2017-1.3.1-VKE-2017-00031

Projekt Adatai

Projekt azonosító:

2017-1.3.1-VKE-2017-00031

Projekt címe:

Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja

Projekt költsége:

1.094,726 millió Ft

Támogatási összeg:

729,466 millió Ft

Konzorciumvezető:

Laterex Építő Zrt.

Konzorciumi tagok:

Óbudai Egyetem

Megvalósítás időtartama:

2018.03.01 – 2021.02.28.

Projekt rövid összefoglalója

A piaci igény, önmagából a megoldandó problémából fogalmazódik meg. Az építőipar területén a most érvényes szabványaink teljes egészében statisztikai mintavételen alapulnak. Nagy felületek esetén jelenleg a teljes felület mindössze 2%-át kell véletlenszerűen kiválasztani és azon szükséges az előírt vizsgálatokat elvégezni. Az alacsony mintavételből fakadóan az ellenőrzéseink használhatatlanul pontatlanok, amelyek nagyon magas kockázatot jelentenek. A felvetett probléma megoldásához szükség van egy olyan eszközre és egy olyan eljárásra, ami a jelenleginél lényegesen pontosabban, nagy sebességgel és sokkal több paraméter vizsgálatával képes képet alkotni egy aljzatról, vagy bármilyen padlóról és természetesen annak szegélyéről is.

Az eszköz és az eljárás jelenleg teljesen újnak számít, egyetlen eszköz van, amely hasonló vizsgálatokat végez, de ennek adatfelvétele nehézkes és az eszköz nem automatizált, továbbá folyamatos emberi jelenlétet igényel. Jelen fejlesztésünk egyszerre nyújt megoldást mind a három problémára: előzetes számításaink szerint egy ütemben legalább hat-kilenc vizsgálati paraméter egyidejű ellenőrzését teszi lehetővé, – összességében a vizsgálható paraméterek száma meghaladja a százat – ugyanakkor úgy képes napi mintegy 10.000 m2-es haladási sebességgel, állandó emberi jelenlét nélkül vizsgálni, hogy e közben nem károsítja a burkolatot, vagy aljzatát, és komplett, számítógéppel feldolgozott CAD alapú hibatérképet készít a teljes bevizsgálható területről.

Ez alapján nagy pontossággal megítélhető a megelőző szerkezet, vagy technológiai lépés jó, vagy hibás volta, illetve ugyanez ugyanilyen pontossággal, dokumentálható az elkészült szerkezetekről is. A projekt megvalósulása konzorciumi formában történik a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem hatékony együttműködésében. A sikeres kutatási és fejlesztési tevékenység megvalósulását a szakterület elismert hazai képviselői biztosítják.

Nagy pontosságú burkolat vizsgáló mérési technológia alapjainak kutatási programja

A program a Laterex Építő Zrt. és az Óbudai Egyetem közötti együttműködéssel a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósult meg. A cél egy mérőállomás és hozzá tartozó épületgépészeti eljárás kifejlesztése volt.

A magyar építőipar versenyképességét jelentősen javíthatja, ha a kivitelezők, a megvalósítás szakaszában már olyan megbízható minőségi paraméterekhez juthatnak, amelyek az elvárt eredmények elérését minimális kockázattal teszik lehetővé.

A mérőállomás fejlesztése során egy olyan komplett berendezés szintjére jutottunk el, amely bemutatható szakmai fórumokon vagy kiállításokon is. A projekt megvalósítása során olyan szenior szakemberek közreműködésére támaszkodtunk, akik már jelentős tapasztalatot és tudást halmoztak fel az építőipari rétegrendek és felületek tervezése, valamint vizsgálata során. Jelen fejlesztési projektünk ugyan lezárult a kitűzött célokat megvalósító, vizsgálatra alkalmas prototípus létrehozásánál, de a konzorcium megszervezésénél már figyelembe vettük a hasznosítási potenciált is.

A berendezés a piac szereplői közül több kategória érdeklődésére is számot tart. A kivitelező cégek számára a mérőállomás a minőség menedzsment eszköze lehet (KPI paramétereket szolgáltat). A beruházók oldalán az eszköz a minőségi átadás-átvételt támogató készülék, amely egyértelműsíteni tudja, hogy az előre meghatározott szempontok alapján a kivitelezés szerződésszerűen történt vagy sem. A szakmai terület, amelyen a fejlesztésünk megvalósult, nem csak a cégünkre, hanem a teljes építőiparra hatással lehet. Az általunk megvalósított fejlesztés elősegíti, hogy az épített környezet jobb minőségű, hosszabb távon használható lehessen.

A program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból 729,47 millió forint támogatással valósult meg.