101082187-DGTRANS-ERASMUS-EDU-2022-CBHE

Projekt Adatai

Projekt azonosító:
101082187-DGTRANS-ERASMUS-EDU-2022-CBHE

Projekt címe:
A Nyugat-Balkán felsőoktatási intézményekben az alap- és mesterképzési tantervek megerősítése, valamint a veszélyes áruk szállítására szolgáló képzési központok létrehozása / Strengthening of Undergraduate and Master Curricula and Establishment of Training Centers for Transportation of Dangerous Goods in the Western Balkans HEIs (DGTRANS)

Megítélt támogatás:
713.889 €

Óbudai Egyetem részére megítélt támogatás:
26.930 €

Konzorciumvezető:
University of Mitrovica, Kosovo

Konzociumi tagok:
Univerza v Mariboru (UM), Polytechneio Kritis (TUC), Technical University Campus Counopdiana, Chania, Óbudai Egyetem (ÓE), Politechnika Lubelska (LUT), Univerzitet u Sarajevu (UNSA), Univerzitet u Istocnom Sarajevu (UES), Javna Ustanova Univerzitet Crne Gore Podgorica (UOM), Univerzitet Adriatik Bar (AUB), Universiteti Politeknik I Tiranes (UPT), Universiteti Polis Shpk (UPOLIS), International Business College Mitrovica (IBCM), Univerzitet u Nisu (UNI)

Megvalósítás időtartama:
2022. december 1 – 2025. november 30.

Projekt rövid összefoglalója:

A veszélyes áruk (Dangerous Goods, DG) olyan anyagok, amelyek tulajdonságaiknál fogva veszélyt jelenthetnek az emberekre, állatokra vagy a környezetre. A veszélyes anyagok balesetben való részvétele tüzekhez, robbanáshoz és mérgező gázok kibocsátásához vezethet, ami súlyos következményekkel járhat az emberi egészségre és a környezetre nézve.
A kockázatok csökkentése érdekében Európában a veszélyes áruk szállítása (TDG) eltérő szabályozás alá esik, és folyamatosan nő a képzett és képzett munkaerő iránti igény.
A projekt fő céljai és konkrét célkitűzései a következők:

  1. A veszélyes áruk (TDG) közúti szállításának kulcsfontosságú kockázatainak azonosítása a Nyugat-Balkán partnerországaiban, különböző szabályozások szerint.
  2. Az alap- és mesterképzés meglévő tanterveinek fejlesztése és kidolgozása a bolognai követelményeknek és a nemzeti akkreditációs szabványoknak megfelelően, a TDG közúti tanulmányozására vonatkozó új tantárgyak bevezetésével. Ezeknek a témáknak egyaránt ki kell terjedniük a veszélyes árukra vonatkozó rendelkezésekre, valamint a szállítóeszközökre és a szállítási műveletekre vonatkozó rendelkezésekre.
  3. Képzési központok létrehozása a Nyugat-Balkán országok felsőoktatási intézményein belül.

https://dgtrans.pr.ac.rs/