-

A "+Google Naptár" gombra kattintva a gmail.com-os fiókkal rendelkezők felvehetik a kar naptárát a sajátjukhoz,
így elkerülhető hogy lemaradjanak a karral kapcsolatos eseményekről, információkról.


 

 
Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.Friss hírek

(korábbi híreinket a Hír archívumban olvashatják)

aug
23

Jubileumi Emlékkonferencia a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola alapításának 50. évfordulójának tiszteletére

Már él a regisztrációs felület a Jubileumi évünk következő emlékkonferenciájára, amely ezúttal a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskola alapításának 50. évfordulójának tiszteletére kerül megrendezésre Karunkon.

Az ünnepségen élet- és hithű visszaemlékezésekre kerül sor a történelmi múltról egészen napjainkig feldolgozva az épület történetét, illetve az egyes korszakok oktatásának jellegzetességeit. Az 50 éves évfordulóra várjuk minden régi és jelenlegi munkatársunkkat, a Bánkihoz kötődő prominens személyeket. A programban szerepel még egy kiállítás is a Bánki kar történetéből készült fotókkal, relikviákkal. A délután folyamán immáron 29. alkalommal kerül megrendezésre a nagy múlttal rendelkező Hagyományőrző Kupa, mely egy alternatív kikapcsolódási lehetőség, mind a hallgatók, mind az oktatók és a meghívott vendégek számára. A belső udvaron felállított sátorban zenei háttér mellett lehetőség lesz kötetlen beszélgetésekre, étel és italfogyasztásra.

A rendezvény programja és a regisztrációs felület ITT érhető el.

aug
16

Nemzetközi Hegesztési Intézet 72. Közgyűlése és Nemzetközi Konferenciája

2019. július 7-12. között Pozsonyban került lebonyolításra a 72nd IIW Annual Assembly and International Conference 2019, mely magába foglalta az International Institute of Welding (IIW) éves közgyűlését, bizottsági üléseit és a nemzetközi konferenciáját. A rendezvénysorozat házigazdája a Welding Research Institute és a Slovak Welding Society volt.

A Magyar Hegesztési egyesület elnöksége pályázatot írt ki a részvétel elősegítése érdekében, melynek eredményeképpen 4 fő utazását támogatta. A támogatottakkal együtt népes delegáció képviselte hazánkat, Dr. Gáti József, Dr. Jármai Károly, Dr. Lukács János, Bakos Levente, Dr. Dobránszky János, Dr. Ladányi Péter, Dr. Komócsin Mihály, Dr. Gáspár Marcell, Borhy István, Dr. Dobosy Ádám, Dr. Kovács Tünde, Dr. Fábián Enikő Réka, Dr. Kővágó Csaba, Pogonyi Tibor, Varbai Balázs, Erdős Antal személyében.

Az első nap került sor a General Assembly ülésre, ahol Magyarországot Dr. Gáti József, a MAHEG elnöke, a delegáció vezetője, Dr. Jármai Károly professzor, és Borhy István MAHEG elnökségi tagja, delegátusok képviselték. A Közgyűlés a nemzeti delegációk részvételével számos napirendet megtárgyalva hatékony és eredményes munkát végzett.

Az IIW közgyűlésen Douglas R. Luciani elnöki köszöntője és megnyitóját követően a résztvevők elfogadták a titkárság beszámolóját az elmúlt évről, a kincstárnok 2018. évi jelentését a gazdálkodásról (GA-0395-19), a könyvvizsgáló által ellenőrzött mérlegkivonatot, valamint az IAB bevételeit (GA-0396-19). Elfogadásra került a 2019 évi költségvetés (GA-0399-19), és annak részeként a tagsági díjak (GA-0398-19), mely hazánk esetében kismértékű növekedést jelent.

A jövő évi 73. IIW Közgyűlés és a Nemzetközi Konferencia Szingapúrban, Marina Bay Sands-ben lesz, 2020. július 19-24 között (https://www.iiw2020.com/), míg 74. IIW közgyűlésre az olaszországi Genova-ban 2021. június 20-25. (https://www.iiw2021.com/) között kerül sor.

A személyi változások között került napirendre, hogy Dr. Cécile Mayer (F) CEO megbízása 2019. december 31-én megszűnik, Dr. Luca Costa (I) csatlakozva a Board of Directors-hoz, 2020. január 1-vel átveszi Cécile Mayer feladatait, megbízatása 2024. december 31-ig szól. Ezzel egy időben az IIW titkárság átköltözik Franciaországból Olaszországba, az ehhez kapcsolódó jogi szabályozások átvezetésével.

Az IIW WG-RA keretében Bakos Levente, a MAHEG alelnöke beszámolt az Óbudai Egyetemen július 4-6. között megrendezett 5th Yung Welding Professionals International Conference (YPIC2019) programjáról, mely két sikeres magyar rendezés, majd egy német és egy francia helyszín után, immáron ötödször került lebonyolításra a MAHEG szervezésében, az IIW támogatásával.

A 2020. szeptember 2-4. között megrendezésre kerülő 3rd International Conference on Vehicle and Automotive Engineering tanácskozásról Prof. Dr. Jármai Károly, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese tartott prezentációt, és mutatta be a 2018-as konferencia előadásait bemutató Springer kiadványt.

A világ 55 országát tömörítő IIW Közgyűlés a Bizottságokban folytatta szakmai programját. A mintegy 800 delegátus három szállodai helyszín konferencia termeiben, párhuzamos szekciókban folytatta tevékenységét naponta 8:15-18:15 között, július 11-éig.

A Közgyűlés poszter szekciójában bemutatásra kerül a Réka E. Fábián, József Gáti, János Kuti szerzők Corrosion Resistance of Welding Joints of Stainless Steels című előadása.

A magyar delegáció tagjai bekapcsolódtak azon IIW Bizottságok munkájába, melyekben a MAHEG Nemzeti Bizottság felhatalmazása alapján delegátusként szakmai tevékenységet fejtenek ki.

Az IIW 72. Közgyűlés és a Nemzetközi Konferencia programja a konferenciával folytatódott, melynek kiemelt tématerületei az alábbiak voltak

 • Automotive Applications of Welding Technology
 • Automotive Corrosion
 • Modern Joining Procedures in the Automotive Industry
 • Advanced Welding Processes
 • Robotic Welding in the Automotive Industry
 • Joining of Advanced Steels
 • Adhesive Bonding 8. Joining Dissimilar Materials
 • Non-sheet-metal Automotive Joining
 • Welding and Joining Process Simulation.

A Konferencia szervezői 166 előadást fogadtak be, az Óbudai Egyetem képviseletében Kovács Tünde Anna Vladár Annamária, Pinke Péter, Hassanen L. Jaber szerzők „Dissimilar Metal Joining by Ultrasonic Welding” című előadása hangzott el.

A 72nd IIW Annual Assembly and International Conference programsorozatán résztvevő hazai szakemberek színvonalasan képviselve hazánkat bemutatták a világ élvonalába tartozó kutatásaik eredményeit. Az előadások és az azokhoz kapcsolódó viták, a kávé és az ebédszüneti konzultációk mind-mind hozzájárulnak a tapasztalatok cseréjéhez, az ismeretek átadásához, a fejlesztési irányok megvitatásához, a kapcsolatok kiszélesítéséhez. A MAHEG és a hazai szakembergárda tevékenysége révén Magyarország elismert tagja a hegesztők világszervezetének.

Dr. Gáti József

júl
19

Lezajlott a nyári Diplomaátadó Ünnepség

A 2019. évi nyári diplomaátadó ünnepségünket a korábbi évekhez hasonlóan a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendeztük, július 12-én, 14 órától.

júl
17

Pont Ott Parti 2019 - Idén is kint leszünk!

