III. Bánki-HAAS Országos CNC Programozási Verseny


A verseny célja

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara a GENE HAAS FOUNDATION alapítványtól ismét nagy értékű támogatást nyert a számítógépes gyártás népszerűsítésére. A támogatás felhasználásával 2024-ben meghirdetjük szakmai versenyünk harmadik évfolyamát, III. Bánki-HAAS országos CNC programozási verseny címmel.

A meghirdetett verseny célja a magyarországi felsőoktatásban tanuló, a számítógéppel támogatott gyártás iránt érdeklődő hallgatók munkájának elismerése, valamint egy szakmai közösség építése és nem utolsósorban a szakmabeli cégek, vállalkozások figyelmének felkeltése.

A résztvevők köre

Szeretettel várjuk olyan nappalis és levelezős egyetemista hallgatók 3 fős csapatait és felkészítő tanáraikat, akik komolyan érdeklődnek a számítógépes tervezés, és különösen a számítógéppel támogatott gyártás iránt.

A verseny lebonyolítása

A versenyt több fordulóban szervezzük, egy online selejtező, egy házi feladat és egy személyes részvétellel megtartott, 3 körből álló küzdelem formájában.

  1. Az első forduló – a selejtező – egy 50 szakmai kérdésből álló feleletválasztós online teszt formájában bonyolódik le, az értékelés azonnali és automatikus lesz. A 6 legjobb eredményt, legnagyobb pontszámot elérő csapat jut a következő fordulóba.
  2. A második forduló feladatát, amely egy 3D modell CNC programjának elkészítése lesz, otthon oldják meg a versenyzők. Különösen fontos feltétel a szerszámpálya optimális kialakítása, a megmunkálási idő minimalizálása. A feladat megoldására szánt idő is befolyásolja az elérhető pontszámot. A kész feladatot a csapatok egy 10 perces prezentáció formájában ismertetik a személyes találkozó alkalmával, 5 perces csapatbemutatóval kiegészítve, amelyek szintén pontozással lesznek értékelve.
  3. A harmadik forduló feladataként egy alkatrész CNC megmunkálását kell kézi programozással megoldani.
  4. A negyedik forduló feladata egy alkatrész rajzának vizsgálata lesz, a versenyzőknek egy CNC megmunkálásra szánt alkatrész rajzát kell elemezniük kizárólag gyárthatósági – gyártástechnológiai szempontok szerint.
  5. Az ötödik fordulóban egy már kész megmunkáló program hibáit kell feltárni és kijavítani.

Egyéb tudnivalók és információk

  • Az első forduló online tesztjére mutató hivatkozást a versenybe nevezett csapatok tagjai a nevezéskor megadott e-mail címre kapják, a feladat megoldására fordítható időt a rendszer ellenőrzi.
  • Az otthon megoldandó feladatot egy erre a célra kialakított tárhelyről kell letölteni a résztvevőknek e-mailben elküldött hivatkozást követve, a feladat megoldásának időtartama 72 órában van korlátozva, amely a feladat letöltésétől számítódik.
  • Minden feladat részletesen tartalmazza az értékelés szempontjait, valamint a teljesítés határidejét is.
  • A megoldásokat egy erre a célra kialakított tárhelyre kell feltölteni a forduló teljesítésére meghatározott időpontig. (A csapatoknak a verseny helyszínén megbízható internetkapcsolatot biztosítunk.)
  • Az első forduló eredményéről a résztvevők azonnal értesítést kapnak. A továbbjutásról e-mailben értesítjük a csapatokat, óvásra és jogorvoslatra az eredmény igazolt kézhezvételétől számított 48 órán belül van lehetőség.
  • A versennyel kapcsolatos bármilyen vita esetén a szervezők döntése végleges és kötelező érvényű lesz.
  • A feladatok megoldásában a felkészítő tanár nem vehet részt, szerepe kizárólag tanácsadásra, szervezésre, kapcsolattartásra korlátozódik.
  • A szervezők fenntartják a jogot a verseny dátumának és időtartamának megváltoztatására. Az esetleges változásokról a szervezők a résztvevőket írásban értesítik.
  • A szervezők nem vállalnak felelősséget az esetleges károkért.
  • A versenyen való részvétellel a versenyben résztvevők kifejezik egyetértésüket a versenykiírásban szereplő feltételekkel és magukra nézve azokat kötelezőnek ismerik el.

A díjazás

Minden résztvevő csapat „Emléklapot” kap a versenyen való szereplésről.

A végső helyezési sorrendet az öt fordulóban elért összpontszám dönti el. Az első három helyezett csapat értékes tárgyjutalomban részesül és oklevelet kap, valamint trófeaként a verseny logójával díszített serleg modelljét kapja.

A nevezés feltételei

  • 3 tagú csapatok összeállítása, 1 felkészítő tanár vezetésével,
  • kizárólag az EdgeCAM program használata megengedett,
  • a kész megmunkáló programok posztprocesszálása HAAS gépen futtatható formában,
  • megbízható, stabil internetkapcsolatra alkalmas laptop,
  • a megbeszélések, konzultációk platformjaként a BigBlueButton és/vagy MS Teams alkalmazása,
  • szükség szerint a személyes megjelenés.

A jelentkezés módja

A jelentkezés az erre a célra ezen weboldal alján létrehozott online regisztrációs űrlapon lehetséges a kívánt adatok megadásával és a feltételek elfogadásával.

Időbeosztás

• Nevezési határidő: 2024. október 20. (vasárnap) 23:59
• Az 1. online forduló időpontja: 2024. október 29, (kedd)
• A személyes jelenléttel rendezett verseny időpontja: 2024. november 8, (péntek), 9:00 órai kezdettel (regisztráció 8:30-9:00), a Magyar Tudomány Ünnepe Óbudai Egyetem rendezvény sorozatának keretében
• helyszíne: az Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, 1081 Budapest, Népszínház u. 8, 252-es terem
• Az eredményhirdetés és díjátadás időpontja: 2024. november 8. (péntek), 15:45-16:30
A verseny pontos időbeosztását a selejtezőben továbbjutott 6 csapatnak e-mailben küldjük el.


REGISZTRÁCIÓ



    Csapattagok és felkészítő tanár nevei
    Kapcsolattartó adatai

    Kijelentem, hogy az Óbudai Egyetem által rendelkezésemre bocsátott, a rendezvényre vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat megismertem és elfogadom.

    A verseny támogatói

    Gene HAAS Foundation
    Haas Factory Outlet – Hungary Bartec GmbH
    Enterprise Group
    evosoft Hungary Kft.
    Walter Hungária Kft.
    Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar