Ez igazi CAMu országos CNC verseny


A verseny célja

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara a GENE HAAS FOUNDATION alapítványtól nagy értékű támogatást nyert a számítógépes gyártás népszerűsítésére.

A támogatás felhasználásával egy szakmai versenyt hirdetünk, először a történelem során „Ez igazi CAMu!” címmel. A meghirdetett verseny célja a magyarországi felsőoktatásban tanuló, a számítógéppel támogatott gyártás iránt érdeklődő hallgatók munkájának elismerése, valamint egy szakmai közösség építése és nem utolsósorban a szakmabeli cégek, vállalkozások figyelmének felkeltése.
 

A résztvevők köre

Szeretettel várunk olyan egyetemista érdeklődőket, csapatokat és felkészítő tanáraikat, akik komolyan érdeklődnek a számítógépes tervezés, de főleg a számítógéppel támogatott gyártás iránt.
 

A verseny lebonyolítása

Az öt fordulóból álló verseny – a kialakult helyzetre való tekintettel – nem személyes részvétellel, hanem online kerül megrendezésre.

 1. Az első forduló – nevezhetjük akár selejtezőnek is – egy 50 szakmai kérdésből álló feleletválasztós online teszt formájában bonyolódik le, az értékelés azonnali és automatikus lesz. A 10 legjobb eredményt, legnagyobb pontszámot elérő csapat jut a következő fordulóba.
 2. A második forduló feladata egy alkatrész vizsgálata lesz, a versenyzőknek egy CNC megmunkálásra szánt alkatrész rajzát kell elemezniük gyárthatósági szempontok szerint.
 3. A harmadik forduló feladataként egy zsebmarást kell kézi programozással megoldani, nullpont elhelyezés és koordináta transzformáció beillesztésével.
 4. A negyedik fordulóban egy már kész megmunkáló program hibáit kell feltárni és kijavítani.
 5. Az ötödik forduló egy 3D modell CNC programjának elkészítése, különös tekintettel a szerszámpálya optimális kialakítására és a megmunkálási idő minimalizálására. A kész programot a zsűri egy virtuális gépi szimulációval ellenőrzi.
 • A feladatokat egy erre a célra kialakított tárhelyről kell letölteni a résztvevőknek e-mailben elküldött hivatkozást követve.
 • Minden feladat részletesen tartalmazza az értékelés szempontjait, valamint a teljesítés határidejét is.
 • A megoldásokat egy erre a célra kialakított tárhelyre kell feltölteni a forduló teljesítésére meghatározott időpontig.
 • Az eredményről a résztvevőket e-mailben értesítjük, óvásra és jogorvoslatra az eredmény igazolt kézhezvételétől számított 48 órán van lehetőség.
 • A versennyel kapcsolatos bármilyen vita esetén a szervezők döntése végleges és kötelező érvényű lesz.
 • A feladatok megoldásában a felkészítő tanár nem vehet részt, szerepe kizárólag tanácsadásra, szervezésre, kapcsolattartásra korlátozódik.
 • A szervezők fenntartják a jogot a verseny dátumának és időtartamának megváltoztatására. Az esetleges változásokról a szervezők a résztvevőket írásban értesítik.
 • A szervezők nem vállalnak felelősséget az esetleges károkért.
 • A versenyen való részvétellel a versenyben résztvevők kifejezik egyetértésüket a versenykiírásban szereplő feltételekkel és magukra nézve azokat kötelezőnek ismerik el.
   

A díjazás

Minden résztvevő csapat „Emléklapot” kap a versenyen való szereplésről.
A végső helyezési sorrendet az öt fordulóban elért összpontszám dönti el. Az első három helyezett értékes jutalomban részesül és oklevelet kap, valamint trófeaként a győztes alkatrész CNC gépen legyártott, a verseny logójával díszített modelljét kapja.

1. hely    

    – Trófea + Emléklap
    – 3+1 db jegy a vasárnapi futamra (a Haas Ügyfeleivel tekinthetik meg a versenyt)
    – 1 éves Solid Edge Prémium ipari licensz használata a győztes csapat diák tagjai számára (3 fő), a felkészítőtanárnak egy 3 napos Solid Edge képzés
    – Leegyeztetett EDGECAM képzés az Enterprise Group oktatótermében a győztes csapat számára (3 diák + 1 felkészítő tanár)
    – Bánkis ajándékcsomag
    – Creality 3D nyomtató
    
2. hely        

    – Trófea + Emléklap
    – Bánkis ajándékcsomag
    – Razer gamer szett billentyűzet, egér, fejhallgató
    – Huawei okoskarkötő

3. hely    

    – Trófea + Emléklap
    – Bánkis ajándékcsomag
    – Hordozható Philips SSD
    – Haylou vezeték nélküli fülhallgató

A további 7 továbbjutó    

    – Bánkis ajándékcsomag
    – Emléklap

A nevezés feltételei

 • 3 tagú csapatok összeállítása, 1 felkészítő tanár vezetésével,
 • bármilyen jogtiszta CAM program használata megengedett,
 • a kész megmunkáló programok posztprocesszálása HAAS gépen futtatható formába,
 • megbízható, stabil internetkapcsolat megléte,
 • a megbeszélések, konzultációk platformjaként a BigBlueButton és/vagy MS Teams alkalmazása,
 • szükség szerint a személyes megjelenés.
   

A jelentkezés módja

A jelentkezés az erre a célra létrehozott űrlapon lehetséges a kívánt adatok megadásával és a feltételek elfogadásával.
 

Időbeosztás

Nevezési határidő: 2022. március. 23. (szerda) 23:59

Az 1. forduló időpontja: 2022. március 25.

A 2. forduló időpontja:   2022. március 30.

A 3. forduló időpontja:   2022. április 6.

A 4. forduló időpontja:   2022. április 13.

Az 5. forduló időpontja: 2022. április 20.

Az eredményhirdetés és díjátadás időpontja:   2022. április 29.

A versenyt támogatói

Gene HAAS Foundation

Enterprise Group

Haas Factory Outlet – Hungary Bartec GmbH

Hexagon Manufacturing Intelligence c/o Hexagon Metrology Kft.

Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Eredmények

Csapat neveCsapattagokFelkészítő tanár
CAMgineersDarázsi János, Jelinkó Tibor, Turner MátéDr. Mikó Balázs
NYE-G73Batári Bence, Lakatos Ernő Levente, Pál AndrásSzázvai Attila
BME-CAMénymagLukács Tamás, Magyar Gergely, Mező ImreDr. Geier Norbert
Pécsi gépészekBogár Balázs, Horváth Máté Viktor, Illés BotondFenyvesi Sándor
HengerfejtörőkBogyó Vencel, Kósa Dániel, Szekeres MárkOláh Ferenc
HaathaBencsik Levente, Fekete Attila, Hudák ImreRáczi Viktor
FUcadFüstös Vajk Milán, Kiss Balázs, Vojnovics KristófFenyvesi Sándor
ZTG22Kovács Tamás László, Nyeste Zita, Skorcov GergőBekő Balázs
FiKuShFinak Zsombor, Kurucz Krisztián, Shakir TehreemFenyvesi Sándor
IDMURESAKErni Péter Zsolt, Gyurkó Péter Zoltán, Nagyatádi Martin JánosFenyvesi Sándor
Titkos MIKCAMtyűDévényi Kristóf, Gersa Dávid, Pókos AttilaFenyvesi Sándor


A számítógépes gyártást népszerűsítő szakmai verseny ötlete a Gene Haas Alapítványon keresztül a Karhoz érkezett nagy értékű támogatásnak is köszönhető, valamint további ipari partnereinknek, akik a díjátadón értékes nyereményekkel gazdagították a résztvevő csapatokat.

Az első helyezett csapat 3+1 db Forma-1 Magyar Nagydíj belépőt vehetett át Péntek Györgytől, a HAAS operatív és értékesítési vezetőjétől, továbbá a 3 hallgató 1 éves Solid Edge Premium ipari licensszel gyarapodott, míg felkészítő tanárukkal együtt Edgecam képzést nyertek – mely díjakat Gyönyörű Attilától, az Enterprise Group CAM termékvonal vezetőjétől vehették át. Az Egyetem Bánki Kara Creality Ender típusú 3D-nyomtatókat adott a győztes csapat tagjainak, valamint bánkis ajándékocsomagot, emléklapokat és a verseny logójával díszített trófeát. A trófeákat kollégáink készítették Burai István műszaki oktató vezetésével, melyeket a díjátadót követően a műhelyben tartott rövid körbevezetés során adták át a csapatoknak.

A második helyezett csapat szintén kapott trófeát, emléklapokat és bánkis csomagot, továbbá Razer gamer szettet és Huawei Band okoskarkötőket.

A harmadik helyezést elérő csapat tagjai a trófeán, emléklapokon és a bánkis ajándékcsomagon kívül vezeték nélküli fülhallgatót és hordozható SSD-t vehettek át.

A további résztvevő csapatok sem távoztak üres kézzel: bánkis csomagot és emléklapot vihettek haza.

A verseny célja a magyarországi felsőoktatásban tanuló, a számítógéppel támogatott gyártás iránt érdeklődő hallgatók munkájának elismerése, valamint egy szakmai közösség építése, és nem utolsósorban a szakmabeli cégek, vállalkozások figyelmének felkeltése volt. Nagyon örülünk annak, hogy a megmérettetés a résztvevő hallgatók és oktatóik körében is kiemelkedő sikert aratott, ennek köszönhetően biztosan lesz folytatása az eseménynek, azon csapatok is újra tudnak majd próbálkozni, akik jelenleg nem értek el dobogós helyezést.

Ezúton szeretnénk megköszönni a verseny szervezőinek, a lebonyolításban részt vevő munkatársaknak a kitartó munkát, és támogató ipari partnereinknek, a Haas-nak, az Enterprise Group-nak és a Walter Hungária Kft-nek a közreműködést valamint a felajánlott nyereményeket. Köszönjük továbbá minden résztvevő hallgatónak és oktatónak a versenyzést!