A felvételizőknek már csak néhány napot kell izgulniuk, ugyanis július 24-én, szerdán, délután négykor kezdődik a ponthatár húzó rendezvény. A helyszín az ELTE Lágymányosi Campusa lesz, melynek címe 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. A rendezvényen Egyetemünk is részt vesz kiállítóként. Sátrunkban felkészült hallgatókkal, oktatókkal fogjuk tájékoztatni az Egyetemünk és Karunk iránt érdeklődőket. A programokról egyenlőre nincs hír, de hamarosan kiderül, milyen koncertekkel, előadásokkal vagy sportokkal várhatják a fiatalok a hivatalos ponthatárokat.

Gyertek, izguljunk együtt!

forrás: http://news.uni-obuda.hu/articles/2019/07/15/pont-ott-parti-2019

júl
5

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 2019/2020. tanév alapképzés rangsorlista

Kihirdetésre került Karunk Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj 2019/2020. tanévhez kapcsolódó alapképzési rangsorlistája.

A döntéssel szemben 2019. július 8-ig az érintett pályázók fellebbezéssel élhetnek, mely kérelmet az egyetem rektorának címezve a kari Tanulmányi Osztályokon lehet benyújtani. A beérkezett fellebbezési kérelmeket a kari bírálói bizottság megvizsgálja, és írásos formában véleményezi azokat.

Csatolmány: 
júl
4

Falling Walls Lab Budapest

2019-ben második alkalommal szervezi meg Budapesten angol nyelvű tudományos és innovációs versenyét a berlini Falling Walls Alapítvány.  A Falling Walls Lab<http://www.falling-walls.com/lab> kiváló lehetőséget nyújt hallgatók, akadémikusok, vállalkozók, és más szakmabeliek számára, hogy mindössze 3 percben megosszák kutatómunkájukat, üzleti modelljüket, innovatív projektjüket vagy ötletüket társaik, és egy válogatott üzleti és akadémiai szakemberekből álló zsűri előtt. A legkiválóbb előadók lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a Falling Walls Lab Döntőn és a Falling Walls Konferencián<http://www.falling-walls.com/conference> Berlinben, melynek költségeit a Falling Walls Lab Foundation és a hazai szervezők állják.

Résztvevők:
Olyan alapképzéses, mesterképzéses, PhD hallgatók, posztdoktorok, fiatal szakemberek, vállalkozók és professzorok jelentkezését várjuk, akik:

- jelenleg alap- vagy mesterképzésben vesznek részt, vagy akiknek
- alapdiplomájuk megszerzése óta nem több mint 10 év telt el, vagy
- a mesterdiplomájuk megszerzése óta nem több mint 7 év telt el, vagy
- PhD fokozatukat az elmúlt 5 évben szerezték meg.
Jelentkezés:
2019. augusztus 15-ig az alábbi linken lehetséges: https://www.falling-walls.com/lab/apply/europe

A verseny nyilvános döntőjére 2019. szeptember 12-én (csütörtök) 16.00 órától kerül sor a Semmelweis Egyetemen (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37-43.)

A verseny a Falling Walls<http://www.falling-walls.com/lab/locations> Alapítvány égisze alatt a Budapesti Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a DAAD Magyarország közös szervezésével valósul meg.

További információk a https://www.facebook.com/events/990851637972417/ Facebook-oldalon.

jún
24

Demonstrátori pályázat 2019/20 tanév I. félév

Weblapunk Pályázati felhívások aloldalára kikerült a következő félévre vonatkozó demonstrátori pályázati felhívás.

