Bánkis hallgatóink első helyezést értek el a GREENIFICATION, avagy zöldítsd ki te az Óbudai Egyetemet című ötletpályázaton

A pályázatot idén először hirdette meg az Egyetem azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható és környezetbarát intézményi működés fontosságára, valamint azért, hogy a hallgatók bevonásával tegyen további lépéseket a zöld egyetemmé válás útján. Ezzel a pályázattal az Egyetem, a képzésein résztvevő hallgatókat igyekezett bevonni a közös gondolkodásba azáltal, hogy olyan ötletek benyújtására tett felhívást, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy még zöldebbé váljon az Óbudai Egyetem. Pályázni az alábbi témákat érintő ötletekkel lehetett: víz- és hulladékgazdálkodás, energiagazdálkodás, természetvédelem, klímaváltozás, fenntarthatóság, zöld innováció.

A Bíráló Bizottság által hozott szakmai döntés alapján a következő díjak kerültek kiosztásra:

  • Megosztott I. helyezést értek el Horváth Orsolya Margit és Andriska Gergő, a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar biztonságtechnikai mérnökhallgatói
  • II. helyezést ért el Mórocz Máté, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki kar, villamosmérnök hallgatója
  • III. helyezést ért el Balázs Gergő, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar könnyűipari mérnökhallgatója

Megkérdeztük első helyezettjeinket – Orsolyát és Gergőt – hogy miről szólt a benyújtott pályamunkájuk?

  • A pályázat arról szólt lényegében, hogy az Egyetemet megpróbáljuk valamilyen módon a zöldebb működés felé vinni. Azzal az ötlettel álltunk elő, hogy mi lenne, ha kevesebb papírt használnánk fel? Utánajártunk, hogy a Bánki Karon megközelítőleg mennyi lehet a papír felhasználása fél évenként, és ezt próbáltuk meg a lehető legminimálisabb szintre csökkenteni különböző módokon, mint például egy-egy igazolás kiadása a Tanulmányi Osztályról elektronikus formában papír helyett. Igy már a papírt és a nyomtatási költséget is megspóroltuk. Ezt kiterjesztve Kari és Egyetemi szintre jelentős megtakarítás érhető el, amit az Egyetem más hasznos célokra tud fordítani. Továbbá feszegettük egy olyan EHR (Elektronikus Hitelesítő Rendszer) kifejlesztésének a lehetőségét, mely az áltaunk leírt papírcsökkentési célt segítené elő, egyedülállóan a Magyar Egyetemek között – mondták el hallgatóink.

Horváth Orsolya Margit Andriska Gergő
A díjazottak pénzjutalomban részesültek az EFOP-3.6.1-16-2016-00010 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések az Óbudai Egyetemen” című projektben rendelkezésre álló forrásból. A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre tekintettel az ünnepélyes díjkiosztó elmaradt, az elismerő okleveleket Kersánszki Tamás pályázati és tudáshasznosítási igazgató elektronikusan küldte meg a nyerteseknek.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak, és valamennyi pályázónak sok sikert kívánunk a továbbiakban is!