2018-1.3.1-VKE-2018-00034

Projekt Adatai

Projekt azonosító:

2018-1.3.1-VKE-2018-00034

Projekt címe:

Vészhelyzetekben alkalmazható, konténerbe épített, moduláris kommunikációs infrastruktúra és technológia kialakítására és a fejlesztés fenntartására képes kutatási együttműködés létrehozása valamint prototípus termékcsalád kifejlesztése

Projekt költsége:

2.024,2 millió Ft

Támogatási összeg:

1.375,93 millió Ft

Konzorciumvezető:

BM HEROS Zrt.

Konzorciumi tagok:

Óbudai Egyetem, H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft.

Projekt rövid összefoglalója

A 2.024 millió forintot meghaladó összköltségvetésű beruházásból nagy mobilitással rendelkező, moduláris felépítésű konténercsalád fejlesztése valósul meg.

Az éghajlatváltozás, a különböző természeti és ipari katasztrófák környezetünkre gyakorolt negatív hatásai egyre markánsabban jelentkeznek és indukálnak új kihívásokat a katasztrófakezelésben, mentésben, megelőzésben résztvevő szervezetek részére. Az újonnan kialakult veszélyhelyzetek operatív és hatékony kezelése érdekében a beavatkozó erő- és eszközállomány minőség- és mennyiségbeli átgondolását szorgalmazzák a katasztrófavédelmi feladatok ellátásában megjelenő szervezetek (Katasztrófavédelem, Magyar Honvédség, Rendőrség, Önkéntes Civil Szervezetek).

Természeti, ipari és humán katasztrófák idején, különösen az infrastrukturálisan hiányos területeken (IT, telekommunikáció, Internet, tápellátás hiánya) a védekezésben résztvevő erők, a lakosság infokommunikációs igényeinek kiszolgálására egy nagy mobilitással rendelkező, moduláris felépítésű konténercsalád tagjait fejleszti ki a konzorcium nagy sebességű adathálózati eléréssel és adatközponti szolgáltatásokkal. Rendszer szinten a konténerek képesek lesznek minimális idő alatt nagy kapacitással, a legmodernebb IT-felszerelésekkel, moduláris kialakítással a helyszínre érkezni és hatékonyan végrehajtani a kárfelszámolást, a lakosság részére infokommunikációs, és szükség esetén értesítési-tájékoztatási adathálózat biztosítására.

Projektünk ennek segítése érdekében új, komplex infokommunikációs technológiák integrálásán keresztül eddig még sosem alkalmazott szolgáltatások biztosítására irányul. Jelen projekt megvalósításával egy olyan katasztrófavédelmi eszköz rendszerbe állítására nyílik lehetőség, amely magasabb szinten képes biztosítani az állampolgárok biztonságát a klímaváltozás, az ipari és természeti katasztrófák által okozott hirtelen kialakuló veszélyhelyzetek esetén is.