvassa köszöntőmet, akkor kérem, személyesen is győződjön meg az itt olvasottakról, látogassa meg programjainkat a Kutatók Éjszakájától a Nyílt Napokig, nézze meg hallgatói versenyeinket, látogatóként pedig szurkoljon a Bánkis csapatoknak!

Remélem, felkeltettük érdeklődését, szívesen látjuk Önt is a Bánkiban!

Prof. dr. Rajnai Zoltán