Demonstrátor az a hallgató lehet, aki:

 1. az adott félévben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik,
 2. alapszakon szerzett oklevéllel vagy két lezárt félévvel és legalább 50 teljesített kredittel rendelkezik,
 3. a legutolsó aktív félévében legalább 3,0 tanulmányi ösztöndíj átlagot ért el,
 4. rendelkezik a kisebb hallgatói közösségek munkájának irányításához szükséges készségekkel,
 5. megfelelő oktatói ajánlással rendelkezik, és
 6. nem áll fegyelmi, büntető vagy szabálysértési eljárás alatt

A pályázatokat a pályázati űrlapon, a kötelezően csatolandó dokumentumokkal együtt kell 2019. augusztus 30. (péntek) 13 óráig az oktatási dékánhelyettes részére címezve, a Dékáni Hivatalban egy példányban benyújtani. A határidőn túl érkezett, továbbá a hiányosan benyújtott pályázat érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerül!

A pályázati űrlapot az alábbi dokumentum tartalmazza.

jún
20

Farkas Bertalan előadása az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai karán

2019.05.31-én az ÓE Bánki Kar Népszínház utcai épülete adott helyet a Doktorandusz Találkozónak, amelyen Farkas Bertalan, az első, és egyelőre egyetlen magyar űrhajós adott sajátos történetekkel tűzdelt színvonalas előadást.

A találkozót Prof. Dr. Rajnai Zoltán vezette fel, a kar dékánja, aki a díszvendéget ajándékkal köszöntötte, majd Dr. Nyikes Zoltán felkonferálásával át is adták a szót Farkas Bertalannak. Később Szabó József is tartott előadást, aki részt vett az űrhajós kiképzésben.

Farkas Bertalan beszédét rögtön azzal a ténnyel kezdte, hogy az ő álommunkája egyáltalán nem az űrhajós szakma volt. Kiskorában futballista szeretett volna lenni, később vadászpilóta. E közben fényképek, és érdekes adatok segítségével mutatta be élete egy részét, valamint egy videót bizonyítékként, hogy valóban járt az űrben. Továbbá azt is, hogy milyen volt egy két éves kiképzés a második Interkozmosz programban, amibe 1977-ben válogatták be, és ami felesége szívét nem igazán boldogította. Neki is azt mondta, amit magában gondolt minden egyes kiesési lehetőség után: „A következőben úgyis kiesek”. Azonban ez nem így történt. A Csillagvárosba bejutott a legjobb négy, Buckó Imre, Elek László és Magyari Béla között. Majd Magyari Bélával, régi barátjával maradtak a végére. Kettejük közül kellett választaniuk és végül őt választották Valerij Kubaszovval egyetemben. Magyari Béla és társa mindeközben készültségben volt az esetleges helyettesítés miatt.

Szabó József azt mondta, hogy lehetséges, hogy az ő keze is benne volt abban, hogy miért Farkas Bertalant választották. Ugyanis az orvosok tanácstalanok voltak, egyikük odament hozzá megkérdezni mit gondol. Ő azt válaszolta „Ahányszor én voltam Csillagvárosban, minden alkalommal a Berci beszélt. Farkas Berci egy jó kiállású, jó dumás srác. Beszélgettem Bélával és úgy érzem egy kicsit gátlásos a beszédben.” Mindenki tudta, hogy az első magyar űrhajósnak rengeteg helyre kell járnia, és nyitott, beszédes személyiséggel kell rendelkeznie, így egyre több ok volt arra, miért Farkas Bertalan legyen Magyarország űrhajósa.

A közönség érdeklődve hallgatta mindkét előadást, kérdéseket tettek fel, és még néhány kisgyereket is sikerült érdekeltté tenni az űrhajós pálya iránt. Az előadás befejeztével Farkas Bertalan és Szabó József is örömmel osztotta az autogrammokat és állt be a fényképekhez.

jún
18

Kihirdetésre került a 2019/2020. tanévi Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a pályázat benyújtásának részleteiről tájékozódjanak a részletes pályázati útmutatóban az alábbi elérhetőségen.

A pályázatot a Tanulmányi Osztályra kell benyújtani 2019. június 28-ig (postai továbbítás esetén beérkezési dátum!).

Oldalak

Subscribe to ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RSS