-

A "+Google Naptár" gombra kattintva a gmail.com-os fiókkal rendelkezők felvehetik a kar naptárát a sajátjukhoz,
így elkerülhető hogy lemaradjanak a karral kapcsolatos eseményekről, információkról.

 


Figyelem! A záróvizsgák lebonyolításával kapcsolatos változásokról az alábbi linken olvashatnak!

A kialakult és még fennálló helyzet miatt változás történt a mesterképzéseinkre történő jelentkezésben, kérem, hogy legyenek kedvesek elolvasni az erre vonatkozó tájékoztatást >>>


Az alábbi rendszeresen frissülő hírfolyamban olvashatják a veszélyhelyzettel összefüggő Egyetemi döntéseket, információkat.

Továbbá itt is olvashatják a nyelvvizsga nélkül kiadható oklevelekkel kapcsolatos tájékoztatást >>> Tovább a hírfolyamra.

Tisztelt Hallgatók,

A jelenlegi helyzetre való tekintettel a Tanulmányi Osztályon jelenleg nincs személyes ügyfélfogadás, továbbá vezetékes telefonon sem érhetők el munkatársaink.
Kizárólag a +36-30-312-6058 telefonszámon, az alábbiak szerint:

hétfőtől-csütörtökig 8:30-tól 16:00 óráig,
pénteken 8:30-tól 14:00 óráig,
szombaton 8:00-tól 12:00 óráig.

A tanulmányi ügyintézők munkaidőben elérhetők:

Csáki Viktória csaki.viktoriaatbgk.uni-obuda.hu
Féth Györgyi feth.gyorgyiatbgk.uni-obuda.hu
Fürjes Georgina furjes.georginaatbgk.uni-obuda.hu
Lantos Zoltán lantos.zoltanatbgk.uni-obuda.hu
Révay Gabriella revay.gabriellaatbgk.uni-obuda.hu

TO vezető:
Kőműves Katalin komuves.katalinatbgk.uni-obuda.hu

Az ÓE-Jegyzetbolt (1084. Budapest, Tavaszmező utca 17.) nyitva tartása a következőképpen alakul:
Kedd és Csütörtök 8.00-tól 13.00 óráig.

Bővebb információ: http://jegyzetbolt.uni-obuda.hu/?p=337

Hallgatói Önkormányzat elérhetőségei:

E-mail: bgkhokatcl.uni-obuda.hu
E-problémamegoldó: https://hok.banki.hu/eproblemamegoldo

Dékáni Hivatal elérhetősége: dhatbgk.uni-obuda.hu
Köszöntöm az érdeklődő olvasót az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának dékánjaként egy fiatal, de ennek ellenére komoly hagyományokkal rendelkező egyetemi kar nevében.Friss hírek

(korábbi híreinket a Hír archívumban olvashatják)

máj
1

Oklevél kiadása nyelvvizsga nélkül

Tisztelt volt Hallgatónk!

A magyar emberek egészségének és életének megóvása mellett a Kormány kiemelten fontosnak tartja a vírus által okozott gazdasági károk enyhítését, a munkahelyek megőrzését, a munkahelyteremtést, a gazdaság beindítását, ezért Gazdaságvédelmi Akciótervet dolgozott ki, melynek keretében hatályba lépett a 101/2020. számon közzétett, az oklevelek kiállításához feltételül szabott nyelvvizsga követelmények felfüggesztéséről szóló Kormányrendelet.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahely-teremtési programjának részeként valamennyi hallgató/volt hallgató mentesül az oklevél kiállításának feltételeként előírt nyelvvizsga kötelezettség teljesítése alól, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz, vagy tett, de az oklevél megszerzésének feltételéül előírt nyelvvizsgát nem tette le.

A mentesség érvényes a régi főiskolai és egyetemi képzésekre, a felsőoktatási szakképzésre, az alapképzésre, a mesterképzésre és az osztatlan képzésre is. A mentesség akkor is érvényes, amennyiben az adott képzésen esetleg több nyelvvizsga megléte az előírás, vagy felsőfokú, illetve szakmai nyelvvizsga van előírva.

Az Oktatási Hivatallal és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen azon dolgozunk, hogy az oklevelek kiállítása minél gördülékenyebben megvalósuljon.

Mivel az oklevél közokirat, amely csak az aktuális (személyi) adatokkal kerülhet kiállításra, ezért szükséges az oklevél kiállításához a személyi adatok egyeztetése az oklevél kiállításának megkezdése előtt.

