II. Bánki-HAAS Országos CNC Programozási Verseny

Archívum

Aktuális versenykiírás


A verseny célja

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara a GENE HAAS FOUNDATION alapítványtól nagy értékű támogatást nyert a számítógépes gyártás népszerűsítésére. A támogatás felhasználásával 2023-ban is meghirdetjük szakmai versenyünk második évfolyamát, II. Bánki-HAAS országos CNC programozási verseny címmel.

A meghirdetett verseny célja a magyarországi felsőoktatásban tanuló, a számítógéppel támogatott gyártás iránt érdeklődő hallgatók munkájának elismerése, valamint egy szakmai közösség építése és nem utolsósorban a szakmabeli cégek, vállalkozások figyelmének felkeltése.

A résztvevők köre

Szeretettel várunk olyan nappali és levelező egyetemista hallgatókat, 3 fős csapatokat és felkészítő tanáraikat, akik komolyan érdeklődnek a számítógépes tervezés, és különösen a számítógéppel támogatott gyártás iránt.

A verseny lebonyolítása

A versenyt több fordulóban szervezzük, egy online selejtező, egy házi feladat és egy személyes részvétellel megtartott, 3 körből álló küzdelem formájában.

 1. Az első forduló – a selejtező – egy 50 szakmai kérdésből álló feleletválasztós online teszt formájában bonyolódik le, az értékelés azonnali és automatikus lesz. A 6 legjobb eredményt, legnagyobb pontszámot elérő csapat jut a következő fordulóba.
 2. A második forduló feladataként egy alkatrész gyártását kell kézi programozással megoldani.
 3. A harmadik forduló feladatát, amely egy 3D modell CNC programjának elkészítése lesz, otthon oldják meg a versenyzők. Különösen fontos feltétel a szerszámpálya optimális kialakítása és a megmunkálási idő minimalizálása. A kész feladatot a csapatok egy 10 perces prezentáció formájában ismertetik a személyes találkozó alkalmával, 5 perces csapatbemutatóval kiegészítve.
 4. A negyedik forduló feladata egy alkatrész rajzának vizsgálata lesz, a versenyzőknek egy CNC megmunkálásra szánt alkatrész rajzát kell elemezniük kizárólag gyárthatósági – gyártástechnológiai szempontok szerint.
 5. Az ötödik fordulóban egy már kész megmunkáló program hibáit kell feltárni és kijavítani.

Egyéb tudnivalók és információk

 • Az első forduló online tesztjére mutató hivatkozást a versenybe nevezett csapatok tagjai a nevezéskor megadott e-mail címre kapják, a feladat megoldására fordítható időt a rendszer ellenőrzi.
 • Az otthon megoldandó feladatot egy erre a célra kialakított tárhelyről kell letölteni a résztvevőknek e-mailben elküldött hivatkozást követve.
 • Minden feladat részletesen tartalmazza az értékelés szempontjait, valamint a teljesítés határidejét is.
 • A megoldásokat egy erre a célra kialakított tárhelyre kell feltölteni a forduló teljesítésére meghatározott időpontig. (A csapatoknak a verseny helyszínén megbízható internetkapcsolatot biztosítunk.)
 • Az első forduló eredményéről a résztvevők azonnal értesítést kapnak. A továbbjutásról e-mailben értesítjük a csapatokat, óvásra és jogorvoslatra az eredmény igazolt kézhezvételétől számított 48 órán belül van lehetőség.
 • A versennyel kapcsolatos bármilyen vita esetén a szervezők döntése végleges és kötelező érvényű lesz.
 • A feladatok megoldásában a felkészítő tanár nem vehet részt, szerepe kizárólag tanácsadásra, szervezésre, kapcsolattartásra korlátozódik.
 • A szervezők fenntartják a jogot a verseny dátumának és időtartamának megváltoztatására. Az esetleges változásokról a szervezők a résztvevőket írásban értesítik.
 • A szervezők nem vállalnak felelősséget az esetleges károkért.
 • A versenyen való részvétellel a versenyben résztvevők kifejezik egyetértésüket a versenykiírásban szereplő feltételekkel és magukra nézve azokat kötelezőnek ismerik el.

Díjazás

Minden résztvevő csapat „Emléklapot” kap a versenyen való szereplésről.

A végső helyezési sorrendet az öt fordulóban elért összpontszám dönti el. Az első három helyezett tárgyjutalomban részesül és oklevelet kap, valamint trófeaként a verseny logójával díszített serleg modelljét kapja.

A verseny első helyezett csapata a Bánkis ajándékcsomag, trófea és emléklap mellett a HAAS Foundation felajánlásából belépőjegyeket nyer a 2024-es Formula 1 Magyar Nagydíjra, ahol a csapattagok a HAAS prominens ügyfelei között tekinthetik meg a futamot, valamint ugyancsak a HAAS jóvoltából Creality 3D nyomtatót nyernek. És ez még nem minden! Az Enterprise Group ajándékcsomagja 1 éves Solid Edge Prémium ipari licenszt tartalmaz az csapat minden tagja számára, továbbá nagyon értékes 3 napos EdgeCAM képzést! A győztesek az EVOSOFT csomagjában további értékes nyereményekre tehetnek szert, többek között a gyakornoki programban való részvétel, bemutatószobai foglalkozás és szabadulószoba belépők.

A második és harmadik helyezett csapatok sem mennek haza üres kézzel, támogató partnereink számukra is értékes ajándékokkal készülnek!

A nevezés feltételei

 • 3 tagú csapatok összeállítása, 1 felkészítő tanár vezetésével,
 • bármilyen jogtiszta CAM program használata megengedett,
 • a kész megmunkáló programok posztprocesszálása HAAS gépen futtatható formában,
 • megbízható, stabil internetkapcsolatra alkalmas laptop,
 • a megbeszélések, konzultációk platformjaként a BigBlueButton és/vagy MS Teams alkalmazása,
 • szükség szerint a személyes megjelenés.

A jelentkezés módja

A jelentkezés az erre a célra létrehozott online űrlapon lehetséges a kívánt adatok megadásával és a feltételek elfogadásával.

A regisztráció lezárult.

Időbeosztás

 • Nevezési határidő meghosszabbítva! 2023. október 25. (szerda) 23:59-ig
 • Az 1. online forduló időpontja: 2023. október 26.
 • A személyes jelenléttel rendezett verseny időpontja: 2023. november 10, (péntek), 9:00 óra, a Magyar Tudomány Ünnepe Óbudai Egyetem rendezvény sorozatának keretében
 • helyszíne: az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, 1081 Budapest, Népszínház u. 8
 • Az eredményhirdetés és díjátadás időpontja: 2023. november 10, (péntek), 15:30-16:00

A verseny pontos időbeosztását a selejtezőben továbbjutott 6 csapatnak e-mailben küldjük el.

A verseny támogatói

Gene HAAS Foundation
Haas Factory Outlet – Hungary Bartec GmbH
Enterprise Group
evosoft Hungary Kft.
Walter Hungária Kft.
Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki KarLezajlott a II. Bánki-HAAS országos CNC programozási verseny online selejtezője

alapítványtól nagy értékű támogatást nyert a számítógépes gyártás népszerűsítésére. A támogatás felhasználásával meghirdettük szakmai versenyünk második évfolyamát, II. Bánki-HAAS országos CNC programozási verseny címmel.

Az első, online selejtező forduló 2023. október 27-én délután 16:00 és 20:00 óra között zajlott.

Az első fordulót a versenykiírásnak megfelelően online formában szerveztük, minden versenyző névre szóló e-mailben kapta meg a teszt elérhetőségét valamint egy saját belépési kódot, amelyet csak egyszer használhatott fel. Az 50 kérdést tartalmazó teszt megoldásra 45 perc állt rendelkezésre. A csapatok értékelt pontszáma a 3 versenyzőjük által elért összesített pontszám lett.

Az online selejtező összesítését követően az alábbi csapatok jutottak tovább:

Csapat megnevezéseElért összpontszámIntézmény
elHAASalók118Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
NeCAM8118Pannon Egyetem
CAMpions117Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
Marás mágusai116Óbudai Egyetem Bánki Kar
CAManiacs111Óbudai Egyetem Bánki Kar
Forgács Pandúrok105Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Továbbá közzétesszük a nem továbbjutó csapatok elért összpontszámait is, nekik sajnos nem sikerült bejutni a következő fordulóba, de nagyon örülünk és köszönjük, hogy részvételükkel megtisztelték versenyünket és gratulálunk eredményeikhez! Bízunk benne, hogy jövőre ismét köreinkben üdvözölhetjük őket.

Csapat megnevezéseElért összpontszámIntézmény
IDMURSEAK104Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
MaSZEk92Széchenyi István Egyetem
CAMénymag84Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
MDP73Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar
CasCADőrök72Széchenyi István Egyetem
GMT Racing Technology47Deberceni Egyetem Műszaki Kar

Az élő fordulókra és a díjátadóval egybekötött eredményhirdetésre 2023. november 10-én kerül sor a Bánki Kar Népszínház utcai campusán. További sok sikert kívánunk minden versenyző teamnek!