Visszaemlékezés és labornévadás az Anyagtechnológiai Tanszék 60 éves jubileumán

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtechnológiai Intézeti Tanszéke (alapításkor: Mechanikai Technológia Tanszék) 60. jubileumához közeledve fogalmazódott meg, hogy a tanszék alapítójáról, valamint egykori kiemelkedő tanárairól, volt kollégáinkról megemlékezzünk, és második otthonukként szolgáló oktató-kutató műhelyeiket róluk nevezzük el. A Kar jóváhagyásával a Metallográfia Labor dr. Vojnich Pálról, a Hegesztő Labor dr. Kovács Mihályról, a Képlékenyalakítás Labor dr. Sárossy Györgyről került elnevezésre. A laborok ajtajára réztáblák kerültek, valamint a névadók életútjának bemutatására posztereket függesztettünk ki, melyek szövegéből idézek:

Dr. Vojnich Pál (1919-2007), a Mechanikai Technológia Tanszék alapítója, a metallográfia kiemelkedő művelője:

A Bánkin az Anyagtechnológia Tanszék jogelődjét a Felsőfokú Gépipari Technikum alapításának kezdeti időszakában, 1963-ban hívták életre Mechanikai Technológia tanszék néven. Megszervezésére dr. Vojnich Pál, a Ganz-Mávag Metallográfiai és Anyagvizsgáló Laboratóriumának vezetője kapott megbízást, aki ehhez a dr. Gillemot László professzor vezette műegyetemi tanszéken szerzett oktatói tapasztalatait kamatoztatta. Oktatói tevékenysége kiterjedt az anyagtudomány, az anyagvizsgálat tárgyak oktatására. A Főiskolán 2001. decemberéig dolgozott, így 105 félévet oktatott végig a felsőoktatásban. Munkássága elismeréséül a Főiskola 1996-ban, 1998-ban, és 2007-ben Bánki Donát Emlékéremmel tüntette ki.Dr. Kovács Mihály (1944-2016), a hegesztéstechnológia kiemelkedő tanára:

Kovács Mihály oktatói tevékenységét 1967-ben a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán tanársegédként kezdte, majd adjunktus és docens oktatói fokozatban folytatta szerteágazó munkáját a jogutód intézményben 2016-ig, a hegesztés, a kötéstechnológia tárgy előadója és tárgyfelelőse volt. 1971-től a hegesztő műszaki szakemberképzés, majd a hegesztőtechnológus szakképzés hazai szakmai felelőse. Kiemelkedő szerepet vállalt az európai hegesztő technológus, a hegesztő specialista képzésekben, a nemzetközi hegesztőmérnök oktatásban, pályafutása alatt 1700 hegesztő szakember képzésében vett részt. Kiemelkedő szakmai és közéleti tevékenységét számos kitüntetés ismerte el: 1979-ben az Oktatási Miniszter Kiváló Munkáért kitüntetését vehette át, a Bánki Donát Emlékplakett, a GTE Egyesületi Érem, a Zorkóczy Béla Emlékérem, a Magyar Felsőoktatásért Emlékérem, a „Pro MHtE” tulajdonosa. Szakmai díjai közül kiemelkedik a Pattantyús Ábrahám és a Bánki Donát Nagydíj, több évtizedes oktatói tevékenységét a 2013-ban átadott Pedagógus Szolgálati Emlékérem ismerte el.Dr. Sárossy György (1941-2020) Az alakítástechnológia kiemelkedő művelője és tanára:

Sárossy György 1970-től 2020-ig dolgozott a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán, majd annak jogutód intézményeiben. Oktatói tevékenysége kiterjedt az anyagvizsgálat, az alakítástechnológia, a szerszám- és készüléktervezés tárgyak tanítására. A 100 szemeszteres oktatási munkáját jellemzi, hogy ajtaja mindig nyitva állt a hallgatók előtt, a konzultációs lehetőség sosem volt fogadóórához kötve. Mérnöki, fejlesztői tevékenységére jellemző, hogy a tanszék, szakcsoport kutatás-fejlesztési szerződései közül 146 megvalósításában vett részt, zömében témavezetőként. Kétszer, 1981-ben és 1989-ben kapott Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetést, 1999-ben Bánki Donát Emlékplakettet, 2011-ben Óbudai Egyetem Arany Emlékgyűrű kitüntetést kapott. Címzetes egyetemi docensi kinevezését 2012-ben vette át, 2013-ban Pedagógus Szolgálati Emlékérem kitüntetésben részesült.Az Anyagtechnológia Tanszék jubileumi rendezvényén 2023. november 16-án délután került sor a megemlékezésre, visszaemlékezésre a Bánki Karon volt és jelenlegi kollégáink, szakmai partnereink, barátaink körében, ahol örömmel fogadtuk dr. Kovács Mihálynét és dr. Sárossy Györgynét is családtagjaival, akik meghatottságát oldották a baráti beszélgetések, felszólalások a kedves emlékek felidézése. Prof. dr. Czinege Imre egyetemi tanár korábbi kollégánk, volt tanszékvezetőnk, főigazgatónk üzenetével zártuk találkozónkat: „Az egymást segítő munkatársak, a napi problémákra érzékeny közösség volt mindig jellemző a tanszékünkre, amit sokan joggal irigyeltek. És ezt a baráti légkört tették még bensőségesebbé a közös ünneplések, kirándulások és egyéb rendezvények. Őszintén kívánom, hogy ez a közösségi szellem maradjon fenn a következő évtizedekre is!”

Dr. habil. Gonda Viktor