Tekintettel az Egyetemünkön érintett volt hallgatók rendkívül nagy számára, tájékoztatjuk, hogy az adategyeztetés és az oklevelek kiállítása hosszabb időt vesz igénybe a megszokottnál, de az Egyetem minden olyan hallgatónak ki fogja állítani az oklevelet, aki erre a jogszabályok alapján jogosult.

Az adategyeztetésben kérjük szíves együttműködését, a hosszabb ügyintézési idő miatt pedig megértését és türelmét kérjük.

Amennyiben a jogszabály adta lehetőséggel élni kíván, akkor kérjük, hogy az alábbi linken elérhető adategyeztetési nyilatkozat megtételével
jelentse be azt az Egyetem számára. A beérkezett nyilatkozat befogadásáról válaszüzenetben értesítjük Önt.

Az adategyeztetési tájékoztató és nyilatkozat elérhető itt: https://ti.uni-obuda.hu/

A további teendőkkel kapcsolatban, illetve a kiállított oklevelek átvételéről e-mailben tájékoztatjuk Önt a későbbiekben. Az oklevelek átvételére személyesen (vagy meghatalmazott útján), illetve postai kézbesítéssel lesz lehetőség. Személyes átvétel esetén az Egyetem biztosítja a járványügyi helyzetben a személyes érintkezést nem igénylő átadás lehetőségét, de javasoljuk és kérjük a postai kézbesítés választását.

 

Az oklevél kiállítással kapcsolatban felmerülő kérdéseiket Kőműves Katalin Tanulmányi Osztályvezető az alábbi elérhetőségen fogadja:

E-mail cím: komuves.katalinatbgk.uni-obuda.hu

 

Óbudai Egyetem, Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

máj
22

A CERATIZIT Csoport izgalmas betekintést ad az Óbudai Egyetem hallgatóinak a forgácsolószerszámok világába

Az egyre inkább tudásalapú társadalmakban döntő fontosságú a sikeres vállalatok számára az alkalmazottak megfelelő képzettsége. Különösen igaz ez az olyan vezető technológiai cégeknél, mint a CERATIZIT Csoport, amely világszerte több mint 80 országban van jelen és mindig igyekszik magas szinten tartani az innovációt a termékei körében.

A forgácsolásban és a kopás elleni védelemben használt, kifinomult keményanyagú megoldások úttörője ezért már 2018-ban hosszú távú partnerkapcsolatot létesített a budapesti Óbudai Egyetem Bánki Donát Karával. Az együttműködés célja a Kar Anyag- és Gyártástudományi Intézetében tanuló mérnökök elméleti és gyakorlati képzésének támogatása.

A megállapodás értelmében a CERATIZIT forgácsolószerszámokkal, ToolScope nevű felügyeleti és segítségnyújtó rendszerével, illetve egyéb felszerelésekkel és oktatóanyagokkal támogatja a képzési programot annak érdekében, hogy a lehető leggyakorlatiasabb képzést biztosítsa a hallgatók számára. A keményfémek szakértője emellett lehetőséget kínál a diákoknak szakmai gyakorlat elvégzésére a vállalatcsoport különböző egységeiben. Ennek keretében a CERATIZIT Magyarország az elmúlt évben két szakmai gyakorlatot szervezett az egyetem hallhatóinak a cégcsoport besigheimi, illetve kempteni telephelyén.

máj
20

10 éves a RECCS Tészahíd-építő Világbajnokság

Az idén lett volna a tizedik, jubileumi RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokság, amire nagyon készültünk, de sajnos a vírushelyzetre való tekintettel nem tudtuk megrendezni, és emiatt élőben nincs lehetőségünk versenyezni. Azt azonban nem szeretnénk, hogy a RECCS feledésbe merüljön, így mára, a verseny eredetileg kiírt időpontjára néhány kellemes emléket szeretnénk felidézni az elmúlt évekből. Fogadjátok szeretettel eme kis összeállítást:
 

máj
18

Bánkis online részvétel a Qform olimpián

Idén online módon került megrendezésre 2020. május 8-án a Nemzetközi Qform Olimpia hazai szekciója, melyen 7 bánkis hallgató vett részt.

A Qform egy olyan szimulációs szoftver, mely segítségével alakítástechnológiai folyamatok modellezhetők, a hallgatói változat elérhető a Bánki 131-es számítógéplaborjában. A Qform Olimpia pedig egyetemi hallgatók részére szervezett nemzetközi verseny, melynek hazai koordinátora prof. Krállics György a BME-ről. Idén a Bánki is nevezett hallgatókat a versenyre dr. Gonda Viktor felkészítésével.

Az idei Qform versenyen 7 bánkis hallgató vett részt: Alvincz Gergely, Barth Vendel, Hrivnák Ádám, Mahut Rajmund, Nagy Regina, Reich Erik és Szoboszlay Szabolcs. A versenyfeladat egy fogaskerék kovácsolási technológiájának tervezése volt, melyre összesen 6 órás időtartam állt rendelkezésre: ez alatt kellett számításokat, szimulációkat elvégezni, valamint a dokumentációt elkészíteni. A házi versenyen nagyon jó megoldások születtek, a részletes értékelés alapján Barth Vendel megoldása került nevezésre a magyarországi döntőbe. A hazai zsűri Vendel megoldását Konstrukciós Különdíjjal értékelte. Gratulálunk!

Az idei verseny abból a szempontból is különleges volt, hogy online került megrendezésre, a hallgatók emailen kapták meg a feladatot és otthon dolgoztak oly módon, hogy távoli eléréssel az interneten keresztül használták a Bánki 131-es számítógéplaborjának gépein futó programokat, a CAD-es tervező és a szimulációs szoftvereket. Köszönet illeti a laborfelelőst, Felker Pétert a szoftverkörnyezet rendelkezésre bocsátásáért.

Ezúton is gratulálunk az egész csapatnak!

Az alakítástechnológiai szimulációs szoftverek a következő félévben is elérhetők lesznek, várjuk továbbra is az érdeklődő hallgatókat!

dr. Gonda Viktor

máj
12

Mass Ventil Magyarósi Csaba vlogjában

Az Óbudai Egyetemen készülő Mass Ventil projektről kérdezte Magyarósi Csaba vlogger a fejlesztés vezetőjét Dr. Kozlovszky Miklóst, aki mindenki számára érthetően magyarázta el a projekt célkitűzését és lényegét, melyet az alábbi videóban 13:23-tól ismerhettek meg. A kísérleti alkatrészek gyártásában és tervezésében a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar is nagy szerepet vállal, melyet a videó végén 17:46-tól láthattok.

máj
6

Dr. Mucsi András az Acélipar Fiatal Innovatív Mérnöke Díj kitüntetettje

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) 2019-ben pályázatot hirdetett az „Acélipar Fiatal Innovatív Mérnöke Díj” elnyerésére. Az Egyesülés a pályázati kiírás címében az „Fajlagos energiafelhasználás-csökkenés az acélkohászat metallurgiai és továbbfeldolgozó fázisaiban, a fenntarthatóság szolgálatában” témakört fogalmazta meg.

A pályázat kiírásának alapvető célja volt, hogy az MVAE tagvállalatoknál dolgozó fiatal mérnököket innovatív műszaki megoldások kidolgozására ösztönözze. A beérkezett pályaműveket az Egyesülés szakmai bizottsága előre meghatározott szempontrendszer szerint értékelte. A díjak átadására az Egyesülés évzáró rendezvényén került sor.

Első helyezést ért el Dr. Mucsi András, az Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Anyag- és Gyártástudományi Intézet, Anyagtechnológiai Intézeti Tanszék egyetemi docense, az ISD Dunaferr Zrt. K+F szakértője. Pályaművének címe „A mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetősége a leégési veszteség csökkentése és a revésség szempontjából optimális előmelegítés biztosítása érdekében az ISD Dunaferr Zrt. Meleghengerművében”.

Gratulálunk a kiemelkedő szakmai elismeréshez!

Dr. Gáti József


(Dr. Mucsi András - a kép jobb szélén)

ápr
28

160 db maszk viselését könnyítő fülvédőt adtunk át

Winkfein Gábor, Karunk hallgatója és a kezdeményezés kiötlője, valamint karunk munkatársa Trunk Dániel a mai napon 160 db fülvédőt adott át Dr. Mikala Gábornak, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai És Infektológiai Intézet Szent István telephelyén. A következő napokban-hetekben még több fülvédőt fogunk eljuttatni a Dél-Pesti és más kórházakba is.

Mint ismeretes, hallgatónk olyan fülvédőket kezdett gyártani 3D nyomtató segítségével, amelyek megkönnyítik a maszk viselését. Ezzel az egyszerű  eszköz használatával jóval kényelmesebb még a hosszú-hosszú órák alatt is a maszkban lenni, mivel nem a fülre, hanem a fülvédőre kell akasztani. A kezdeményezéshez csatlakozott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara, mivel a Bánkin számos 3D nyomtató található. Gábor plusz két gépet tudott így beüzemelni. Ezen kívül a kar biztosítja a nyomtatáshoz szükséges kellékanyagot annak érdekében, hogy minél több fülvédő készülhessen.

