Összefoglaló a Kutatók Éjszakája 2018-ról

Sikeresen zárult Karunkon múlt hét pénteken a Kutatók Éjszakája 2018. Több, mint 1100 érdeklődő vett részt a délután 4 órától éjfélig tartó rendezvényünkön, a látogatók összesen 45 program közül válogathattak, és nagy örömünkre szolgált, hogy ismét minden korosztály talált érdeklődésének megfelelő előadást és/vagy elfoglaltságot iskolánkban. A korábbi évekhez hasonlóan sokakat érdekelt a tésztahíd-építés, melyet ezúttal workshop formájában tartottak volt és jelenlegi hallgatóink, amelyen a résztvevők saját maguk is építhettek kis hidakat, illetve hét órától egy valódi törést is megtekinthettek, melynek eredményével nagyon is elégedettek lehetünk. A híd szerkezet 425,4 kg terhelést bírt, mielőtt megreccsent. Facebook oldalunk szavazói közül 11-en tippeltek helyesen a 400 és 500 kg közötti terhelésre!

Ez évben is többeket érdekeltek hallgatóink saját építésű autói, melyeket az udvaron nézhettek meg és próbálhattak ki a látogatók, de ugyanilyen sokan nézték meg CNC gépeinket működés közben.

A drón és a gyufából készíthető rakéta mellett nagy sikert aratott meghívott vendégünk, Mr. Piano, aki a saját maga által gurulóvá alakított valódi zongorával indult útnak az udvarról, hogy aztán a járókelők és autósok legnagyobb meglepetésére egy kört tegyen meg iskolánk épülete körül, miközben a HÖK hallgatói szórólapokat osztottak az érdeklődve figyelő tömegnek. Sokaknak tetszett a produkció, a legtöbben mosolyogva készítettek képeket, videókat telefonjukkal, de többek érdeklődtek konkrétan a zongoráról, hogy hogyan is tud az gurulni, és közben zenélni?

A könyvtár idén is vonzotta a haditechnika szerelmeseit, ám ezúttal a harmadik emelet is tartogatott érdekességeket a téma iránt érdeklődőknek, ott ugyanis két élethű távirányítós harckocsi modell, illetve tankokról szóló előadás is várta a bővebb tudásra szomjazókat. Ugyanitt hangzott el  a várakról és falakról tartott értekezés is.

A gyerekek egyik kedvence volt a Panta Rhei! kísérletek a konyhában előadás, melynek érdekes kísérleteiben aktívan részt is tudtak venni a látogatók, kamatoztatva eddigi iskolai tanulmányaikat, hiszen érthetően, bárki számára élvezhetően kerültek bemutatásra a különféle kísérletek.
A hallgatók is kísérleteztek a második emeleti aulában egyszerű, a háztartásban is fellelhető estzközökkel, míg a földszinten a Bánki érme saját kezű készítése is sokaknak tetszett.

Láthattuk a Foucault-inga működését, Karunk egyik büszkeségét. Érdekfeszítő előadásokból sem volt hiány, elég csak a nagy sikert arató Űrkutatásról szóló előadásokra gondolni, de zajlott előadás a farmotoros (veterán) járművekről, fuzzy logika rejtelmeiről, a mobilrobot programozásról, a tapintás művészetéről, a csodálatos gőzgépekről, a hétköznapok tribológiájáról, az okosvárosokról, a kiberdzsihádról, az ENSZ békefenntartó műveletéről a Szaharában, a magyar katonai és rendőri erők afrikai szerepvállalásáról, ráadásul egy díjnyertes film is vetítésre került.

Két kiállítást is megnézhettek a látogatók, egyiken a bánkis munkatársak gyermekeinek rajzai voltak láthatók, a másikon pedig hallgatóink általkészített fotókat tekinthettünk meg, miközben a büfében elfogyasztottuk a zsíros kenyeret és az üdítőt.

Idén is nagyon népszerű volt Ollóvágta Pista bácsi papírállat készítő műhelye, ahol a gyerekekkel közösen készült sok-sok színes jószág, illetve ugyanilyen érdeklődés volt a tavalyihoz képest már 10 új 3D puzzle épülettel kiegészült „A világ 70 híres épülete” kiállítás, ahol ezúttal is érdemes volt részt venni a kvízjátékban.

A Bánkira jellemző családias, jó hangulat ezúttal is visszaköszönt az intézmény falain belül és kívül, reméljük sokan pozitív energiákkal feltöltődve, kellemes élményekkel gazdagon hagyták el a helyszínt. Jövőre ismét találkozunk!

A fényképeket ezúton is nagyon köszönjük Mikó Lilinek, Rajnai Gábornak és Merényi Zitának!