Duális képzés

Hírek

KIRCHHOFF Hungária Kft – Gyere hozzánk juniornak, hogy senior legyen belőled!

Kedves diák! Te is biztosan feltetted már magadnak a kérdést. Ha már ezt a szót említettük: mit szólnál egy valóban ...
Bővebben…

Mi az a duális képzés?

A duális képzésben részt vevő hallgatók amellett, hogy nappali tagozatos hallgatóként az egyetemen folytatják tanulmányaikat, egy vállalatnál rendszeres szakmai gyakorlatot végeznek, valamint megszerzik a céges igényeknek megfelelő szaktudást.

A kétlépcsős jelentkezésről

A duális képzésre kétlépcsős felvételi eljárásban kerülhetsz be.

  • 1. lépcső: Társaidhoz hasonlóan add be felsőoktatási felvételi jelentkezésedet a választott intézmény adott szakjára a felvételi jelentkezési határidőig (ennek határideje a szeptemberben induló képzésekre rendszerint február 15-e) a felvi.hu-n. Július végén, a ponthatár húzásnál derül ki, hogy felvettek-e.
  • 2. lépcső: Jelentkezz a választott vállalathoz az általuk megadott módon. Figyeld a cégek információit, nehogy lemaradj! A duális képzésben részt vevő vállalatoknak legkésőbb a sorrend módosítási határidőig (ez rendszerint július eleje) értesíteniük kell a hozzájuk jelentkezőket a kiválasztás eredményéről. A felvételizők ennek tudatában még módosíthatják a felsőoktatási intézmények sorrendjét a felvételi jelentkezésben.

VÁLLALATI PARTNEREK SZAKONKÉNTI BONTÁSBAN


Hogyan történik a kiválasztás?

A vállalatok a felvételi szempontokat és a kiválasztási folyamatot maguk szabják meg, ebbe nincs beleszólása a felsőoktatási intézményeknek. Mindenképpen készülj egy állásinterjúhoz hasonló felvételi és motivációs beszélgetésre, de akár különböző tesztekre, beküldendő feladatokra (pl. gazdaságtudományi és mérnöki területen matematikai feladatok, nyelvtudást felmérő tesztek, IQ-teszt, stb.) is számíthatsz. Ezekről érdemes a vállalatok kapcsolattartóinál, HR-eseinél érdeklődni.

A cég értesítése a felvételről

Még a központi felvételi eljárás sorrend-módosítási határideje előtt értesítenie kell a vállalatnak, hogy kiválasztott-e. Ez alapján még át tudod gondolni, hol szeretnéd folytatni tanulmányaidat.

A pontos dátumról minden évben a www.felvi.hu oldalon tudsz tájékozódni. A visszajelzési határidő minden év július 3. napja.

Ha felvett a cég, akkor minél jobb eredményt kell elérni az érettségin, hogy bejuss az egyetemre, főiskolára.

Mi történik, ha egy cég sem választott ki?

Sajnos, ebben az esetben nem lehetsz duális hallgató, de egyetemista természetesen igen, ha elérted a bekerüléshez szükséges pontszámot. A céges kiválasztás eredménye nem befolyásolja a felvételidet. Tanulmányaidat hagyományos képzési formában kezdheted meg szeptembertől. Ebben az esetben sem kell elkeseredned, hiszen az egyetemeknek is van kapcsolata a szakmai gyakorlatot biztosító cégekkel. Könnyen előfordulhat, hogy a szakmai gyakorlat során vagy egy színvonalas szakdolgozattal úgy is felfigyelnek rád, hogy nem vagy duális hallgató.

Mi történik, ha nem vettek fel a felsőoktatási intézménybe?

Sajnos, ekkor, abban az esetben sem lehetsz duális hallgató, ha egyébként valamelyik cég kiválasztott. Ha nem teszel le arról, hogy diplomát szerezz, akkor jelentkezned kell egyetemre a következő évben is. Az is előfordulhat, hogy a cég „megjegyez magának”, és nem kell újra részt venned a kiválasztáson, de ez kizárólag az adott vállalat döntésén múlik.


A Duális képzés időbeosztása

Szorgalmi időszak és vizsgaidőszak időbeosztása

A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális és a nem duális hallgatók között.

A vizsgaidőszakban a duális hallgatók nemcsak a vizsgákra koncentrálnak, hanem párhuzamosan a gyakorlati idejüket töltik a vállalatnál, szakmai képzéseken vesznek részt, munkahelyi feladatok mellett kell a vizsgákat is teljesíteniük.