ápr
27

Ösztöndíjak az Egyesült Államokba

A Fulbright Bizottság idén három kategóriában hirdet ösztöndíjakat a 2021/2022-es tanévre az Egyesült Államokba. Végzős hallgatók és doktoranduszok, egyetemi oktatók, valamint egyetemi és akadémiai kutatók jelentkezését várják, páratlan lehetőséget kínálva továbbtanulási, oktatói, kutatói szempontból.

Végzős hallgatóink, doktoranduszaink figyelmébe ajánljuk:

Fulbright Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjak

Továbbtanulási, kutatási lehetőséggel várják a végzős hallgatókat és a doktoranduszokat a 2021/2022-es tanévben, bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában legkésőbb 2020. július 31-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják. Az ösztöndíj időtartama 3-9 hónap. Aktív hallgatói jogviszony nem szükséges, és a jelentkezésnek nincs felső korhatára.

Pályázati anyag és online jelentkezés: a https://www.fulbright.hu/posztgradualis-hallgatoi-osztondijak/ oldalon. A pályázat beadási határideje: 2020. május 31.

Egyetemi oktatók figyelmébe ajánljuk:

Fulbright Oktatói ösztöndíjak

Oktatási lehetőséget kínálnak egyetemi oktatók számára a 2021/2022-es tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában 2020. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél és az amerikai egyetem meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 1 vagy 2 szemeszter. Pályázati anyag és online jelentkezés: a https://www.fulbright.hu/oktatoi-osztondijak/ oldalon. A pályázat beadási határideje: 2020. október 12.

Egyetemi/Akadémiai kutatók figyelmébe ajánljuk:

Fulbright Kutatói ösztöndíjak

Kutatási lehetőséggel várják az egyetemi és az akadémiai kutatókat a 2021/2022-es tanévben, bármely tudományterületen vagy művészeti ágban. Alapfeltétel a pályázott témában 2020. december 1-ig megszerzett PhD/DLA oklevél, és az amerikai akkreditált intézmény meghívólevele. Az ösztöndíj időtartama 3-5 hónap. A pályázati anyag és online jelentkezés: a https://www.fulbright.hu/kutatoi-osztondijak/ oldalon. A pályázat beadási határideje: 2020. október 12.

ápr
24

Maszk viselését könnyítő fülvédőt készített a Bánki hallgatója

A jelenlegi veszélyhelyzetben minden nap egy új kihívás, egy újabb küzdelem. Sajnos ez egy olyan globális probléma, amit összefogással és komoly önfegyelemmel lehet orvosolni. Mindenki veszélynek van kitéve, de az egészségügyi dolgozók azok, akik igazán a csata élén harcolnak. Ők szállítják a vírussal fertőzött személyeket, ők figyelnek a kórházakban éjt nappallá téve, és ők támogatják lelkileg a családtagjainkat és egymást.

Nem könnyű egész nap védőfelszerelést és maszkot viselni, de mára ez vált a mindennapi öltözékükké, annak minden kényelmetlenségével. Ezt látva egy kedves hallgatónk, Winkfein Gábor, olyan fülvédőket kezdett gyártani 3D nyomtató segítségével, amelyek megkönnyítik a maszk viselését. Ezzel az egyszerű  eszköz használatával jóval kényelmesebb még a hosszú-hosszú órák alatt is a maszkban lenni, mivel nem a fülre, hanem a fülvédőre kell akasztani.


1. ábra – Fülvédő számítógépes modellje (a nyomtató ez alapján dolgozik).

A kezdeményezéshez csatlakozott az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara. Mivel a Bánki Karon számos 3D nyomtató található, Gábor plusz két gépet tudott erre az időszakra beüzemelni. Ezen kívül a kar biztosítja a nyomtatáshoz szükséges kellékanyagot annak érdekében, hogy minél több fülvédő készülhessen.

A következő napokban/hetekben számos kórháznak és magánszemélynek fog fülvédőt adományozni az Óbudai Egyetem Bánki Kara és Gábor. A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének már el is tudott juttatni néhány darabot, ahol ezen felül még több száz darabra tartanának igényt.

Használt 3D nyomtatók típusai:

  1. Creality Ender
  2. Creality CR20 Pro
  3. Tevo Flash

Nyomtatható anyag:

  • Gembird PLA (Politejsav)

Gyártási idő: 35 perc/db

 
2. ábra – 3D nyomtató működés közben.         


3. ábra – A kész termék – védőfóliába csomagolva.

Oldalak

Subscribe to ÓBUDAI EGYETEM Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RSS