BSc képzés: Kiberbiztonsági mérnöki

A kiberbiztonsági mérnök napjainkban az egyik legkeresettebb és legjobban megfizetett mérnök. Képzése egyedülálló: az egész országban csak a Bánki Karon elérhető!

Az elmúlt években számtalan kiberbiztonsági incidens történt, amelyek között több történelmi jelentőségű esetet is találhatunk. A kiváltó okok közül csak az egyik, hogy az infokommunikációs technológia terjedésével párhuzamosan a támadási felület is növekszik, és emiatt egyre több és egyre komplexebb rendszer biztonságáról kellene gondoskodni. Az incidensek meredek növekedésének további okai között éppúgy megtalálható az alulfinanszírozottság, a tájékozatlanság, vagy a kitettség alábecslése, mint a biztonságos rendszerek tervezéséhez és azok biztonságos üzemeltetéséhez szükséges szakemberek hiánya. Az Óbudai Egyetem Bánki Kara – válaszul a terület gyors ütemben történő fejlődésére – az országban egyedülálló módon kiberbiztonsági szakmérnök alapképzést indít.

Miért érdemes a Kiberbiztonsági mérnöki alapszakot választanod?

Ezt a szakot neked ajánljuk, ha…

…érdeklődsz a kibervédelem iránt, érdekelnek a biztonsági alkalmazások és eszközök, érdekel az információbiztonság és adatvédelem, a hálózati biztonság, a felhő biztonság, az IoT okoseszközök biztonsága, vagy akár a kritikus infrastruktúrák védelme. Ha szereted a számítástechnikai eszközöket és szeretnéd ezek rendszerét átlátni. Ha szeretnél megismerni korszerű technológiákat és a jövő lehetőségeit.

Milyen új ismeretekre tehetsz szert, mit tanulhatsz nálunk?

Ezen a szakon széleskörű ismereteket szerezhetsz számos kapcsolódó területen, úgy mint elektrotechnika, digitális technika, információbiztonság és adatvédelem, infokommunikációs rendszerek technológiája és biztonsága, továbbá felhőbiztonság, adatbázistervezés vagy akár kockázatmenedzsment.

Hol tudsz elhelyezkedni a Kiberbiztonsági mérnöki alapszakon szerzett diplomával?

Napjainkban jelentősen növekszik a vállalatok kiberbiztonsági igénye, vállalati környezetben szinte mindenütt szükség van már a szervezet működését, folyamatait támogató információbiztonsági és az infokommunikációs biztonságát szavatoló megoldásokra, és így szükség van kiberbiztonsági mérnökökre is. Az oklevél birtokában a végzett hallgató számos helyen el tud helyezkedni, legyen az kritikus informatikai infrastruktúrát, informatikai rendszereket üzemeltető, gyártó-fejlesztő vagy olyan vállalat, amely az IT rendszerek sérülékenységére és védelmére fókuszál, illetve kiberbiztonsági tanácsadással foglalkozik.

Mennyit kereshetsz alapszakos kiberbiztonsági mérnökként?

A kiberbiztonsági mérnökök rendkívül keresettek, így az oklevél megszerzése után azonnal elhelyezkednek. Az alapszakos végzettséggel magas, átlag feletti jövedelemre tehetnek szert.

Képzési adatok

  • Végzettségi szint: alapfokozat, BSc
  • Az oklevélben szereplő szakképzettség: kiberbiztonsági mérnök
  • A képzési idő félévekben: 7 félév
  • Képzési forma: nappali
  • Finanszírozás: állami ösztöndíjas / önköltséges
  • Az oktatás nyelve: magyar
  • Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő: 210 kreditpont
  • Elektronikus jelentkezés: felvi.hu

A képzés célja

A képzés célja kiberbiztonsági mérnökök képzése, akik alkalmasak különböző szervezetek működését, folyamatait támogató információbiztonsági rendszerek és infokommunikációs eszközök biztonsági szempontokat figyelembe vevő üzemeltetésére, azok üzletmenet folytonosságának biztosítására. Képesek kiberbiztonsági tevékenységek összehangolására, valamint információbiztonsági irányítási rendszerek kialakítására és működtetésére, komplex információbiztonsági és kiberbiztonsági feladatok megoldására, a védelmi tevékenység szervezésére és irányítására. Felkészültek a tanulmányaik mesterképzésben vagy szakirányú továbbképzésben történő folytatására.