Lehetőség van a szorgalmi időszakban elővizsgák letételére is.

Miután a duális hallgatók a cég munkavállalói, így a nyári időszakban számukra nincs iskolai szünet, hanem a dolgozókhoz hasonlóan szabadságot kapnak. Ezt a vállalat megoszthatja a nyári és a téli időszak között.

Tanéven kívüli – 10 hónapos – kollégiumi elhelyezés

A felsőoktatási intézmény gondoskodik a duális képzésben részt vevő kollégisták nyári kollégiumi elhelyezéséről, a „hagyományos” tanév alatti feltételekkel, külön állami támogatás nélkül.

Passzív félév

A jelenlegi hatályos szabályozás szerint a felsőoktatásban tanuló hallgató joga, hogy a képzési idő függvényében hallgatói jogviszonyát szüneteltesse (passzív félév). Ez a jog a duális hallgatót is megilleti.

Azonban a duális képzésre vonatkozó szabályok értelmében a vállalat a képzés teljes idejére, 12 hónapra minden évben, összesen 3 vagy 3,5 évre köteles díjazásban részesíteni a hallgatót mind a vállalati, mind az intézményi periódusok alatt, ezért ebben az esetben a duális képzési partnernél is érdemes szüneteltetni a munkaviszonyt. Így a partnervállalat mentesül a díjazásod alól a vállalati periódus alatt. Ezt a kitételt érdemes a hallgatói munkaszerződésben is rögzíteni.

Ki lehet lépni a duális képzésből?

Ha úgy érzed, hogy sok együtt a munka és a tanulás, akkor először érdemes egyeztetned tanáraiddal és vállalati mentoroddal, feletteseddel. Hallgatóként lehetőséged van egyéni tanrendet igényelni, a vállalatoknak pedig érdekük, hogy minél eredményesebben elsajátítsd a tananyagot és ezáltal minél jobb szakemberré válj.

A cégekkel határozott idejű hallgatói munkaszerződést írsz alá, aminek a felmondása jogilag szabályozva van, ezért ez ügyben egyeztess a HR-es munkatárssal.

Szerződésbontás – Diplomaszerzés

A cég is elküldhet, ha nincs megelégedve a munkáddal, ezért tanácsos alaposan elolvasni a szerződést mielőtt aláírod.

A cégekkel a képzési időre szóló, határozott idejű szerződést kötsz, amelynek lejárta után nem kötelező ott maradnod, tehát diplomaszerzést követően sem.

Érdemes ezt a képzési formát választani, mert…

  • A vállalatok a munkádat hallgatói munkaszerződés alapján fizetéssel is díjazzák (minimum hetente a kötelező minimálbér 15%-a) és esetleg béren kívüli juttatásokat (pl. Erzsébet-utalvány, lakhatási vagy utazási támogatás) is adnak (ez a cégek döntésétől függ), így függetlenedni tudsz anyagilag, és akár ebből fedezheted megélhetésedet a diákhitel helyett.
  • A duális képzésben a tanulásért is fizetés jár, a havi juttatást ugyanis nem csak a gyakorlati hetek alatt, hanem a szorgalmi időszakban is kapod, amikor az a „munkád” hogy rendszeresen bejárj a főiskolai, egyetemi órákra, megírd a dolgozatokat és elkészítsd a beadandó feladatokat.
  • A fizetés mellett más „bevételeid” is lehetnek. Nappali tagozatos hallgatóként jogosult vagy minden olyan juttatásra, amelyre egyébként a főiskolások, egyetemisták jogosultak. A felsőoktatási ösztöndíjaknak különböző formái vannak: tanulmányi, szociális, köztársasági, Bursa Hungarica, városi ösztöndíj stb. Ezek persze nem járnak automatikusan mindenkinek, csak azoknak, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek.
  • A hallgatói munkaszerződés lejár akkor, amikor átveszed a diplomádat. A továbbiakban sem a cégnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Jó esély van rá, hogy a cég „marasztal”, és mint újdonsült diplomással új szerződést kötnek veled. Az is előfordulhat, hogy van jobb ajánlatod, azt is bátran elfogadhatod, mert a kapott juttatásból nem kell semmit visszafizetned.

Kari duális koordinátor

Mondics-Kurmay Lívia
kari oktatási igazgató
m.kurmay.livia@uni-obuda.hu