II. Bánki-HAAS Országos CNC Programozási Verseny

Archívum

Aktuális versenykiírás


A verseny célja

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara a GENE HAAS FOUNDATION alapítványtól nagy értékű támogatást nyert a számítógépes gyártás népszerűsítésére. A támogatás felhasználásával 2023-ban is meghirdetjük szakmai versenyünk második évfolyamát, II. Bánki-HAAS országos CNC programozási verseny címmel.

A meghirdetett verseny célja a magyarországi felsőoktatásban tanuló, a számítógéppel támogatott gyártás iránt érdeklődő hallgatók munkájának elismerése, valamint egy szakmai közösség építése és nem utolsósorban a szakmabeli cégek, vállalkozások figyelmének felkeltése.

A résztvevők köre

Szeretettel várunk olyan nappali és levelező egyetemista hallgatókat, 3 fős csapatokat és felkészítő tanáraikat, akik komolyan érdeklődnek a számítógépes tervezés, és különösen a számítógéppel támogatott gyártás iránt.

A verseny lebonyolítása

A versenyt több fordulóban szervezzük, egy online selejtező, egy házi feladat és egy személyes részvétellel megtartott, 3 körből álló küzdelem formájában.

 1. Az első forduló – a selejtező – egy 50 szakmai kérdésből álló feleletválasztós online teszt formájában bonyolódik le, az értékelés azonnali és automatikus lesz. A 6 legjobb eredményt, legnagyobb pontszámot elérő csapat jut a következő fordulóba.
 2. A második forduló feladataként egy alkatrész gyártását kell kézi programozással megoldani.
 3. A harmadik forduló feladatát, amely egy 3D modell CNC programjának elkészítése lesz, otthon oldják meg a versenyzők. Különösen fontos feltétel a szerszámpálya optimális kialakítása és a megmunkálási idő minimalizálása. A kész feladatot a csapatok egy 10 perces prezentáció formájában ismertetik a személyes találkozó alkalmával, 5 perces csapatbemutatóval kiegészítve.
 4. A negyedik forduló feladata egy alkatrész rajzának vizsgálata lesz, a versenyzőknek egy CNC megmunkálásra szánt alkatrész rajzát kell elemezniük kizárólag gyárthatósági – gyártástechnológiai szempontok szerint.
 5. Az ötödik fordulóban egy már kész megmunkáló program hibáit kell feltárni és kijavítani.

Egyéb tudnivalók és információk

 • Az első forduló online tesztjére mutató hivatkozást a versenybe nevezett csapatok tagjai a nevezéskor megadott e-mail címre kapják, a feladat megoldására fordítható időt a rendszer ellenőrzi.
 • Az otthon megoldandó feladatot egy erre a célra kialakított tárhelyről kell letölteni a résztvevőknek e-mailben elküldött hivatkozást követve.
 • Minden feladat részletesen tartalmazza az értékelés szempontjait, valamint a teljesítés határidejét is.
 • A megoldásokat egy erre a célra kialakított tárhelyre kell feltölteni a forduló teljesítésére meghatározott időpontig. (A csapatoknak a verseny helyszínén megbízható internetkapcsolatot biztosítunk.)
 • Az első forduló eredményéről a résztvevők azonnal értesítést kapnak. A továbbjutásról e-mailben értesítjük a csapatokat, óvásra és jogorvoslatra az eredmény igazolt kézhezvételétől számított 48 órán belül van lehetőség.
 • A versennyel kapcsolatos bármilyen vita esetén a szervezők döntése végleges és kötelező érvényű lesz.
 • A feladatok megoldásában a felkészítő tanár nem vehet részt, szerepe kizárólag tanácsadásra, szervezésre, kapcsolattartásra korlátozódik.
 • A szervezők fenntartják a jogot a verseny dátumának és időtartamának megváltoztatására. Az esetleges változásokról a szervezők a résztvevőket írásban értesítik.
 • A szervezők nem vállalnak felelősséget az esetleges károkért.
 • A versenyen való részvétellel a versenyben résztvevők kifejezik egyetértésüket a versenykiírásban szereplő feltételekkel és magukra nézve azokat kötelezőnek ismerik el.

Díjazás

Minden résztvevő csapat „Emléklapot” kap a versenyen való szereplésről.

A végső helyezési sorrendet az öt fordulóban elért összpontszám dönti el. Az első három helyezett tárgyjutalomban részesül és oklevelet kap, valamint trófeaként a verseny logójával díszített serleg modelljét kapja.

A nevezés feltételei

 • 3 tagú csapatok összeállítása, 1 felkészítő tanár vezetésével,
 • bármilyen jogtiszta CAM program használata megengedett,
 • a kész megmunkáló programok posztprocesszálása HAAS gépen futtatható formában,
 • megbízható, stabil internetkapcsolatra alkalmas laptop,
 • a megbeszélések, konzultációk platformjaként a BigBlueButton és/vagy MS Teams alkalmazása,
 • szükség szerint a személyes megjelenés.

A jelentkezés módja

A jelentkezés az erre a célra létrehozott online űrlapon lehetséges a kívánt adatok megadásával és a feltételek elfogadásával.

Időbeosztás

 • Nevezési határidő: 2023. október 20. (péntek) 23:59
 • Az 1. online forduló időpontja: 2023. október 26.
 • A személyes jelenléttel rendezett verseny időpontja: 2023. november 10, (péntek), 9:00 óra, a Magyar Tudomány Ünnepe Óbudai Egyetem rendezvény sorozatának keretében
 • helyszíne: az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, 1081 Budapest, Népszínház u. 8
 • Az eredményhirdetés és díjátadás időpontja: 2023. november 10, (péntek), 15:30-16:00

A verseny pontos időbeosztását a selejtezőben továbbjutott 6 csapatnak e-mailben küldjük el.

A verseny támogatói

Gene HAAS Foundation
Haas Factory Outlet – Hungary Bartec GmbH
Enterprise Group
evosoft Hungary Kft.
Walter Hungária Kft.
Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar